У Скупштини Србије данас у 14 сати почела је посебна седница о избору нове владе.

Нова Влада Србије имаће 16 ресора, као и претходна, али ће у њој бити осам нових министара.

Да би влада била изабрана потребно је да за њу гласа најмање 126 посланика. Мандат владе почиње полагањем заклетве.
13:56 - ВУЧИЋ СТИГАО У СКУПШТИНУ

У Скупштину Србије, где се данас одржава седница о избору владе, стигао је мандатар Алесандар Вучић, као и већина предложених министара.

У холу парламента налази се велики број медијских екипа који ће пратити ток седнице.

У парламент су стигли и посланици Скупштине Србије.

Експозе би, према најавама мандатара Вучића, могао да траје и неколико сати, након чега је предвиђена расправа.


13:57 - ДСС ТРАЖИ ОДЛАГАЊЕ СЕДНИЦЕ

Посланичка група Демократске странке Србије (ДСС) затражила је да се одложи данашња седница парламента на којој се бира влада, јер је сазвана у "скандалозно" кратком року, уз најаву вишесатног изношења експозеа премијера Александра Вучића, што онемогућава да се посланици адекватно припреме за расправу.

Нисмо добили писани експозе и требало би да га Вучић изнесе у сажетом облику на седници, рекао је посланик Милан Лапчевић на конференцији за новинаре у Скупштини Србије уочи седнице.

Лапчевић је оценио да се начином заказивања седнице понижавају посланици, а тиме и грађани.

Уколико се седница не одложи, посланици ДСС су најавили да ће учествовати у њој, али траже да се после експозеа одреди пауза, како би могли да га додатно проуче, што је важно за даљу расправу и давање предлога.

Посланик Ђорђе Вукадиновић са листе ДСС је изјавио да је незабележно у историји парламентаризма да ће експозе, према најави, трајати дуже него што чланови парламента имају времена за дискусију.

14:05 - ПОЧЕЛА СЕДНИЦА

Почела седница парламента на којој се бира влада.

14:21 - ВУЧИЋ ПОЧЕО ДА ОБРАЗЛАЖЕ ЕКСПОЗЕ

Мандатар Александар Вучић почео је у Скупштни Србије да излаже експозе у коме су садржани програм и циљеви нове владе.

Након изношења експозеа посланици имају пет сати за расправу, али с обзиром на могућност реплика и јављања по пословнику седница би могла да потраје.

Председница скупштине Маја Гојковић продужила је рад и после 18.00 часова.

Предложено је да будућа влада има четири потпредседника који ће обављати и министарске дужности.

Половину ресора у будућој влади треба да преузму нови министри, док у осталих осам министарстава неће бити персоналних промена.

14:34 - У СКУПШТИНИ И ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ И ВУЧИЋЕВИ САВЕТНИЦИ

У Скупштини Србије су и Вучићеви саветници Франко Фратини и Алфред Гузенбауер, као и патријарх српски Иринеј и неколико европских амбасадора.

14:45 - ВУЧИЋ: НОВА ВЛАДА НАСТАВИЋЕ ДА РАДИ НА ЕКОНОМСКОМ НАПРЕТКУ И СТАБИЛНОСТИ

Мандатар Александар Вучић изјавио је данас да будућа Влада Србије неће дозволити враћење Србије уназад већ да ће наставити да ради на економском напретку и стабилности.

Вучић је рекао да је у протеклом периоду очувана стабилност и обезбеђен економски напредак и да ће тако бити настављено.

Он је навео да се његовим политичким противницима не свиђа оно што ради и да желе да га смене.

Према његовим речима, упркос томе Србија и Влада коју данас формира никада више неће дозволити да Србија иде уназад.

"Ова Србија и ова Влада коју данас формирамо неће дозволити застајање и да Србија иде назад", рекао је Вучић.

Он је рекао да је све друго могуће и да ће прихватити сваки разговор и добар предлог, као и сваки миран облик протеста.

"Али једино нећу да прихватим да се држава икада више врати уназад и да скрене с пута на којем је, као и да стане", рекао је он.

15:01 - ДИЖЕМО ЛЕСТВИЦУ УСПЕХА

Ту смо да померимо границе могућности и подигнемо лествицу успеха, бирани смо због грађана, а не због себе, поручио је данас мандатар Александар Вучић.

Вучић је рекао да је сада време да "убрзано почнемо да зидамо нашу кућу, да се одважимо на снове и дигнемо поглед више него до сада".

Претходна влада је обезбедила стабилност, ова ће радити још више, марљивије, навео је Вучић и додао да је та стабилност донела углед Србији у међународној заједници која је сматра поузданим партнером.

За себе је рекао да нема намеру да се бави овим послом ако не може да уради још више, наводећи да се сада тестирају наше могућности можемо ли још више да урадимо за своју земљу.

15:02 - ПОГЛАВЉА ДО КРАЈА МАНДАТА

Циљ владе је затварање свих преговарачких поглавља до краја њеног мандата 2020. године, изјавио је данас мандатар Александар Вучић.

Он је рекао да треба израдити план за преговарачка поглавља кога ће се свако министарство придржавати.

15:04 - ДЕО ОПОЗЦИЈЕ НАПУСТИО СЕДНИЦУ СКУПШТИНЕ СРБИЈЕ

Посланици Демократске странке, Покрета "Доста је било" и Социјалдемократске странке напустили су седницу Скупштине Србије.

Опозиција је негодовала јер је седница парламента на којој се бира нова влада заказана у кратком року и посланици нису имали довољно времена да се припреме и дају примедбе које би помогле новој влади у будућем раду.

Мандатар је захвалио посланицима који су остали да чују његов експозе и оценио да су они који су напустили седницу показали да не поштују ни грађане Србије, јер је њихов посао да чују експозе мандатара и онда дају коментаре.

15:08 - ЈАСНА ПОЛИТИКА ПРЕМА ЗЛОЧИНИМА

Мандатар Александар Вучић изјавио је данас да је политика владе јасна и да ће се гонити сви који су починили злочине.

Он је рекао да тражи да се гоне сви злочинци без обзира на националност.

Потребно је да схватимо где смо грешили и да те грешке више не понављамо, нагласио је Вучић истичући да је Србија за стабилан Балкан без сукоба, у коме се спорови решавају дијалогом.

15:10 - СМАЊЕН ДЕФИЦИТ СА ЕУ

Србија је од 2008. када је потписан споразум о стабилизацији и придруживању преполовила трговински дефицит са Европском унијом, изјавио је данас мандатар за састав нове владе Србије Александар Вучић.

Он је рекао да су главни спољнотрговински партнери Србије у 2016. - Италија, Немачка, Румунија и Хрватска, а да се највише увози из Немачке, Италије, Мађарске и Пољске.

Према нејговим речима, највећи суфицит је у трговини са Босном и Херцеговином, Црном Гором и Македонијом, а највећи дефицит са Кином и Русијом.

15:19 - ЕКСПОЗЕ ОД 260 СТРАНА

Александар Вучић изјавио да је написао експозе од око 260 страна и да му неће бити тешко да сатима стоји и да говори, али је додао да су посланици добили скраћену верзију од око 130 страна.

"Нешто ћете морати и да саслушате", рекао је он.

