Џералд Галучи: Игре Београда око Оливера Ивановића

06. 02. 2016. у 10:06

Одговор Џералда Галучија на текст Душана Козарева. Јасно је да је хапшење господина Ивановића - након што је за длаку изгубио трку за градоначелника северне Митровице, а пре других избора - служило политичким циљевима Београда

Џералд Галучи: Игре Београда око Оливера Ивановића

Џералд Галучи

НЕКИ, укључујући и портпарола Владе Србије, довели су у питање моје писање о томе да је Београд "наводно предложио међународним тужиоцима да узму Ивановића када су тражили главу косовског Србина". На ово треба да одговорим.

Прича о улози Београда у одлуци ЕУ да процесуира Оливера Ивановића генерално је позната скоро од почетка његовог заточеништва 2014. године. Није нова. Чуо сам је из разних извора, укључујући и недавно од оних које сматрам веродостојним и да су у позицији да знају. Али не могу да их откријем.

Али, шта год да је случај, јасно је да је хапшење господина Ивановића - након што је за длаку изгубио трку за градоначелника северне Митровице, а пре других избора - служило политичким циљевима Београда. Није се желео јак локални лидер на северу Косова, који је био спреман да започне процес прагматичног рада са међународном заједницом и институцијама у Приштини. Тражио се неко попустљивији јер је очигледно да се косовски Срби користе као преговарачки адут са Приштином.

Такође је јасно - и мислим да је Влада Србије око тога у праву - да је за Србију, наставак процеса кретања у ЕУ први приоритет изнад свега другог. Заиста, потенцијално чланство у ЕУ за Србију је сувише важно да као таоца држи статус Косова. Идеја да је моје саопштење било покушај да се "разбије" јединство између Србије и косовских Срба је апсурдна. То је до Срба из Србије и са Косова да одлуче у контексту политичке и међународне реалности.

Јединство интереса, па чак и директни односи између Срба у Србији и на Косову, могло би да се настави чак и са потпуним признавањем независности Косова. Сада изгледа да је проблем што Београд радије игра игре - укључујући и оне око Оливера Ивановића - него што прави неопходне одлуке да коначно стави питање статуса Косова иза себе. Косово никад више неће бити део Србије. То је чињеница. Боље је наставити са осигуравањем да косовски Срби имају пуну корист од свих споразума постигнутих у бриселском процесу, као и способност да изаберу људе попут Оливера Ивановића, ако желе, да их заступају у мултиетничком Косову.


Аутор је бивши представник УН на КиМ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (12)

Mali bata

06.02.2016. 10:15

Pozivam sve ljude da koriste svoj glas da stavimo Srbiju na kartu sveta kao zemlju vladavine prava, zakona i demokratije.

E

06.02.2016. 17:42

@Mali bata - Ko to treba da sprovede? Do sada smo to već videli: puna usta demokratije a zakoni pisani za šojiće. Vladavina nepravde. Sve dok se oni koji su prethodno vedrili i oblacili ne preispitaju za sakaćenje vlastite države i ne dovedu pravdi, nijedna sadašnja i buduća vlast se neće mnogo potresti oko toga šta će biti posle nje. Samo tada kad se ustanovi princip odgovaranja za učinjeno za vreme vlasti, će se zakon poštovati i pravda nametnuti iznad vlasti.

pravoslavac

06.02.2016. 21:53

@Mali bata - o kojim pravima ti pricas.sa ovakvom vladom sadasnjom - proslom nema uce ime se zatrlnam boljitka.kada se ratovalo od 97-99 govorim za Kosovo nikoga nije bilo po rovovima za slobodu nase omladine. koliko sinova nam je ostalo na bojistu kuce im opustele bez njihove mladosti. a sada svi belo svetski izdajnici srpskog porekla krenuli da da nam cerupaju nasu zemlju. SRBINE PROBUDI SE!

prellee

06.02.2016. 10:53

....ako žele, da ih zastupaju u multietničkom Kosovu" Uh, kako ovo utiče na mene , OGAVNO....multietično!

"Сувише важно чланство"

06.02.2016. 11:07

У многим стварима Галучијево мишљење је исправно. Али његово схватање да је "članstvo u EU za Srbiju suviše važno da kao taoca drži status Kosova" је једнострано. Да ли би Италија дала Сицилији независност ради останка у ЕУ (иако менталитет и генетика Сицилијанаца нема везе са Италијанима, а језик домородаца, то нисте знали! чак и не звучи као италијански.

Тачно је

06.02.2016. 13:31

@"Сувише важно чланство" - Наш "зет" из Калабрије причао ми је, још у време кад су почеле у СФРЈ свађе око заједничког ТВ дневника (чудећи се због тога), да он боље разуме Словенце и Македонце него Италијани са севера њега кад говори "сицилијански". А ми сада имамо и "црногорски" и "бошњачки", а наговештен нам је и "војвођански"!

ISMET

06.02.2016. 19:48

@"Сувише важно чланство" - Ajde,pa mi ti reci kako bi ti vratio Kosovo pod suvereniost Srbije.Bs bo voleop da znam.Ja tacno znam,da predprosle godine izvrsen popis stanovnistva Kosova,gde izlazi da je na Kosovu zivi oko 1.970.000 stanovnika,ali taj popis nije vazio za one koje imamo u inostranstvo.A nji u Evropi ima oko 800-900.000 koji rfade tamo.Dakle,2,600.000 stanovnika da se vrate pod Srbijom,pored svih katarzi sto nas je snaslo,samo misliti na to je APSURD.Nema te sanse nikako.

Tomo Mladjenov

06.02.2016. 11:17

Ako je ovo istina, onda je ovo dno dna!!! Beograd ima ulogu u hapsenju Olivera Ivanovica!!!? Strasno!

Срки

10.02.2016. 14:08

Косово је увек било,јесте и биће део Србије. Можете ви да причате шта хоћете и лупетате,али то је тако,од памтивека.

Blanka

11.02.2016. 21:34

Ma sta on zna o Kosovu i buducnosti ?! Ne zana on ni gde se nalazi a govori sta ce biti s tudjom teritorijom, Da li zna sta ce biti s Amerikom? Albanijom? A da nije on pratio desavanja pomocu pasulja?