Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да се с председавајућим Председништва БиХ Бакиром Изетбеговићем сагласио да су српско-бошњачки односи "кичма" за опстанак Западног Балкана и мир и безбедност у целом региону и да треба "спустити тон".

"Бошњаци треба да уђу у српске ципеле, а Срби у бошњачке ципеле не би ли се боље разумели и заједнички гледати у будућност. Сви ћемо покушати да спустимо тон и унапређујемо односе, јер Срби и Бошњаци имају заједничку будућност. Срби и Бошњаци живе заједно и у Србији и у БиХ", казао је Вучић новинарима после састанка.

Премијер Србије је оценио да се прошлост мора сагледати из сваког угла, додавши да Срби и Бошњаци имају заједничку будућност и да морају уанпредити своје односе.

"Имали смо отворен, искрен и не лак разговор. Разматрали смо односе Срба и Бошњака у целини, односе у региону, БиХ и Србији. Закључак обојице је да у наредном периоду интензивирамо контакте, разговоре, дијалог, јер сматрамо да су српско-бошњачки односи кичма за опстанак Западног Балкана у правом смислу, за мир и безбедност у целом региону", рекао је Вучић.

Он је најавио да ће о српско-хрватским односима разговарати са хрватском председницом Колиндом Грабар Китаровић.

"У Србији нико не лупа табле на латиници. У Србији се то не дешава. Поносан сам што тога нема, а ако би тога било државни органи би осудили и казнили починиоца таквог кривичног дела. Нико у Србији не лупа табле на латиници или цепа уџбенике на другим језицима", навео је Вучић.

Председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић рекао је да је с Вучићем имао "искрен разговор" о важним темама.

"На догађаје из прошлости не можемо утицати, али можемо на будућност", казао је Изетбеговић новинарима.

Он је оценио да Срби и Бошњаци треба да уважавају једни друге, као и да сви треба да уваже истину и пресуде међународних судова.

"Ових дана Србија се с правом сећа онога што је почело пре 75 година оснивањем злочиначке Независне Државе Хрватске и треба се сећати и не сме заборавити. И ми ћемо се сећати неких ствари, али то неће бити разлог да приговарамо, правимо проблеме, кваримо односе, него ће то бити разлог и пут да на истини и правди покушамо градити темељите и боље односе у будућности", рекао је Изетбеговић.

На питање да ли ће БиХ покренути поступак ревизије тужбе БиХ против Србије пред Међународним судом правде у Хагу, Изетбеговић је одговорио да није он тај који покреће тужбу или одустаје од тужби.

"Ми још увек немамо неки нови доказ који би водио ствари у том смеру. Ако га буде, тада ћемо о томе разговарати и тада нико нема право да одустане. За шта судови служе... Не треба бити љутње, јер су неки појединци или режим урадили нешто пре 20 година. Управо је то начин да се скине хипотека са целог народа", истакао је Изетбеговић.

Вучић и Изетбеговић састали су се у Мостару, где се данас одржава Међународни сајам привреде.

ПОМОЋ ЦРКВИ
ВУЧИЋ се у Мостару састао и с владиком захумско-херцеговачким Григоријем, посетио је Саборну цркву и састао се са представницима српске заједнице у Мостару. - Србија жели да помогне мостарским Србима колико може, са значајном сумом новца за пољопривреду и обнову Саборног храма. Посебно ми је драго да Срби желе да остану да живе у Мостару. Има их између четири и пет хиљада, желели смо да их буде и више - рекао је Вучић. Владика Григорије је рекао да је посета премијера веома значајна: - Наш утисак је да он својом посетом исказује бригу и љубав према нама. Ми смо аутохтон народ у Мостару и у долини Неретве и наравно да знамо да су такви исти народи и Бошњаци и Хрвати. Ако не буде живота за Србе, неће га бити ни за друге.

ВУЧИЋ: БИЛО БИ ДОБРО ДА НАМ ЈЕ СВИМА НАЈВАЖНИЈА ЕКОНОМИЈА

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас у Мостару да би било најважније да је свим земљама у региону најважнија економија, али да то, нажалост, није тако.