15:28 - СТВАРАЋЕМО УСЛОВЕ ЗА БОЉИ ОДНОС СА ХРВАТСКОМ И БИХ

Мандатар Александар Вучић казао је да ће нова влада стварати боље услове за односе са Хрватском и Босном и Херцеговином, али напоменуо и да ће знати да заштити и националне интересе.

"Србија ће реаговати трезвено на свађалачке тонове. Ствараћемо услове за боље односе са Хрватском и БиХ, али ћемо и те како знати да заштитимо наше националне интересе од оних који их буду угрожавали", рекао је Вучић у парламенту износећи експозе о раду нове владе.

Он је рекао и да ће гонити Србе који су починили злочине и истакао да је једино што траже да сви злочинци без обзира на националност једнако одговарају.

15:31 - ЗНАМ ДА СУ МЕ ЗВАЛИ ДИКТАТОРОМ

Говорећи о критикама којима је изложен Вучић је казао да му је намера да у наредне четири године буде још отворенији за критике и примедбе и да ће покушати да буде "још љубазнији", што не значи да неће бити довољно оштар да одговори на клевете и увреде.

"Знам да су против мене многе силе - што из владе, што из земље и иностранства. Знам да су ме многи грађани псовали због фискалне консолидације. Понекад сам био строг, вероватно и арогантан, знам да је деловало као да многе одговорности преузимам на себе и да су ме зато многи звали диктатором, аутократом. Али имам осећај да све више људи дели наше становиште о потребним променама и да се подшка реформама шири", рекао је Вучић.

Он је истакао да ће се борити за Србију и владу и сваког члана који поштује законе и Устав Србије и ради у корист свих грађана Србије.

15:37 - ОПОЗИЦИЈА: НАПУСТИЛИ СМО САЛУ ЗБОГ ВРЕЂАЊА ДОСТОЈАНСТВА ПАРЛАМЕНТА

Посланици Демократске странке (ДС), Покрета "Доста је било" и Социјалдемократске странке (СДС) изјавили су да су напустили данашње заседње Скупштине Србије јер не желе да буду "декор у вређању достојанства и парламента и грађана Србије".

Представници тих странака су у заједничком обраћању новинарима у Скупштини нагласили да је данашња седница морала да буде заказана у складу са Пословником, то јест пре седам дана, а не пре 24 сата.

Они су подсетили да се формирање Владе чека дуже од три и по месеца.

Лидер ДС Бојан Пајтић је рекао да Србија три и по месеца чека формирање нове Владе и да у том периоду није било ни страних инвестиција као ни добре аграрне политике.

"Грађани Србије испаштају јер се једном човеку осладило да влада сам", рекао је Пајтић.

Он је навео и да ДС, као и остале странке које су се заједно бориле против крађе на изборима у априлу, неће пристати да буду декор у понижавању Србије.

Представник СДС Марко Ђуришић је рекао да су представници те странке напустили заседање како би сачували достојанство парламента.

Он је рекао и да је данашњим дешавањима додатно обесмишљена политика у Србији, оптуживши владајућу већину да мисли да може да ради шта хоће.

Ђуришић је и додао да је у првих 70-ак страна експозеа није било ниједне речи о борби против сиромаштва док је о здравству писано на само једној страни.

Лидер Доста је било Саша Радуловић је рекао да је данас дошло до понижавања и скупштине и грађана и да су посланици тог покрета из протеста напустили посланичке клупе.

Он је нагласио да посланици тог покрета неће дозволити кршење пословника у овој, као и у било којој другој прилици.

Посланици Доста је било и СДС су навели да ће у својим посланичким клубовима пратити експозе и након тога изнети своје примедбе.

15:40 - БАЈДЕН МЕЂУ ПРВИМА У ПОСЕТИ НОВОЈ ВЛАДИ

Мандатар Александар Вучић најавио је данас да ће потпредседник Сједињених Америчких Држава (САД) Џозеф Бајден међу првима посетити нову Владу Србије.

"Једна од првих посета новој влади биће посета потпредседника САД Џозефа Бајдена", рекао је Вучић излажући свој експозе у Скупштини Србије.

15:42 - ВУЧИЋ И ШЕШЕЉ О ПАМПЕРС ПЕЛЕНАМА

Вучић је навео и да је прочитао тек осам одсто експозеа који има 260 страна, а како је рекао, уколико тако настави читаће до један час после поноћи.

На то је лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ добацио "Узели смо Памперс пелене".

"Можда су вама потребне, мени нису. Не брините, донеће вам неко ако зафали, а можете и да седите, то је лепо. Ја ћу стајати", одговорио је Вучић.

16:06 - ПОНТА ПОДРЖАО ВУЧИЋА И БУДУЋУ ВЛАДУ

Бивши премијер Румуније Виктор Понта данас присуствује седници Скупштине Србије.

"Ту сам да бих Вучићу пожелео све најбоље", рекао је Понта.

Бивши румунски премијер прати данашњу седницу Скупштине Србије заједно са, како је Вучић рекао на почетку седнице, италијанским и аустријским дипломатама Франком Фратинијем и Алфредом Гузенбауером.

Понта је изразио уверење да ће Србија постати члан Европске уније и да ће економски наставити да се развија у добром правцу.

16:17 - ВУЧИЋ: НАСТАВИЋЕМО ЗАЛАГАЊЕ ЗА БОЉИ СТАТУС СРБА У РЕГИОНУ И ДИЈАСПОРИ

Мандатар Александар Вучић изјавио је данас да ће Србија у наредном периоду наставити да се посебно бави питањем Срба у региону и да ће се трудити да реши њихове нагомилане проблеме.


"Србија већ има потписане међудржавне споразуме са земљама у региону којима се регулише положај и права Срба. Инсистираћемо да се ти споразуми доследно спроводе и да право сваког Србина у региону буде заштићено. А проблеми у региону су нагомилани", рекао је Вучић представљајући експозе у делу који се односи на дијаспору.

Он је рекао да ће Србија, свакако, наставити да поштује територијални интегритет суседних земаља али да ће Срби у тим земљама моћи да се ослоне на Србију.

Мандатар је рекао да ће Србија, као матица, и убудуће радити на очувању идентитета Срба у дијаспори и да ће водити дипломатску борбу за њихов правни статус.

Он је подсетио да је српска дијаспора расута у око 160 земаља и да, нажалост, Срби припадају народима који имају бројну дијаспору а да су минулим деценијама отишле читаве генерације, иако је, процентуало гледано, тај одлив становништва у појединим земљама Европске уније из окружења и већи.


16:29 - ВУЧИЋ: ПОЛОЖАЈ ЖИТЕЉА КИМ БИЋЕ ИНСТИТУЦИОНАЛНО ОЈАЧАН ФОРМИРАЊЕМ ЗСО

Мандатар за састав нове Владе Александар Вучић изјавио је да ће положај српског становништва на Косову и Метохији (КиМ) бити институционално ојачан формирањем Заједнице српских општина (ЗСО).

"Формирање ЗСО већ дуже времена опструира приштинска страна. За разлику од њих, ми на тај начин не желимо да стичемо политичке поене", рекао је Вучић.

Он је излажући експозе у Скупштини Србије, рекао да ће бити настављен дијалог са Приштином у коме ће лично учествовати.

