Похапсите нападаче на амбасаду или ништа од Европе

Д. Р. Ђ. - З. У.

02. 08. 2016. у 08:22

Званични Берлин тражи да се расветли паљење њихове амбасаде у Београду 2008. године: Прво привођење починилаца, па затварање преговарачког поглавља 23

Похапсите нападаче на амбасаду или ништа од Европе

Гинтер Крихбаум

БЕЗ потпуног расветљавања напада на немачку амбасаду 2008. године, Србија неће моћи да затвори преговарачко поглавље 23 са Европском унијом!

На овај услов Берлина подсетио је јуче Гинтер Крихбаум, председник Одбора за европске послове Бундестага, прецизирајући:

- Нећемо толерисати никакве лажне компромисе. Ово је питање владавине права. У резолуцији од 27. јуна 2013. године Бундестаг је утврдио да приступни преговори могу да се закључе само када напад на немачку амбасаду буде у потпуности истражен, а починиоци приведени правди.

Напад на немачку амбасаду, подсетимо, догодио се после митинга "Косово је Србија", а у истрази која се води још траје саслушавање сведока. Тужилаштво је испитало њих скоро стотинак, из целог ланца командовања тог дана, као и комплетан полицијски штаб од двадесетак људи. Међу последњима је своје виђење тог дана испричао доскорашњи директор полиције Милорад Вељовић.

Он је тврдио да је цела полиција, а посебно чланови штаба, тог дана пружила свој максимум како би спречила хаос на улицама престонице. Непрестано су сви били на телефонској вези, а једини проблем у комуникацији појавио се једног тренутка с командом Жандармерије. Из неког разлога телефон генерала Тешића давао је сигнал као да је искључен.

КОБНИХ 20 МИНУТА Америчка и немачка амбасада су двадесетак минута биле без икаквог обезбеђења. Очигледно да је, случајно или не, дошло до несналажења у командном ланцу - наводи сe у извештају Радне групе.

- То је било чудно, јер је на улицама Београда било пуно људи, тензије су биле велике, пошто се осим митинга одржавао и дерби између Звезде и Партизана. Постојали су оперативни подаци о томе да ће се навијачи прикључити демонстрантима - објаснио је Вељовић.

Више јавно тужилаштво у Београду међу првима је испитало четворицу некадашњих високих функционера МУП Србије који су осумњичени за пропусте у ланцу командовања.

То су генерал Младен Курибак, у то време начелник Управе полиције, Боривоје Тешић, бивши командант Жандармерије, Стеван Бјелић, пензионисани начелник ПУ Београд, и Слободан Вуколић, бивши шеф београдске управе полиције.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (81)

Ivan

02.08.2016. 08:45

Mislim da svaki zločin treba istražiti i one koji su krivi uhapsiti i pošteno im suditi. Sa tim se slažem. Mislim da su to gospoda iz Nemacke trebala da urade i sa hrvatima kada su ih primali u Evropu. Da utvrde ko je pobio 2000 ljudi i kako su to uspeli da na demokratski način isteraju 280000 ljudi, svojih građana iz zemlje. Te ljude neće nikad da vrate nazad, njihovu imovinu takođe. Stvarno se pitam kako nam se to desilo i kako smo to dozvolili.

Да ти кажем

03.08.2016. 09:37

@Ivan - Прво истражи злочине над Србима! Не можеш да упоређујеш мањи пожар на једној згради, изазван као реакција на рушење и спаљивање стотина кућа, на разарање мостова и путева, школа, болница, на убијање грађана...

PP

02.08.2016. 08:47

Pohapsite vi sve kriminalce koji su bombardovali Srbiju i priznali Kosovo, pa nećemo da vam palimo ambasade.

Marko Kraljevic

02.08.2016. 08:53

Nista od Evrope. Opet ultimatumi Srbima. Eto vam za Hrvate pa se drzite za ruke. A sto ne valja Evropa Islandu, Svajcarskoj, Britaniji...? Dosta vise s tim budjavim ultimatumima, dajte taj demokratski referendum, pa da vidimo ko je za tu EU zaista. Mi sami smo trebali reci odavno, neka, hvala, kako bi nas molili. U bom ardovanju porusili pola Srbije, traze ambasadu ko im je ostetio kao odgovor?

