Чеда буши заједничког кандидата

Д. РАДЕКА ЂОРЂЕВИЋ - П. ВАСИЉЕВИЋ

10. 05. 2016. у 21:00

После парламентарних, странке већ у ниском старту за председничке изборе. Николић чека подршку СНС. ДС, ДСС и ДЈБ за једног представника

Чеда буши заједничког кандидата

ЧИМ су завршени парламентарни избори, српски политички лидери као да су почели да заузимају старт за председничку трку која је "на програму" на пролеће идуће године.

Актуелни шеф државе Томислав Николић изјавио је како претпоставља да ће да се кандидује поново и да му је жеља да буде кандидат СНС. Истовремено, лидер напредњака Александар Вучић поручује да ће његова странка имати једног кандидата, али да је још рано да говори о томе.

Ипак, како сазнајемо у врху напредњачког табора, још није отворена дискусија кога би партија могла да истури у новој бици за Андрићев венац.

Са друге стране, изборни политички карамбол који је приближио идеолошки удаљене странке опозиције, отворио је простор да оне већ размишљају о једном председничком кандидату.

Лидер ДС Бојан Пајтић каже за "Новости" да је рано за такве разговоре, али и додаје:

- Учинићемо све да објединимо опозиционе гласове да бисмо победили режимског кандидата.

Санда Рашковић Ивић, председница ДСС, напомиње за "Новости" да председнички избори још нису на политичком дневном реду, али да би свакако требало размислити и о заједничком кандидату опозиције:

ИЗБОРИ ИЗМЕЂУ 2. И 30. АПРИЛА 2017. ПРЕМА Уставу, мандат председника престаје кад истекне време на које је изабран, што значи - 31. маја 2017, а избори треба да се распишу 90 дана пре истека мандата, односно - 3. марта. Закон о избору председника предвиђа да од дана расписивања избора до дана гласања не може протећи мање од 30, ни више од 60 дана, па тако, ако се распишу 3. марта, гласање би најраније било 2. априла а најкасније 30. априла. Недеља - 16. април вероватно се неће узимати у обзир, јер тада пада Ускрс.

- То, можда, и не би требало да буде кандидат странака већ народа. И човек око кога бисмо се окупили. Свакако ће и то бити једна од тема унутар опозиције.

Из Покрета "Доста је било" преносе нам њихов став да је потребан нестраначки кандидат за председника, а разговоре о тој теми, кажу, могу да воде са било ким, с тим што, подсећају, са СНС нема договора ни по једном питању.

- Саша Радуловић већ има на уму ко би био добар нестраначки кандидат, али сматра да је прерано да се имена износе у јавност - речено нам је у том покрету.

Борис Тадић је, наводно, приликом разговора о уједињењу опозиције "набацивао" и тему председничког кандидата. Званично, портпарол његовог СДС Константин Самофалов каже да је рано да се ова тема стави на дневни ред.

У ЛДП истичу да су спремни на сарадњу са свим грађанским, проевропским странкама, по свим важним питањима, па и о кандидату за председника државе. Изричити су да у тај корпус не спадају ДСС-Двери, нити СРС.

Ивица Дачић је више пута поновио да СПС увек има свог председничког кандидата, осим ако се не договоре са потенцијалним коалиционим партнером да то буде заједничка личност.

Лидер СРС Војислав Шешељ рекао је за "Новости" да се о председничким изборима још није разговарало унутар странке и да ће о кандидату одлучити органи Централне отаџбинске управе кад за то дође време.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације