Победа Доналда Трампа на изборима за председника Сједињених Америчких Држава изазвала је реакције у Србији.

Премијер Србије Александар Вучић честитао је победу Трампу, изразивши наду "да ће његова победа допринети унапређењу односа две земље".

Председница центра за спољну политику Александра Јоксимовић изјавила је да се победа републиканског кандидата на председничким изборима у САД Доналда Трампа коментарише као већи шок од Брегзита, али да је његово прво обраћање било одмерено и умерено.

Председник Јединствене Србије (ЈС) Драган Марковић оценио је данас да је победа републиканског кандидата Доналда Трампа на америчким председничким изборима добра ствар јер је он најавио добру сарадњу са Србијом.

11:00 - МАРКОВИЋ: ПОБЕДА ТРАМПА ВАЖНА ЈЕР ЈЕ НАЈАВИО ДОБРУ САРАДЊУ СА СРБИЈОМ

Председник Јединствене Србије (ЈС) Драган Марковић оценио је данас да је победа републиканског кандидата Доналда Трампа на америчким председничким изборима добра ствар јер је он најавио добру сарадњу са Србијом.


"Велика је разлика у томе што је он победио, а не породица Клинтон. Они су бомбардовали Србију, а Трамп је обећао добру сарадњу са Србијом. Клинтоновима никада нећемо заборавити бомбардовање Србије и страдање цивила, због којих им треба судити", навео је Марковић у писаној изјави.

Марковић је додао да је Трампова победа велика ствар и за Србију и за цео свет.

"Од сада ћу увек да говорим: 'Кина, Русија и Америка', јер ћемо убудуће поред те две земље да добро сарађујемо и са Америком. За свет је то важно, јер је Трамп најавио добре односе с Русијом и њеним председником Владимиром Путином, што за свет значи мир и стабилност, а самим тим и за Србију", рекао је он.

Марковић је подсетио да је још 7. јула, на кик бокс мечу у селу Кончареву, најавио да ће на изборима победити Трамп.

11:25 - ВУЧИЋ ЧЕСТИТАО ТРАМПУ ИЗБОР ЗА ПРЕДСЕДНИКА САД

Премијер Србије Александар Вучић честитао је данас Доналду Трампу избор за председника САД и изразио наду да ће његова победа допринети унапређењу односа две земље.

"Користим прилику да Вам изразим искрене честитке поводом изборног успеха и велике победе на председничким изборима. Верујем да ћете дужностима 45. председника САД приступити с посвећеношћу и одлучношћу које су одликовале и Вашу изузетну кампању. Вођство које сте том приликом показали, представља снажну вољу која је неопходна не само грађанима САД већ и целом свету", навео је Вучић у честитки.

Вучић је додао да су односи Србије и САД већ на путу развоја и напретка на обострану добробит две земље и додао да се нада да ће Трампова победа допринети наставку унапређења билатералних односа.

11:31 - ЈОКСИМОВИЋ: ПОБЕДА ТРАМПА КОМЕНТАРИШЕ СЕ КАО ВЕЋИ ШОК ОД БРЕГЗИТА

Председница центра за спољну политику Александра Јоксимовић изјавила је да се победа републиканског кандидата на председничким изборима у САД Доналда Трампа коментарише као већи шок од Брегзита, али да је његово прво обраћање било одмерено и умерено.

"Наступ после проглашења победе Трампа који је био веома одмерен и умерен говори у прилог томе да се много тога што се у предизборној кампањи изговори не прелије увек у актуелну политику", рекла је Јоксимовић за агенцију Бета.

Она је казала да ће делови администрације САД остати непромењени, какав ће, према њеним речима, вероватно бити случај са Западним Балканом, који није у фокусу САД осим у оквиру чланства у ЕУ.

"Изјаве које се дају током кампање су намењене одређеним циљним групама у бирачком телу, али суштински се веома тешко могу реализовати и онога тренутка кад Трамп буде ушао у Белу кућу администрација ће бити та која ће га усмеравати и враћати на ставове на којој њихова политика почива", рекла је Јоксимовић.

Она је додала да су се упркос истраживањима која нису показивала да ће Трамп победити, показала одређена понављања у изборном процесу.

