Завршена седница у Скупштини Србије, наставак сутра

Novosti online

10. 08. 2016. у 10:24

Завршена седница у Скупштини Србије, наставак сутра

Фото Никола Фифић

Скупштина Србије наставила је данас седницу на чијем дневном реду је избор нове владе. Након завршетка расправе следи гласање о избору владе

Скупштина Србије наставила је данас седницу на чијем дневном реду је избор нове владе.

Мандатар Александар Вучић представио је јуче у шесточасовном излагању циљеве и програм нове владе за коју је рекао да ће радити на економском просперитету и побољшању животног стандарда грађана.

Након завршетка расправе следи гласање о избору владе.

Да би влада била изабрана потребно је да за њу гласа најмање 126 посланика. Мандат владе почиње полагањем заклетве.

ПАСТОР: ОД НОВЕ ВЛАДЕ ОЧЕКУЈЕМО СТАБИЛНОСТ

Шеф посланичке групе Савез војвођанских Мађара (СВМ) – Партија за демократско деловање Балинт Пастор изјавио је данас да ће СВМ гласати за избор владе од које очекују да ради на очувању политичке и економске стабилности.

"Најважнији резултат претходне владе и оно што очекујемо од будуће је стабилност. Претходна влада је успела да сачува политичку и економску стабилност, то није увек једноставно у овом нашем региону, и то је услов свих услова", рекао је Пастор у парламент током расправе о избору владе.

Он је навео и да СВМ очекује да се за време нове владе оконча обилазница око Суботице, реконструише пруга Београд- Будимпешта и Суботица-Сегедин, јер ће то довести до економског просперитета у тим деловима Србије.

Он је казао и да очекују од нове владе да се реформишу планови и програми у образовању на матерњем језику, као и да се мора решити проблем одељења са малим бројем ученика.

СТАНОЈЕВИЋ (НС) :ЗАСЛУЖУЈЕ ПОВЕРЕЊЕ

Шеф посланичке групе Нова Србија Велимир Станојевић изјавио је данас да ће та странка подржати избор нове владе и да она заслужује да добије поверење."Ова влада заслужује да добије поверење јер је и у претходном периоду била пре свега искрена према грађанима, спровела је мере које ће створити услове да Србија буде једна модерна и демократска земља", рекао је у скупштини Стојановић током расправе о избору нове владе.

Он је казао да поздравља план нове владе који се тиче пољопривреде, туризма и завршетка путне инфраструктуре, јер су то гране које могу да унапреде Србију.

Станојевић је члановима нове владе рекао да је неопходно да донесу закон о спорту који ће дефинисати финансирање спорта, јер док се то не дефинише, млади, талентовани људи ће одлазити да играју ван земље.

ВУЧИЋ: СПРЕЧИЋЕМО НЕНАМЕНСКО ТРОШЕЊЕ НОВЦА

Мандатар Александар Вучић изјавио је данас да будућа Влада намерава да промени актуелни Закон о финансирању локалне самоуправе како би се спречило ненаменско трошење новца.

"Намеравамо да мењамо Закон о финансирању локалних самоуправа, пре свега зато што сматрамо да је то веома важан услов за добијање подршке ММФ-а, и потписивање пете и шесте ревизије", рекао је он.

Вучић је казао да се у многим општинама и градовима ненаменски трошио део новца и да ће многе председнике општина током данашње расправе бити срамота због оног шта су радили.

Он је, не наводећи на кога конкретно мисли, навео пример локалне самоуправе у којој су из општинског буџета плаћани фиктивни рачуни за 184 пива и 132 кафе.

ВУЧИЋ: ПРИВАТИЗАЦИЈА ЗВЕЗДЕ И ПАРТИЗАНА ЈЕ НЕОПХОДНА

Мандатар Александар Вучић изјавио је данас да је неопходно приватизовати фудбалске клубове, укључујући Партизан и Црвену звезду, како би се престало с трошењем државних пара за њихово функционисање.

Током расправе о раду будуће владе у Скупштини Србије, Вучић је нагласио да је приватизација у спорту "тешка болест нашег друштва" и поновио да ни он до сада није могао да се избори с тим проблемом.

"Потребна нам је приватизација у спорту", рекао је Вучић и као пример навео актуелно функционисање београдских фудбалских клубова Црвена звезда и Партизан.

Он је рекао да не мисли да Партизан и Звезда не могу да нађу спонзоре, додавши да је тим клубовима лакше да узимају новац од државе.

"Као држава плаћамо рекет, плаћамо паре да нам не би викали 'педеру'", рекао је Вучић и додао да готово сви у држави навијају за та два клуба, али да је проблем што лада у том случају није фер према осталим фудбалским клубовима.

Он је навео да је намера владе да од фудбалских клубова узима паре а не да им даје.