"Нећемо признати независност КиМ, наставићемо да инсистирамо на преговорима о имовини, заштити културне баштине и формирању ЗСО, што ће утицати на бољи и сигурнији живот српског становништва на КиМ. Сви договори биће доступни јавности", рекао је Вучић.

Он је најавио да ће важна тачка преговора бити питање имовине, јер када оно буде покренуто и решено, решиће се многа питања.

"Борићемо се за Трепчу, Газиводе, против незаконитих приватизација", рекао је Вучић.

Вучић је казао и да су неуређени српско-албански односи претња за стабилност Србије.

"Питање КиМ је много више од територије, то је тачка на којој се развијају српско - албански односи. Срби и Албанци су највећи народи на Балкану и од нашег односа зависи будућност на Балкану. Зато морамо да се договарамо", рекао је мандатар.

Мандатар је најавио и да ће се на КиМ радити на завршетку започетих инфраструктурних пројеката, развоју здравственог система у свим местима где је Србија већ улагала, као и на изградњи школа.

"На тај начин људи ће моћи да се осећају сигурније и безбедније да планирају опстанак", рекао је Вучић и додао да Косово може да се похвали великом стопом наталитета, која је три пута већа него у централној Србији.

Према његовим речима, Влада Србије наставиће да пружа социјалну помоћ угроженом српском становништву и истакао да више хиљада породица зависи од те помоћи.

"Канцеларија за КиМ дистрибуира преко 8.000 пакета социјалне помоћи", рекао је он.

Како је рекао Србија ће наставити да сарађује са међународном заједницом, а интензивираће и сарадњу са Српском православном црквом, која је кључна институција за српски народ на КиМ.16:36 - ВУЧИЋ: РАЗВОЈ СИСТЕМА ОДБРАНЕ ПРЕДУСЛОВ ЗАШТИТЕ ИНТЕРЕСА СРБИЈЕ

Развој система одбране је предуслов заштите одбрамбених интереса Србије и успешног одговора на изазове, ризике и претње безбедности, оценио је данас мандатар Александар Вучић.

Представљајући експозе у Скупштини Србије, Вучић је рекао да је Србија као и читав свет, суочена с бројним безбедносним изазовима, ризицима и претњама и да ће безбедносне службе које делују у оквиру Министарства одбране наставити да прате промене у међународном безбедносном окружењу, како би биле спремне да правовремено и адекватно реагују.

Он је казао да Србија остаје војно неутрална, али да ће радити на унапређењу сарадње и партнерства са другим државама и међународним организацијама и институцијама у очувању и заштити одбрамбених интереса Србије."Првенствено имамо на уму сарадњу у области одбране с Европском унијом, Руском Федерацијом, Кином, САД, али и земљама региона Југоисточне Европе и другим пријатељским земљама", рекао је Вучић.

Према његовим речима, до краја 2016. године Влада ће скупштини предложити нови дугорочни план развоја система одбране, којем ће бити утврђени основни правци развоја до 2025. године, а после тога, влада ће усвојити средњорочни план и програм развоја система одбране за период до 2020. године.

У наредном периоду, Војска Србије наставиће ангажовање на обезбеђењу административне линије с Косовом и контроли Копнене зоне безбедности, рекао је Вучић и додао да ће наставити сарадњу са КФОР-ом у обезбеђењу сигурности и безбедности становништва на Косову.

Он је казао и да ће буџет за опремање Војске Србије расти.

Према његовим речима, Србија ће остати чврсто опредељена за мир, јачање сарадње, поверења и добросуседских односа као важних претпоставки безбедности и просперитета.

"Постизање дуготрајног мира и стабилности кроз дијалог и стварање партнерских веза јесте политика у коју верујемо, коју заступамо и за коју ћемо се и убудуће непоколебљиво залагати", рекао је Вучић.


16:42 - МАКРОЕКОНОМСКА СТАБИЛНОСТ КЉУЧНИ ЗАДАТАК ВЛАДЕ У ПРВИХ 100 ДАНА

Мандатар за састав нове владе Србије Александар Вучић данас је изјавио да ће кључни задатак његовог кабинета у наредних 100 дана бити одржавање макроекономске стабилности која је предуслов за све дуге реформе и најавио ребаланс овогодишњег буџета јер је стање у државној каси знатно боље од планираног.

"Снажна стабилизација јавних финансија и заустављање раста јавног дуга до 2017. године, захваљући досадашњим импресивним резулатима у фискалној консолидацији, биће задатак нове владе", рекао је Вучић у Скупштини Србије представљајући програм нове владе.

Он је истакао да је фискални дефицит прошле године преполовљен са 6,6 на 3,4 одсто, а да је сада 0,1 одсто БДП-а.

Подсетио је да је привредни раст у 2015. години био 0,8 одсто и да је у првом кварталу ове године 3,5 одсто.

Привредном расту допринос су дали сви сектори, појачана тражња и прилив инвестиција, а поправљање пословног амбијента и развој инфраструктуре подстакли су развој грађевинарства.

Вучић је казао да ће бити предложен ребаланс буџета за 2016. годину јер је сада дефицити будежата опште државе испод два одсто, уместо планираних око четири одсто БДП-а.

Нагласио је да је циљ да удео јавног дуга 2023. године буде 60 одсто БДП-а

Он је најавио и да ће одмах након формирања владе бити одржан састанак са Социјално-економским саветом где ће се залагати за повећање минималне цене рада.

"Кад са 21.500 динара минималац повећате на 22.000 или 23.000, то је за њега итекако значајно", рекао је Вучић и додао да ће и пензионери ускоро имати већа примања.

"Потребно структурно смањење дефицита у 2016. години износи 0,7 одсто БДП-а. Остварењем бољих фискалних резултата од планираних, ми ћемо остварити и веће структурно прилагођавање у висини од један одсто БДП-а", рекао је Вучић.

Навео је да су кључне мере на којима се заснива наставак спровођења фискалне консолидације и даље на расходној страни буџета: рационализација броја запослених, штедња у свим категоријама текућих расхода ради стварања фискалног простора за јавне инвестиције, које су преко потребне као подршка привредном расту.

"Осим расходних мера, спровођење свеобухватне реформе пореске администрације и других мера из Програма реформе управљања јавним финансијама треба да унапреде наплату буџетских прихода и да осигурају ефикаснију употребу буџетских средстава, бољу контролу сврсисходности њиховог трошења", рекао је Вучић.

Да би се ово остварило, како је нагласио, неопходно је завршити и потврдити резултате рационализације у јавном сектору.

"Усвојићемо нови Закон о финансирању локалне самоуправе с циљем унапређења система финансирања надлежности локалне самоуправе и отклањања постојећих неравнотежа између централног и локалног нивоа власти", казао је Вучић.


16:46 - ВУЧИЋ ТРАЖИ ДА СЕ ОДШТАМПА 260 СТРАНА ЕКСПОЗЕА, ПРЕОСТАЛО БИ ДА ПРЕПРИЧА

Мандатар Александар Вучић сат и по времена након читања програма владе затражио је од председнице Скупштине Србије Маје Гојковић да се експозе одштампа и подели посланицима, и наставио да препричава текст који је припремио.

"Ја бих сад мало препричао оно што сам припремио, јер ако будем читао свих 260 страна нећу завршити до јутра", рекао је Вучић.

На то је Вучићу добацио лидер радикала Војислав Шешељ: "Два дана, два дана..." што је мандатара насмејало и препоручио му поново пелене.

