ХАШИМ Тачи је ђубре. Али наше ђубре.

Овим речима је угледном америчком новинару Чаку Судетићу један европски амбасадор у свега неколико речи описао позицију актуелног шефа дипломатије лажне државе Косово. Потврдио је тако све на шта Србија годинама упозорава - да је Хашим Тачи терориста и криминалац највишег ранга. Али са задатком. Да уз помоћ Сједињених Америчких Држава, мимо сваког права и правде, Косову избоксује независност и признање.

Дипломата који се уверио у богатство кривичног досијеа команданта ОВК, није једини који је извео овакав закључак. Учинио је то, после озбиљне двогодишње истраге и специјални известилац Савета Европе Дик Марти.

- Тачи је шеф мреже криминалаца, трговаца хероином и људским органима - навео је Марти на 27 страница свог извештаја.

Рат на Косову и Метохији је завршен, али пипци човека са надимком Змија и данас се шире. Захваљујући лекарима из Нигерије који су једног од њихових гувернера означили као трговца људским органима, сазнали смо за његове пријатељске везе са Тачијем. Нигеријски медицинари сумњају да су њих двојица део разгранате међународне мафије, која је своје крваве трагове оставила не само на Балкану, него и у Азији и Јужној Африци.

Човек за кога се зна да је окрвавио руке радо је виђен гост у Вашингтону, сарадник Берлина и ретко поуздан партнер Бриселу. Измиче зато Тачи већ две деценије свакој правди. Не могу му ништа косовски нити међународни судови. Тако ће и бити све док буде испуњавао захтеве светских моћника и Косово водио по њиховом курсу. Неће бити криминалац, већ "кључни лидер младе европске демократије".

Европа жмури, свет ћути. А "жутих кућа" је све више.