Borovo

02.08.2016. 09:04

Boze,,sanjam da jednog dana nestane EU...Kratko da izgori..jesti cemo travu ali da se manemo tih gadova i ucena...Njemacka diktira tempo tenzije preko Hrvatske,BiH i kosova..ovo vredja ljudsko dostojanstvo...

jelemi

02.08.2016. 09:10

Ja nisam nikad nista drugo ni ocekivala od Nemaca, oni su samo malo drugacije zapakovani od Hrvata. Taj slucaj su mozda i sami inscenirali mada i da je drugacije podpuno razume,. kome ne bi prekipelo, Igraju sa nama macke i misa od vajkada.

Fridomn

02.08.2016. 09:21

Da u ovoj zemlji ima nekog nacionalnog ponosa svaki nemac što dođe u Srbiju bi trebao da klekne i da se izvini za 1914,1941,1995 i 1999. Da se pokloni pred milionima žrtava njihovi gnusnih zločina. Ali mi se i dalje kunemo u Merkelovu...

desimir mrdovi''

02.08.2016. 09:27

То је био најљудскији чин који је србин могао учинити тога дана. Тај је знао јунашту праведну цијену. Све је то мало у односу на оно што су нам урадили и што нам раде у континуитету и са тенденцијом. Као Србин и као човек бићу спокојан само онда када се то погано сјеме утре са планете. Ако грешим нека ми нико не опрости.

BREŽANAC

02.08.2016. 09:35

Herr Kirchbaum verovatno ima hrvatsko poreklo.Neka on nama dostavi izvestaje zašto su nas bombardovali.

Kontra

02.08.2016. 09:39

Uhapsite Nemci sve koji su učestvovali u bombardovanju Srbije 1999. Prvo privođenje, pa ćemo onda da razgovaramo.

pera

02.08.2016. 10:03

Nista onda odustajemo od ulaska u EU to bi ja da sam premijer javio Andjeli izgleda i da je nemcima krivo zbog naseg privrednog rasta treba ga ipak malo smanjiti nadrljacemo bez veze

pera borin

02.08.2016. 10:07

Boze!Sta li ce jos da izmisle?!Fasisticka Nemacka,Italija,Spa nija,Hrvatska udjose u EU i sada oni nama postavljaju uslove.Ako zemlja Srbija nema nista drugo,evo jedne moje ponude:Trazite da se rasvetli streljanje brata mog dede,1941 u Kragujevcu.Mi,potomci,Ljubisava M.Vasiljevica to trazimo i to do najsitnijeg detalja.Hteli bi da znamo,vrstu oruzja.A ako je bio mitraljez,hteli bi da znamo koji je metak,po redu,iz redenika pogodio bas njega.Sram ih bilo!Kud srljamo tamo.Pobogu!

Rabo

02.08.2016. 10:16

Van svog ustava, van bilo kakve odluke UN, napadnu nas, pobiju silan narod, unište nam zemlju, otmu deo teritorije, zagade nam zemlju osiromasenim uranijumom - traze od nas da se ponasamo po PRAVU. Kuda ide ovaj svet?

srbija

02.08.2016. 10:29

Platite izrabljivanje nasih žitelja u vasim logorima i dokazite da ste pravna država. Samo porodica Quandt bi mogla da isplati sve te dugove ali su i danas zašticeni mada su svoje nesagledivo bogatstvo zasnovali na krvavom znoju nacističkog izrabljivanja.

VLAJKO

02.08.2016. 10:30

Vratite vi zlato i srebro sto ste pokrali u drugom svetskom ratu, platite stetu nanetu u toku bombardovanja Beograda 1941. godine, pa sta je sa stanovnistvom sto ste ubijali na naj brutalniji nacin! Eric Srbija i srpski narod ne zeli Evropsku Uniju!!!

Јабре

02.08.2016. 10:38

Како да не а кад се то испуни само још да насупанамо леђа свима у Баден Баден и одсечемо нокте свима у Чаковцу. Па онда експресно Европа.

Косово је Србија!

02.08.2016. 10:40

Ћуте на рехабилитацију усташког терористе и подизање споменика убици амбасадора, а ултимативно траже проналажење оних који су изазвали мањи пожар за време масовног протеста грађана због америчке и немачке подршке албанским терористима.

licimuri

02.08.2016. 10:44

puna ulica porušenih zgrada koje su nam spalili.. tek što ih popravismo od prošlog bombardovanja.. pa bobardovanja pretoga.. i tako, oni ubijaju i pale na daljinu, a mi ne smemo ni u svojoj kući zastavu da im taknemo. Ne znam, da ne tuže i za neki spaljeni avion iz II sv.rata, i na njima su bile svete nemačke oznake. I sakriti one njihove tenkove sa Kalemegdana, ko zna šta im još padne na pamet

