СРБИЈА и Словенија више немају отворених питања, осим неких мањих која су заоставштина бивше заједничке државе. Љубљана ће се код осталих чланица ЕУ залагати да Београд што пре отвори нова преговарачка поглавља, а две земље фокусираће се на јачање привредне сарадње.

Ово би била кључна порука данашње заједничке седнице влада Србије и Словеније, треће по реду. Подела имовине некадашње заједничке државе је, поред мигрантске кризе и инвестиција, била међу главним темама разговора премијера Александра Вучића и Мира Церара.

- Питање Београдске и Љубљанске банке у Њујорку је решено, разговарамо о дипломатско-конзуларним представништвима. Гледамо како нама да се врате Титова возила, неки музеји, вила на Бледу, а Словенија како да се већи број уметничких дела врати у ту земљу. Ми бисмо то решили билатерално, а не кроз сукцесију и ствари иду у добром правцу - поручио је Вучић. Иначе, Србија потражује 15 аутомобила, вредних 10 милиона евра, који су дати на позајмицу Техничком музеју Словеније пре три деценије и никада нису враћени.

Вучић се у једном тренутку пожалио словеначком колеги да би волео да има "његове проблеме":

- То мало миграната што их је погодило, испоставило се као највећи проблем. Мислио сам да ће Церар о томе говорити до сутра, а то је нама као "мува на међеда" - приметио је Вучић након што је Церар говорио о проблемима које Словенија има у вези с мигрантском кризом .

Словеначки премијер је поручио да се залаже да врата ЕУ остану отворена, пре свега за Србију, јер верује да наша земља припада европској породици и да је важан фактор стабилности Западног Балкана.

Према Вучићевим речима, обим трговинске размене двеју земаља прошле године је износио 870 милиона евра. Словеначке компаније у Србији запошљавају 25.000 људи, а укупне инвестиције њихових фирми су 1,2 милијарде евра.

- Неколико је области у којима има простора за још бољу сарадњу. На првом месту, мислим да је то војно-економска сарадња. Ту је туризам и позивам словеначке инвеститоре да погледају наше бање. Простора има и у агрокомплексу, можда на основу дуготрајног закупа земљишта - поручио је српски премијер.ДАЧИЋ НЕ ПОТПИСУЈЕ ЗБОГ ОСТАВКЕ

Након седнице двеју влада, потписано је неколико споразума о сарадњи из области културе и инфраструктуре, док је шеф дипломатије Ивица Дачић словеначком колеги уручио Записник о предаји 43 међународна уговора СФРЈ.

- То што Ивица није потписивао овде, то је зато што не може брзо да прочита, а увек брине да му неко не подметне оставку, зато је он све спремио раније - рекао је у шали Вучић.

СРБИ ЈОШ БЕЗ СТАТУСА МАЊИНЕ

Двојица премијера у обраћању јавности нису говорила о положају српске мањине у Словенији. У овој земљи живи око 40.000 наших сународника, који већ годинама траже да добију статус националне мањине и право на школовање на српском језику, због чега су изложени асимилацији.