КОАЛИЦИЈА Двери-ДСС прешла је цензус на парламентарним изборима, тако да ће нови скупштински сазив чинити посланици са 12 листа.

То је епилог репризе гласања за нови састав парламента на 15 бирачких места широм Србије, на којима је СНС поправио резултат у односу на "премијерну" трку 24. априла.

После новог одмеравања, коалиција окупљена око СНС задржала је највећи број мандата - 131. Социјалисти ће, по овој расподели места, имати 29 својих представника у парламенту, радикали 22, "Доста је било" и ДС по 16, а Двери-ДСС и СДС-ЛДП-ЛСВ по 13. У будућем скупштинском сазиву биће и представници пет мањинских листа.

Републичка изборна комисија саопштила је око 50 минута после поноћи прелиминарне резултате ванредних парламентарних избора са 99,99 одсто обрађених бирачких места. Према тим подацима, листа око СНС-а освојила је 48,25 одсто гласова, СПС-ЈС 10,95 одсто, СРС 8,10, коалиција око ДС 6,02, Покрет Доста је било 6,02, Коалиција ДСС-Двери и ЛДП-СДС-ЛСВ 5,02.

Иначе, гласало се на пет бирачких места у Нишу (Медијана, Палилула и три пункта у Пантелеју), на по два бирачка места у Врању и Јагодини и на по једном биралишту у Бачкој Тополи, Сремским Карловцима, Ужицу, Кладову и београдским општинама Палилула и Нови Београд. А прилику да стави тачку на овај изборни процес добио је 19.631 бирач.

Републичка изборна комисија је саопштила резултате и са поновљених избора али са 14 бирачких места јер још нема података са бирачког места на Новом Београду. Према подацима РИК-а са 14 бирачких места, СНС је освојила 54,35 одсто гласова изашлих бирача, ДСС-Двери 22,58 одсто, СПС 7,85 одсто, СРС 3,16 одсто, ЛДП-СДС-ЛСВ 2,58 и ДС 2,27 одсто.

На основу података из табора савеза који предводе Бошко Обрадовић и Санда Рашковић Ивић, њихова коалиција освојила је 1.998 гласова од укупно 8.285 изашлих гласача, или 25 одсто.

УКРАТКО РЕЗУЛТАТИ синоћ нису били комплетирани, због инцидента на бирачком месту број 22 на Новом Београду. Позвана је полиција и координатори РИК, а записник је после преговора послат у РИК.

У табору напредњака потврђено је да су Двери и ДСС прескочили скупштински праг од пет одсто, али су изнели податак да је СНС био још убедљивији на репризи, освојивши око 56 одсто.

- Ушли смо у Скупштину - била је прва реченица којом су се лидери ове коалиције обратили синоћ новинарима у седишту ДСС, где су се окупили и челници ДС Бојан Пајтић и покрета "Доста је било" Саша Радуловић.

Они су као заједнички задатак најавили формирање анкетног одбора за испитивање, како су рекли, изборне крађе и за промену изборних закона.

- Упркос свим лажима и сатанизацији, наша коалиција успела је да се пласира у парламент. Захваљујем народу у Србији. Прорадио је српски инат - поручила је председница ДСС Санда Рашковић Ивић.

Усхићена због пласмана у законодавни дом захвалила се и колегама из других странака и коалиција који су их подржали:

- Боримо се за слободну Србију у којој се поштују институције и у којој нема крађе избора. Ми смо победници ових избора, а не Вучић. Ујединили смо се у борби против крађе. Ово гласање донело је још једну новост - а то је нови брак СНС и радикала.

ХАЛО ВЕЗА СА ТАДИЋЕВИМА НА питање новинара зашто у седишту ДСС није било никог из савеза ЛДП-СДС-ЛСВ, Радуловић је објаснио да се та коалиција борила за сопствени цензус, а да су ДЈБ и ДС позвали своје бираче да подрже Двери и ДСС. - И са Тадићевом коалицијом смо изванредно сарађивали у овим данима - рекао је Обрадовић и открио да се по објављивању резултата чуо телефоном са шефом изборног штаба СДС Марком Ђуришићем и да су један другом честитали улазак у Скупштину.

Њен коалициони партнер Бошко Обрадовић оценио је да су се грађани Србије пробудили и да су послали јасну поруку да неће СНС и Вучић одлучивати како ће изгледати избори у Србији.

- Ово је почетак његовог пада. У свом обраћању намерно је изоставио да каже да је СНС изгубио поновљене изборе у Ужицу и Новом Београду где смо освојили више од 50 одсто. Имаћемо много квалитетнију Скупштину, пре свега повратком ДСС и уласком једне политичке снаге, нове енергије, новог програма коју доносе Двери.

Лидер демократа Бојан Пајтић казао је да "поново резултате није саопштио РИК него Александар Вучић" и навео да је опозицији "украдено око 200.000 гласова":

- Спремају се и председнички избори и спречићемо крађу на њима. Овде не постоје институције већ само воља једног човека. Циљ му је био да повећа власт, број посланика и да уништи ДС. А сада има 27 посланика мање и осим нас добио је још две опозиционе групе.

Први човек ДС казао је и да их није "неки амбасадор учио како да се боре за сваки глас".

- Данас су грађани рекли - "доста је било", и да хоће срећу и правду за Србију. Грађани Србије су господари, а не слуге господара Вучића.

Радуловић је поручио да су избори показали Вучићу да се "крађе и манипулације не исплате и да је покушај обарања једне листе испод цензуса немогућ":

- Идеолошке разлике између ових опозиционих странака потпуно су небитне када је потребно спречити изборну крађу и одбранити част грађана. Сада смо имали велику контролу и спречили смо да активисти СНС шиканирају грађане. Исти би овакви резултати били и 24. априла да није било крађе. Ово је порука Вучићу да када се игра са грађанима и расписује изборе кад им време није добије јасан одговор.

Упркос узаврелој атмосфери, која је настала после избора 24. априла, кад су прелиминарни резултати показали да је листа Двери-ДСС за један глас остала испод "црте", јучерашње изјашњавање грађана је прошло без инцидената и већих нерегуларности.

Фото: А. СТАНКОВИЋ


ШАМПАЊАЦ НАЈАВИО МАНДАТЕ

ПРИСТИЖУЋИ синоћ у седиште своје странке, нешто после 20 часова, лидерка Демократске странке Србије Санда Рашковић Ивић за "Новости" је изјавила:

- Надам се да ћемо имати више среће ове вечери.

Убрзо после ње, у просторије ДСС стигао је и председник ДС Бојан Пајтић, који је уочи поновљеног гласања позвао присталице своје партије да глас дају коалицији Двери-ДСС, а сат касније придружио им се и лидер покрета "Доста је било" Саша Радуловић. Прве незваничне информације из табора ДСС по затварању биралишта биле су оптимистичке, па се чуло да је цензус - осигуран. У седиште странке је донет шампањац.

Како су протекли поновљени избор, можете да прочитате ОВДЕ.