Gedza "kaplar"

02.08.2016. 10:46

@ Poruka Berlinu !!! Vi prvo pohapsite i pokaznjavajte vase pilote i ostalu bagru koji su bombardovali Srbiju,porusili Beograd,mostove i poubijali neduznu decicu,zene i staraca,vozove na rprugama,decicu na nosi ...... u saradnji sa NATO zlikovcima,po teritoriji Srbiji posejali 50 t uranijuma,pa cemo i mi pohapsiti napadace na zidine vase ambasade!!!! A sto se tice vasih i EU poglavlja(zatvaranje- otvaranje) za ulazak u EU-rupu,okacite ih macku o rep!!!

BDB SU13

02.08.2016. 10:46

Jedne godine, čini mi se da je to bilo pre oko 20 godina neko je u jednoj njivi na putu prema Beogradu od Novog Sada počeo da kopa neki kanal i prestao je sutradan.Hitno da se pronađe i on i motika pa makar i istrula držalica ili nema ništa od EU. (Kamo sreće da propadne EU).BIlo je slučajeva kada su zečevi i srne pretrčavale auto put ispred vozila sa nemačkim tablicama ima da se što pre uhvate zečevi i srne( a možda i jazavac) pa da se izvedu pred sud ili ništa od EU.Jadni smo mi.

Miroslav Kostic

02.08.2016. 10:47

Pitanje vladavine prava? Bombardovali nas ilegalno u aprilu 1941 i u martu 1999! Bez zvanicne objave rata. Unistili su Narodnu biblioteku, kao i stotine drugih objekata u drzavnom i privatnom vlasnistvu. Pozivaju se na sporazum Tita (Hrvata-Slovenca) i Vilija Branta (Nemca) SFRJ je to priznala, ali Srbija nije SFRJ, i zato treba od Nemacke da trazimo ratnu odstetu, jer to ne zastareva. Novac od sporazuma otisao je vecinom u Hrvatsku i Sloveniju. Dosta sa ucenama. Oni nama duguju mnogo.

Visibaba

02.08.2016. 10:49

O čemu ovaj "čovek" priča? Da li su oni pohapsili one što su bombardovali Srbiju?

Pavlović Dušan

02.08.2016. 10:53

Jo[ jedan razlog da nas ne prime.Hvala Bogu, po mome mišljenju, činite nam uslugu.

p

02.08.2016. 11:11

napadace ste vi postavili da nam budu "vlast" kad ste nas okupirali, a ja ne zelim u vasu evropu, dosta mi vas je odavno, gadite mi se odavno, nije da vas mrzim, prosto vas prezirem, zbog bombardovanja, okupacije i svog zla koje ste nam napravili, ne treba nam vasa prokleta evropa, niti cemo trpeti jos dugo da budemo vase djubriste, a sklonicemo i ovaj sljam koji ste postavili da nam budu cuvari u logoru, i ... oslobodicemo se, a vasa evropa ce se raspasti

мрсимуд

02.08.2016. 11:18

Ухапсите и Ви Немци Рудолфа Шарпинга министра одбране Немачке за време бомбардовања који је тврдио јавно да има масовних стрељања на приштинском стадиону и много гробница, а није било и новинар Немачке телевизије га је питао јавно зашто је лагао, он је "Буљио" у новинара. Е сад пошто се ми називамо партнерима, а партнери се међусобно уважавају, урадите Ви ваш посао и у букагије бившег министра, а ми ћемо своје, или се маните лупетања. И ко уопште хоће у ту "Крњу ЕУ" која има само трип уцењивања.

Mile Pile

02.08.2016. 16:02

@мрсимуд - Jes' bre siguran da je lagao? Jes' bre siguran da je na Kosovu bilo "bratstvo i jedinstvo" sve dok NATO bombardovanja? Alo bre??!

Saveta

02.08.2016. 16:29

@мрсимуд - Kad od pileta postanes petao i naucio da pises javi se ponovo jer ovo što si slovima nanizao nije i da se razume.

