Гласало више од половине Србије

Новости онлине/ Агенције

недеља, 24. 04. 2016. у 07:00

Гласало више од половине Србије

Фото А.Станковић

Грађани гласају за нови сазив Скупштине Србије, посланике покрајинског парламента и одборнике локалних самоуправа. РИК - До 18 часова на гласање изашло 47,68 одсто грађана; ЦРТА: До 19 сати излазност 53,1 одсто

ГРАЂАНИ данас гласају за нови сазив Скупштине Србије, посланике покрајинског парламента и одборнике локалних самоуправа.

На парламентарним изборима ће се за 250 места у Скупштини надметати 20 листа, на којима је укупно 3.270 кандидата, док у трци за 120 посланика Скупштине Војводине учествује 15 листа. Данас се одржавају локални избори и у 17 београдских општина, као и у 138 општина и 25 градова Србије.

Право гласа има 6.739.441 грађанин који ће то право моћи да искористе на укупно 8.378 бирачких места, од којих ће 29 бити унутар завода за извршење заводских санкција, а 38 у иностранству, док ће избори на Косову и Метохији бити одржани на 90 бирачких места, која ће бити распоређена на 21 локацији.

Бирачка места отворена су јутрос у седам сати, а грађани ће моћи да гласају до 20 часов. Прелиминарни резултати очекују се већ вечерас, а коначни најкасније до среде у 20 часова.Пратите са нама из минута у минут извештаје са биралишта, излазност, прве резултате...

ОТВОРЕНА БИРАЛИШТА

У Србији су јутрос отварањем бирачких места у седам сати почели парламентарни, покрајински и локални избори. Грађани ће моћи да гласају до 20 часова.

ГЛАСАО ГРАДОНАЧЕЛНИК БЕОГРАДА СИНИША МАЛИ

Градоначелник Београда Синиша Мали гласао је данас на бирачком месту у Београдској пословној школи на Звездари.

Мали је био први гласач на том бирачком месту.

МАРКО ЂУРИЋ ГЛАСАО У МЗ ЦВЕТНИ ТРГ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић гласао је у Месној заједници Цветни трг у Београду, на бирачком месту број 11.


Фото: Танјуг

ПРОЦЕДУРА ГЛАСАЊА

Грађанима ће бити обележен прст спрејом од специјалног нерастворљивог УВ мастила, видљивог под посебном светлошћу УВ лампе, а онима који се у моменту затварања бирачких места, у 20 сати затекну на биралиштима, биће омогућено да гласају.

Гласачки листић штампан је на папиру боје ПАНТОНЕ 5315У, лед сива, док је контролни лист за проверу исправности гласачке кутије штампан на папиру боје ПАНТОНЕ 691У, односно прљаво розе боје.

Штампање образаца за избор народних посланика је у 33 варијанте на 12 различитих језика, у зависности од општина.

ЛОКАЛНИ ИЗБОРИ

У Србији се данас одржавају редовни избори за одборнике општинских скупштина, изузев у општинама у којима одборницима није истекао мандат, као и у свих 17 београдских општина.

Одлука о расписивању локалних избора не важи за градове Београд и Зајечар, нити за избор одборника скупштина општина Аранђеловац, Бор, Врбас, Ковин, Косјерић, Лучани, Мајданпек, Неготин, Медвеђа, Мионица, Оџаци и Пећинци, јер су у тим местима одржани ванредни локални избори у периоду од 2013. до 2015. године.

Одборници се бирају на четири године.

ОТВОРЕНА БИРАЧКА МЕСТА НА КОСОВУ

У српским срединама на Косову и Метохији јутрос су отворена бирачка места, а гласа се на 21 локацији на 90 бирачких места.

На улицама је појачано присуство припадника КПС-а који ће након завршетка изборног процеса бити укључени у пратњу изборног материјала и гласачких листића које ће ОЕБС транспортовати за Рашку и Врање.

На сваком бирачком месту налазе се по три члана бирачког одбора који су данас ту испред ОЕБС-а а које је именовала Републичка изборна комисија испред странака које учествују на изборима.

ОЕБС је у пратњи косовске полиције рано јутрос доставио бирачки материјал на 90 бирачких места колико је укупно отворено на територији КиМ.

Право гласа на КиМ има укупно 106.094 бирача.

ПАВИЋЕВИЋ: БИРАЧКА МЕСТА НА ТЕРИТОРИЈИ КИМ ОТВОРЕНА БЕЗ ПРОБЛЕМА

Официр за везу Владе Србије у Приштини Дејан Павићевић изјавио данас да су бирачка места на целој територији Косова и Метохије јутрос отворена нормално, као и у осталим деловима Републике Србије, без икаквих проблема.

Павићевић је присуствовао отварању бирачког места у средњој техничкој школи Михајло Петровић Алас у Косовској Митровици, где на 11 бирачких места право гласа има 15.137 бирача, пренео је Радио Контакт Плус.

ЂУРЂЕВИЋ: ИЗБОРИ ДО САДА ПРОТИЧУ БЕЗ НЕПРАВИЛНОСТИ

Председник Републичке изборне комисије (РИК) Дејан Ђурђевић изјавио је јутрос да гласање на свим бирачким местима у Србији протиче регуларно и да до сада РИК-у нису пријављене неправилности.

Ђурђевић је за РТС рекао да су и на Косову и Метохији отворена сва гласачка места и да гласање протиче у најбољем реду.

Он је казао и да је завршено гласање у САД, Великој Британији и Канади и да је све протекли у најбољем реду, а да се резултати са тих места не смеју саопштавати, док се данас у 20 часова не затворе бирачка места.

Ђурђевић је додао да ће гласачко место које је требало да буде у ОШ "Иво Лола Рибар" у Бегаљици у општини Гроцка која је синоћ изгорела, премештено у зграду 20 метара од школе.

ГЛАСАО МИНИСТАР УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА НЕБОЈША СТЕФАНОВИЋ

Министар унутрашњих послова и потпредседник Српске напредне странке Небојша Стефановић гласао је данас на бирачком месту у Основној школи "Борислав Пекић" на Бежанијској коси у Београду.

Стефановић је дошао на гласање са супругом Аном Стефановић.

ГЛАСАО МИНИСТАР ПРАВДЕ НИКОЛА СЕЛАКОВИЋ

Министар правде и потпредседник Српске напредне странке Никола Селаковић гласао је данас на бирачком месту у београдској општини Врачар.Фото : Танјуг

ГЛАСАЛА МАЈА ГОЈКОВИЋ

Председница Скупштине Србије Маја Гојовић гласала је у Новом Саду.

ОТВОРЕНА БИРАЧКА МЕСТА У НОВОМ ПАЗАРУ, ТУТИНУ И СЈЕНИЦИ

Већина бирачких места у Новом Пазару, Сјеници и Тутину отворена је јутрос на време, а гласање се одвија без већих проблема, речено је данас у Радним телима и Општинским изборним комисијама.

Координатор овог тела за спровођење парламентарних избора у Новом Пазару Ахмедин Бињош рекао је да на појединим местима има техничких проблема коју се решавају.

Председница Општинске изборне комисије у Тутину Адиса Халиловић рекла је да у тој општини још нису отворена два градска бирачка места, због неадекватности просторија.

"Дошло је до тога да су две бирачке просторије мале да приме све изборне посматраче, али верујем да ћемо убрзо наћи адекватну замену за њих и да ће и та два места почети да раде", рекла је Адиса Халиловић Бети.

На територији Новог Пазара, Тутина, Сјенице и Рашке право гласа има 161.501 особа, а гласа се на 276 бирачких места.

У Новом Пазару је у бирачки списак уписано 84.010 житеља који гласају на 96 изборних места.

Право гласа у Тутину има 30.385 особа, а на територији те општине је отворено 61 бирачко место.

По подацима изборне комисије у Сјеници је у бирачки списак уписано 26.589 особа и они ће гласати на 71 бирачком месту.

На изборима у Рашкој 20.517 житеља гласа на 48 места.

ШАБОВИЋ: ГЛАСАЊЕ НА КИМ ПРОТИЧЕ БЕЗ ПРОБЛЕМА

Портпарол мисије ОЕБС на Косову Сенад Шабовић рекао је да гласање на КиМ протиче без проблема на свих 90 бирачких места, у пет изборних центара, односно на 21 локацији.