Обраћајући се учесницима Међународног сајма привреде у Мостару, Вучић је рекао да је БиХ за Србију трећа извозна дестинација и четврти спољнотрговински партнер и да постоји стални раст трговински раст са БиХ.

"Желимо то да унапређујемо и да то не буде само и највећим делом Република Српска, већ сви делови БиХ и једнако западна Херцеговина колико и источна Херцеговина", казао је премијер Србије.

Према његовим речима, највећи потенцијал економског раста Србије је у сарадњи у региону.

"Тог региона се не стидимо, из њега не можемо да побегнемо и кад бисмо хтели. Само ми сви можемо да будемо мало бољи и да се мало боље разумемо", истакао је Вучић.

Он је нагласио да је дошао у Мостар да пренесе пријатељске поздраве народа и грађана Србије и да каже да ће Србија дати све да очува и унапреди пријатељске односе у региону.

Хрватска председница Колинда Грабар-Китаровић рекла је на отварању Сајма привреде у Мостару да Босна и Херцеговина има пријатеља и поузданог партнера у Хрватској.

"Ако гледате географски, Хрватска дословно држи БиХ у загрљају. То се огледа у привредној сарадњи, један је од највећих улагача у БиХ и први трговински партнер", истакла је она.

Хрватска председница рекла је да постоје велике шансе за развој привреде, које треба искористити.

"У мојој визији стратегије Хрватске све што је везано уз развој наше инфраструктуре претпоставља и развој инфраструктуре у БиХ и јаче повезивање, улагање у локалне заједнице, развој трговине и подршку БиХ на путу у ЕУ", казала је Грабар-Китаровић.

Сајам је отворио заменик премијера Турске Нуман Куртулмус, која је ове године земља партнер сајма.

ВУЧИЋ: СРБИЈА ЖЕЛИ ДА ПОМОГНЕ МОСТАРСКИМ СРБИМА

Премијер Србије Александар Вучић изјавио се данас у Мостару да Србија жели да помогне мостарским Србима колико може.

Вучић се у Мостару састао с владиком захумско-херцеговачким Григоријем, посетио је Саборну цркву и састао се са представницима српске заједнице у Мостару.

"Разговарао сам дуго са представницима Срба и са владиком и упознао сам се додатно са целом ситуацијом у Херцеговини и Мостару. Посебно ми је драго да Срби желе да остану да живе у Мостару. Има их између четири и пет хиљада, желели смо да их буде и више. Пред рат у БиХ у Мостару их је било око 30.000", казао је Вучић новинарима.


Он је навео да Србија жели да помогне мостарским Србима, онолико колико може, одређеном врстом помоћи за пољопривреду, као и за обнову Саборног храма.

"Никада ово не бих рекао да то нисам обећао. Помоћи ћемо са значајном сумом новца, али морам да разговарам и са осталим министрима, а ви знате да оно што обећам ја и остварим", рекао је Вучић.

ОБИШАО РОДНО СЕЛО СВОГ ОЦА

ПРЕМИЈЕР Вучић искористио је посету Мостару да обиђе село Чипуљићи код Бугојна, где је рођен његов отац. Обишао је згаришта, цр- кву и гробље, а посетио је и свог стрица. Бројни чланови породица Вучић, укључујући и најближе рођаке српског премијера, страдали су током Другог светског рата од усташке руке.


Владика Григорије је рекао како је посета премијера Србије Мостару веома значајна, наводећи да су Срби сада мањински народ у том граду.

"Наш утисак после разговара са премијером Србије је да он својом посетом исказује своју бригу и љубав према нама. Ми смо аутохтон народ у Мостару и у долини Неретеве и наравно да знамо да су такви исти народи и Бошњаци и Хрвати. Ако не буде живота за Србе, неће га бити ни за друге", казао је владика Григорије.