Вучић је, такође, осудио начин функционисања клубова који потписују рекламне уговоре са јавним предузећима до 2020. године, а новац потроше унапред, затим узимају краткорочне скупе кредите од банака, па опет траже новац од државе да кредите врате.

ЧАНАК: ПОВРАТАК ВОЈВОЂАНСКЕ ИМОВИНЕ

Шеф посланичке групе Лиге социјалдемократа Војводине - Зелена странке Ненад Чанак изјавио је данас да не сумња у намеру мандатара Александра Вучића и нове владе да ће дати све од себе да грађани живе боље. Чанак је у скупштини током расправе о избору нове владе рекао да не би седео у парламенту да у то сумња.

Он је, међутим, замерио мандатару јер током излагања експозеа није ни једном споменуо Војводину.

"Она није само покрајина, она има и своје име и овај проблем није само семантички већ много дубљи проблем", оценио је Чанак.

Он је казао и да нова влада и није тако нова с обзиром да је чини већина оних који су били и у претходној, али је поздравио промену неких министара.

Поводом навода из експозеа да ће по мађарском моделу бити решено питање пољопривредног земљишта, Чанак је упитао да ли то значи да ће се онда мењати и Устав, с обзиром да је то био мађарски модел.

Он је истакао и да промена Устава и политичког система не сме да буде дневно-политичка тема.

Чанак се осврнуо и на повратак војвођанске имовине, о којој је недавно говорио покрајински премијер Игор Мировић, и негодовао јер о томе мандатар у експозеу ништа није рекао.


ВУЧИЋ ЧАНКУ: РАЗГОВАРАЈМО И О РАСХОДИМА ПОКРАЈИНЕ

Вучић је одговарајући Чанку рекао да је и као председник владе и СНС-а спреман да почну разговори о промени политичког система како би се и регионалним странакама омогућила већа заступљеност у парламенту.

"Време је да од јесени кренемо у те разговоре", рекао је Вучић и додао да ће на тај састанак доћи с празним папиром, односно без икаквих ставова.

Он је казао и да у Уставу Србије пише да је КиМ саставни део Србије, да ће се то једног дана, ако неко други на изборима победи, можда то променити, али да то у овом тренутку није могуће.

Вучић је навео и да је спреман на разговор и о приходима Војводине, али и о расходима.

Вучић је рекао да је у претходном периоду влада финансирала изградњу путева и у покрајини и додао да су уместо за те сврхе неки председници општина уз буџета финансирали невладине организације које су њихове странке оснивале.

СДС: ПРОГРАМ НЕМА МЕРЕ ЗА БОЉИ ЖИВОТ

Шеф посланичке групе Социјалдемократске странке Марко Ђуришић изјавио је данас да та странка неће гласати за избор нове владе Србије и навео да у њеном програму нема конкретних мера које би допринеле бољем животу грађана и смањењу сиромаштва у земљи.

Он је током расправе у скупштини рекао да нема најаве неке стратегије и конкретних мера које би допринеле да се преокрене лош тренд који траје већ четири године."У Србији имамо повећање сиромаштва које поприма озбиљне димензије. Имамо више од 150.000 сиромашних него пре две године, а њих два милиона је угрожено сиромаштвом. Приоритет владе зато треба да буде смањење сиромаштва", рекао је Ђуришић.

Он је позвао владу да повећа минималну цену рада и указао да је задње повећање било 2014. године.

Ђуришић је казао да је лош план који се тиче образовање и да ће само допринети даљем урушавању образовног система.

Он је указао и да се за неке од предложених министара везују бројне афере.

МАНДАТАР ОДБАЦИО КРИТИКЕ ЂУРИШИЋА

Мандатар за састав Владе Србије Александар Вучић данас је одбацио критике шефа посланичке групе Социјалдемократске странке Марка Ђуришића на рачун програма будуће владе, оценивши да је она изнета из политичких разлога.

Вучић је током расправе о новој влади у Скупштини Србије оценио и да Ђуришић ни на телевизору није слушао јучерашњи шесточасовани експозе.

"Ништа од овог што сте говорили, нисам ја поменуо, већ сте Ви цитирали сами себе", рекао је мандатар.

Он је одбацио критике Ђуришића и на време које је протекло до формирања владе, посетивши да је до законског рока остало још више од месец дана.

Он је подсетио Ђуришића да је странка којој је он некада припадао (Демократска странка) формирала владу у поноћ уочи истека законско рока, а да су претходно молили све посланике да им то омогуће.

Вучић је рекао и да Ђуришић није разумео како функционише социјални дијалог одбацивши његове критике на најављено повећање најниже цене рада.