Шешељ је Вучићу више пута добацивао са места, па је мандатара на опаску да су неки у скупштину дошли по дневнице, подсетио да су дневнице укинуте.

Вучић је током представљања економског дела експозеа приметио да шеф посланика СНС Александар Мартиновић гледа у мобилни телефон и опоменуо га због тога.

"Мартиновићу не гледај у телефон видим те на екрану", рекао је Вучић.

16:58 - ВУЧИЋ: НАСТАВАК КОНСОЛИДАЦИЈЕ БАНАКА У ДРЖАВНОМ ВЛАСНИШТВУ

Мандатар Александар Вучић данас је најавио да ће нова влада Србије наставити процес приватизације Комерцијалне банке, консолидације Поштанске штедионице и припрему продаје Дунав осигурања.

Он је у Скупштини Србије представљајући програм нове владе рекао да ће бити примењени међународни стандарди у планирању буџета и праћењу трошења буџетских средстава, као и да ће бити трансформисане Пореске управа и Управа царина.

Нагласио је да ће циљ његовог кабинета бити побољшање кредитног рејтинга државе, као и јефтиније задуживање државе и ефикасније коришћење зајмова.

"Очекујем да се настави монетарна стабилност и смањи удео проблематичних кредита", рекао је Вучић.

Подсетио је да је од 2014. до 2016. потписано 36 уговора с инвеститорима, чија је укупна вредност око 543 милиона евра с обавезом запошљавања 18.523 радника.

"У овом тренутку Развојна агенција Србије преговара са 48 потенцијалних инвеститора који планирају да инвестирају милијарду и 62,1 милион евра уз запошљавање 32.400 радника", рекао је Вучић и додао да је Србија треба да постане препознатљива по квалификованој и марљивој радној снази.

Вучић је истакао да укупне инвестиције у Србији износе око 18 одсто БДП-а, док је за динамичан привредни раст неопходно да оне годишње буду веће за пет-шест одсто БДП-а.


17:09 - ЈАЧАЊЕ ФИНАНСИЈСКЕ ДИСЦИПЛИНЕ

Мере усклађивања Закона о буџетском систему допринеће даљем јачању финансијске дисциплине у јавном сектору, јачању фискалне одговорности, унапређењу програмске структуре буџета, контроле трошења јавних средстава и измиривања обавеза буџетских корисника, најавио је данас мандатар за састав Владе Александар Вучић.

Он је истакао да ће се наставити рад на укључивању индиректних корисника буџетских средстава у информациони систем извршења буџета, као и спровођења активности на примени међународних стандарда у области евидентирања и извештавања о функционисању буџетског система на централном и локалном нивоу.

Вучић је рекао да ће, у циљу даљег унапређења система наплате прихода и управљања јавним дугом, Министарство финансија наставити са радом на унапређењу законодавног оквира у областима фискалне и царинске политике.

У области пореске политике, Министарство финансија наставиће са координацијом активности на изради закона о накнадама, којим ће се завршити амбициозан пројекат обједињавања ове групе јавних прихода кроз једно законско решење, објаснио је он.

Вучић је најавио да ће се истовремено радити на спровођењу мера из Стратегије трансформације Пореске управе и Стратегије развоја Управе царина за период 2016-2020, са превасходним фокусом на рационалнизацију структуре и модернизацију пословних процеса Пореске управе, даљем развоју електронских сервиса у циљу олакшавања подношења пореских пријава, као и унапређењу извештавања.

Вучић је поручио да ће се у наредним годинама наставити рад на консолидацији банкарског сектора у државном власништву, праћен минимизацијом улоге државе у домену пословног банкарства, као и унапређење регулаторног и тржишног миљеа с циљем што интензивнијег развоја сектора осигурања.

Он је, говорећи о новој економској и индустријској политици и подршци инвестицијама и извозу, оценио да су основа за то економска, регионална и политичка стабилност.

Вучић је подсетио да је у протеклих 27 месеци присуствовао отварању 38 нових фабрика или погона у Србији, што су десетине хиљада радних места, која за собом "повлаче још других радних места у економском ланцу".

Резултати у области подстицања инвестиција у периоду за нама говоре о поверењу инвеститора у Владу Србије. У периоду од 2014. до 2016. године потписано је 36 уговора с инвеститорима, чија укупна вредност инвестиција је 542.486.976 евра с обавезом запошљавања 18.523 радника, прецизирао је Вучић.


17:38 - КОСОВО ОСТАЈЕ ИЗАЗОВ

Питање Косова и Метохије остаје велики изазов и у мандату нове Владе, нећемо признати једнострано проглашену независност наше јужне покрајине, али ћемо у интересу регионалне стабилности и што бољих српско-албанских односа наставити дијалог Београд и Приштине, рекао је мандатар за састав нове Владе Александар Вучић у експозеу у Скупштини.

Београд ће у том процесу учествовати на одговоран и транспарентан начин, рекао је Вучић.

За разлику од многих на нашој политичкој сцени, противник сам опасног концепта замрзавања конфликта, али и неодговорних идеја да Србија уступцима који би угрозили опстанак нашег народа у покрајини треба да се реши такозваног политичког баласа Косова и Метохије, рекао је Вучић.

Он је рекао да ће у дијалогу са Приштином наставити да учествује и лично и да ће бити тамокада је најтеже и неће се крити иза туђих потписа.

Према речима Вучића, Београд ће инстистирати на успостављању Заједнице српских општина јер ће она имати капацитет да пресудно утиче на бољи и сигурнији живот српског народа на том простору, иако то Приштина већ дуго опструише.

Србија ће на Косову и Метохији наставити да буде институционално присутна кроз свој систем образовања и здравства, кроз културне институције, као и кроз деловање локалних самоуправа, нагласио је Вучић.

Он је рекао да ће заштита имовине Србије на Косову и Метохији, имовина наших привредних субјеката и српске цркве бити и даље у врху приоритета Владе Србије.

Борили смо се све време и борићемо се и за Трепчу, Газиводе, за инфраструктуру на Брезовици, иако знате како смо се суочавали са незаконитим приватизацијама и присвајањима привремених институција у Приштини, нагласио је Вучић.

Према његовим речима, Влада ће наставити да на Косову и Метохији сарађује и са представницима међународне заједнице, Унмиком, Еулексом и Кфором пре свега на заштити права и стварању сигурног окружења за српски народ.

Он је рекао се у уђбеницима на Косову и у Албанији представља да су Дечане градили Албанци, да српске манастире нису градили ни Милутин ни било ко други из династије Немањића, већ да то припада албанским династијама.

Ми се са тим нећемо помирити, нагласио је Вучић.

Питање Косова и Метохије је, како је рекао, много више од територијалног идентитетског питања,оно је тачка на којој ће се у предстојећем периоду дугорочно дефинисати српско-албански односи од којих зависи стабилност и економска перспектива читавог региона, рекао је Вучић.

Оно што не желимо, то је да неуређени српско-албански односи буду латентна претња стабилности и напретку Србије и зато ћемо увек предано радити на мирном решавању несугласица, нагласио је Вучић.

17:47 - ПО СВАКУ ЦЕНУ САЧУВАЋЕМО МИР

Мандатар за састав Владе Александар Вучић рекао је данас да бројно стање Војске Србиjе неће бити смањивано и да ће ради унапређења ефективности и ефикасности и функционисања, бити обављена оптимизација организација Министарства одбране и Војске Србије.