Он је рекао да су биралишта отворена на време.

Владица Јовановић из Изборног штаба општина Приштина, измештеног у Грачаницу, рекао је да ту право гласа има 11.409 бирача који гласају на девет бирачких места у изборном центру у Грачаници и Лапљем селу.

У ПОМОРАВСКОМ ОКРУГУ СВА БИРАЧКА МЕСТА ОТВОРЕНА НА ВРЕМЕ И БЕЗ ПРОБЛЕМА

У свих шест градова Поморавског округа сва бирачка места отворена су на време, у седам часова, и избори протичу без проблема, потврдили су председници градских и општинских изборних комисија.

У Јагодини на 91 бирачком месту гласа 64.604 бирача, у Ћуприји на 31 бирачком месту гласа 29.980 бирача, у Параћину на 55 места гласа 50.019 бирача.

У Свилајнцу право гласа има 25.154 бирача на 30 бирачких места, у Деспотовцу 23.595 на 44 бирачка места и у Рековцу је у бирачки списак уписано 9.680 бирача који данас гласају на 36 бирачких места.

ВЕСИЋ ГЛАСАО У ТРЕЋОЈ БЕОГРАДСКОЈ ГИМНАЗИЈИ

Градски менаџер Горан Весић гласао је јутрос у 7.30 на бирачком месту у Трећој београдској гимназији.

ГЛАСАО МИНИСТАР СПОЉНИХ ПОСЛОВА ИВИЦА ДАЧИЋ

Министар спољних послова и председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић гласао је данас на бирачком месту у београдском насељу Дедиње.

Дачић је на гласање дошао са супругом Сањом Дачић и сином.


Фото: Милена Анђела

НИШ: МАЊИ БРОЈ БИРАЧКИХ МЕСТА ОТВОРЕН СА ЗАКАШЊЕЊЕМ

Сва бирачка места у Нишу јутрос су отворена, али је на мањем броју места због организационих проблема било кашњења, те ће та бирачка места бити отворена дуже него остала, изјавила је председница Градске изборне комисије Јелена Жарић Ковачевић.

"Поједини бирачки одбори нису се најбоље снашли са организацијом биралишта и великим бројем гласачких листића, тако да су с мањим закашњем кренули да раде", изјавила је председница.

Она је навела да ће бирачка места на којима је било кашњења, вечерас бити отворена онолико минута дуже колико је каснило отварање.

Јелена Жарић Ковачевић је истакла да избори за сада протичу без икаквих нерегуларности.

На подручју града Ниша су 174 бирачка места, а право гласа има 233.647 грађана.

ГЛАСАО НЕНАД ПОПОВИЋ

Председник Српске народне партије (СНП) Ненад Поповић гласао је на бирачком месту у Привредној комори Србије.

ГЛАСАО ЧЕДОМИР ЈОВАНОВИЋ

Председник Либерално демократске партије Чедомир Јовановић гласао је јутрос око 9 сати на Новом Београду, у Булевару Зорана Ђинђића 44, на бирачком месту број 5 у Месној заједници "Ушће".

РИК: ИЗБОРИ ПРОТИЧУ У НАЈБОЉЕМ РЕДУ

Гласање на ванредним републичким изборима, редовним изборима за Скупштину Војводине и локалним изборима, за сада, протиче у најбољем реду и нема пријављених неправилности, изјавио је у данас председник Републичке изборне комисије (РИК) Дејан Ђурђевић.

Он је на конференцији за новинаре РИК, првој после отварања биралишта, подсетио да се гласа на 8.377 бирачких места и да право гласа има 6.739.441 бирач.

У 11.00 часова ћемо објавити прве податке о излазности, најавио је Ђурђевић и поновио да грађани на бирачко место не морају да донесу позив за гласање, али да морају да покажу неки идентификациони документ, личну карту, пасош или возачку дозволу.

Он је напоменуо да је у САД, Канади и Великој Британији, због временске разлике, гласање одржано у суботу, али да се резултати не могу објављивати док се у 20 часова данас не заврше избори.

Ђурђевић је навео и да особе са инвалидитетом на бирачко место могу да дођу уз нечију помоћ, као и да би бирачи који, због болести, не могу да изађу на гласање требало до 11 часова да се јаве на своје бирачко место да би трочлана комисија дошла код њих ради гласања.


Фото: Никола Фифић

ЈАДРАНКА ЈОКСИМОВИЋ ГЛАСАЛА НА БАЊИЦИ

Министарка задужена за европске интеграције и функционерка Српске напредне странке Јадранка Јоксимовић гласала је данас на бирачком месту у Основној школи "Бора Станковић" на Бањици.

Јадранка Јоксимовић је на биралиште дошла са мајком и братом.


Фото: Танјуг

ПОКРАЈИНСКA ИЗБОРНA КОМИСИЈA: БИРАЧКА МЕСТА ОТВОРЕНА НА ВРЕМЕ

Сва бирачка места у Војводини отворена су јутрос у 7.00, уз мале техничке проблеме, изјавила је чланица Покрајинске изборне комисије (ПИК) Јелена Злојутро.

"Сва бирачка места у Војводини отворена су на време у свим окрузима уз мале техничке проблеме које смо решили у ходу, тако да се гласање за сада неометано обавља на свим бирачким местима", казала је новинарима Јелена Злојутро.

Председник Градске изборне комисије у Новом Саду Слободан Милошевић рекао је да су у главном граду Војводине отворена сва бирачка места.

"До нас није стигло ништа о неправилностима, све протиче у реду", рекао је Милошевић.


Фото: Никола Фифић

ВУЛИН ГЛАСАО НА ВИДИКОВЦУ

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и председник Покрета социјалиста Александар Вулин гласао је данас на бирачком месту у Основној школи "Бранко Ћопић" на Видиковцу.

Вулин је на гласање дошао са супругом.

ИЗБОРИ У ПИРОТСКОМ ОКРУГУ ТЕКУ БЕЗ ПРОБЛЕМА

У све четири општине Пиротског округа бирачка места јутрос су отворена на време и избори се одвијају без проблема, речено је у општинским изборним комисијама.

У општини Пирот уписано је 49.126 бирача.

У Димитровграду је уписано 8.770 бирача, у Белој Паланци 9.679 и у Бабушници 10.223.

ЦЕСИД: ДО 9 САТИ ГЛАСАЛО 5,2 ОДСТО ГРАЂАНА

Цесид је саопштио прве резултате излазности на изборе: Централна Србија - 5,1%; Београд - 4.2 %; Војводина - 6.6%.

Према подацима ЦеСИД-а до 9 сати је на изборима гласало 5,2 одсто уписаних бирача.


Фото: Танјуг

ГЛАСАЛА ПРЕДСЕДНИЦА ДСС САНДА РАШКОВИЋ ИВИЋ

Председница Демократске странке Србије (ДСС) Санда Рашковић Ивић гласала је данас око 10 часова на бирачком месту у општини Палилула.

Она је гласала на гласачком месту у просторијама Скупштине града у улици 27. марта у Београду.

Председница ДСС дошла је на гласање са супругом Александром Ивићем и сином.

БОРИС ТАДИЋ ГЛАСАО У ОПШТИНИ СТАРИ ГРАД

Председник Социјалдемократске странке Борис Тадић гласао је данас на бирачком месту у београдској општини Стари град.


Фото: Игор Маринковић

ИЗЛАЗНОСТ ПРИБЛИЖНА ОНОЈ ИЗ 2014. ГОДИНЕ

Излазност до девет сати приближна је оној на изборима 2014. године, саопштио је Центар за слободне изборе и демократију (ЦеСИД).Фото: Петар Милошевић

ПИК: ДО 10 ЧАСОВА ГЛАСАЛО 12,22 ОДСТО ГРАЂАНА

Покрајинска изборна комисија (ПИК): До 10 часова гласало 12,22 одсто грађана. У Новом Саду на биралишта изашло 5,6 одсто грађана, а највећа излазност забележена у Опову и Тителу.


Фото: Алекса станковић

У НОВОМ ПАЗАРУ ГЛАСАЛО 8,45, У ТУТИНУ 6,6, У СЈЕНИЦИ 7,2 ОДСТО

До 10 часова у Новом Пазару је гласало 8,45 одсто уписаних бирача, у Тутину 6,6 одсто, а у Сјеници 7,2 одсто, речено је Радију Сто плус у изборним комисијама у тим местима.