ШЕШЕЉ ТРАЖИО ДА НЕ ТАПШУ ГОСТИ СА ГАЛЕРИЈЕ

Председник Српске радикалне странке (СРС) Војислав Шешељ затражио је данас од председнице Скупштине Србије Маје Гојковић да упозори госте на галерији који посматрају седницу, да не не могу да аплаудирају и добацују.

Гојковић је одговорила Шешељу да није приметила да гости то раде, али их је упозорила да више не тапшу.

"Нисам обратила пажњу и нисам видела да ли је неко од присутних гостију тапшао, знам да су тапшали посланици, али нисам видела да ли су тапшали и гости", рекла је Гојковић.


ЧЕДА ЈОВАНОВИЋ ЖАЛИ ШТО НИЈЕ УСПЕО ДА СЕ ДОГОВОРИ СА МАНДАТАРОМ

Шеф посланичке групе Либерално демократске партије-СДА Санџак Чедомир Јовановић изјавио је данас да му је жао што није успео да се договори са мандатаром Александром Вучићем око начина на који би заједно одговорили на кључне проблеме у Србији.

"Мени је жао што нисмо успели да се договоримо, не око тога да ја будем у влади или да заузмем неко место у министарству већ око начина на који ћемо заједно одговорити на кључне проблеме у земљи", рекао је Јовановић у скупштини током расправе о избору нове владе.

Он је казао да је експозе мандатара био дуг, али да се ипак није могло чути на који начин ће се решити кључна питања од којих зависи будућност земље попут, омогућавања доласка инвеститора, и спречавања одласка лекара и младих и решавања тешког питања Косова.

Јовановић је навео да је Вучић коментарисао у експозеу критике које не може да поднесе и рекао мандатару да "добро зна каква је наша политика и да нико од нас не може рећи да је у њој пронашао бог зна какво задовољство".

ВУЧИЋ: ПОТЕЗЕ ПОВЛАЧИМО У СКЛАДУ СА РЕАЛНОШЋУ

Одговарајући на Јовановићеве наводе, Вучић је рекао да не види да тренутно може да води бољу политику, али да је Јовановић у праву да више људи може да се укључи у тај посао.

"Биће времена да се разговара и да се ради", рекао је Вучић.

Он је истакао да су у складу са реалношћу повлачили политичке потезе и да ће тако чинити и у будућности.

"Докле би нас довело да водимо другачију политику, а знате каква однос грађани наши имају о различитих светским силама. Једини могући начин вођена политике је да Србија одржава добре односе са свима и да има стратешки циљ уласка у ЕУ", рекао је мандатар.


ШЕШЕЉ: УРГИРАО БИХ ДА УЗМУ ЧЕДУ И ЧУМЕТА У ВЛАДУ

У ту полемику убацио се у лидер радикала Војислав Шешељ који је казао да "није имао појма да Чедомир Јовановић толико жели да буде министар и уђе у ову владу".

"Нисам био на оном скупу великом у Бусијама, поводом о годишњице Олује, и тамо је била прилика да се сретнем са Чедом Јовановићем и да ме замоли да ургирам код свог некадашњег политичког сарадника Александра Вучића. Да ми је то рекао Чеда ја би заиста потражио Вучића, нашао бих га некако и замолио да узме Чеду у владу и да Чеда опет доведе Чумета и да асфалтирају целу Србију", рекао је Шешељ.

Он је иронично предложио да уместо Зоране Михајловић, Јовановић буде министар, а Љубиша Буха Чуме помоћник министра.

ПАЛМА: БРНАБИЋ ДА ДОЂЕ У ЈАГОДИНУ

Председник Јединствене Србије (ЈС) Драган Марковић најавио је данас да ће посланици те партије, и поред његовог негативног става о хомосексуалним везама, гласати за избор Владе Србије у којој ће министарка бити Ана Брнабић, која има такво сексуално опредељење.

- Немам лично ништа против тих људи (ЛГБТ популације) ако су способни и добро раде свој посао, али никада нећемо подржати геј параду и легализацију хомосексуалних бракова - рекао је Марковић.

Он је позвао Брнабић да, кад буде изабрана за министра државне управе и локалне самоуправе, дође у Јагодину и да причају о локалним самоуправама.

Марковић је додао да је свој став о подршци избору Брнабић јавно изнео за говорницом након што су га "зачикавали" посланици Српске напредне странке и новинари.

Он је рекао да представници ЈС неће ући ни у ову Владу, као ни у претходне, иако су део владајуће коалиције, али да ће та партија "максимално помоћи оним што знамо, а доста тога знамо".


ВУЧИЋ: АНА НИЈЕ ЛГБТ МИНИСТАРКА, ВЕЋ МИНИСТАРКА ЗА ДРЖАВНУ УПРАВУ

Мандатар Александар Вучић изјавио је данас да Ана Брнабић није ЛГБТ министарка, како неки наводе, већ министарка за државну управу и локалну самоуправу и на то место је предложена јер је марљива и има знање.