"Његова победа је показала одржавање закономерности у њиховом изборном процесу. У историји се никада није десило да демократска странка освоји трећи мандат, Охајо се показао као лакмус, односно онај ко побеђује Охајо од 1960. до данас је постајао председник САД", рекла је Јоксимовић агенцији Бета.

Она је казала да је Трамп на место председника дошао водећи "бруталну кампању" пуну скандалозних изјава, да је кампања била популистичка и да је упућено много негативних порука како женама, тако Хиспано-американцима и Афро-американцима


"Мањине су у овом тренутку у потпуности у страху од доласка Трампа на власт. Ово је заправо био судар белих гласача у САД и жеље за некаквим значајнијим променама", казала је Јоксимовић.

Она је додала да када је реч о спољној политици Трамп нема политичко искуство, да није познат његов будући тим, али да "изјаве које је давао у кампањи неће у потпуности бити основ за политике које ће водити".

Јоксимовић је додала да је Трамп подржавао Брегзит, као и да је ЕУ била забринута због његових изјава да САД неће интервенисати ако Русија нападне земље у балтичкој зони.

Говорећи о Трамповом односу према Русији, Јоксимовић је казала да је имао ставове који су супротстављени "актуелној политици САД према Русији" и да је "говорио о могућностима релаксације ових односа", али да је давао контрадикторне изјаве у којима је кривио Русију за прекид споразума у Сирији.

13:05 - НИКОЛИЋ: ОЧЕКУЈЕМ ОД САД БОЉЕ РАЗУМЕВАЊЕ ЗА СТАВОВЕ СРБИЈЕ

Председник Србије Томислав Николић данас је поводом победе Доналда Трампа на изборима за председника САД изјавио да сада може да се очекује боље разумевање Србије за њен став да не жели да призна независност Косово и уведе санкције Русији. "Победу Трампа, коме честитам у име свих грађана Србије, на изборима није очекивао само онај ко иде затворених очију кроз живот. Свет се мења, падају створене елите, нема више оних за које се унапред зна да ће неко да ради за њих, нити оних који ће вечито да раде за другога. Грађани Америке су уморни од сукоба са другим државама и учествовања у ратовима на туђим територијама за које су изборима показали да их не оправдавају", рекао је Николић.

13:23 - ВУЧИЋ: ЖЕЛИМ НАЈБОЉЕ МОГУЋЕ ОДНОСЕ СА САД

Премијер Србије Александар Вучич изјавио је данас да је честитао Доналду Трампу на победи на председничким изборима у САД и поручио да Србија жели да и убудуће има набоље могуће односе с том земљом.

"Нисмо се ни једног секунда мешали у америчке изборе, то је унутрашње питање и израз слободне воље америчког народа. Ми треба да се бавимо својим изборима", рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Он је додао да је приметио опште одушевљење победом Трампа у народу, као и у Српској напредној странци, чији је председник, и додао да сматра да за то постоје три разлога.


"Први разлог је што су људи осећали да су под притиском деценијама и сада им се чини да ће бити под мањим притиском, а други разлог, који ме брине, јесте то што људи у Србији сматрају да је увек неко други крив за све њихове неуспехе и избегавају сопствену одговорност. Трећи разлог је мала ситна освета, да виде политички крај некога од кога су доживљавали непријатности", казао је премијер.

Вучић је коментаришући односе са америчким амбасадором у Србијим Кајлом Скотом рекао не може да се похавли да су лични пријатељи, али је потврдио да имају добре односе.

"Сматрам га пријатељем Србије и човеком који се труди и бори да својим свакодневним радом то и покаже", рекао је Вучић.

13:27 - ТАЧИ ЧЕСТИТАО ТРАМПУ И ЗАХВАЛИО ХИЛАРИ КЛИНТОН НА ПОДРШЦИ

Косовски председник Хашим Тачи честитао је данас Доналду Трампу победу на америчким председничким изборима и оценио да су константно пријатељство САД и Косова основ за продубљивање односа.

"Будући да сам свестан руководеће улоге САД на међународној арени, убеђен сам да ће изабрани председник уз највишу одговорност третирати многобројне изазове на глобалном нивоу. Наше константно пријатељство је снажан темељ над којим ћемо наставити продубљивање обостране сарадње", наводи се у честитки Тачија.