У Рашки још нису направили пресек стања, а прве податке о одзиву гласача имаће око поднева.

Приликом отварања гласачким места било је мањих техничких проблема, али гласање у Новом Пазару, Сјеници, Тутину и Рашки протиче без икаквих потешкоћа.

ПОЛИЦИЈА РЕАГОВАЛА У РУМИ

На једном бирачком месту у Руми полиција је реаговала због проблематичног понашања појединца унутар бирачког места.

Како је речено за РТВ проблем је отклоњен, а гласање није прекидано.

ГЛАСАЛА ЗОРАНА МИХАЈЛОВИЋ

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и функционерка Српске напредне странке Зорана Михајловић гласала је данас на бирачком месту у београдском насељу Дедиње.

Зорана Михајловић је на гласање дошла са супругом Владимиром Атанцаковићем и сином.


Фото: Танјуг

ГЛАСАО ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ ТОМИСЛАВ НИКОЛИЋ

Председник Србије Томислав Николић гласао је данас у Основној школи "Краљ Александар Први" на Новом Београду.

Николић је на гласање дошао са супругом Драгицом.


Фото: Зоран Јовановић

ИЗЛАЗНОСТ ДО 10 САТИ 8,85 ОДСТО

На парламентарним изборима у Србији до 10 часова је гласало 8,85 одсто бирача, саопштила је данас Републичка изборна комисија (РИК).

По подацима РИК-а, одзив бирача у централној Србији је 8,58 одсто, у Војводини 9,83 одсто, а у Београду 8,34 одсто.Фото: Петар Милошевић

АЛЕКСАНДАР АНТИЋ ГЛАСАО У ОПШТИНИ ЗВЕЗДАРА

Потпредседник Социјалистичке партије Србије и министар рударства и енергетике, Александар Антић гласао је данас на бирачком месту у београдској општини Звездара.

Антић је на гласање дошао са сином.


Фото: Танјуг

ЗАТВОРЕНО БИРАЧКО МЕСТО 24 У ВРАЊУ

Бирачко место 24 у школи Доситеј Обрадовићу Врању затворено је због неправилности. Наиме, како је за Новости изјавио Горан Николић председник бирачког одбора на овом месту, један бирач је примећен да је са попуњеним листићем дошао на бирачко место и покушао да изнесе празан. Обавештена је полиција, изборна комисија и ОЕБС.

(Ј.С.)


Фото: Јелена Стојковић

ДОЈАВА О БОМБИ НА БИРАЧКОМ МЕСТУ НА ВОЖДОВЦУ

На бирачком месту 81 на Вождовцу данас око 10 сати дојављено је да је подметнута бомба, преноси Блиц.

- Полиција је након изласка на терен утврдила да је дојава лажна - каже председница изборне комисије у општини Вождовац Бојана Радаковић.

Она додаје да је након тога договорено да је се гласање неометано настави.

ГЛАСАО ПРЕДСЕДНИК НОВЕ СТРАНКЕ ЗОРАН ЖИВКОВИЋ

Председник Нове странке Зоран Живковић гласао је данас на бирачком месту на Стоматолошком факултету у Београду.

Живковић је на гласање дошао са супругом Бисерком и децом.


Фото:Фацебоок

ШЕШЕЉ ГЛАСАО У БАТАЈНИЦИ

Председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ гласао је у 10 сати на бирачком месту 96 у Основној школи Светислав Голубовић Митраљета у Батајници.

Шешељ је на гласање дошао у друштву супруге и сина.


Ф
ото: Алекса Станковић

ГЛАСАЛИ ЉАЈИЋ, УГЉАНИН И ЗУКОРЛИЋ

Лидери Странке демократске акције (СДА) Санџака и Социјалдемократске партије Србије (СДПС), Сулејман Угљанин и Расим Љајић, као и носилац листе Бошњачке демократске заједнице (БДЗ) Санџака Муамер Зукорлић гласали су јутрос у Новом Пазару.

Фото: Танјуг

Угљанин је гласао јутрос у 9.00 на бирачком месту у Основној школи "Десанка Максимовић". Угљанин је на гласање дошао са супругом.

Лидер СДПС и оснивач Санџачке демократске партије Расим Љајић гласао је у 10.00 у просторијама Месне заједнице Хаџет.

Фото: Танјуг

Зукорлић је гласао у 10.30 на бирачком месту у Основној школи "Јован Јовановић Змај". Он се на гласању појавио са супругом и ћерком.

Фото: Танјуг

ОЕБС: ДО 10 САТИ НА КОСОВУ ГЛАСАЛО 7,4 ОДСТО ГЛАСАЧА

Мисија Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) је саопштила да је до 10 часова на свим бирачким местима на Косову за парламентарне изборе у Србији гласало 7.925 гласача, односно 7,4 одсто укупног броја уписаних гласача.

ГЛАСАО ЛИДЕР СНС АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ

Председник Српске напредне странке (СНС) Александар Вучић гласао је данас, нешто после 12 сати, на бирачком месту број 27 у општини Нови Београд.

Он је на гласање дошао са ћерком.

Фото: Александар Станковић


Видео/Монтажа: Милутин Лабудовић

ГЛАСАЊЕ У САРАЈЕВУ И БАЊАЛУЦИ

Бирачка места за парламентарне изборе у Србији јутрос у 7 сати СУ отворена у Амбасади Србије у Сарајеву и Генералном конзулату Србије у Бањалуци.

За гласање у Амбасади Србије у Сарајеву регистровано је 156 гласача, а избори теку без проблема, изјавио је председник бирачког одбора Чедомир Лабус, пренео је klix.ba.

Право гласа у дипломатско-конзуларним представништвима Србије у БиХ имају сви држављани Србије који су на основу претходно поднетих пријава уписани у јединствени бирачки списак и које су о томе обавестили Амбасада у Сарајеву и Генерални конзулат у Бањалуци.

Бирачка места у Амбасади Србије у Сарајеву и Генералном конзулату Србије у Бањалуци отворена су до 20 часова.


Фото: Мирослав Филиповић

ПАЛМА ГЛАСАО У КОНЧАРЕВУ

Председник Јединствене Србије (ЈС) и председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма гласао је данас у 10 часова у Кончареву.

Марковић је гласао у просторијама основне школе у Кончареву, свом родном селу.

Лидер ЈС је дошао на гласање са својом дванаесточланом породицом.Фото: Зорица Глигоријевић

У НИШУ ГЛАСАЊЕ ПРОТИЧЕ БЕЗ ПРОБЛЕМА

Гласање на 174 бирачких места у Нишу протиче без проблема осим кашњења при отварању биралишта на неколико изборних места. Јелена Жарић Ковачевић, председница Градске изборне комисије, каже да је до 8 часова за републичку листу гласало 7 посто од уписаних бирача а за две локалне проценат више.

- До кашњења од највише 15 минута дошло је чланови бирачких одбора нису баш снашли са изборним материјалом. Требало им је више времена да преброје јер Нишлије имају чак три листе, републичку, градску и општинску. Сва кашњења су евидентирана и за толико ћемо вечерас продужити гласање на тим местима - каже председница ГИК.

За 61 одборничко место Скупштине Града Ниша бори се 579 кандидата распоређених на 14 изборних листа а право гласа има 233.647 Нишлија.


(Д. А.)Фото: Далиборка А.

У ШАПЦУ ДО 11 ЧАСОВА ИЗЛАЗНОСТ 15 ОДСТО

До 11 часова у Шапцу је на биралишта изашло 15 посто грађана или 15.600. Гласа се на 100 биралишта, а још једно је у овдашњем затвору. Бирачи се опредељују између 11 листа, на којима је 506 кандидата за 69 одборничких места у шабачком локалном парламенту.

(А.Д.)


Фото: Александра Делић

НАЈВЕЋА ИЗЛАЗНОСТ У ТРСТЕНИКУ И ВАРВАРИНУ

ОКО 10 посто уписаног бирачког тела у општинама Трстеник и Варварин гласало је до 10 сати, док је у општини Александровац 8,45 посто гласача испунило своју грађанску дужност. Крушевљани на основу седам обрађених бирачких места за сада бележе најмању излазност, 8,03 посто.

