Подношење председничких кандидатура до 12. марта у поноћ

Танјуг

03. 03. 2017. у 00:16

Подношење председничких кандидатура до 12. марта у поноћ

Илустрација

Рок за подношење кандидатура за учешће на изборима за председника Србије је 12. март у поноћ, прописано је Роковником о вршењу изборних радњи у поступку спровођења председничких избора
Рок за подношење кандидатура за учешће на изборима за председника Србије је 12. март у поноћ, прописано је Роковником о вршењу изборних радњи у поступку спровођења председничких избора који је вечерас усвојила Републичка изборна комисија.

РИК је вечерас прописала и изглед образаца за подношење кандидатура који ће бити доступни најкасније 5. марта у поноћ. Кандидатуре ће бити проглашене у року од 24 сата од пријема предлога, ако испуњавају услове.

Редослед кандидата на изборном листићу биће одређен жребом 17. марта у 19.15.
Уз председничку кандидатуру, између осталог, доставља се и 10.000 оверених потписа бирача, као и изјава да ће кандидат, ако то намерава, користити средства из јавних извора за трошкове изборне кампање.

Рок за повлачење кандидатура или одустајање од кандидатуре је 16. марта у поноћ.
РИК ће утврдити листу кандидата најкасније 17. марта у поноћ, а она ће бити објављена у "Службеном гласнику" и то најкасније 18. марта у поноћ.

Број бирачких места биће одређен и објављен у "Службеном гласнику" најкасније 12. марта у поноћ.

Бирачки списак биће закључен 17. марта у поноћ, када ће бити утврђен укупан број бирача који ће бити објављен у "Службеном гласнику".

Стални састав бирачких одбора РИК ће образовати најкасније до 22. марта у поноћ.
Страни посматрачи моћи ће до 22. марта да подносе пријаве за праћење рада РИК, односно бирачких одбора, а домаћи посматрачи до 27. марта.

Најкасније до 27. марта бирачима ће бити достављено обавештење о дану и времену одржавања избора.

Предизборна тишина почеће 30. марта у поноћ и трајаће до затварања бирачких места 2. априла у 20 сати. Бирачка места ће бити отворена 2. априла од седам до 20 сати.
РИК ће најкасније до 6. априла у 20 сати утврдити коначне резултате избора, који ће бити објављени у "Службеном гласнику".

Рок за подношење приговора РИК је 24 сата од када је донета одлука, извршена радња или учињен пропуст.

МЕСЕЧНА НАКНАДА ЧЛАНОВИМА РИК-А 75.000 ДИНАРА

Чланови Републичке изборне комисије за рад на спровођењу избора за председника Србије месечно ће добијати накнаду од 75.000 динара, а она ће за председника и секретара РИК бити већа за 30 одсто.

То је предвиђено одлуком о наканадама и другим трошковима везаним за рад РИК на спровођењу председничких избора, која важи од данас до окончања свих изборних радњи.

Запосленима у скупштинској служби висину накнаде утврдиће секретар РИК-а.
Месечни рачуни за коришћење мобилног телефона председника РИК-а, његовог заменика, секретара РИК-а и његовог заменика биће измирени из средстава РИК-а у износу од 4.500 динара, а за чланове и заменике чланова у износу од 4.000 динара месечно.

РИК је одредила наканду од 5.000 динара за закуп просторије за бирачко место.
У истом износу одређена је наканада за набавку канцеларијског материјала и горива за превоз изборног материјала, по бирачком месту.

За бирачка места у иностранству, за те намене опредељено је 30 евра по бирачком месту.

Координатору радног тела за рад на пословима за спровођење избора за председника Србије утврђена је једнократна наканада у износу од 25.000 динара, а члану радног тела 15.000 динара.

Председницима бирачких одбора и њиховим заменицима добиће по 2.500 динара, а чланови бирачких одбора и њихови заменици 1.500 динара.

Председницима бирачких одбора у иностранству и њиховим заменицима припада наканада у износу од 20 евра, а члановима и њиховим заменицима по 15 евра.
Новина је да ће на сајту РИК-а бити објављена и полна структура чланова бирачких одбора који ће бити видно обележени.

Новина је и да ће џакови са гласачким листићима, уместо канапом, биће затворени посебним сигурносним затворницима са кодом.

Републичка изборна комисија покренула је поступак јавне набавке за УВ лампе за спровођење избора за председника Србије, у износу од пет милиона динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације