Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас у Београду да ће неке европске институција вршити "отворени удар" да Србија прихвати да је Косово држава.

"Имаћемо изгледа од неких европских институција отворени удар на покрајину Косово и Метохију да некако схватимо и прихватимо да је то држава", рекао је Николић новинарима после отварања изложбе поводом 175 година од оснивања Српске академије наука и уметности.

Упитан какав је проблем јуче имао са шефицом Еулекса Александром Пападопулу, Николић је казао да она није желела да ниједна њена реч са састанка буде цитирана у саопштењу, а да он сматра да медији морају да буду обавештени када и о чему он разговара са представницима Еулекса.

"Она није рекла ништа што са становишта њеног европејства не би смело да се објави у медијима. Тако да ми није јасно зашто је ставила ембарго на изјаве", рекао је Николић и додао да је Паподопулу показала "како изгледа демократија у организацијама, када мисле да нека изјава неће да се свиди онима који ће ту истину да прочитају".

Он је додао да је њихов разговор био отворен и да је изнео све примедбе које има и да је он сарадницима рекао да се њена жеља уважи.

"Разговор је био искрен и отворен и чак сам ја изнео све примедбе које, чини ми се сада, један представник Србије може да изнесе о томе шта се сада дешава на Косову и Метохији. Посебно примедбу као одговор на неку њену тврдњу, да ја разумем да они уређују стање на Косову и Метохији, али не разумем како уређују стање на назови држави косову", рекао је Николић и додао да Еулекс ни не покрива север Косова осим затворима и притворима.

БИЋЕ ОДГОВОРНОСТИ ЗА НЕСТАНАК ОРУЖЈА

Председник Николић изјавио је данас да "нема опуштања" с наоружањем, и да ће неко сносити одговорност због тога што је нестало оружје из складишта у Гарнизону Београд.

"Врло брзо ћемо установити да ли је тако нешто било могуће и на неком другом месту. Да ли је та наша потреба да стално смањујемо број људи довела до тога да неко помисли да постоје апсолутно безбедни објекти у којима не треба да буде људи, да не буду контролисани", рекао је Николић.

Он је оценио да крађа оружја из гарнизонског складишта ипак "није опасност за грађане Србије".

Упитан о најављеном штрајку војске, Николић је рекао да свако има своја људска права и да треба да покаже чиме је незадовољан, али да војска због природе посла не би требало да штрајкује.

"Као што волимо да нам кажу када су задовољни, тако треба да размислимо и због чега су незадовољни, како то може да се поправи. Ми ћемо разговарати с њима, све је на Министарству одбране које мора да извести Владу, и војсци искрено мора да се каже реално и објективно шта ће да буде учињено", рекао је Николић.

Он је додао да се разматра нацрт закона који би регулисао статус професионалних припадника Војске Србије.