Он је, међутим, додао да ће Косово заувек бити захвално кандидаткињи демократа, бившој државнојј секретарки Хилари Клинтон на константној подршци, како се наводи, "косовском народу и косовској држави".

14:08 - РАШКОВИЋ-ИВИЋ: ДОКАЗ ДА НАРОД СВУДА ТРАЖИ ПРОМЕНЕ

Народна посланица и бивша председница Демократске странке Србије Санда Рашковић Ивић изјавила је данас је победа Доналда Трампа на председничким изборима у САД доказ да народ свуда тражи промене.

"Надам се да ће Трамп водити праведнију политику према Србији и српском народу, јер је политика коју је водила династија Клинтонових била сурова и неправедна према нашој земљи и нашем народу", рекла је Санда Рашковић Ивић за портал Коментар-прес.

Она је рекла да верује да ће Трампова победа променити политику САД која сада "подржава независно Косово, навија за гашење Републике Српске и мирно гледа стварање Велике Албаније".

14:49 - ВУК ДРАШКОВИЋ (СПО): ШАНСА ДА СЕ ОБНОВИ САВЕЗНИШТВО СРБИЈЕ И САД

Лидер Српског покрета обнове (СПО) Вук Драшковић оценио је данас да је победа Доналда Трампа на председничким изборима у Сједињеним Америчким Државама (САД) прилика да се обнови савезништво дуго читав век, "које је режим Слободана Милошевића пореметио и преокренуо у ратно непријатељство".

"Садашња антиамеричка кампања у јавности Србије одбрана је антидржавне, антинационалне и антизападне политике режима из трагичних деведесетих година прошлог столећа, која је кључни виновник свих удеса Србије, укључујући и НАТО бомбардовање наше државе у пролеће 1999. године и губитак Косова", навео је Драшковић у писаној изјави.

15:31 - ШЕШЕЉ: ЗАВРШАВА СЕ СРАМНА ЕПИЗОДА У ОДНОСИМА СРБИЈЕ И САД

Председник Српске радикалне странке (СРС) Војислав Шешељ честитао је данас Доналду Трампу избор за америчког председника и изразио наду да ће његовим избором бити завршена "срамна епизода" у односима две земље и да ће Србија и САД отпочети блиставо ново поглавље.

"Пријатељство и савезништво САД и Србије трајало је током два светска рата и током Хладног ;рата, све док ратни злочинац Бил Клинтон није покренуо нелегалну војну агресију ;на нашу државу, са циљем да скрене пажњу америчке јавности и медија са његових ;ванбрачних афера и других скандала. Агресија је резултирала креирањем нелегалне ;мусиманске нарко-мафије у квази-држави формираној на Косову, светој српској ;земљи", навео је Шешељ у честитки Трампу.

15:51 - ДОДИК ЧЕСТИТАО ТРАМПУ, ОЧЕКУЈЕ ВИШЕ РАЗУМЕВАЊА И УВАЖАВАЊА

Председник Републике Српске Милорад Додик честитао је данас Доналду Трампу победу на председничким изборима у САД. Председник РС је изразио уверење да су САД добиле председника који ће "на најбољи начин бринути за даљи свеукупни напредак" земље, али и водити политику која ће доприносити миру и стабилности у целом свету, "што је и за грађане Републике Српске од посебне важности".

"Очекујемо више разумевања, међусобног уважавања и решавања свих проблема дијалогом, а не принудом", пише у честитки Додика, који је Трампу упутио "изразе свог дубоког поштовања и уважавања".


16:35 - КАРАЂОРЂЕВИЋ ЧЕСТИТАО ТРАМПУ

Принц Александар Карађорђевић честитао је Доналду Трампу на избору за председника Сједињених Америчких Држава, саопштено је из канцеларије Карађорђевића.


Најсрдачније честитам Доналду Трампу на избору за председника Сједињених Држава, чему је претходила напорна кампања, рекао је он.

Такође му честитам и на изјави да је "дошло време да залечимо ране подела. Поручујем и демократама и републиканцима да је наступило време да се ујединимо као народ", цитирао је Александар Карађорђевић.

Сигуран сам да ће наше две земље, Србија и Сједињене Државе, радити заједнички под вођством нашег премијера и Доналда Трампа на јачању основа и развијању сарадње за заједничко добро наших народа, поручио је Александар Карађорђевић.