Вучић је у скупштини, током расправе о избору нове владе, рекао да је она била његов избор, а не неког са стране, јер је веома стручна жена која се не плаши изазова.

Он је истакао да је Србија слободна земља и да њему њена сексуална оријентација не представља никакав проблем.

"Али морам да кажем онима, који о томе причају, да то не значи да смо легализовали хомосексуалне бракове. Нити смо то урадили нити постоји план и идеја за то. Борићемо се за сва права људи. Она није ЛГБТ министарка, како неки наводе, већ за државну управу и локалну самоуправу и ту је зато што вреди, а не зато што је мушкарац или жена, или што је овакве или онакве сексуалне оријентације", истакао је Вучић.


ЛАПЧЕВИЋ: ДСС НЕ МОЖЕ ДА ПОДРЖИ ИЗБОР НОВЕ ВЛАДЕ

Посланик Демократске странке Србије (ДСС) Милан Лапчевић изјавио је данас да та странка неће подржати избор нове владе јер се не слаже са стратешким опредељењем, односно уласком земље у ЕУ, и зато што сматра да је то иста она влада која је претходне две године била на власти и која није испунила обећано.

"Кажете да нећете признати Косово, а да је стратешки циљ улазак у ЕУ. Како је то изводљиво с обзиром на то да сваки европски званичник говори да се не може ући у ЕУ, док не признамо Косово", рекао је Лапчевић током расправе у скупштини.

Он је казао да ДШ не може да гласа за нову владу јер та странка сматра да је "катастрофа за Србију продаја пољопривредног земљишта странцима, што плате и пензије нису повећане, јер млади људи одлазе а у науку и образовање се не улаже".

"Још много тога бих могао да набрајам што није испуњено а обећано је , али ми за то немамо времена", рекао је Лапчевић.

Он је мандатара Александар Вучића критиковао и што није у експозеу споменуо промену Устава Србије.

Посланик ДСС-а је негодовао и што је влада састављена углавном од министара из Београда и Војводине, а да нема оних који живе јужно од Саве и Дунава.

Лапчевић је казао и да је неприхватљиво што је владајућа већина гласала против продужетка расправе о избору владе на десет часова.

"То само показује да желите да будете доминантни и да ваше излагање траје дуже него комплетна расправа која је ограничена на пет сати", додао је Лапчевић.ВУЧИЋ: ЛАПЧЕВИЋ ГОВОРИ ДЕМАГОШКЕ ФЛОСКУЛЕ

Мандатар Вучић одбацио је његове тврдње, уз оцену да све што је Лапчевић рекао представља обичне демагошке флоскуле.

Он је навео да је промена Устава Србије услов за улазак у ЕУ, али да мора да буде резултат најширег друштвеног договора и да о томе треба да се разговара.

Вучић је навео да је Косово добило независност док је ДШ била на власти и запитао: "Како сте га ви бранили, издали сте два оштра саопштења".

Мандатар је казао да је јасно да се ДШ противи уласку Србије у ЕУ, али је додао да би посланици те странке требало да кажу грађанима да ниједан страни инвеститор не би дошао у Србију да земља није на европском путу.

Он је подсетио и да је за време ДШ усвојен Споразум о стабилизацији и придруживању.ОБРАДОВИЋ: ДВЕРИ НЕЋЕ ПОДРЖАТИ НОВУ ВЛАДУ ЈЕР НЕ ДОНОСИ БОЉИТАК ГРАЂАНИМА

Шеф посланичке групе Двери у Народној скупштини Бошко Обрадовић изјавио је данас да та странка неће подржати избор нове владе, јер, како је оценио, она неће донети "никакав бољитак грађанима".

Обрадовић је током скупштинске расправе оценио да мандатар Александар Вучић није предложио нову владу, већ је извршио "реконструкцију" бившег кабинета.

"Ово је најобичнија реконструкција коју сте могли да изведете и без избора", навео је шеф посланика Двери.

Обрадовић је оценио да је Вучић "последњи еврофанатик" у Европи, додајући да после Брегзита, више нико не верује у ЕУ и да нема смисла улазити у Унију.

Он је критиковао мандатара што у експозеу није споменуо борбу против беле куге, као и што нема министарстава за дијаспору и бригу о породици.

Обрадовић је оценио и да су медији у Србији данас затворенији него икада, а да је мандатар том проблему посветио "само неколико празних речи".

Шеф посланичке групе Двери је критиковао економску политику владе Александра Вучића, наводећи да нема додатног опорезивања страних банака, као и да је јавни дуг на спољном и унутрашњем нивоу повећан.