- Сва бирачка места, њих 132 отворена у Крушевцу на време, а изборе посматра око 800 чланова сталног састава и око 5.000 чланова проширеног састава комисија – износи за „Новости“ Драгољуб Арсић, председник Градске изборне комисије Крушевац. - У јединствену бирачку листу уписано је 109.883 гласача и надамо се да ће грађани испоштовати своју обавезу у већем броју.

Арсић наводи да су преко председника бирачких одбора и представника странака проверавали информације да ли је дошло до проблема са тзв.“попуњеним“ гласачким листићима на више бирачких места, те да је чак на неким местима прекидано гласање, али да се испоставило да је у питању дезинформација. Званичних жалби о нерегуларности председници бирачких одбора нису подносили.

Како сазнајемо, проверавала се информација о наводном кружењу возила у близини неких бирачких места. У Градској изборној комисији наводе да председник бирачког одбора води рачуна о дешавањима на самом гласачком месту и у опсегу до 50 метара,

У Расинском округу уписано је 208.692 бирача, највише у Крушевцу 109.883, потом у Трстенику 37.363 и у Александровцу 23.273,док је у Варварину регистровано 16.197, а у Брусу 14.179. Најмање уписаних бирача је у Ћићевцу – 7.807.

(С. Бабовић)

Фото:Софија Бабовић

ДО ПОДНЕВА У ШАПЦУ ГЛАСАЛО 22 ОДСТО ГРАЂАНА

У Шапцу је до поднева гласало око 22 посто грађана или нешто више од 22.000 уписаних у бирачки списак. Право гласа има 104.165 грађана, а Шапчани бирају између 11 листа на којима је 506 кандидата за 69 одборничким места у градској скупштини.

Председник Изборне комисије у ОШ "Ната Јеличић" (МЗ Камичак), Радислав Пајић, каже да је у првим сатима био нешто слабији одзив, вероватно због кишног времена, али је ово надокнађено од 10 и 11 часова. Све протиче мирно и без инцидената.

Председник Изборне комисије у МЗ "Жика Поповић", каже да је биралиште отворено на време, а грађани су у овој, приградској месној заједници, мало поранили у односу на становништво у центру града.

Грађани нам јављају да је на појединим биралиштима, рано јутрос било велике нервозе, јер је комисија при бројању установила да недостаје један листић. Испоставило се да су, ипак, сви листићи на броју, а кашњење није било дуже од пет минута.

Једино што се у Шапцу, у досадашњем току гласања, може сматрати неправилношћу јесте учестало отказивање УВ-лампи. Инцидената нема, а избори се одвијају у мирној атмосфери.

(А.Д.)


Фото: Александра Делић

НА БИРАЛИШТА И УЗ ПОМОЋ ШТАПА

Сва 91 бирачка места у јагодинској општини отворена су на време и није било приговора, сазнају "Новости" од Зорице Радивојше, председнице Изборне комисије. Пресек излазности у 10 часова показао је да је од 64.604 особа с правом гласа грађанску дужност обавило 10 посто грађана који ће бирати између девет изборних листа и 31 одборника.

Даница Кзмановић (88) из Кoнчарева једна је од најстаријих мештана јагодинске општине, која каже да излази на сваке изборе иако се креће помоћу штапа.

- Очекујем да нам буде боље. Имамо цркву, дом културе, а остало је још да се заврши школа - рекла је бака Кузмановић.

(З. Г.)


Фото: Зорица Глигоријрвић

ГЛАСАО БОЈАН ПАЈТИЋ

Председник Демократске странке (ДС) Бојан Пајтић гласао је данас у Новом Саду, у Месној заједници Прва војвођанска бригада, на бирачком месту 177.

Он је на биралиште, у Улици Народних хероја 5, дошао са супругом Весном и сином.


Фото: Дарко Дозет

ЛИДЕР ПОКРЕТА ДОСТА ЈЕ БИЛО САША РАДУЛОВИЋ ГЛАСАО НА ЦЕРАКУ

Председник покрета Доста је било Саша Радуловић гласао је данас на бирачком месту у вртићу "Церак" у Београду.


Фото: Танјуг

МИЛОШ ВУЧЕВИЋ ГЛАСАО У НОВОМ САДУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић гласао је јутрос у 8 сати на бирачком месту број 189 у Улици Богдана Гарабандина у Новом Саду.

(Љ. П.)Фото: Дарко Дозет

БУЈАНОВАЦ: НЕДОСТАЈУ ЛИСТИЋИ?

У бујановачком селу Спанчевац, у којем живе искључиво Срби, надостају гласачки листићи, утврђено је пред почетак изборног процеса, речено је ФоНету у Изборном штабу Групе грађана Стојанча Арсић- за бољи Бујановац. Тамо су отишли представници Републичке изборне комисије да утврде о чему се ради. Они су, кажу неправилностии уредно пријавили.

ГЛАСАО БОРКО СТЕФАНОВИЋ

Лидер Левице Србије Борко Стефановић гласао је данас у 11 часова у Новом Саду. Стефановић је гласао на бирачком месту 162 у месној заједници Острво, саопштила је Левица Србије.

Фото: Танјуг

ПИРОТ: ДО 11.00 ЧАСОВА ИЗАШЛО 15 ОДСТО БИРАЧА

Према подацима Општинске изборне комисије (ОИК) Пирот, до 11.00 часова на биралишта у овој општини изашло је 15 одсто уписаних бирача. Према подацима Изборног штаба Коалиције за Пирот, до 12.00 часова одзив је 22,5 одсто, а према подацима изборног Штаба Српске напредне странке до 11.00 сати, изашло је 18 одсто гласача. Према подацима ОИК Димитровград одзив до 10.00 часова је 17,40 одсто, док је у Бабушници према подацима ОИК-а до 10.00 часова изашло око 11 одсто бирача.

КРКОБАБИЋ ГЛАСАО НА НОВОМ БЕОГРАДУ

Председник Партије уједињених пензионера Србије (ПУПС) Милан Кркобабић гласао је данас на Новом Београду. Кркобабић је гласао на бирачком месту 83 у Дому здравља Нови Београд у Нехруовој 53.

ЧАНАК ЧЕКАО САТ ДА ГЛАСА

Председник Лиге социјалдемократа Војводине гласао је нешто после 12 сати у Средњој школи "Доситеј Обрадовић" у Сувоборској улици 6 у Новом Саду. Ненад Чанак је на биралиште дошао са сином, а у реду за гласање чекао је скоро сат због велике гужве која је била на на бирачком месту број 197.

Фото: Дарко Дозет

СВЕТСКИ МЕДИЈИ О ИЗБОРИМА: ПУТ КА ЕУ ИЛИ РУСИЈИ

Светски медији оцењују да ће исход данашњих избора у Србији показати да ли земља остаје на путу ка Европској унији (ЕУ) или се окреће више према Русији, како то желе ултранационалисти. Комплетан текст прочитајте ОВДЕ.

Фото: Никола Фифић

ДС УКАЗУЈЕ НА НЕПРАВИЛНОСТИ У ВОЈВОДИНИ

Покрајински одбор ДС за Војводину саопштио је да су на неким бирачким местима примећене неправилности. Војвођанске демократе наводе случај бирачког места 19 у Сомбору, које је на дан избора премештено на другу локацију.

У Шиду на бирачком месту 11 Вишњићево је, како даље наводе у ДС, 100 листића мање, док у оџацима, на бирачком месту 97 у дероњама фали чак 90 гласачких листића. У Бачу у секретара ИОК у канцеларији пронађено око 100 гласачких листића за покрајинске изборе који недостају на једном бирачком месту.

У Ковину у МЗ Делиблато бирачко место 13, како саопштавају из Покрајинског ДС, чланови бирачких одбора тражили од бирача да покажу како су гласали. У Малом Иђошу, на 18 бирачких места се разликује број уписаних бирача на бирачком псиску и број примљених гласачких листића.