“Постепено ће се повећавати контигент војника на добровољном служењу војног рока, број припадника специјалних снага, како би се створили услови за даље нарастање главних одбрамбених снага и снага ојачања, односно ратне војске”, поручио је Вучић у експозеу на седници Скупштине Србије.

Он је рекао да ће до краја године Скупштини бити предложен нови дугорочни план развоја система одбране којим ће бити утврђени правци развоја до 2025, а након тога Влада ће усвојити Средњорочни план и програм развоја система одбране за период до 2020. године.

Како је истакао, циљеви развоја система одбране биће усаглашени са расположивим ресурсима и ограничењима, а предложене мере биће усмерене на отклањање кључних проблема и остваривања основних приоритета развоја.

Он је најавио да ће се, сукцесивно, завршетком наведених развојних пројеката до краја 2020. године, реализовати прва фаза опремања Војске Србије из домаћег развоја, која ће омогућити подизање њених оперативних способности за “веровали или не, око 60 одсто”.

“Биће извршено опремање војске са нових системима наоружања и војне опреме, као што су комуникациони и командно-информациони системи и системи за управљање ватром, оптички, електронски и осматрачки системи, оруђе, артиљерија, оклопна борбена возила, точкаши повећаног нивоа, балистичке заштите”, прецизирао је он.

Вучић је додао да ће бити набављени и противваздушни системи малог домета, центри ваздушног осматрања и јављања, нова генерација стрељачког наоружања, вођени противоклопни пројектили, системи за електронско извиђање и противелектронска дејства и теренска возила.

“Спровођењем ове политике истовремено се постижу два циља, и то је повећање оперативних способности Војске Србије неопходних за извршавање, али директно, разуме се, и већа производња у нашој наменској индустрији”, нагласио је он.

“Србија је чврсто опредељена за мир, јачање сарадње, поверења и добросуседских односа. Постизање дуготрајног мира и стабилности кроз дијалог и стварање партнерских веза јесте политика у коју верујемо и коју заступамо и за коју ћемо се непоколебљиво залагати”, рекао је Вучић.


Вучић је објаснио да је планирање развоја и изградње укупних одбрамбених способности система одбране засновано на нашем опредељењу за војном неутралношћу у односу на постојеће војне савезе и примени концепта тоталне одбране, који подразумева интегрално ангажовање субјеката одбране и одбрамбених потенцијала.

Значајан сегмент тог концепта, поред ослонца на властите одбрамбене потенцијале, јесте унапређивање партнерства и мултилатерарне сарадње са другим државама и међународним организацијама и институцијама у очувању и заштити одбрамбених интереса Србије, рекао је он.

Вучић је прецизирао да се у тој области првенствено има на уму сарадњу у области одбране са ЕУ, Русијом, САД, Кином, али и земљама региона Југоисточне Европе и пријатељским земљама.

“Све ћемо дати, по сваку цену чуваћемо мир, али ћемо, за разлику од неких претходних периода када нисмо били спремни за одговоре, бити спремни за одговор свакоме ко покуша да угрози суверенитет и независност Србије”, поручио је Вучић.

17:56 - БОЉИ ЖИВОТ - ПРИОРИТЕТ ВЛАДЕ

Мандатар за састав нове Владе Србије изјавио је данас, подносећи експозе пред посланицима Скупштине Србије, да се може безбедно планирати повећање плата и пензија у будућности, с обзиром на то да Србија има уређене јавне финансије.

Спремни смо да разговарамо са свим партнерима из Социјално економског савета и залагаћемо се за увећање минималне цене рада и минималне зараде и очекујем да ћемо такав договор и постићи, рекао је Вучић.

Пензионери који су поднели највећи терет реформи, такође могу да очекују бољитак и континуирано повећање пензија у наредне четири године, поручио је он.

Према његовим речима, основни задатак нове Владе је напредак Србије у свакој сфери, са основним циљем побољшања животног стандарда за све њене грађане.

Да сами креирамо тренутак у којем ћемо то да учинимо и да чак кроз потрошњу повећавамо раст нашег бруто домаћег производа, а не само кроз инвестиције и извоз, као што смо чинили у претходних годину дана, додао је он.

Раст у претходном периоду остварен је захваљујући увећаном извозу и инвестицијама, а на раст инвестиција у будућности битно ће утицати динамика приступања ЕУ, објаснио је Вучић.

Он је истакао да, без обзира на динамику отварања поглавља, већ данас бележимо значајне позитивне ефекте из досадашњег статуса односа са ЕУ.

Ти позитивни ефекти виђени су у бројним областима спољна трговина са фокусом на извоз, образовање и инвестиције, рекао је Вучић.

Говорећи о постигнућима у економији, он је предочио да захваљујући предузетим мерама економске политике, привредна активност се почетком 2016. године налази на путањи убрзаног опоравка.

Након осам година, привредна активност бележи раст од два одсто у односу на свој преткризни ниво, а инфлација је успешно спуштена на низак и стабилан ниво, рекао је Вучић.

Прошлу 2015. завршили смо са међугодишњом инфлацијом од 1,5 одсто, а крајем ове године Народна банка Србије очекује да инфлација буде на сличном нивоу, навео је он.

То значи да ниска и стабилна инфлација, какву данас имамо у Србији, а нисмо имали пре четири године, није резултат срећних околности, већ одговорних и добро одмерених мера Народне банке Србије, нагласио је Вучић.

Такође, додао је, захваљујући мерама НБС, каматне стопе на нове динарске кредите у периоду од маја 2013. снижене су за 10 процентних поена.

При томе, ублажавање монетарне политике у великој мери је подржано одличним резултатима на плану фискалне консолидације.

Управо је та координисаност монетарне и фискалне политике била камен-темељац за укупну макроекономску стабилизацију, напоменуо је мандатар.

17:57 - НАСТАВЉАМО РЕФОРМУ ПРАВОСУЂА, ТО ЋЕ БИТИ ПРИОРИТЕТ

Мандатар Александар Вучић најавио је данас да ће наставак реформе правосуђа, у циљу стварања доброг пословног амбијента и сигурности грађана, бити један од примарних задатака будуће Владе Србије.


Представљајући експозе, Вучић је у скупштини рекао да то подразумева и наставак одлучне борбе против корупције.

"Примедбе инвеститора су се, углавном, односиле на спорост у решавању судских спорова и у тој области морамо доста тога да променимо", рекао је Вучић.

У експозеу који посланицима представља већ три и по сата, Вучић је навео и да је доста тога урађено у реформи система правосуђа, подсетивши на низ уведених новина, од извршитеља до нотарског система, који су, како тврди, омогућили да се судије растерете великог броја предмета.

Вучић је напоменуо и да ће наставак реформе правосуђа бити у складу са Поглављем 23, у наставку европског пута Србије.

18:16 - ПОЛЕМИКА ВУЧИЋ-ШЕШЕЉ

Експозе мандатара за састав Владе Александра Вучића обележиле су и упадице лидера Српске радикалне странке Војислава Шешеља, на које је Вучић најчешће одговарао.