Он је током излагања навео да Вучић никада није био запослен у приватном сектору, што је нагнало шефа посланичке групе СНС Александар Мартиновић да устане у одбрану мандатара.

Мартиновић је упитао Обрадовића које је његово радно искуство.

Он је Обрадовића подсетио и да су Двери на изборима биле у коалицији са ДШ, странком која је, како је навео, спровела најгору могућу приватизацију.ВУЧИЋ ОБРАДОВИЋУ: ИЗЈАВА НА ДЕЧИЈЕМ НИВОУ

Вучић је реагујући на наводе Обрадовића и опорезивање страних банака, рекао да је то неозбиљна изјава на дечијем нивоу и да нема речи да одговори на те критике.

Он је рекао и да није никакав еврофанатик, као и да не би имао ништа против да јесте.

"Да јесам бранио бих ту позицију, али нисам, само сам врло рационалан и одговоран. Знам где највише извозимо", рекао је Вучић.

Поводом блиских и пријатељских односа с Русијом, које Двери често истичу, Вучић је рекао да се он с руским предсеником Владимиром Путином видео девет пута, а неко ниједном.ШЕШЕЉ: ЕКСПОЗЕ СПИСАК ЛЕПИХ ЖЕЉА , БЕЗ ЦЕЛОВИТОГ РЕШЕЊА ПРОБЛЕМА

Председник Српске радикалне странке (СРС) Војислав Шешељ изјавио је данас да је експозе мандатара Александра Вучића списак лепих жеља, добрих намера и указивања на проблеме, али да у њему нема целовитог решења за проблем унутар система.

Мандатар је свестан скоро свих проблема у Србији и изражава жељу да реши те проблем, али његов приступ није конзистентан, рекао је Шешељ и додао да се у експозеу виде три врсте економске филозофије, али не и како да се оне искомбинују у једну и нема ничега о томе како да се заштити српско тржиште.

Он је казао и да га експозе неодољиво подсетио на 1982. или 1983. годину, када је ондашњи режим донео стратегијски документ о стабилизације Југославије.

"Они су успели да сагледају све проблеме и потребе, планирали су да све остваре што су замисли , да државом потече мед и млеко, али једну ствар су изгубили из вида, а то је основни проблем који је створи ондашњу причу, а то је друштвена својина и социјално самоуправљање", рекао је Шешељ у скупштини, током расправе о избору нове владе.

Он је истакао да је неопходно престати да се инсистира на уласку у ЕУ, јер то Србији не може донети ништа добро.

"Јесте велик извоз у ЕУ, али је много већи наш увоз. Сваки увоз је штетан, осим роба које нисмо у стању никако да произведемо", оценио је Шешељ и додао да се Србија мора коначно определити између ЕУ и Русије.

Како је навео, постоје озбиљни геополитички разлози за то - Русија и Турска јачају односе, а Америка ће бити потиснута са Балкана.

"Окренимо се Русији и потражимо њен загрљај да би сачували и повратили оно што је наше", препоручио је Шешељ.РИК ДОДЕЛИО МАНДАТЕ НОВИМ ПОСЛАНИЦИМА

Републичка изборна комисија (РИК) доделила је данас мандате новим посланицима који ће у Народној скупштини Србије заменити колеге који су поднели оставке на ту функцију.

Уместо Александра Вучића, Расима Љајића и Љиљане Ђуровић са изборне листе "Александар Вучић-Србија побеђује", РИК је једногласно доделио мандате посланицима те листе Станислави Јаношевић, Ненаду Митровићу и Ивану Бауеру.

Светлану Козић, која је изабрана на листи "Доста је било-Саша Радуловић", замениће у посланичкој клупи Јован Јовановић док ће уместо Биљане Рубаковић са листе "Двери-Демократска странка Србије-Санда Рашковић Ивић-Бошко Обрадовић", члан парламента постати Драган Весовић.

Оставку на функцију народног посланика поднео је и носилац листе "СДА Санџака-Др Сулејман Угљанин" Сулејман Угљанин кога ће у парламенту заменити Бајро Гегић пошто Минела Календер, као први следећи кандидат са те изборне листе, није прихватила мандат народног посланика.

РИК је једногласно доделио и мандат члана Националног савета албанске националне мањине Емини Синани, која је на ту функцију изабрана пошто је досадашњи члан тог тела Љуљзим Сахити преминуо.

Седници РИК-а, одржаној у згради Народне скупштине, присуствовало је 12 чланова тог тела.
ДВЕРИ НЕГОДУЈУ ЗБОГ УСКРАЋИВАЊА ПРАВА НА РЕПЛИКУ У СКУПШТИНИ СРБИЈЕ

Шеф посланичке групе Двери Бошко Обрадовић негодовао је данас зато што му је на седници Скупштине Србије било онемогућено да користи право на реплику.

