ПРИШТИНА - Косовска влада је обзнанила да се о Трепчи не може разговарати у оквиру преговора Београда и Приштине у Бриселу јер је реч о "имовини Косова", објавила је данас приштинска Газета експрес.

"Више пута смо јасно рекли да неће бити преговора о имовини Косова. Нећемо прихватити да о Трепчи дискутујемо са Београдом, то је наша црвена линија", рекла је косовска министарка задужена за дијалог Едита Тахири Тахири за лист Коха диторе.

Она је навела да се у Бриселу може разговарати само о темама о којима се сложе обе стране, и да Приштина неће прихватити да дискутује о "имовини Косова".

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је у суботу да је за њега "неприхватљив" изостанак реакције ЕУ на закон о Трепчи усвојен у косовској скупштини, а председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун рекао је данас да је Влада Србије, Бриселу послала званично писмо о овом случају и оценио да ће ЕУ морати да реагује. ;

Косовска скупштина је у ноћи између петка и суботе усвојила закон којим је Рударско-металуршки комплекс Трепча стављен под контролу Приштине, а представници Срба у косовској влади и парламенту јуче су обзнанили да замрзавају учешће у овим институцијама због ове одлуке која је донета без њиховог учешћа.