18:19 - ЈОВАНОВ ОДБАЦИО КРИТИКЕ: ОПОЗИЦИЈА ПОКУШАЛА ДА ОБМАНЕ ГРАЂАНЕ

Потпредседник Српске напредне странке (СНС) Миленко Јованов одбацио је данас критике опозиције у вези прекратког рока за сазивање седнице Скупштине Србије, истакавши да је опозиција још једном покушала да обмане грађане Србије. Он је новинарима у скупштини рекао да у Пословнику Скупштине Србије, објављеном на сајту парламента, свако може да прочита и увери се да је данашња седница заказана по Пословнику.

"Још једном смо од стране опозиционих странака добили потврду да су грађани били у праву када су им на претходним изборима дали мизеран проценат подршке", рекао је он.

Јованов је казао и да су они (опозиција) и данас доказали "не да нису у стању нешто да раде за Србију, него и да нису у стању да седе и слушају експозе".

Потпредседник СНС је додао и да су лидери Демократске странке и покрета Доста је било, Бојан Пајтић и Саша Радуловић, "последњи који могу да причају о угрожавању достојанства парламента", додавши да се лидер ДС-а везује за аферу Бодрум, а да Радуловић има проблем са пореским дугом у САД.

18:24 - ГУЗЕНБАУЕР: АМБИЦИОЗАН ПРОГРАМ

Програм нове Владе веома је амбициозан, оценио је бивши аустријски канцелар Алфред Гузенбауер, који присуствује седници Скупштине Србије на којој мандатар Александар Вучић подноси експозе.

У сусрету са новинарима у Скупштини, Гузенбауер је рекао да је мандатар представио веома амбициозан програм Владе за наредне године, који предвиђа наставак важних економских реформи, како би се обезбедиле инвестиције и запосленост, а ту је и изазов наставка европских интеграција".

Он је оценио да ће Влада Србије морати да се суочи са међународним и регионалним турбуленцијама.

Све што можемо, рекао је Гузенбауер, је да пожелимо новој Влади и Александру Вучићу успех, али и да пружимо подршку.

18:33 - ВУЧИЋ: ТРЕБА УЛАГАТИ У КОМУНАЛНУ ДЕЛАТНОСТ, РУДАРСТВО И ГЕОЛОГИЈУ

Мандатар за састав нове Владе Александар Вучић рекао је о јавно приватним партнерствима и бољој употреби државне имовине да треба улагати у локалну комуналну делатност, рударство и геологију.

Он је као највећи потенцијал за привлачење страних инвестиција навео бањски туризам и истакао да се у том смислу морају правно "испеглати" односи са ПИО Фондом, како би се то активирало.

"Морамо од бања да направимо економски исплатива предузећа, што би утицало и на пораст запослености у сиромашним областима попут Нишког, Топличког, Расинског округа. Држава ће изаћи из власничке структуре где год је то могуће", рекао је Вучић.

Он је казао и да је приметно интересовање инвеститора за обнову застарелих и енергетски неефикасних објеката, попут Центра "Сава" у Београду, и додао да држава покушава да нађе решење за још неке, сличне објекте.


18:36 - РАЗВОЈ ТЕЛЕКОМА У САРАДЊИ СА СТРАТЕШКИМ ПАРТНЕРОМ

Он је навео и да будућност једне од стратешки важних компанија у држави – Телекома види кроз развој у срадњи са стратешким партнером.

18:37 - РЕФОРМА СЛУЖБЕ НАЦИОНАЛНЕ СЛУЖБЕ ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ

Говорећи о незапослености, мандатар је истакао да у Србији чак 64 одсто незапослених тражи посао дуже од годину дана, што доводи до застарења знања, а како се вероватноћа налажења посла смањује пропорцијонално дужини периода незапосленсти, то може довести и до њиховог трајног искључења са тржишта рада.

Он је нагласио да ће нова влада спровести свеобухватну модернизацију Националне службе за запошљавање која је започета у сарадњу са Светском банком и другим међународним партнерима у претходном периоду и та реформа довешће до унапређења ефикасности и ефективности мера активне политике запошљавања на основу потреба тржишта рада и положаја појединих категорија незапослених.

Вучић је казао да је стопа незапослености у претходне две године пала за 5,3 одсто, и да се сада са правом очекује да Србија до краја мандата ове владе има једну од најнижих стопа незапослености у региону.

18:38 - ЦИЉ ДА УДЕО КРЕДИТА МСПП ДО 2020. БУДЕ ПОВЕЋАН НА 30 ОДСТО

Циљ нове Владе Србије је да удео кредита малим и средњим предузећима и предузетницима (МСПП) до 2020. у укупним кредитима у привреди буде повећан са садашњих 18,9 одсто на 30 одсто и да Србија има укупно 350.000 фирми у том сектору са 850.000 запослених, навео је у експозеу мандатар за састав нове владе Александар Вучић.Како је у Скупштини Србије излажући еспозе истакао Вучић, унапређење система финасијске подршке МСПП довешће до оснивања нових предузећа и до појаве нових предузетника, модернизације постојећих производних капацитета и производних процеса, као и побољшање квалитета производа и услуга, а то ће повећати обим производње, извоза и запослености, али и унапредити конкурентност овог сектора.

18:38 - РЕГИОНАЛНА СТАБИЛНОСТ ВАЖНА ЗА ИНВЕСТИЦИЈЕ

Вучић је казао и да су економска и регионална стабилност услов за нове инвестиције, као и да без те стабилности не би било ни страних инвестиција, а и домаћи инвеститори би одлучили да новац улажу негде другде.

Он је оценио да досадашњи индустријски развој није био плански усмераван и да мере економске политике нису биле довољно фокусиране на кључне компаративне предности Србије, нагласивши да је за одрживо смањење тог дисбаланса и довољно нових радних места, поред стварања свих других услова за пословање и изградњу потребне инфраструктуре потребан плански приступ том проблем како би се постигао најбољи резултат у погледу инвестиција и раста извоза.

Он је казао и да је за потребе нових инвестиција у наредном периоду планирано усвајање Стратегије развоја слободних зона Србије за период 2017-2022, реализација започетих инвестиција у слободним зонама Беорад, Нови Сад, Смедерево, Свилајнац, Врање и Шабац, као и повећање броја запослених у слободним зонама за 30 одсто.

18:40 - УЛАГАЊА ЗА ВЕЋУ КОНКУРЕНТНОСТ У ПОЉОПРИВРЕДИ

Указао је да пољопривреда има велики значај за националну економију у којој учествује са 10 одсто у БДП-у, 21 одсто у извозу и 20 одсто у радној снази.

Према речима Вучића, Србија може бити равноправни актер у глобалној тржишној утакмици у пољопривреди, ако буде имала бољу стратегију и буде била одлучнија у реализацији циљева.

Нова политика, како је нагласио у пољопривреди биће реална и фексибилна, фокусирана на ефикаснију расподелу пољопривредног буџета и охрабривању свих учесника у том сектору да инвестирају, јер ће се обезбедити бесповратна средства у висини од 60 одсто од вредности укупне инвестиције.

Младе пољопривреднике и подручја мање погодна за пољопривредну производњу, држава ће подржати већим процентом бесповратних средстава, а како је нагласио бесповератним средствима ће се изградити на хиљаде малих фабрика на селу.