У Србобрану и Суботици су, наводе војвођаске демократе, грађани износили заокружене листиће са бирачких места, док је у МЗ Мошорин код Титела, једно бирачко место затворено због туче на бирачком месту и фотографисања гласачких листића. У Бачком Петровцу на бирачким местима су присутни кандидати за доборнике што је законски забрањено. У Панчеву, како даље наводе у ПО ДС, испред биралишта примећена особа која је имала списак бирача и евидентирала бираче који су изашли на гласање. (Љ. П.)Фото: Дарко Дозет


ДО 13 САТИ НА БИРАЛИШТА ИЗАШЛО 25,1 ОДСТО ГЛАСАЧА

До 13 сати на биралишта у Србији изашло је 25,1 одсто гласача, саопштила је ЦРТА, преноси Н1 телевизија. Како се наводи, статистичка грешка креће се у распону од 0,7 одсто.

Посматрачи црте распоређени су на 450 бирачких места на основу случајног, репрезентативног узорка.

Фото: Никола Фифић

ОЕБС: НА КИМ ДО 14 ЧАСОВА ГЛАСАЛО 23.484 БИРАЧА ИЛИ 21.86 ОДСТО

На Косову и Метохији до 14 часова гласало је 23.484 бирача или 21.86 одсто, саопштио је ОЕБС. Право гласа на српским парламентарним изборима на Косову и Метохији има 106. 094 бирача.

ТРЕЋИНА ГРАЂАНА ГЛАСАЛА ДО 14.00 САТИ У СЈЕНИЦИ, ТУТИНУ И НОВОМ ПАЗАРУ

На локалним и парламентарним изборима у Новом Пазару данас до 14.00 часова право гласа искористило је 27,5 одсто уписаних бирача, у Тутину 30 одсто, а у Сједници 28,6 одсто бирача, речено је у Радним телима за спровођење парламентарних избора и Општинским изборним комисијама.

У Новом Пазару је у бирачки списак уписано 84.010 људи, а они могу да гласају на 96 изборних места. Право гласа у Тутину има 30.385 особа, а на територији те општине је отворено 61 бирачко место. Према подацима изборне комисије у Сјеници у бирачки списак уписано је 26.589 особа и они ће гласати на 71 бирачком месту.


У ЧАЧКУ ГЛАСАО ВЕЛИМИР ИЛИЋ

Председник Нове Србије и досадашњи министар за ванредне ситуације Велимир Илић гласао је данас на бирачком месту у Основној школи Свети Сава у чачанском насељу Атеница. Илић је на бирачко место дошао са супругом Горицом, сином, ћерком и две унуке.

Фото: В.Илић

РИК: ДО 14 ЧАСОВА ГЛАСАЛО 28,89 ГРАЂАНА

Републичка изборна комисија саопштила је данас да је до 14.00 часова на биралишта у Србији изашло 28,89 одсто уписаних бирача, што је незнатно више него на изборима пре две године, када је до тог периода гласало 28,37 одсто бирача.

Према подацима које је на конференцији за новинаре изнео директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић највећи одзив био је у централној Србији где је до 14.00 гласало 28,96 одсто бирача. У Војводини је на биралишта изашло 28,69 одсто уписаних бирача, док је у Београду одзив био 28,49 одсто уписаних у бирачки списак.

Фото: Дарко Дозет

ИЗЛАЗНОСТ НА ИЗБОРИМА У ВРАЊУ 33,7 А У СУРДУЛИЦИ 50,3 ОДСТО

Излазност на изборима у Врању до 14 сати је 33,7 посто. Након затварања бирачког места број 24 у школи „Доситеј Обрадовић“, нема већих проблема у одвијању избора. Занимљиво је да је, према подацима општинске изборне комисије у Сурдулици, излазност чак 50,3 процената. (Ј.С.)


Фото: Јелена Стојковић

ПИК: У ВОЈВОДИНИ ДО 14 ЧАСОВА НА БИРАЧКА МЕСТА ИЗАШЛО 29,54 ОДСТО ГРАЂАНА

На биралиштима у Војводини до 14.00 сати гласало је 29,54 одсто бирача, што је за око четири одсто више у односу на изборе из 2012. године, саопштила је данас представница Покрајинске изборне комисије Јелена Злојутро. Највиши одзив забележен је у Новој Црњи 44,11 одсто, а најмањи у Кањижи 18 одсто, казала је Злојутро на конференцији за новинаре.

По окрузима је највиши одзив бирача забележен у Јужнобачком 34,71 одсто, док је у Новом Саду гласало 25,5 одсто гласача. Најмањи одзив је у Севернобанатском округу 22,26 одсто, у Западнобачком округу 28,82 одсто, у Сремском 31,78 одсто, у Севернобачком 27,58, у Јужнобанатском 27,89 и у Средњобанатском округу 34,51 одсто.

Како је речено у ПИК-у, 2012. године у ово време одзив је био 25,9 одсто.

Фото:Дарко Дозет

КРАГУЈЕВАЦ: ОДЗИВ 29,96 ОДСТО

Према подацима Градске изборне комисије (ГИК) на биралишта у Крагујевцу до 14 часова изашло је 29,96 одсто од укупно уписаних 154. 277 бирача са правом гласа. На 168 бирачких места на подручју града Крагујевца на локалним изборима учествује 15 изборних листа са укупно 898 кандидата за одборнике Скупштине града која имаа 87 одборничких места.

Фото: Зоран Јовановић

ЦЕСИД: ОДЗИВ 29,7 ОДСТО ДО 14,00 ЧАСОВА

Према подацима Центра за слободне изборе и демократију (ЦеСИД), до 14 сати је на изборима гласало 29,7 одсто уписаних бирача. Одзив до 14,00 сати на изборима 2014. године била је 27,7 одсто бирача.

Програмски директор ЦеСИД Ђорђе Вуковић каже да је одзив ове године мањи него 2014. По пресеку урађеном у 9 сати који је показивао да је на гласање изашло 5,2 одсто гласача, и података РИК одзив од 8,85 одсто, закључује се да је одзив мањи него 2014.


Фото: Танјуг

СРЕМСКА МИТРОВИЦА: БЕЗ НЕПРАВИЛНОСТИ

До 14 часова на подручју града Сремска Митровица, изашло је 23,706 уписаних гласача, од укупно 70, 573 са правом гласа, односно 33, 59%.

Како каже за Новости Зоран Левајац, председник Градске изборне комисије, на подручју града отворено је 57 бирачких места, на којима грађани, поред гласања за републички и покрајински парламент, гласају и за одборнике Скупштине града. Од 9 проглашених изборних листа, са 402 кандидата, грађани се изјашњавају о новом Скупштинском сазиву, који чине 61 одборник.

-Избори протичу регуларно , и до сада нема никаквих неправилности- наглашава Левајац. (С. К.)


Фото: Милена Анђела

НИШ: ИЗЛАЗНОСТ ДО 14 ЧАСОВА 27, 7 ОДСТО

Према подацима Градске изборне комисије у Нишу је до 14 часова гласало 27, 7 посто уписаних бирача. Према речима председнице ГИК Јелене Жарић Ковачевић то је тек незнатно више него на последњих изборима.

Она је навела да осим кашњења приликом отварања појединих бирачких места других неправилности у првом делу дана током гласања није било.

Сазнајемо да је на једном бирачком месту у основној школи у Сићеву око 13 часова интервенисала екипа хитне помоћи јер је позлило једном члану бирачког одбора. (Д. А.)


Фото: Далиборка А.

ШАБАЦ: ДО 15 ЧАСОВА ГЛАСАЛО 38 ОДСТО ГРАЂАНА

ШАБАЦ - Према подацима Градске изборне комисије, на биралишта у Шапцу је до 14 часова изашло 34 посто бирача. Информације из страначких изборних штабова, до којих смо успели да дођемо су да је до 15 часова (сат касније), овај проценат већ премашио 38 посто. Избори се одвијају у мирној атмосфери и до 15 часова није било никаквих инцидената. (А. Д.)


Фото: Александра Делић

ЈАГОДИНА: ИЗЛАЗНОСТ ВЕЋА ЗА ТРИ ОДСТО

Према подацима са пет бирачких места у јагодинској општини, излазност износи од 20 до 38 одсто, што је 3 одсто више него на прошлим локалним изборима, изјавила је за "Новости" Зорица Радивојша, председница Градске изборне комисије. Јагодинци, 64.604 с правом гласа, грађанску дужност могу да обаве на 91 бирачко место како би изабрали између девет изборних листа и 31 одборника за локални парламент. (З. Г.)


