КОНСТИТУИСАЊЕ новог, 11. сазива Народне скупштине, верификација мандата посланика и бурна десеточасовна дебата власти и опозиције, пали су у петак увече у сенку након одлуке председавајућег Драгољуба Мићуновића да расправу прекине и наставак најави за понедељак, 6. јун.

На овај потез, који су напредњаци назвали скандалозним и незапамћеним у скупштинској пракси, Мићуновић се одлучио без консултација међу парламентарним странкама, али и у самом ДС. Оправдао га је тиме што власт, пријавом огромног броја говорника, намерно опструише седницу и време предвиђено за дебату о кандидату председника Скупштине Маји Гојковић користи за дискредитацију политичких противника.

Како сазнајемо, социјалисти су у једном тренутку у "преговарачку мисију" са Мићуновићем послали Славицу Ђукић Дејановић, али је он остао неумољив. Нису помогла ни убеђивања дела страначких колега из ДС.

Мићуновићев потез, његова колегиница и кандидат ДС за потпредседника Скупштине Гордана Чомић, чак је назвала - "срамотним". Из табора СНС стигле су дискретне поруке да је могуће да ће "пасти" раније постигнут договор да се повећа број потпредседничких места са шест на седам, како би и ДС и "Доста је било" имали свог представника, али и да демократе неће добити шефовска места неколико важних одбора.

Драгољуб Мићуновић

Гојковићева је за "Новости" поручила да је Мићуновић скандалозно водио читаву седницу, да је прекршио Устав и законе и показао како ДС замишља демократију.

За председничким столом покушала сам да му објасним да он само технички води седницу, али је одговорио: "Данас сам ја председник!" Прекинуо је седницу зато што је био уморан и шокирао чак и опозиционе посланике. Спремни смо у понедељак да наставимо нормалан рад, а видећемо како ће се ДС понашати.

Потез Мићуновића осудио је и Ивица Дачић. Он је рекао да ће је подржати, као и остале кадровске одлуке, за разлику од странака опозиције, које су се махом изјасниле против њеног избора.

Напредњаци полажу заклетву

С друге стране, Мићуновићев потез подржали су лидери ДСС и Двери. Санда Рашковић Ивић рекла је да је власт целог дана у законодавном дому покушавала да створи привид "државног удара". Бошко Обрадовић поручио је да се "нервоза увукла" у владајућу већину, која је целог дана опструисала избор сопственог кандидата.

Прекиду је претходила вишечасовна расправа у којој се понајмање причало о избору председника Скупштине. Посланици су за говорницом причали о Титу, расипању новца из буџета, старим изјавама, афери Бодрум, корупцији у Војводини, бундама, претили тужбама за клевету... Колорит су употпунили и поједини посланици Двери који су ушли у парламент у народним ношњама.

Јошка Броз и Жарко Обрадовић у холу парламента

Вођа напредњака у Скупштини Александар Мартиновић размењивао је оптужбе са Бојаном Пајтићем, лидерима ДСС, Двери, али и некадашњим партијским саборцем Војиславом Шешељем. Мартиновић је подсетио лидера радикала да је глоговим коцем истеривао Тита из Куће цвећа, а да сада подржава његовог унука Јошку Броза. Шешељ је узвратио да је због Тита ишао и у затвор.

Предлажући Гојковићеву за нови мандат у парламенту, Мартиновић је рекао да ће она имати три задатка - усвајање реформских закона, јачање владавине права и политички стабилна држава, како би се политичке размирице решавале у парламенту, а не на улици.

Представници "Доста је било" стижу на седницу

Током седнице, Пајтић је рекао да је избор Гојковићеве "најмање лоше решење" из редова СНС, али да је неће подржати јер не показује потребу за било какав дијалог са опозицијом и да су, док је она водила парламент, усвојени многобројни лоши закони. Лидер ДЈБ Саша Радуловић упозоравао је током седнице да се не поштује дневни ред и да се не говори о теми.

Бојан Пајтић (ДС) предводиће демократе у законодавном дому

ЋЕВАПИ И БЕСМИСЛЕНА ПОЛИТИКА

НА дешавања у парламенту у петак се осврнуо и мандатар Александар Вучић, који је рекао да је највећа грађанска храброст подржавати исправну политику која Србију доводи до највећег раста, а не "политику глупирања и лупетања, попут Радуловићеве":

- Од силних закона које су спремили, прво су решили да се обрачунају са кафе-куварицама и ћевапима у скупштинским ресторанима.

Оваква Вучића реакција уследила је на прву парламентарну акцију Покрета "Доста је било" - да се повећају цене у скупштинском ресторану, где домаћа кафа, на пример, кошта седам динара, јер посланике, по Радуловићу, не треба да субвенционише држава. Он је одбио да даје изјаве за ТВ Пинк и Студио Б, уз опаску да су "део Вучићевог пропагандног тима".

ШЕШЕЉ: ПОМОЗ' БОГ, БРАЋО ЧЕТНИЦИ!

ЛИДЕР радикала Војислав Шешељ приликом уласка у Скупштину поздравио је постројене гардисте речима "Помоз` Бог, браћо четници". Он се у петак, после 13 година, у парламенту срео са старим политичким противницима, а са Драгољубом Мићуновићем је и поразговарао. На опаску да је спреман за нове победе, Мићуновић је одговорио да се он спрема да се повуче. Касније је, међутим рекао да се само шалио. Шешељ је имао вербални окршај и са лидером ЛСВ Ненадом Чанком. На питање да ли је још жив, Чанак је упитао Шешеља откуд он на слободи и да ли су га избацили из затвора.