"То је политика за коју се залажемо, политика којом ће се пољопривредницима и њиховим породицама дати прилика да живе достојанствено од свог рада а не од милостиње", казао је он додавши да ће нова Влада инвестиције у пољопривреди подржати развојем адекватних финасијских инструмената и повољних кредита како би се пољопривредницима и прерађивачима помогло да улажу у своју производњу ради веће конкурентости.

18:43 - ПОВЕЋАЊЕ БЕЗБЕДНОСТИ ХРАНЕ

Мандатар је нагласио и да ће циљ нове владе бити да се укину непотребне процедуре, усагласе стандарди безбедности хране са трговинским партнерима и прошири понуда српских производа на страна тржишта, а наставиће се и преговори о ЕУ интерграцијама уважавајући основне принципе европске пољопривредне политике и водећи рачуна о интересима домаћих пољопривредника и прехрамбене индустрије.

Он је истакао и да ће до 2017. влада решити и питање продаје пољопривредног земљишта странцима и национални интересе заступати у складу са најбољом праксом ЕУ.

Према његовим речима, у складу са европским стандардима биће редефинисана и улога Републичке дирекције за робне резерве како би шире и ефикасније штитила пољопривредне произвођаче и обезбедила стабилност тржишта од поремећаја.

18:43 - ХОЋЕМО ДА ДОСТИГНЕМО 9,6 МИЛИОНА НОЋЕЊА

Он је навео и да је туризам једна од могућности за отварање нових радних места, али да још та грана није довољно искоришћена, нагласивши да је план да се у току наредне четири године број страних посетлаца у Србији сваке године повећа за више од 10 одсто.

Циљ је, како је нагласио да се достигне 9,6 милиона ноћења, а да допринос туристичке индустрије БДП-у у 2020. буде пет одсто, што је двоструко више него данас, а најважније је што ће се направити и додатних 20.000 радних места у том сектору.

18:47 - УГАШЕНИ ИНДУСТРИЈСКИ ЦЕНТРИ

У протеклих 20 година у Србији је угашено 98 одсто индустријских центара у којима је радило око милион радника, чиме је данашња индустрија сведена на ниво с почетка седамдесетих година, а технолошка структура прерађивачке индустрије је веома неповољна, изјавио је данас мандатар за састав Владе Александар Вучић.

Он је, у у експозеу у Скупштини Србије, подсетио да је некада сваки део земље имао свој индустријски центар и доприносио ланцу вредности целе привреде, а данас је веома изражена неравномерна регионална димензија, па је скоро 70 одсто активности концентрисано је у Београду, Новом Саду и на путу између та два града.

Вучић је указао да је учешће индустријских грана са ниском технологијом 50 одсто, а са средње ниском технологијом 27 одсто, што представља најнеповољнију технолошку структуру у региону.

"Суштина је у томе да ми нисмо успели да се привикнемо да су се ствари промениле у окружењу, да себе морамо да мењамо и да све друго морамо да мењамо и да не можемо да живимо на основу онога што су наши родитељи створили 1955. и 1960. године", рекао је Вучић.

18:59 - ОБРАЗОВАЊЕ УСКЛАДИТИ СА ТРЖИШТЕМ

Мандатар за састав Владе Александар Вучић најавио је данас промену система образовања у Србији, усклађивање са потребама тржишта рада и увођење дуалног образовања у мери у којој је то могуће - "увођење предузетничког образовања у све нивое образовног система Србије, предузетништво од петог разреда".

"Узгред да знате, када су ми дошли ови Турци из Текласа и Џесура, Вахат беј, Кемер беј и причамо о томе када ко почиње да ради, они су ми сами рекли како је могуће да у вашој земљи у које год место да одемо, не само Београд у 12 сати, у један, два сата у току радног времена, испред продавнице, испред кафића све је пуно и сви понешто пију, а мало ко ради", рекао је Вучић у експозеу.

19:02 - РЕФОРМА СИСТЕМА НАУКЕ

Вучић је најавио да Влада у наредном периоду намерава да реформише читав систем науке у Србији како би се повећали укупни ресурси које је сектор истраживања и развоја у стању да привуче, пре свега са својом конкурентношћу, али и осигура да се за уложени новац произведу најбољу научни резултати и то где год је могуће кроз неопходну спрегу између науке и привреде.

19:22 - ДОВРШИЋЕМО МЕДИЈСКУ СТРАТЕГИЈУ

Мандатар за састав нове Владе Александар Вучић најавио је вечерас да ће будућа Влада наставити са спровођењем медијске реформе и завршити са повлачењем државе из медија.

Он је рекао у Скупштини Србије, прликом едстављања рада будуће Владе, да ће бити пронађен начин за одрживо финансирање јавних сервиса.

Вучић је навео и да ће слобода штампе, која је драгоцена демократска тековина, бити загарантована.

"Питање слободе штампе се подразумева, али је важно и питање одговорности", рекао је Вучић оценивши критике које су се раније чуле на притиске о цензуре.

Према њеовим речима, неопходно је да постоји и одговорност за оно што се напише.

"Упркос причама о цензури, медији су ослобођени сваке врсте притисака, али на жалост и одговорности", рекао је он.

Вучић је напоменуо да је и сам био предмет разних писања, али да није поднео ни једну тужбу против било ког медија.

Говорећи о финансирању јавних сервиса, Вучић јекао да досадашња пракса узимања краткорочних кредита неће бити могућа, као и дуго година устаљени начин рада. Вучић је рекао и да нико нема ништа против да се снимају серије и праве програми, али да се мора знати где се троше паре свих грађана.

"Питаћу их и ја где се троше наше паре", рекао је Вучић.

19:24 - ЗАВРШЕТАК РЕКОНСТРУКЦИЈЕ НАРОДНОГ МУЗЕЈА ПРОРИТЕТ

Говорећи о активностима будуће владе у области културе, он је уз завршетак зграде Народног музеја и Музеја савремене уметности најавио и активности на децентрализацији будућих дешавања.

Он је рекао да се културна дешавања требају организовати и ван Београда, како би и грађани који не живе у главном граду могли да се упознају са културним дешавањима.

"Циљ нам је и да се култура измести из Београда у друге градове Србије. Помоћи ћемо различите културне манифестације, јер у култури морају да уживају сви грађани Србије, а не само грађани Београда", рекао је Вучић.

Мандатар је додао да се развојем културе истворемено појачава и туристички капацитет и потенцијал Србије.

19:40 - ПРИОРИТЕТ ПРЕВЕНЦИЈА БОЛЕСТИ

Мандатар за састав нове Владе Александар Вучић рекао је да ће приоритет нове Владе бити превенција распрострањених болести попут дијабетеса и рака грлића материце.

"Повећаћемо број скрининг прегледа, како би заштитили здравље наших пацијената. Сву своју енергију усмерићемо на то", рекао је Вучић.

Он је додао и да је у плану да се до краја године набави шест нових акцелератора за клиничке центре у Србији, као и да ће се радити на промоцији транспарентности листе чекања за пацијенте.

19:56 - РЕФОРМА ЈАВНИХ ПРЕДУЗЕЋА

Вучић је истакао и да ће бити настављено повлачење државе из дела привреде који нису стратешки ресурси у циљу боље тржишне утакмице али и рационалног располагања државним средствима.