Фото: Зоран Јовановић

ГЛАСАО БОШКО ОБРАДОВИЋ

Председник Двери Бошко Обрадовић гласао је данас на бирачком месту у Ватрогасном дому у чачанском насељу Алваџиница.

Обрадовић је на гласање дошао са сином.

ДО 14.00 У ЧАЧКУ, ЛУЧАНИМА И ГОРЊЕМ МИЛАНОВЦУ ГЛАСАЛО ОКО 28 ОДСТО

До 14.00 сати у Чачку и Лучанима гласало је 28 одсто уписаних бирача, док је у Горњем Милановцу одзив био 28,4 одсто, речено је у Градским изборним комисијама (ГИК) у тим градовима. Бирачка места на подручју Чачка су отворена на време и гласање се одвија без проблема, речено је агенцији Бета.


Фото: Петар Милошевић

ЦЕСИД: МОЖЕ СЕ ОЧЕКИВАТИ ИЗЛАЗНОСТ ВЕЋА ОД 55 ОДСТО

На основу досадашњих података, може се очекивати да ће излазност на изборе бити већа од 55 одсто, изјавио је Бојан Клачар из ЦеСИД-а.

"Незахвално је прогнозирати, али како ствари сада стоје, готово је извесно да ћемо имати већу излазност него 2014. године када је она била око 53 одсто. Сада можемо да очекујемо излазност која ће бити већа и од 55 одсто", рекао је он за Б92.

Излазност до 14 сати на изборима била је 29,7 одсто, а из ЦеСида кажу да је током дана дошло до промене трендова у излазности по регионима. У региону Централне Србије излазност до 14 сати била је 31, 5 одсто, затим следи Војводина где је излазност 29, 3 одсто, док је у Београду и даље најмања излазност од 26, 5 одсто.

Клачар је навео да нису забележени већи инциденти и неправилности и да је дан релативно миран.


Фото: Никола Фифић

У РУМИ ДО 16 ЧАСОВА ГЛАСАЛО МАЊЕ ОД 40 ОДСТО ГЛАСАЧА

РУМА- Од укупно 47,293 уписана гласача на подручју румске општине, до 16 часова, на биралишта изашло је 37,08 одсто, кажу у Општинској изборној комисији. Поред гласања за републички и покрајински парламент, грађани Руме могу гласати за једну од десет проглашених изборних листа, на којима се налазе кандидати за одборнике у Скупштини општине.

Румљани бирају нови локални сазив, који у овој сремској варошици броји 43 одборника. (С. К.)


Фото: Смиљка Костић

ЈАБЛАНИЧКИ ОКРУГ: ИЗЛАЗНОСТ ДО 38 ОДСТО

Према подацима са осам бирачких места која су одређена као репрезентативни узорак на подручју Лесковца је до 14 часова гласало 29,15 одсто од укупно 121.107 уписаних бирача. Излазност у 10 часова износила је 9,2 одсто. Надлежни у Градској изборној комисији и радном телу за праћење парламентарних избора кажу да се гласање на 195 бирачких места одвија без проблема и да за сада није било примедби које могу да наруше ток изборног процеса. Међутим, неколико опозиционих партија је упозорило да се бирачи поткупљују испред бирачких места. начких активиста који испред бирачких места упућују грађане како да гласају.

У Власотинцу је до 14 часова своје бирачко право искористило 35 одсто бирача, а у овој општини је, према пресеку који је направљен четири сата раније, на биралишта изашло 14 одсто пунолетних грађана.

У осталим општинама Јабланичког округа проценат грађана који су до 14 часова изашли на биралишта креће се од 34 до 38 одсто. (И. М.)


Фото: Никола Фифић

НЕГОТИН: ПЛАЋАЊЕ ГЛАСОВА, НАКНАДНИ УПИС, ИНТЕРВЕНИСАЛА ПОЛИЦИЈА!

НЕГОТИН – На бирачком месту у Самариновцу код Неготина јутрос је морала да интервенише полиција, јер је једна од чланица бирачког одбора, у међувремену избрисана са списка, упорно захтевала да обави своју дужност. Тек уз интервенцију полиције бирачки одбор је наставио са радом - без ње.

На бирачком месту Неготин 16 у бирачки списак накнадно је уписан један грађанин и то на сам дан избора, изјавила је Радмила Геров, кандидаткиња за народног посланика и лидер неготинског ЛДП.

Фото С.М.Јовановић

У Радном телу Републичке изборне комисије у општини Неготин истичу да за сада, осим случаја у Самариновцу, немају пријављен ни један други инцидент или неправилност. Многи Неготинци, међутим, на друштвеним мрежама коментаришу бројне неправилности од довођења гласача на биралишта, појачане активности испред бирачких места који наводно бележе ко гласа, па до тога, како је на Твитеру објавио један твитераш, да је извесна госпођа у Кобишници мештанима плаћала гласове, али се повукла чим је чула да су на бирачком месту страни посматрачи. (С. М. Ј.)


ЈАГОДИНА: УХАПШЕН ЗБОГ РАЗБИЈАЊА ГЛАСАЧКИХ КУТИЈА

ЧЛАН изборне комисије у селу Рибник код Јагодине ухапшен је због сумње да је разбио две гласачке кутије на бирачком месту. Одређено му је задржавање до 48 сати. На терет му се ставља кршење Закона о избору народних посланика. Како незваничо сазнају "Новости", педесетогодишњи мушкарац имао је 2,6 промила алкохола у крви.

ЦЕСИД: ДО 17 ЧАСОВА ГЛАСАЛО 43,5 ОДСТО ГРАЂАНА

Према подацима ЦеСИД укупна излазност на изборима до 17 часова је 43,5 одсто. У Београду је излазност била 39,5 одсто, у Војводини 42,8, у Централној Србији 45,9.

СМЕДЕРЕВО: ДО 17 ЧАСОВА ИЗЛАЗНОСТ 38 ОДСТО

У Смедереву до 17 часова излазност на биралишта је 38 одсто. У Градској изборној комисији тврде да није било већих неправилности. Незванично, током дана било је више пријава и притужби због лобирања од стране страначких активиста у близини бирачких места. Такође, на појединим бираким местима у граду каснила су решења о именовању чланова бирачких одбора.
Фото Н.Живановић

ЛОЗНИЦА: ДО 14 ЧАСОВА ИЗАШЛО 37 ОДСТО

На 90 биралишта за локалне и републичке изборе у лозничком крају, до 14 часова, изашло је 37 одсто од 74.642 уписаних бирача, саопштено нам је, у 18 часова, из Градске изборне комисије, где, у 18 часова, нису имали проценат излазности за преиод после 14 часова!?

Гласање на свим биралиштима протиче без проблема. (В. М.)

Фото В.Митрић

СТАРА ПАЗОВА: ИЗЛАЗНОСТ БЛИЗУ ПОЛОВИНЕ

На подручју Старе Пазове, од укупно 55, 860 уписаних гласача, до 18 часова, на биралишта изашло је 47 одсто, каже за Новости, Миодраг Вуксан, председник Општинске изборне комисије, у Старој Пазови. Грађани са подручја ове општине, на 48 бирачких места, од десет проглашених изборних листа, гласају и за одборнике у Скупштинском сазиву, који броји 48 одборника.

-Нема уочених неправилности, избори се одвијају регуларно и надамо се да ће и остати до затварања бирачких места- додаје Вуксан. (С. К.)

ЧАЧАК: ЕКИПИ ТВ ТЕЛЕМАРК НИЈЕ ДОЗВОЉЕНО СНИМАЊЕ

Екипи чачанске регионалне телевизије Телемарк данас није било дозвољено да сними ток гласања на бирачком месту у селу Заблаће код Чачка.

Главна уредница Телемарка Ивана Суботић рекла је агенцији Бета да је председник бирачког одбора у Заблаћу, у парохијском дому где се одвија гласање, физички спречио екипу да сними ток гласања на том бирачком одбору и избацио их из просторије.

Према њеним , екипе Телемарка нису имали непријатности на другим бирачким местима у Чачку.


ШАБАЦ: ИЗЛАЗНОСТ ИЗНАД СВИХ ОЧЕКИВАЊА

ШАБАЦ - Излазност на изборима у Шапцу премашила је сва очекивања, а у 18 часова, према информацијама из страначких штабова достигла је 54 посто. Процене су да до краја дана, може гласати чак 65 посто Шапчана, што није скоро забележено у граду на Сави.

