Аналитичар Душан Јањић оценио је данас да Србија ништа правно не може да уради поводом усвајања Закона о Трепчи у Скупштини Косова и да једино може да проба да политички, пропагандно и дипломатски "смањи штету или нешто добије из целе приче".

Јањић је агенцији Бета казао да је предлог шефа канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марка Ђурића о обраћању Савету безбедности Уједињених нација поводом усвајања закона о Трепчи "маркетиншко-политичка идеја".

"Мислим да је то више политички потез да се каже 'ми боримо до задњег часа'. Поред те маркетиншко-политичке идеје, ако уопште дође до седнице Савета безбедности, мислим да ће једна од сталних чланица из Европе, Америке, Британије, ставити вето", рекао је Јањић.

Према речима Јањића, нема основа по којем би Савет безбедности УН расправљао о Трепчи, јер УМНИК је о том делу приватизације своје присуство прекинуо још 2008.

"То је идеја како да бацимо лопту што даље... ЕУ је сад та где треба тражити решења ако је могуће", рекао је Јањић.

Јањић је додао да Србија нема могућности да утиче на Скупштину Косова, осим што је то пробала преко српских посланика.

Душан Јањић

Он је рекао да и ако би се у примени закона, или у самом закону нашао основ за међународну арбитражу, онда би се јавио проблем непризнавања Косова.

"Ако би у примени закона или у самом закону нашао основ за међународну арбитражу, ту би се онда јавио проблем што ми не признајемо Косово. Ту нам се обија и не ради за нас такозвана статусна неутралност, јер ако га не признајемо онда је тешко наћи основ", рекао је Јањић.

Јањић је оценио да би можда Србија могла да тужи ЕУ, али како је навео "то значи игранку без престанка".

"Остају политичка средства, пропаганда, дипломатија", закључио је Јањић.

Он је рекао да се нада ће влада Србије радити оно што је могуће пре свега са ЕУ, а онда са Косовом, али и да треба да размишља да ли је могуће отворити један коп са Рашке стране.

Борко Стефановић

СТЕФАНОВИЋ: ОСТАЈЕ САМО АРБИТРАЖА

Бивши шеф преговарачког тима Београда у дијалогу са Приштином Борко Стефановић оценио је данас да је идеја директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића да Србија због отимања Трепче затражи сазивање седнице Савета безбедности УН "неспроводива", као и да служи умиривању домаће јавности.

"Сви ти лажни позиви за заказивање седнице СБ УН су неспроводиви и служе за домаћу употребу", рекао је Стефановић за агенцију Бета и додао да би Србија могла да реши проблем међународном арбитражом.

"Србија у овом тренутку не може да наметне тему имовине јер друга страна сматра да је проблем решен моментом проглашења независности Косова. Оно што може да се уради јесте да се иде или на међународну арбитражу или да се отпочну преговори са Косовом о обавезујућем билатералном споразуму у оквиру кога би сва спорна питања била решена", рекао је Стефановић.

Он је додао да постоји и трећа опција - да страни партерни и посредници притисну Приштину да прихвати разговоре о имовини и чињеницу да је имовина онога чији су папири али не онога ко је дефакто држи под контролом - што је, како је додао, мало вероватно.