мрсимуд

02.08.2016. 16:35

@мрсимуд - @Mile Pile Ово је објавила не било која телевизија него, државна телевизија Немачке (ARD). И пошто ја знам врло добро немачки увидех истину, а Ви "Мile" ако знате немачки погледајте на (YOUTUBE) емисију од 43 минута именоване телевизије, где се Рудолф Шарпинг врпољи на столици услед испитивања новинара (ARD). Емисија је на (YOUTUBE) под називом "(Doku) NATO-Terror legitimiert durch Lügen" [превод НАТО легитимност кроз лажи]. Укуцај без наводинака у оквиру наводника у YOUTUBE и разуверите се.

pablo

03.08.2016. 11:34

@мрсимуд - Saveta@Mile Pile napravi jednu pravopisnu gresku i ti ga kritikujes , dok tvoj komentar obiluje greskama i treba strucno lice da ga desifruje

Mladja

02.08.2016. 11:18

Bitno da svabe uhvate ko je njih napadao, a sta ce narod sa korumpiranim pravosudjem?

bikkojisedi

02.08.2016. 11:21

ondak nista. kad vi pohapsite sve generale i pilotw koji su nas bombardovali i izvrsili agresiju 99 i ranije onda mozete da se javite.

zaliv.co

02.08.2016. 11:42

Кад ће да одговарају они који нас бомбрадоваше? Иначе у ту ЕЗ боље и да не улазимо, када видимо какве све болести подржавате боље је да нисмо са вама.

Za cara Dušana

02.08.2016. 11:47

bili su neki plaćenici što nisu znali srpski, pa ih prozvaše nemci... a onda, od njihovih reči bite i danke, nastade i reč bitange.

Битанге

02.08.2016. 22:08

@Za cara Dušana - У време Немање и Барбаросе.

Miso

02.08.2016. 14:04

@Deda - Kaqda nam plate ratnu odstetu iz 2. svetskog rata u potpunosti, nacicemo napadace(ako su zivi)....

serbian secret cod *

02.08.2016. 11:50

Vladavina prava,zbilja lepo zvuci,a dali je to bas tako uvek cak i kod nijh inace uglavnom korektnih nemaca ?.Mozda bi nemci trebalo da radi podsetnika povremeno pogledaju reportazu RTL - koju je inace prezentovao ozloglaseni milosevic na sudu u Hagu i gde nemci veoma precizno prikazuju LAZNU reziju zapada kao razlog za bombardovanje,KO CE DA ODGOVARA za to ? i posledice koje su potom nastale,ljudske zrtve su ofarbali u kolateral kao da je barbika u pitanju.Paljenje ambasada treba kazniti.

srbin

02.08.2016. 13:21

A sta ako su to uradili nemci samo da nam naprave problem kako onda njih da hapsimo.

Tamna je noc

02.08.2016. 14:01

Dali je pravno izvodljivo da kao pojedinac tuzim veliku nemacku (namerno mala slova) za ubijanje i progonstvo clanova moje porodice u dva svetska rata posto niko od Srpskih vlastelina nema ljuckog dostojanstva da brani interese sopstvene nacije.

Miso

02.08.2016. 14:05

Koliko su zla pocinili oni sa NATOm valjda shvata da mi mrzimo iste....nemozemo ih voleti....

Tony USA

02.08.2016. 14:06

Srbija nece u EU I Nato, a Rusija pregovara sa Nato-m.Moje komsije kao I uvijek teraju po svome!

SMOKI

02.08.2016. 14:37

A da MI vama postavimo uslov za bombardovanje BG 41. Za NATO agresiju, za podstrekivanje na ratne udruzene zlocine sa Hrvatskom? Ma koji ce te nam i vi i vasa EU.Vasi zlocini nikom nista a paljenje jedne ofucane zastave USLOVI.Koja bre vasa ambasada. Pa treba da vas je stid i sramota posle svega da dodjete u Srbiju.

perapk

02.08.2016. 14:54

Ma zabole nas za vašu uniju. Ionako nikada nećemo ispuniti sve vase ciljeve. A mozemo da se mrcvarimo kolko oćeš. Ćao i hvala što nas ne primate.

Ja BL

02.08.2016. 15:49

A da pohapsite napadace na Srbiju 1999, pa I ne moramo u Evropu u kojoj ste vi I Hrvati.

Bronson

02.08.2016. 16:32

Ne znam kako ih nije sramota, da traze da se stane na kraj korupciji, da se rasvijetle ubistva, zlocini i pohapse pocinioci: ZAR JE U TIM ZEMLJAMA SVAKI ZLOCIN RASVIJETLJEN I POCINIOCI KAZNJENI? NE! E dok tako ne bude, odgovorite im u stilu Erika Kartmena. Sve sto moze da se trazi je nastojanje da se to cini, ali ne i uspjeh jer uspjeh tu ne zavisi samo od dobre volje a ni od sposobnosti nadleznih. Uvijek ima neko ko ce se izvuci.