Испред биралишта, приметно је, грађане сачекују страначки активисти и упућују их који број да заокруже. Пометњу уноси то што локална листа редоследом не прати републичку. (А. Д.)

Фото А. Делић

ИРИГ: ВИШЕ ОД ПОЛОВИНЕ ВЕЋ ГЛАСАЛО

ИРИГ- У најмањој сремској општини по броју уписаних гласача, Иригу са 9,524, до 18 часова на биралишта је изашло 52, 86 одсто. Како каже Оливера Филиповић- Протић, председница општинске изборне комисије, избори се одвијају регуларно, без неправилности, на свих 14 бирачких места, колико има на територији ове општине.

Општина Ириг, која је са највећим бројем проглашених изборних листа за локалне изборе, у трци се налази 11 политичких партија и Група грађана, чији кандидати покушаће да уђу у Скупштински сазив, који броји 20 одборничких места. (С. К.)


НЕГОТИН: ДО 18 САТИ ГЛАСАЛО 38,4 ОДСТО

У општини Неготин, према подацима изборних штабова, до 18 сати гласало је 38,4 одсто бирача.

Право да гласа на једном од 72 бирачка места у Неготину и 38 крајинских села, има 40.093 бирача, од којих 15.948 у Неготину и 24.045 у селима.(С.М.Ј.)

Фото Д.Дозет

ПЧИЊСКИ ОКРУГ: СУРДУЛИЦА РЕКОРДЕР СА СКОРО 70 ОДСТО ИЗЛАЗНОСТИ

Врање – Према подацима градске изборне комисије за 17 сати у Врању је на биралишта изашло 55,7 посто бирача, док је у Трговишту гласало 62,5 процената.

До 18 сати у Владичином Хану према подацима општинске изборне комисије гласало је 61,6 процената, док Сурдулица у Пчињском округу бележи у 18 сати рекордну излазност од 69,63. (Ј. С.)


ИНЦИДЕНТ У ШЉИВОВИЦИ: ШАМАР НА БИРАЧКОМ МЕСТУ

ЗЛАТИБОР – На једном од 30 бирачких места у општини Чајетина око 13 часова дошло је до инцидента, када је један мушкарац жени која је била присутна на гласању – ударио шамар. Полиција је интервенисала, а гласање је настављено.

Присутни на гласачком месту тврде да је реч о приватном сукобу који је ескалирао у сали, а предствници странака и Општинска изборна комисија, као ни полиција, нису се до овог тренутка огласили поводом инцидента. (Н.Ј.)

Фото Д.Дозет

КРАГУЈЕВАЦ: ОДЗИВ БЛИЗУ ПОЛОВИНЕ

У Крагујевцу је до 18 часова гласало 49,59 одсто бирача, саопштила је Градска изборна комисија.

Подаци о одзиву саопштени су на основу узорка са 13 бирачких места.


ГИК СУБОТИЦА: БИРАЧ ИЗНЕО ГЛАСАЧКИ ЛИСТИЋ

Председник Градске изборне комисије (ГИК) у Суботици Карољ Ковач изјавио је данас да је један бирач у Месној заједници Пешчара изнео гласачки листић са бирачког места и додао да ће бирачки одбори утврдити да ли је реч о злоупотреби и да ли има потребе за понављањем избора на том бирачком месту.

Ковач је агенцији Бета рекао да је, према његовим информацијама, ван бирачких места било и туча.

"Бирач је изнео листић што не представља битну повреду изборног процеса, али уколико бирачки одбори установе да је реч о злоупотреби гласачког листића, на начин да се листић на неки начин враћа или да циркулише, у том случају постоји могућност да се на том бирачком месту понове избори као што је то био случај и у Врању", рекао је Ковач.

Фото Ј.Лемајић

ПЕЋИНЦИ: ИЗАШЛО ВИШЕ ОД ПОЛА

Фото: Смиљка Костић

ПЕЋИНЦИ- Иако се у општини Пећинци данас не одржавају локални избори, 16.075 уписаних бирача гласа за посланике у републичком и покрајинском парламенту. Свих 30 изборних места, у 15 насеља пећиначке општине, јутрос је отворено на време, а гласање за сада протиче без инцидената. До 18 часова на територији ове општине гласало је 57, 91 одсто уписаних гласача или 9.316 грађана. (С.К.)


ПИК: ИЗЛАЗНОСТ ДО 18 САТИ 48,1 ОДСТО, ЗНАТНО ВИШЕ НЕГО 2012.

На покрајинске изборе до 18 часова изашло је 48,1 одсто гласача, што је знатно више него 2012. године, када је излазност била 43,22 одсто, изјавио је вечерас заменик председника Покрајинске изборне комисије (ПИК) Миодраг Парлаћ.

Парлаћ је на конференцији за новинаре рекао да је највећа излазност у Новој Црњи, 66 одсто, а најмања у Алибунару, 43,75 одсто.

Гледајући по окрузима, највећа излазност је у Средњобанатском округу, 55,16 одсто, а најмања у Севернобачком, 44,98 одсто.

У Јужнобачком је излазност била 49,24 одсто, Јужнобанатском 46,47, Севернобанатском 45,36, Сремском 52,26 и у Западнобачком 47,46 одсто, навео је Парлаћ.

Додао је да ПИК не може да коментарише медијске наводе о евентуалним неправилностима у изборном процесу и рекао да су све неправилности забележене у оквиру приговора на бирачким местима.


НА КОСОВУ ГЛАСАЛО 35,28 ОДСТО

На Косову је до 18 часова гласало је 37.901 бирача или 35,28 одсто, саопштио је ОЕБС.

Право гласа на српским парламентарним изборима на Косову има 106.094 бирача, јавља Контакт радио плус. Мисија ОЕБС на Косову задужена је за спровођење гласања на Косову.


РИК:ИЗЛАЗНОСТ ДО 18 САТИ 47,68 ОДСТО

До 18 сати на биралишта у Србији је изашло 47,68 одсто уписаних бирача, саопштила је Републичка изборна комисија.

У централној Србији до 18 сати изашло је 47,44 одсто, у Војводини 48,34 одсто, а у Београду 47, 14 одсто уписаних бирача, рекао је директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић.


ЛЕСКОВАЦ: ГЛАСАЛА ПОЛОВИНА, ИМА ПРИГОВОРА

До 18 часова на 195 бирачких места на подручју Лесковца право гласа искористило је 50,48 одсто од 121.107 грађана уписаних у бирачки списак.

Надлежни за спровођење избора истичу да се гласање одвија без већих проблема који би могли да утичу на њихове резултате, али су опозиционе партије током дана упозоравале на бројне пропусте који су се дешавали у кругу мањем од 50 метара од бирачких места, а конкуренцију су оптуживале и да купује гласове. Такав случај је наводно забележен у Грделици где се Ромима из овог места глас плаћао 2.000 динара. (И. М.)


ПОЖАРЕВАЦ: ПОДНЕТО ПЕТ ПРИГОВОРА

ПОЖАРЕВАЦ – На изборима у Пожаревцу до 18 сати излазност је била скоро 50 одсто, што је више него на изборима у 2012. и у 2014. години. Градска изборна комисија примила је пет приговора на сам ток гласања, који су се односили на дељење већ попуњених гласачких листића, на употребу мобилних телефона и на покушаје гласања са неважећим личним картама. (Д. Н.)


ЛОЗНИЦА: ИЗАШЛО 47 ОДСТО ДО 19 ЧАСОВА

ЛОЗНИЦА - Како је за "Новости" изјавио Ивко Веселиновић, члак ГИК, у лозничком крају је, до 19 часова, гласало око 47 одсто бирача од уписаних 74 642.

Лозничани, осим за парламент Србије, гласају за Скупштину града, која има 59 одборника, за коју се закмичи 11 листа, међу којима су четири групе грађана. (В.М.)


ЦРТА: ОДЗИВ ДО 19 САТИ 53,1 ОДСТО

У Центру за истраживање, транспарентност и одговорност (ЦРТА) речено је Фонету да је одзив бирача до 19 сати био 53,1 одсто.

Бирачка места отворена су од седам до 20 сати, а право гласа има 6.739.441 бирач.