Он је новинарима у Скупштини рекао да је разлог за то што је, како је навео, власт напокон добила озбиљну опозицију чија бројна питања и критику не може да издржи.

"Власт Александра Вучића добила је коначно озбиљну опозицију оличену у посланицима Двери којима је одмах ускраћено право на реплику, јер је очито толико била велика нервоза мандатара, да није могао да издржи нова питања из редова Двери", додао је шеф Двери.

Обрадовић је додао да је неопходно поштовање демократских процедура и да је "право на реплику светиња у демократском поретку".

У Скупштини Србије у току је расправа о избору нове Владе Србије.ВУЧИЋ: РУСИЈА ЋЕ ОДОБРИТИ УВОЗ ФИЈАТА 500 ИЗ СРБИЈЕ

Мандатар нове владе Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће Русија одобрити увоз крагујевачких фијата 500.Он је рекао да ће најесен Србију посетити премијер Русије Димитриј Медведев и да ће Србија добити могућност да извози аутомобиле из Крагујевца.

Вучић је рекао и да Србија није успела да обезбеди пласман млека и млечних производа на руско тржиште, али да ће и то бити решено пре доласка Медведева.

ПОЛЕМИКА ПАЈТИЋА И ВУЧИЋА

Председник Демократске странке Бојан Пајтић оценио је данас да су политика и састав будуће владе Србије лоши.

"Очекивао сам, с обзиром да се толико дуго чекало на нову владу да ће квалификациона структура бити далеко супериорнија од претходне што није случај", рекао је Пајтић у Скупштини током расрпаве о избору нове владе.

Он је истакао да је велико питање легитимитет Скупштине и колико је гласова Српској напредној странци донео "бугарски воз" - начин крађе гласова на изборима.

Пајтић је оценио да је потпуно погрешна политика према пољопривреди, а да се у субвенције по хектару много мање него у суседним земљама.

"Како српски пољопривредник може да буде конкурентан са субвенцијом д 4.000 динара по хектару, а она у Хрватској износи 350 евра по хектару", рекао је Пајтић.

Он је констатовао да Вучићев експозе садржи и борбу против корупције, али Вучић није објавио ни један од тајних уговора потписаних током власти СНС - о Београду на води, Етихаду, Железари Смедерево.Пајтић је казао да се о рушењу у београдском насељу Савамала говори на подсмешљив начин, као о рушењу три бараке, и истакао да је тиме порушен правни поредак државе и да још нико није одговара за то.

Вучић је оштро одговорио рекавши да он није украо ни један једини динар, а да су зато Пајтић и ДС "оставили пустош за 16 година владавине".Вучић је показао слику места на коме је у време пкрајинске власти ДС требало да се изгради објекат за смештај за хендикепирану децу у Новом Бечеју, за шта су узете паре, а на коме је и даље пустош.

"Ви не можете да ми држите моралне придике. Свима ћу да одговорим и да их пошаљем на своје место, а ваше (Пајтићу) место је негде тамо далеко због свега што сте учинили за Србију и покрајину у последњих 16 година", рекао је Вучић.

Он је указао на ненаменско трошење у локалним самоуправа у којима је владала ДС, поново наводећи пример једног рачуна из кафане у којој је функционер ДС имао рачун за 250 пива.

"Која то делегација коју водите у кафани и попије 250 пива?", упитао је Вучић.

Он је казао и да су демократе ишле толико далеко, да су један фудбалски клуб претвориле у јавно комунално предузеће.

На наводе Пајтића да је Вучићев син ишао у школу чији је директор кандидат за министра просвете, мандатар је оштро реаговао поручивши Пајтићу "Срам вас било!".ВУЧИЋ ПАЈТИЋУ: СРАМ ТЕ БИЛО, НАПАДАШ МИ ДЕТЕ

Шеф посланичке групе Демократске странке Бојан Пајтић и мандатар Александар Вучић вечерас су полемисали, уз размену увреда, око економске политике и оптуживали један другог за изношење неистина.


У једном тренутку, Вучић је рекао Пајтића да му напада дете пошто је Пајтић указао на то да је кандидат за министра просвете био директор гимназије коју је похађао Вучићев син.


Пајтић је рекао и да није тачна тврдња да је своју жену поставио за директора.


Вучић је на то одговорио да му Пајтић помиње дете и да га напада.


"Зар вам је моје дете криво, срам те било. Какво вас није срамота... Постављате лица из своје породице на директорска места, мој син није директор и неће ни да буде", рекао је Вучић.


Председница Скупштине Србије Маја Гојковић затражила је да се у расправи не помињу ничија деца.

