Марковић о изјави хрватске председнице: “Олуја” је једно од највећих етничких чишћења

Бета

субота, 06. 08. 2016. у 12:52

Марковић о изјави хрватске председнице: “Олуја” је једно од највећих етничких чишћења

Предраг Ј. Марковић

Верујем да је Колинда Грабар Китаровић направила лапсус када је рекла да Олуја била „етички чиста“. Вероватно је мислила, да је Етнички чиста

"Верујем да је Колинда Грабар Китаровић направила лапсус када је рекла да Олуја била „етички чиста“. Вероватно је мислила, да је Етнички чиста. Онда би била у праву. Њена друга изјава да је Олуја растеретила Србе од великосрпског пројекта злокобно подсећа на натпис на улазу у Аушвиц РАД ОСЛОБАЂА.

Срби у Хрватској су растерећени и ослобођени од своје имовине, споменика, радних и социјалних права.... „Олуја“ је по проценту територије који је „очистила“ била једно од највећих етничких чишћења у 20. веку, не само после 1945.године. Ни малоазијски Јермени ни Грци пре него што су побијени или протерани нису насељавали трећину Турске, док су Срби насељавали скоро трећину Хрватске. Ни судетски Немци нису насељавали трећину Чехословачке. Данас су ретки крајеви Европе тако ослобођени од становника и тако слабо насељени као српски крајеви у Хрватској...

Аргумент да су Срби заслужили да оду зато јер су се побунили против Хрватске сасвим личи на аргументе који су коришћени за истребљивање Срба у Другом светском рату. Срби су се 1991. године побунили јер је та година, како каже хрватски публициста Славко Голдштајн, изгледала као 1941 која се вратила. 21 годину после рата, званична Хрватска и даље говори речником мржње.

Замислимо да су државници Немачке или Француске, или Пољске 1966. године о својим суседима говорили као данашњи хрватски политичари. За разлику од њих, Београд је био спреман да призна своје грешке. У Србији је осуђен велики број ратних злочинаца из наших редова, а медији, научници, па чак и школски уџбеници врло критики говоре о грешкама и злочинима 90-их година. Од Хрватске захтевамо да буде само европска земља из 21. века, а не да опонаша Хрватску из 2. светског рата", рекао је потпредседник Социјалистичке партије Србије Предраг Ј.Марковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Универзитетски професор

06.08.2016. 13:36

Поштовани колега, апсолутно сте у праву! Ваше анализе су дуги низ година веома коректне и утемељене, што сте и овог пута потврдили. Неки од нас, који смо рођени у Србији, а порекло и душа су нам и даље, како Ви кажете, везани за српске крајеве у Хрватској, донели смо одлуку да не крочимо на то тло до краја живота, јер смо "етнички очишћени". Неко ће ми замерити због дефетизма, али после учешћа у ратовима деведесетих мислим да на то имам право. Свако добро Вам жели искрени левичар и патриота.

Српска Крајина

07.08.2016. 14:19

@Универзитетски професор - Сваки Србин ће вам замерити, а поготову они којима су тамо остали домови и огњишта предака и гробови побијених чланова породице, а душа им се вије по природним лепотама Плитвица и Уне.

Никола

07.08.2016. 21:52

@Универзитетски професор - Не треба рећи никад више да не крочи нога тамо. Него треба мислити о томе како сада није ситуација, али сигурно ће бити некад у будућности, треба се борити и радити на томе. Не смемо да дозволимо да се повлачимо више, него паметно и упорно напред са циљем да опстанемо и да своје територије у неким повољнијим околностима повратимо. Ако не ми, онда наши потомци.

Draga

06.08.2016. 22:53

Toliko o evropskim vredostima. Ako su TAKVU Hrvatsku primili u svoje okrilje, mislim da dalji komentari nisu potrebni.

Tacno iako...

07.08.2016. 06:03

jos bolje poredjenje bi bilo sa time da su se Nemci usudili da nesto kazu o opravdanosti holokausta negde 1966-te.Pitanje je :da li u Evropi jos ima Evropljana koji su u stanju da ovo divljanje u NDH osude i "privedu k' spoznaniju prava? Gde je sada Danijel Server i mnogi evropski intelektualci i umetnici koji su listom negirali Srbima u NDH 1991. pravo na samoodbranu od novog nastupajuceg genocida?Ili umetnici iz Beograda a pogotovo Vuk Cije Draskovic?

Vukodav

07.08.2016. 09:21

Možda bi Hrvatsku trebalo rasteretiti k&k pretenzija (katoličko-komunističih kao i kraljevsko-kesarskih). Ali treba još malo sačekati, izgleda da će se ona sama ugušiti u septičkoj jami u koju se pretvorila.