Премијер Србије борави у Мостару где се одржава Међународни сајам привреде.
ВУЧИЋ И ЧОВИЋ У МОСТАРУ О ОДНОСИМА СРБИЈЕ И БиХ

Премијер Србије Александар Вучић и хрватски члан председништва БиХ Драган Човић сагласили су се данас у Мостару да Срби и Хрвати у БиХ, али и Србија и Хрватска треба да раде на унапређењу међусобних односа због будућих генерација и стабилности БиХ и региона.

Вучић је рекао да је са Човићем имао "отворене и добре разговоре о односима Србије и БиХ, али и о односима у региону и односима између српског и хрватског народа".

"Обојица смо изразили жељу да ће Срби и Хрвати и у БиХ, али и Србија и Хрватска моћи да уреде односе на добробит будућих генерација", додао је српски премијер који у Мостару борави поводом отварања 19. Међународног сајма привреде.

Човић је казао да је с Вучићем разговарао о проблемима Србије и БиХ, о унапређењу односа, али и о сарадњи хрватског и српског народа.

"Не видим ниједног разлога да све наше земље у окружењу, Хрватска, Србија, Црна Гора не граде добре односе, јер без тог доброг односа нема стабилности у БиХ, а мени је циљ апсолутна стабилност у БиХ, да ова земља профункционише, а онда ћемо учинити све да наши суседи на сличан начин функционишу", истакао је он.

Хрватски члан Председништва БиХ је истакао да очекује "спуштање тензија" између БиХ и Србије.

"Апсолутно, шта би друго требало, који је други пут?", рекао је Човић.
ВУЧИЋ СА ИВАНИЋЕМ О САРАДЊИ У РЕГИОНУ

Вучић се по доласку у Мостар претходно састао прво са српским чланом Председништва БиХ Младеном Иванићем са којим је, како је рекао, разговарао о сарадњи Србије и БиХ, о регионалним односима, као и о положају српског народа.

"За Србију је БиХ један од најзначајнијих трговинских партнера. БиХ је четврти трговински партнер и трећа извозна дестинација после Италије и Немачке. Регионална стабилност је од кључног значаја. Много труда и напора ћемо уложити да очувамо мир и стабилност за све људе на Западном Балкану", казао је Вучић.

Он је истакао да све земље у региону, и БиХ, и Србија и Хрватска, имају задатак и обавезу да обезбеде стабилност и сигурност за све своје грађане.

"Много је боље да имамо искрене и отворене односе, да о њима говоримо и решавамо их, него да проблеме стављамо под тепих. Тако ћу се понашати, бићу потпуно отворен и искрен", казао је Вучић након састанка са Иванићем.

Коментаришући одлуку Хрватске да блокира пут Србије у ЕУ, Вучић је казао да је "то ствар Хрватске и да они о томе одлучују".

"Ми ћемо се понашати у складу са европским правилима, европском праксом и добрим комшијским обичајима", навео је премијер Србије.

Српски члан Председништва БиХ Младен Иванић рекао је да односи Србије и БиХ никада нису били у проблемима, јер у име БиХ "могу да говоре само три члана Председништва заједно".

"Председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић имао је властите ставове и то нису ставови БиХ. БиХ сматра да у Србији има доброг и коректног пријетеља и тако ћемо наставити и даље", рекао је Иванић.

Иванић је оценио да је крајње време да се тензије спусте, додавши да је у прошлој години било много негативних безразложних ставова из БиХ према Србији.

"Сребреница и отказивање посете председнику Србије Томиславу Николићу због Насера Орића и држање лекција поводом последњих пресуда. Заиста је време да на бошњачкој политичкој сцени то стане и да уместо сукоба кренемо да се развијамо и сарађујемо, јер су такве поруке долазиле из Србије", истакао је Иванић.Вучић ће се у Мостару састати и са владиком захумско-херцеговачким Григоријем, а потом ће присуствовати отварању Сајма привреде, где би требало да се састане и са председавајућим Председништва БиХ Бакиром Изетбеговићем.

Међународном сајму привреде присуствоваће и хрватска председница Колинда Грабар Китаровић, црногорски председник Филип Вујановић, као и Нуман Куртулмус, заменик премијера Турске, који ће отворити сајам.

На овогодишњем Сајму привреде у Мостару представиће се излагачи из 24 земље.