Почела trkа за председника

Е. В. Н.

02. 03. 2017. у 13:02

Почела trkа за председника
Прва дама Народне скупштине, Маја Гојковић, у четвртак расписала ИЗБОРЕ. За шефа државе, који ће бити одржани 2. априла, а борба за гласове трајаће 31 дан

ТРКА за избор новог председника Србије званично је почела. Председница Народне скупштине Маја Гојковић потписала је јуче одлуку о расписивању редовних избора за шефа државе за 2. април, што значи да ће кандидати имати 31 дан да увере грађане да им повере мандат за Андрићев венац.

Гојковићева је позвала грађане да пажљиво прате изборне кампање и да својим гласом оцене, на првом месту председничке програме, јер су они, како је поручила, од изузетне важности за даљу будућност Србије и стабилност државе:

- Желим им да изаберу најбољег кандидата који ће озбиљно и одговорно сарађивати са Владом и који ће заједно с њом да се бори за очување политичке и економске стабилности државе која је досад постигнута, као и за слободу, независност и суверенитет - рекла је прва дама парламента, након потписивања одлуке о расписивању избора у Дому Народне скупштине.

Она је имала поруку и за кандидате - да у кампањи не забораве грађане Србије и да их поштују и рачунају на њихове гласове само ако им се обраћају својим квалитетним програмима, а не мржњом.

- Желим им да се за своје гласове боре радом и одговорношћу, да поштују демократске процесе и вољу грађана Србије која ће бити исказана на изборима - рекла је Гојковићева.

Листу председничких кандидата Републичка изборна комисија требало би да утврди најкасније 15 дана пре дана гласања (18. марта), а редни број учесника избора на листи одредиће се жребом.

Листа ће садржати име и презиме кандидата и назив предлагача, односно назнаку да ли је то група грађана ако конкретна група нема назив.

Предлог кандидата подноси се РИК-у најкасније 20 дана пре дана избора (13. март), а могу да га предложе партија, коалиција странака и група грађана коју писменим споразумом оснива најмање десет бирача и она не мора да има назив. То значи да ће кандидати имати 11 дана да сакупе и овере потписе.

За подношење кандидатуре потребни су оверени парафи најмање 10.000 бирача, а један човек својим потписом може да подржи само једног учесника у изборном окршају.

Уз предлог кандидата, између осталог, подноси се и коалициони уговор ако је предлагач коалиција политичких странака, или споразум о оснивању групе грађана. Наравно, у документацији мора да постоји и изјава кандидата да прихвата улазак у председничку трку, његово уверење о држављанству, као и подаци о занимању, пребивалишту, матични број...

Закон налаже и да избори треба да се окончају у наредних 60 дана од дана расписивања избора, што значи до 30. априла. Уколико у првом кругу гласања ниједан од кандидата не освоји више од 50 одсто гласова оних који су "заокруживали", организује се други круг у који улазе двојица најбоље пласираних. То изјашњавање мора да се организује у року од 15 дана. А правило је да тада први на листићу буде кандидат који је у првом кругу освојио више гласова.

РИК је дужан да прогласи коначне резулате председничких избора 96 сати од затварања биралишта, а у том периоду разматра све пристигле жалбе.

Мандат председника Србије траје пет година и почиње од тренутка полагања заклетве у Народној скупштини. Пред посланицима и у директном ТВ преносу будући шеф државе изговориће речи којима су се заветовали и његови претходници:

"Заклињем се да ћу све своје снаге посветити очувању суверености и целине територије Републике Србије, укључујући и Косово и Метохију као њен саставни део, као и остваривању људских и мањинских права и слобода, поштовању и одбрани Устава и закона, очувању мира и благостања свих грађана Републике Србије и да ћу савесно и одговорно испуњавати све своје дужности".


ОВЕРА ПОТПИСА - 4.000 ЕВРА

СТРАХ опозиције да нотари неће стићи да овере све потписе за председничке кандидате за сада отклања - математика. Наиме, у Србији тренутно постоји 431 овлашћени оверитељ. Под претпоставком да ће у изборну трку ући десет кандидата за председника, нотари ће укупно морати да овере 100.000 потписа, односно сваки по 232. Већи проблем странкама могле би да буду финансије, јер је за оверу потписа потребно издвојити око пола милиона динара или око 4.000 евра (нотари наплаћују 50 динара по потпису).

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

sta reci

02.03.2017. 13:53

Prokleti bili svi koji ucestvujete u ovome! Hocete da drugi krug izbora padne na Vasks?!

Mp

02.03.2017. 14:07

Pitanja za predsednicu parlamenta: Zasto ste raspisali lokalne izbore u nekim opstinama za 23. april? Zar ne bi bilo ekonomicnije da se isti odrze kad i predsednicki?

Никола

02.03.2017. 14:19

Други круг на Васкрс, 16.4. Власт губи, јер, ионако нису неки верници.

Jovan Melic

02.03.2017. 14:43

Studenti bi trebali da traže isti tretman u štampi i na tv ili protesti Narod mora da čuje sve.E to je demokratija.Ovo je tiranija prema Srpskom narodu.Narod mora,, ama " sve da zna.To su fer izbori.Pa ko je bolji neka pobedi.Hvala.

Vojislav

02.03.2017. 14:48

Predsednički izbori se raspisuju u roku i to je u redu, ali gde piše u Ustavu ili bilo gde drugde da Skupština ne treba da zaseda i radi dok traje kampanja za predsedničke izbore? Da li će gospođa predsednica skupštine i poslanici uredno dobijati platu za taj višenedeljni nerad i da li će tokom tog nerada i dalje koristiti sve druge privilegije?