НЕКИ НИСУ МОГЛИ ДА ГЛАСАЈУ

Шеф Посматрачке мисије "Грађани на стражи" Центра за истраживање, транспарентност и одговорност (ЦРТА) Раша Недељков изјавио је данас да на 20 одсто бирачких места грађани, иако су уписани у бирачки списак, нису могли да гласају на парламентарним изборима, али да то чини 0,32 одсто укупног броја бирача и не утиче на регуларност избора.

Недељков је на ванредној конференцији за новинаре истакао да је ЦРТА добила велики број позива и мејлова да грађани који су претходно проверили у електронској бази Министарства државне управе и локалне самоуправе да су уписани у бирачки списак, нису могли да гласају.

Он је нагласио да је потом ЦРТА затражила од својих посматрача на 450 бирачких места да утврде о ком броју грађана се ради и подаци су да се на 20 одсто бирачких места догодило да је барем једна особа имала тај проблем.

Фото А.Станковић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (45)

msts

24.04.2016. 10:28

@Marko - Jos gore, po podacima zavoda za statistiku (2014.) Srbija ima 7131787 stanovnika od toga 1239995 dece tj mladjih od 18 godina, sto bi trebalo da znaci da ima 5891792 gradjanina sa pravom glasa ili 847649 hiljada manje nego sto tvrdi RIK. Ajd da ne cepidlacimo, a mozda se nesto i drasticno promenilo za godinu i po dana ali ostaje da ima najmanje 800000 fantomskih biraca.

msts

24.04.2016. 10:42

@Marko - To vase "recimo" bi znacilo da u Srbiji ima oko 400 hiljada dece a ima ih bar tri puta vise i to 601917 devojcica i 638033 decaka po zvanicnim podacima za 2014.

Јабре

24.04.2016. 13:12

@Marko - Право гласа имају сви становници Србије који су пријављени и држављани Србије који не живе у Србији. Било би их и више да Срби не морају да чекају по 3 и више година на држављанство.

CoA

24.04.2016. 16:05

@Marko - Evo da ti ja odgovorim posto nisi razumeo, Srba nema i nece glasati samo Srbi iz Srbije, nadam se da je sada jasnije.

Cupavi Berlin

24.04.2016. 08:07

Dobro jutro svima.Glasanje.Gde .Kako.Za Koga.U Berlinu zivim 30 godina.Nikada nisam dobio sluzbeni poziv za Glasanje.I koliko vidim nikoga to ne Interesuje.Najvaznija stvar Niko Dr ne bori za Ekonomiju.Samo ja sebe. Dosta od tih politicara Dve tri Stranke menjali.

ej

24.04.2016. 16:00

@Cupavi Berlin - covece, pa koga u Srbiji interesuje tvoj glas ako si 30 godina Van Srbije. Bolje je sto te ne zovu

Иностранство

24.04.2016. 19:09

@Cupavi Berlin - У иностранству се никада не добијају позиви. Да бисте гласали у иностранству морате пратити сајт наше амбасаде у држави у којој живите. Одштампате формулар са сајта, попуните га и пошаљете фотокопију пасоша/личне карте/возачке дозволе. На основу тога вас уписују у бирачки списак при амбасади. И то морате да урадите за СВАКЕ изборе. Исти процес сваки пут. И онда можете да гласате ван земље.

zokac

24.04.2016. 09:33

Po vremenu izlaznosti političara na birališta, tačno se vidi njegova posvećenost, što nagoveštava i same rezultate izbora.

SuverenaAnonimka

24.04.2016. 09:38

Европа је јасно рекла да нема проширења у следећим годинама - све је ово лажа и обманивање народа. Ничему не служи ово гласање

Јабре

24.04.2016. 13:20

@SuverenaAnonimka - И шта ако нас не пусте у ЕУропу онда треба да укинемо изборе и живимо у анархији ?

Alex

24.04.2016. 15:00

@SuverenaAnonimka - Čisto da ti skrenem pažnju i informišem, ovo nije referendum za ulazak u EU već parlamentarni izbori Republike Srbije!

Nebojša

24.04.2016. 09:48

Koga uopšte interesuje ko je od političara glasao. Takav publicitet ne zaslužuju. Bitno je da izbori budu regularni!

Mirijevac

24.04.2016. 10:38

@MarkoTo ti je prikaz odliva mladih iz Srbije kao i negativni prirodni priraštaj. Ništa čudno za Srbiju u poslednjih 20 godina. TUGA...

Јабре

24.04.2016. 13:19

@Mirijevac - На Косову се роди 20 000 деце годишње а умре 8 000 људи, у остатку Србије се роди око 60 000 деце а умре око 100 000 људи, 1881. године у Србији од 1.7 милиона становника се је родило 80 000 беба а умрло је 43 000 људи ... То је дубина наше срамоте и пропасти.

Otpisani

24.04.2016. 13:33

Na Starom gradu,na spiskovima mnogo umrlih,a živih nema na spisku.Džaba sam išao na glasanje.

prle i tihi

24.04.2016. 19:30

@Otpisani - a ti to znas...???? Ajde ne mlati nego gutaj taj sendvic,od sutra nema..????

Milan

24.04.2016. 13:50

zivi i dalje u berlinu neka ti je sretno samo nemas pravo bar moralno da se sprdas sa izborima i nama koji smo tu mi nemamo i netreba nam rezervna drzava ko jos hoce da ide sretan mu put

друг Чабор

24.04.2016. 14:17

Тешко нама..на сваком изборном месту седи њих 25!! ко ће само њих да нахрани?? а ко све ове што иду за њима...??

Anci

24.04.2016. 16:46

@друг Чабор - Ali izbori nisu svaki dan zato trebamo iskoristiti maksimalno ovaj dan.

"Демократура"

24.04.2016. 19:53

@Neradnik - То је скривена диктатрура у државама такозваног демократског уређења где такође мањина влада над већином, па разлике овог политичког уређења у односу на онај тоталитарни, као што је то комунизам, у принципу нема.

Brankkko

24.04.2016. 16:40

ja ne znam Marko koliki genije treba da budes pa da znas da je broj biraca uvek manji od broja stanovnika; pa samo punoletni gradjani,mogu da glasaju.

Таца

24.04.2016. 19:05

Богами по сендвичарским коментарима се да закључити да су добили туру приде да за изборе буду још ревноснији.

Kiki

24.04.2016. 19:08

Nije mi samo jasno da ako u Srbiji ( sa Vojvodinom ) bez Kosova živi 7.498.000 stanovnika...kako je moguće da građana s pravom glasa ( punoletnih ) ima čak 6.739.411? Izgleda da je sve aktuelnija praksa da u Srbiji glasaju i mrtvi. Cirkus, ništa drugo.

Republika SRPSKA TREBINJE

24.04.2016. 19:17

zivim u Republici Srpskoj i imam drzavljanstvo Srbije. al da bih glasao trebao sam da idem 150 kilometara u najblizi konzulat. a realno otisao bih da je bilo blize. plus trebai sam otici ranije jednom da se registrujem pa opet da glasam. birokratija......

Odobrenje

24.04.2016. 20:52

@Stojan - Pa kako ko je? Sutra ce Vodja da dozvoli novinama da objave ko je ubica. Zar niste vec provalili kako ide to sa politickim poenima?Odjednom se suzava krug, odjednom se pojavljuje novi auto, odjednom je ubijena sa druge strane nasipa i sve to za 2 dana se sazna.

Ljuba

24.04.2016. 19:37

Kad pogledam opcije za glasanje, bolje je što nisam izašao na izbore, samo bih se iscimao za glupost. Nisam od onih što kukaju na vlast, iskreno, briga me ko će da pobedi jer kad pogledate malo bolje, vode nas ista vnago već decenijama.

Само питам

24.04.2016. 19:57

Одакле су донети попуњени гласачки листићи и ко им их је дао (у Врању и Суботици и ко зна где још)? Колико се плаћа доносиоцу празног листића кад однесе попуњен?

Има се, може се!

24.04.2016. 21:02

@Само питам - Код нас 5.000 динара. А Перу Циганина преварили, дали му 10 евра. Ма шалим се, нема неправилности!

никола

24.04.2016. 20:09

јако велика излазност. ово ће нам изаћи на нос.