Он је казао и да је у циљу реформе јавних предузећа предвиђено реструктурирање великих система у сектору саобраћаја и енергетике који ће довести до њиховог усмеравања ка тржишним принципима функционисања- ЕПС, Србијагас и Железнице Србије

Навео је и да се у оквиру аранжмана са ММФ Србија обавезала за увођење принципа "чврстог буџетског ограничења" у пословање тих предузећа.

Он је нагласио и да се у наредном период планира наставак реструктурирања јавних предузећа на начин утврђен у појединачним корпоративним и финасијским плановима реструктурирања, као и увођење корпоративног управљања у рад јавних предузећа које би требало да донесе повећање њихове ефикасности кроз смањење непотребног трошења ресурса.

19:56 - УЛАГАЋЕ СЕ У НОВЕ ПУТЕВЕ И БИЋЕ ЗАВРШЕНИ ЗАПОЧЕТИ ПРОЈЕКТИ

Мандатар за састав нове Владе Србије Александар Вучић најавио је данас да ће у наредне четири године бити завршени започети пројекти у области саобраћајне инфраструктуре, улагаће се и у изградњу нових путева и ауто-путева, а унапредиће се и стање железничке инфраструктуре. Он је у Скупштини, представљајући програм нове владе казао да улагање у инфраструктуру није трошак него инвестиција за будућност и да анализе показују да капитални издаци имају око три пута већи позитивни ефекат на привредну активност.

Вучић је потсетио да су у 2015. улагања у капиталне пројекте повећана на 2,9 одсто бруто друштвеног производа и да је у плану да се у наредном период та врста потрошње повећа.

Према његовим речима, ауто-пут између Љига и Прељине дужине 40,3 километра, на коридору 11 биће отворен за саобраћај до краја ове године,док ће се на коридору 10 убрзати изградња на крацима и ка Македонији и ка Бугарској и да ће до о краја године бити додатних 37,6 километара ауто-пута.

Он је навео да ће укључујући већ завршену деоницу Грабовница–Грделица на Јужном краку коридора 10, свеукупно бити додатна 84 километра нових ауто-путева само у 2016.


Вучић је најавио и да ће до средине 2018. бити изграђено још 106 километара ауто-пута на коридору 10, чиме ће ће комплетни правци ка Македонији и Бугарској бити пуштени у саобраћај.

Према његовим речима ускоро почињу и радови на деоници Сурчин–Обреновац, која је дуга 17,6 километара, а до краја 2017. очекује се да буде завршено и 50,2 километра ауто-пута од Обреновца до Уба и од Лајковца до Љига на коридору 11.

Изградњом преосталих 20,5 километара ауто-пута од Остружничког моста до петље Бубањ поток у биће, како је казао, комплетиран сектор Б обилазнице око Београда, а наставиће се и са радовима све до Винче и Панчева.

Мандатар је најавио и да уколико се буду обезбедила средства за финасирање биће започета изградња ауто-путева Ниш–Мердаре (77 километара), као и Појате–Прељина (Моравски коридор, дужине 111 километара) који би биоважна веза између градова у срцу Србије.

Он је казао да је у плану завршићетак моста преко Дрине од Љубовије до Братунца и тај пројекат, биће са свим приступним путевима завршен до новембра 2017.

Према речима мандатара током 2017. и 2018. интензивираће се и радови на рехабилитацији, тако да ће до 2019. бити обновљено укупно 1.100 километара путева.

19:57 - ЗНАЧАЈНА УЛАГАЊА У ЖЕЛЕЗНИЦУ

Он је казао и да ће у наредне четири године бити уложена и значајна средства у железничку Инфраструктуру и да ће бити рехабилитоваћемо, модернизованои и изграђено укупно 874 километра пруга, и то ће довести до пораста од 3а када се буду модернизовале пруге очекујемо пораст од 30 одсто у железничком саобраћају.

Ове године, како је казао, креће се и са изградњом пруге Београд–Будимпешта, радовима на деоници Стара Пазова – Нови Сад, која ће се финансирати из руског зајма, а наставиће се и са другом фазом реконструкције железничке станице Београд – Центар (Прокоп).

Спровешће се и неопходне реформе у циљу унапређења оперативних капацитета новоформираних железничких предузећа и "Путева Србије", а до средине 2017. Влада Србије ће настојати да уведе приватног партнера на Аеродром "Никола Тесла", који би ушао у дугорочни уговорни аранжман на бази учинка, где би приватни партнер, у складу са дугорочном стратегијом развоја, био одговоран за пројектовање, финансирање, проширење капацитета, управљање и одржавање аеродрома.

19:58 - СМАЊЕНА СТОПА КРИМИНАЛА

Осврнувши се на рад Министарства унутрашњих послова (МУП), он је изразио задовољство што су у претходне две године постигути добри резултати укључујући и заплену 4,9 тона опојних дрога.

Мандатар је навео и да је поређењу са 2010. и 2011. годином број убистава смањен за четвртину, а одбацио је критику опозиционих странака на рад МУП-а.

Према његовим речима, у претходне две год ухапшено је 215 припадника разних група, а да је појачн рад посебно у близини школа.

Како је рекао, у том периоду за 23,7 одсто смањена је стопа малолетничког криминала.

Он је навео и да је у саобраћају ситуација на путевима "нешто безбеднија", али да МУП мора да предузме додатне активности како би заштитио грађане, попут ригорозних мера, јер је очигледно да едуативне мере не дају довољно резултата.

Вучић је нагласио да ће борба против свих видова корупције бити појачана, додавши да је у том сегменту било доста успеха и раније, а као пример издвојио је 35 узбуњивача који у добили заштиту судским одлукама.

19:59 - ВУЧИЋ: ДО КРАЈА ГОДИНЕ ЗАКОН О ИСПИТИВАЊУ ПОРЕКЛА ИМОВИНЕ

Мандатар Александар Вучић најавио је вечерас да ће до краја године бити усвојен закон о испитивању порекла имовине.

Он је рекао, у Скупштини Србије представљајући експозе о раду будуће владе, да ће у оквиру пореске управе бити формирана посебна јединица која ће се бавити тим питањима.

"Не можете да пријавите влади приход од 30.000, а да возите скупоцене аутомобиле попут поршеа и карере", рекао је он и додао да нема ништа против та два аутомобила, али да се држави мора платити порез.

Вучић је казао и да ће рад Пореске управе бити усаглашен а Тужилаштвом за организовани криминал, чији ће капацитет за рад бити појачан и отварањем нових одељења у још четири града.


20:01 - ВУЧИЋ ЗАВРШИО ИЗЛАГАЊЕ ЕКСПОЗЕА, СУТРА НАСТАВАК

Мандатар Александар Вучић завршио је вечерас излагање експозеа које је трајало скоро шест часова.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић након тога одредила је паузу до сутра до 10 часова, када ће почети расправа.

Вучић је на крају излагања захвалио свим људима који су били у претходној влади, наводећи да ће ући у историју, јер су успели да преокрену путању Србије и јер су омогућили да грађани живе у земљи са јасним просперитетом и напретком.Он је истакао да новој влади у наредне четири године неће бити лако, и да је чека борба за бољу и пристојнију Србију, без обзира на препреке на које ће наилазити за време мандата.

Вучић је истакао и да је спреман да мења у влади свакога ко на том путу не испуни очекивања.

Излагање је завршио речима: "Живела боља и пристојнија Србија", након чега је уследио громогласан аплауз.