ВЛАДА Србије издвојиће 1,9 милијарди динара за обнову стотину школа, вртића и установа социјалне заштите у Војводини. То је само део новца који ће република уложити у покрајину према динамици договореној у суботу на заједничкој седници републичке и покрајинске владе у Новом Саду. Све са циљем да грађани Војводине живе боље и да се смањи незапосленост.

Заједничко заседање, прво у последњих 13 година, одржано је иза затворених врата у велелепном здању Бановине. По завршетку седнице председник Покрајинске владе Игор Мировић, рекао је да је "ово велики дан за Војводину".

- Прецизирани су сви детаљи развоја покрајине у наредном периоду, за то је обезбеђена значајна финансијска подршка у буџету, а конкретни резултати биће видљиви већ за шест месеци - најавио је Мировић и алудирајући на претходну власт додао да није било речи "о политици која више не станује овде и која је поражена на скорашњим изборима".

Премијер Александар Вучић је казао да су на седници донете важне и конкретне одлуке и открио новинарима да је заправо приредио изненађење својим домаћинима:

- Они су тражили 147 милиона за обнову 26 школа и вртића, не знајући да смо ми већ определили 1,9 милијарди динара - казао је Вучић. - То је стотину нових објеката у 45 општина у Војводини у које ћемо уложити огроман новац јер желимо да деца у нашој северној покрајини похађају добре школе.

Премијер је истакао да је из републичког буџета већ током дана пребачено два милиона евра за "Ипсилон крак" у Суботици, који су претходне власти најављивале годинама, али никаквих резултата није било.

На заједничком заседању договорено је да о трошку државног буџета буде обновљена путна инфраструктура у Војводини, укључујући и 37 километара Фрушкогорског коридора. Било је речи и о изградњи "Банатске магистрале" Нови Сад - Зрењанин. Улагања су предвиђена и у здравствене институције и установе културе попут позоришта у Суботици.


- Договорили смо се и да одвојимо четири милиона евра за зграду Радио-телевизије Војводине, мада сам сматрао да је то прескупо, али смо прихватили сугестије и зато што је важно да покажемо да смо у стању да обновимо оно што је срушено у НАТО агресији - казао је Вучић.

По речима премијера Србије, Нови Сад ће бити један од најлепших европских градова, јер ће Влада Србије у њега уложити "огроман новац", пошто је изабран за једну од три европске престонице културе 2021. године.

На новинарско питање о доношењу закона о финансирању Војводине који се чека годинама, Вучић је одговорио потврдно.

- Покрајина добија седам одсто расхода из државног буџета, бави се развојним пројектима и нема обавезе да исплаћује пензије и плате у јавном сектору - казао је премијер. - Новац се пребацује, а где нема бесних, неће бити ни проблема.

ТЕШКО СА ММФ

УПИТАН које предлоге српске стране ММФ неће прихватити, Вучић је рекао да не жели још да се обраћа јавности у вези с тим тешким преговорима и додао да су "они ипак наши пријатељи, помажу нам да држава буде здрава и увек су много опрезнији, мада сам и ја веома опрезан".

- Њихова је процена ове године 2,7 одсто раста, следеће три одсто, а ми ћемо покушати да то буде раст од 3,5 процената - поручио је премијер.ДАНАС ПОДАЦИ О ДИКИЋУ

ПРЕМИЈЕР Вучић очекује да ће данас имати прецизне податке везане за случај хапшења Братислава Дикића и групе људи из Србије, који су у Црној Гори осумњичени за планирање терористичких напада.

- У неким стварима, до којих ни Црна Гора није дошла, ми смо у претходна 24 сата успели да дођемо и о томе ћемо обавестити јавност чим употпунимо сазнања и будемо сигурни о свему - рекао је Вучић новинарима у Новом Саду и најавио да ће се јавности обратити и неко из надлежних служби безбедности са прецизним подацима.

ДАВИД И ГОЛИЈАТ

ВУЧИЋ није желео да коментарише наводе медија да је однос СНС и њеног коалиционог партнера у влади СПС лош, и додао да га политичке игре не занимају.

- Да будем поштен, када да се бавим тиме? Који дан ме нисте видели на терену од ујутру да увече, морате пет екипа да пошаљете да ме испратите - рекао је Вучић и додао да га изјаве појединаца подсећају на то да "Давид хоће да победи Голијата".