ВУЧИЋ: СРБИЈА НИЈЕ ЏАК ЗА УДАРАЊЕ

Ми са Хрватском желимо да имамо што боје односе и радићемо на томе, али Србија није ничији џак за ударање и неће то бити, рекао је мандатар Алекснадар Вучић, у Скупштини Србије и истакао да Србија не прети никоме.


Није могло да се чути о повампирењу усташтва и нацизма као идеологије, Србије је имала обавезу да се огласи.


Ми Србију штитимо мудром, паметном и рационалном политиком, рекао је Вучић и истакао да је важно знати однос снага у свету и оценио да живимо у смутним временима.


Према његовим речима, опозиција има луксуз да говори ствари које не стоје а допадају се људима али то није могуће кад сте у Влади.


Ова власт, каже Вучић, све што ради у заштити националних интереса је највише што се може јер од "празног јуначења" може да буде само штета.РАДУЛОВИЋ: ЗАДАТАК ПРЕМИЈЕРА ДА ОБЕЗБЕДИ ФУНКЦИОНИСАЊЕ СИСТЕМА; ВУЧИЋ ОДГОВОРИО КРОЗ СМЕХ

Председник покрета Доста је било Саша Радуловић изјавио је вечерас да је задатак премијера да обезбеди функционисање система, а не да "спасава дете у Фекетићу".

Радуловић је током скупштинске расправе о избору нове владе казао да је партократија централни проблем Србије и да због ње грађани напуштају земљу или се учлањују у странке како би добили запослење.

"У Србији је систем искривљен, имамо велику корупцију о којој је говорила хероина Верица Бараћ. Партије су направиле државу за себе и систем партијског запошљавање је растао током времена а данас је гори него икада", оценио је Радуловић.

Он је додао да је експозе мандатара Александра Вучића "врло сличан" експозеу из 2014. године и да садржи "пуно бројева и обећања".

Вучич се вечерас на излагање Радуловића насмејао и, одбацивши критику, рекао је да "Радуловић најбоље зна" како функционише партократија и како се злоупотребљава партијска моћ.

Као пример он је навео захтев удржења грађана "Доста је било" београдским властима, за изнајмљивање три пословна простора, објаснивши да када удружење то тражи цена буде нижа за 80 посто.

Вучић је више пута уз смех рекао да "Доста је било" није политичка странка

.

"Тиме су желели да украду 80 посто новца од грађана, али му на срећу није успело", додао је Вучић.

Он је рекао Радуловићу и да су САД уређена земља у којој свако мора да плаћа порез. На то излагање посланици ЂБ су стојећи поред посланичких клупа тражили реч по основу повреде пословника, што је Вучићу такође било смешно.

Радуловић му је одговорио да његови посланици стоје како би Вучићу дали до знања да је повредио Пословник и позвао га да престане да омаловажава и вређа посланике и да не заборави да је у Скупштини гост, а посланици домаћини.

МАРТИНОВИЋ: СНС ЋЕ ГЛАСАТИ ЗА ВЛАДУ, ВУЧИЋЕВ ЕКСПОЗЕ НАУЧНИ РАД

Шеф посланичке групе Српске напредне странке (СНС) Александар Мартиновић изјавио је вечерас да ће СНС гласати за програм и састав будуће владе Србије које је предложио мандатар Александар Вучић зато што је у претходном мандату влада очувала стабилност земље и увела ред у систем јавних финансија.

Мартиновић је током скупштинске расправе о избору владе оценио да је експозе мандатара "својеврстан научни рад у коме се Вучић дотакао надлежности сваког министарства у Влади Србије".

"Овај експозе има више страница од свих експозеа који су читани у скупштини од 2001. до 2008. године, зато што су мандатари у том периоду олако схватали тај посао јер су знали да имају већину", казао је шеф посланика СНС-а.

Мартиновић је навео да је претходна влада Александра Вучића успоставила макроекономску стабилност земље и ред у систему јавних финансија.

"Други разлог због кога ћемо гласати за програм и састав нове владе је то што је Александар Вучић успео да спроведе овај наш мали српски брод кроз светске Сциле и Харибде без икаквих оштећења. Србија је данас мирна и стабилна, то је мало коме у Европи пошло за руком, а пошло је Александру Вучићу и његовој влади", навео је Мартиновић.

ДВЕРИ ИЗ ПРОТЕСТА НАПУСТИЛИ СКУПШТИНУ

Посланици Покрета Доста је било напустили су вечерас седницу Скупштине Србије на којој се бира влада у знак протеста због излагања посланика Српске напредне странке Марјана Ристичевића који је говорио о томе како је Саша Радуловић "заврнуо" за порез Американце и да је дужан и држави Србији.

Када су посланици Доста је било подигли пословник указјући на повреду правила, Ристичевић им је поручио да треба да јаче машу и да буду "корисни и енергетски ефикасни" како би се угасила клима.

