Нова НАТО замка

23. 02. 2016. у 17:07

НАТО је, сликовито речено, мафијаш који контролише наш кварт. У прошлости смо му се супротставили, па нам је бацио бомбу на кућу. После тога смо почели да плаћамо рекет

Нова НАТО замка

Драгомир Анђелковић

ОВИХ дана чуло се много празних речи о НАТО од стране власти и опозиције. Ређале су се оптужбе о томе ко је крив за наше "развијање веза" са пактом од 2005. до 2016. Они који су били на власти средином прошле деценије упињали су се да нађу оправдање за своје НАТО поступке, а да цинично осуде оно што ради садашња власт. Она се опет трудила да "докаже" да то што чини јесте знатно боље од претходног те да нападачима узврати оптужбама да су они на најгори начин покренули НАТО процес. У таквим играма се правда НАТО. Као, сада или некад, са њим успостављамо сарадњу јер он ипак доноси "нешто добро". Није тако!

НАТО је, сликовито речено, мафијаш који контролише наш кварт. У прошлости смо му се супротставили, па нам је бацио бомбу на кућу. После тога смо почели да плаћамо рекет, и то чинимо до сада, надајући се да ће се променити околности па ћемо да се отарасимо насилника. У складу са тим, нема за нас доброг споразума са НАТО. Само је цена директног одбијања још превелика. С друге стране, не смемо ни све да прихватимо. Отуда, када већ не може да одбије да игра на НАТО музику, Србија мора да све предузима да не постанемо део његовог ансамбла. А то НАТО хоће. Зато је недавно и покренуо нову кампања са поруком: "Ко неће у НАТО, тај ставља на прво место интересе Русије, а ради против интереса Србије". То је бесмислица, али упорна пропаганда чини чуда, па не треба упасти у НАТО замку и расправу о томе да ли нам треба чланство у том или неком другом пакту. Србија је војно неутрална - тачка! Патриотска јавност акценат треба да стави на заокруживање неутралности. На њено цементирање референдумом и потом уграђивање у Устав (као у случају Аустрије или Молдавије). Затим је важно инсистирати на добијању статуса међународно признате неутралности (као што је она од стране ОУН 1995. потврђена Туркменији).

У духу неутралности, требало би све што је договорено са НАТО да буде универзални стандард војне сарадње са блоковима на простору Европе и да буде додељено Русији ако она то затражи нпр. за хуманитарни центар у Нишу. То би заболело НАТО. Измакао би му плен који полако сустиже, а засад тотално нереалне приче о уласку у руски војни савез или на други начин успостављању класичног војног савезништва са Русијом, само му користе. Јер руше концепт неутралности, а ако се он сруши, на основу односа снага у нашем региону, нећемо доспети у ОДКБ већ у НАТО. То не виде острашћене патриоте, а злоупотребљавају прикривени НАТО лобисти, којима је задатак да делују са лажно националне позиције.


Драгомир Анђелковић, политички аналитичар

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (15)

Panonski mornar prica o genocidu

23.02.2016. 17:25

S obzirom da sve znas, reci onda ko od vas navodio je rakete sa hiruskom preciznoscu da pogadjaju decije bolnice, mostove, vojne zgrade, zgrade milicije, vozove i sve ostalo sto vam je bilo u umovidu protiv naroda Srbije.

mladi novi sad

23.02.2016. 17:29

Zaista u celosti istinit teks,bravo Dragomire potrudi se koliko je u tvojoj moci da ovakve stvari pojasnis zatupljenom narodu

Разочарани русофил

26.02.2016. 13:26

@mladi novi sad - Narod nije zatupljen, nego nece NATO!Rusija bi morala da pomogne Dverima i DSS.

DW

23.02.2016. 17:32

Srbija nije vojno neutralna već vojno nesposobna, a od vojne neutralnosti nam je ostalo samo slovo na papiru. Anđelković pokušava da dokaže kako sadašnja vlast vodi mudru diplomatiju,a da je patriotska opozicija svojom ostrašćenošću nesvesno gura Srbiju u NATO. Ništa drugo nego klasična zamena teza.

Dumar

23.02.2016. 17:34

Potpuno ispravno, samo kako da dodjemo do tog cementiranog referenduma? Sami ga ne mozemo organizovati, a vlast o njemu ni ne razmislja. To je sustina problema, narod niko nista ne pita o stvarima od strateskog znacaja, vlast je to demokratsko pravo uskratila narodu i dodelila ga sebi.

Бранимир Ђ

23.02.2016. 17:39

Jedini nacin da NATO hijene postuju nasu neutralnost je da se Srbija naoruza dobro najsavremenijim odbrambenim oruzjem koje bi nanelo NATO siledzijama velike gubitke ukoliko bi se usudili ikad opet da krenu na nas. Siledzije priznaju samo silu. Nista drugo. Nikakve proklamacije, ustave ili reci. Silu. Svako ko radi na nasem razoruzavanju ili trazi zaobilazne puteve da se ne naoruzamo nam ne misli dobro. Vojna neutralnost mora biti potkovana mocnim oruzjem i odbrambenom silom.

СВЕ ЗА СРБИЈУ

23.02.2016. 18:09

Нато, МАРШ из Србије! Нас и Руса 200 милиона и тачка.

Otvorite karte!

23.02.2016. 18:30

Kako mozemo biti neutralni kada smo pod NATO okupacijom ?? Osim ako mislite da KiM nije u Srbiji ? Prestanite sa tim besmislicama, statutom 'posebnosti' i sa eufemizmima o pregovorima izmedju 'Pristine' i 'Beograda'. Kako ocekujete da vas narod shvati kada ocigledno koristite dupli govor?

Mića SmederevacVeoma

23.02.2016. 20:19

Veoma slikovito rečeno!Koja od stranaka zagovara centralno pitanje referendum ?

i sa NATO i sa Rusijom

24.02.2016. 09:13

Ovakvi analitičari narašuvaju srpske nacionalne interse , a to je da Srbija bude dobra i sa NATO i sa Rusijom.. Ko to ne razume , neka ponovo upiše gimnaziju i uči istoriju Evrope, i ko je i kako stvarao nacizam i komunizam.. Evropa mora da sarađuje sa Rusijom i to znaju svi obrazovani evropljani.

msts

24.02.2016. 17:03

Prodavac magle i spiner...Od obicnog SNS bota se razlikuje samo za toliko sto zna da kaze ili napise vise od jedne proste recenice...

soccer5

24.02.2016. 17:08

broj 1,,referendum mora da se raspise i da pitanja srpkom narodu budu,,,broj 1,,nato,, broj 2,,rusija,, ibroj 3,, vojna neutralnost,,,takodge referendum za ulazak u eu,,,odmah,,ova vlada insistira da smo demokratija i zato neka to dokazu sa oglasavanjem referenduma,,,