Rade

02.08.2016. 16:34

Daj Boze da ostanemo suvereni, slobodni i ponosni van EU! A Evropa je vec druga stvar, ona je gospodine Kirhbaumu daleko siri pojam od onoga sto Germanofili imaju u vidu, i geografski i kulturoloski. Uostalom, dok na nas bude dosao red, sa uslovom priznanja Kosova, sa uslovom zajednicke vojske, sa praznim EU fondovima, itd, EU ce biti i jos manje primamljiva nego sto je to i danas i jedino ce mozda nasoj eliti zeljnoj briselskih funkcija i dalje biti primamljiva.

MKV1

03.08.2016. 09:09

@mijo - Za 1. je nešto i plaćeno, a za drugi su se provukli. Nikako da se utvrdi kako... Možda i to treba da bude uslov za ovo sudbonosno poglavlje...

alfa...!

03.08.2016. 17:14

@mijo - Ratna šteta za drugi svetski rat je plaćena,samo treba Srbija kao suverena država da meni isplati odštetu za mog pokojnog oca koji proveo u zarobljeništvu od 1941 do 1945.Bio je zarobljen kao pripadnik Jugoslovenske vojske................

Mujo

02.08.2016. 18:56

Ne samo za ova dva rata vec za zadnje bombardovanje Srbije i R Srpske, to je zapadna demokratija.Hvala za mene Evropska unija nije zelja.Ovi sto vam se klanjaju,i placu za ambasadom ,a o nasim zrtvama ne govore i ne zele da vas tuze,nek je na cast.

Max

02.08.2016. 19:20

Za jednu nemacku ambasadu, sto srpskih kuca odmah... more mrš i ti i tvoja Eutopija, a od srpskih vlastelina trazimo da odmah prekinu istrage i da ne maltretiraju one momke koje su vec optuzili za USA amabasadu.

panbu panbu

02.08.2016. 21:08

@Max - Ti tvoji momci su bre huligani i palikuće. Ako su to za nas heroji koje treba štititi, onda nam uopšte nije mesto među civilizovanim državama a kamoli u EU!

Само питам

03.08.2016. 00:37

@Max - panbu panbu, а да ли ти знаш колико грађевина су спалили ти Албанци против којих се протестовало? Колико људи су убили и колико протерали. Да не помињемо Хрвате. А ко их је подржавао и снабдевао оружјем? Не знаш? Они исти који су нас бомбардовали због "прекомерне силе" против оних које су тада и Немци и Американци сматрали терористима (УЧК)! А "хулигани и паликуће" су изазвали мањи пожар у згради немачке амбасаде.

panbu panbu

03.08.2016. 14:41

@Max - A koliko su naši pobili i porušili u Hrvatskoj, na Kosovu, u Bosni...? Hm?Bolje se držati dalje od te priče, jer može da izgleda samo loše po nas. Sramota je da i dalje nismo sposobni da se suočimo sa prišlošću nego zavaravamo sebe i napadamo druge pa se posle pitamo zašto nas civilizovani zapad ovako tretira.

Жика

04.08.2016. 02:11

@Max - "Србине", напиши бар једном нешто о хрватским и албанским "хулиганима" (или "умереним терористима" како Американци називају такве у Сирији), па ћу да поверујем у твоју објективност!

panbu panbu

02.08.2016. 21:00

Ovako se nažalost jedino i može sa našim vlastima, sa štapom i ucenama. Stvarno je sramota da ti huligani nisu odavnu uhapšeni i najstrože kažnjeni. Šteta koju ono što se desilo tokom tih demonstracija nanelo Srbiji i našoj slici u svetu je neizmerna.

alfa...!

03.08.2016. 17:11

@panbu panbu - Ne,nisu bili to huligani,već zna se,ko je palio ambasade....................

laz@ar

02.08.2016. 21:52

Ako kod nas lnacionalisti koji pale ambasade zapadnih demokratija mogu slobodno da hodaju, onda definitivno ne zaslužujemo članstvo u EU.

Maka

02.08.2016. 22:43

Pa to su uradili ovi naprednjaci u svom prethodnom radikalskom zivotu.. Tako da ce to hapsenje ici malo teze..

Ђорђе С.

03.08.2016. 09:27

@Bane - Као Американци Дизелдорф! Руси су само мало разбуцали Берлин, циљ им је био Хитлер и нацисти. Американци (можда су у праву) нису правили разлику. За њих је Немац Немац.