Посланици Доста је било су потом напустили заседање у знак протеста због таквог поступка Ристичевића.

ВУЧИЋ: ОД АЕРОДРОМА НИКОЛА ТЕСЛА НАПРАВИЛИ СМО ЗЛАТНУ КОКУ БАЛКАНА

Мандатар будуће владе Србије Александар Вучић изјавио је да је досада[ња Влада од Аеродрома Београд направила "златну коку не Србије, већ Балкана", спремну за концесију.По његовим речима, Аеродором је раније вредео свега око 50 милиона евра, а данас 350 милиона евра, уколико би био понуђен на концесију од 25 година.

"Плус 'консешн фи' између 10 и 15 милиона евра сваке године, па ви израчунајте. Од нечега што никакву вредност није имало, направили смо златну коку Балкана, а не само Србије, али не можете то да признате", поручио је Вучић у Скупштини Србије лидеру покрета Доста је било Саши Радуловићу, одговрајући на његове критике.

Вучић је додао да је у томе све видљиво и транспарентно.

Вучич је навео, и да држава није уплатила ни динар више Ер Србији од онога што је била њена уговорна обавеза према Етихаду.

"Ни динара нисмо више упалатили од онога што је била наша уговорна обавеза", рекао је Вучић и оценио да Радуловић не зна да рачуна и да тумачи пословне резултате, и рекао је да прича, а да није упознат са уговорним обавезама Владе у формирању заједничке компаније Ер Србије и Етихад ервејза.
ЗАВРШЕНА СЕДНИЦА, СУТРА НАСТАВАК

Седница Скупштине Србије прекинута је вечерас и биће настављена сутра у 10 часова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (19)

Lola

10.08.2016. 12:01

Trebalo bi svi u skupstini da se vise okrenu radu,kao sto to Vucic radi a ne samo da kritikuju sve sto on izgovori.

Nena

10.08.2016. 14:45

Da li je Palma bio sarkastican ili stvarno zeli da razgovara sa njom, ostaje da vidimo u narednom periodu.

Жика

10.08.2016. 16:25

Ако Брбанићка није министарка за ЛГБТ, отворите јој министарство које јој најбоље одговара!

Baki

10.08.2016. 17:25

Vučiću, LGBT (ili ređe GLBT) je akronim koji se odnosi na lezbejke, gejeve, biseksualne i transrodne osobe. LGBT se koristi da bi se jednom rečju imenovale različite grupe. Zato je nelogično reći "Ona nije LGBT ministarka", jer bi to značilo da ona u sebi sublimiše sve 4 grupe, a to je nemoguće. Ministre ona je jezbejka i to otvoreno reci. A to što tebe to ne interejuse je tvoj problem.

čiča

10.08.2016. 18:34

Kako bi Čeda bio zadovoljan da je ušao u vladu ,pa kako bi promenio ustav a tek kako bi bile zadovoljne gazde iz amerike , a ovako tvrdo a Čeda van vlade

?

10.08.2016. 21:32

ljudi morate da shvatite,jedino u vladi gde je bio Ivica Dacic premijer nije odrzana gej parada,samim tim vam se govori da jedino on ne igra kako mu zapad i evropa diktira,sve ovo sto kaze mandatar videce se u 2020 godini sta je uradjeno a sta nije od onog recenog,cetiri godine je proslo ja boljitak nisam video osim otpustanja,smanjenja plata i penzija i skok eura u odnosu na 2012 godinu,..

Никола

10.08.2016. 22:17

Да ли сте приметили, власт напада само националне странке !!! Иоле упућеном, то много говори.

DadoG

10.08.2016. 23:07

Da neznam sta da se uradi opozicija nece biti zadovoljna,zato vlada samo naprijed a ovi neka gledaju iza,sto bi se reklo a sad adio.

Maja

11.08.2016. 00:45

Najubedljiviji govor održao Obradović. Istinu govore samo hrabri. Nije dobio pravo na repliku, jer se boje još istina koje će izreći.

Silo za ognjilo

11.08.2016. 02:34

Valjda nam je jasno da to bolje koje nam se obećava i ne zaslužujemo. Izgubljeno je skoro tri decenije jer smo mi birali lošu vlast. Svoj smo život potrošili a sad trošimo budućnost koja nije naša. Bez stida i srama i dalje prihvatamo prazna obećanja i verujeno u priču kako nam je dobro a biće i bolje. Sodoma i Gomora se odigravaju pred našim očima i u prisustvu patrijarha a mi ni da se postodimo.

Pero Peric

11.08.2016. 06:40

DadoGo a sta je sa parlamentarnom demokratiom i pravom na govor i mišljenjem.To kod vlasti po vama ne treba upraznjavati.