Мирослав Паровић: НАТО фронт против Вучића

Мирослав Паровић

21. 01. 2016. у 13:15

Судећи према првим реакцијама већине опозиционих странака на најаву ванредних парламентарних избора, Србија је земља која има само један проблем

Мирослав Паровић: НАТО фронт против Вучића

СУДЕЋИ према првим реакцијама већине опозиционих странака на најаву ванредних парламентарних избора, Србија је земља која има само један проблем. Име тог проблема је Александар Вучић. Није тешко разумети кад на окупљање против Вучића позива Бојан Пајтић, намеран да одбрани 15-годишњу власт ДС у Војводини. Лако је разумети и сабирање Чедомира Јовановића, Тадића и Чанка, које, како каже Јовановић, воде заједничке вредности, што би, судећи по њиховом политичком стажу, могло да буде само осећање да тим партијама власт припада по сили природних закона.

Оно што чуди, међутим, јесте чињеница да су сличну изборну мотивацију и реторику преузеле и неке тзв. патриотске странке. ДСС Санде Рашковић Ивић, на пример, Вучића оптужује за увођење медијске цензуре, иако те странке никад, откако је изгубила власт 2008, није било више у медијима. Други проблем је што ДСС, заједно са Дверима, учествује у медијској сатанизацији Вучића на истом фону са странкама некадашњег ДОС-а и у медијима који прате те странке. При томе, данашњи ДСС раскинуо је с наслеђем Војислава Коштунице, који се залагао за војну и политичку неутралност, сувереност Србије и политичку одбрану Косова и Метохије, а што је очито било трн у оку НАТО структура, због чега су се максимално и потрудили, а и данас се труде, да ове теме буду ван јавности.

Не улазећи у то колико, прећутно или не, синхронизовани наступ про-НАТО опозиције и патриотског блока може на изборима донети тим организацијама, уверен сам да наноси непроцењиву штету Србији. Када бити против Вучића, чак не толико ни против његове политике, постане једина тачка изборног програма целог низа странака, и када тај програм подржи део утицајних западних амбасада и елите традиционално несклоне сваком националном инересу - тада се легитимна политичка борба претвара у опасно друштвено подвајање, са свим ризицима које оно са собом носи.

Наравно да постоје и простор и разлози за критику Вучићеве власти, пре свега у сфери економије, где се готово уопште не користи чињеница да Србија данас једина има отворену сарадњу и са државама ЕУ и са Русијом, те у кадровској политици, где још увек није сузбијен утицај заговорника Србије као државе у вазалном односу са НАТО државама. Такође, Вучић се треба и мора критиковати због културне, просветне и идентитетске политике коју практично свих ових година није ни водио.

Међутим, без обзира на сву политичку цену која се може платити, на сваки начин се мора избећи акционо једниство са НАТО странкама. Јер када про-НАТО странке као једину тачку свог програма понуде "анти-Вучић" платформу, оне само прате траг налога из западних амбасада. Када то чине наводно патриотске странке, оне Вучића фактички гурају у наручје тих истих страних амбасада.

Да би се избегла матрица "уа Вучић!", или матрица "ура Вучић!", сматрам да је насушна потреба Србије стварање једног широког политичког фронта који ће као свој превасходни циљ имати снижавање тензија и превазилажење подела у друштву. Неодустајна борба за интересе обичног човека мора бити главна идеја водиља једног таквог савеза, а људи у Србији само хоће мир и извесност за себе и своје породице. Неконфликтна политика и стабилизациони политички блок би стога могли бити једино ново што би се појавило на српској политичкој сцени, и то практично од увођења вишестраначја у нашој земљи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (17)

Dumar

21.01.2016. 13:32

Ovaj je neki prefinjeni bot. Aaa, nije on kao oni obicni botovi; lepo upakuje, pa servira, sve sa stilom.

sve ih znamo, ne treba im kampanja

21.01.2016. 13:37

U stanizaciji Vučića najubedljivije je ono što smo doživeli za njegove uprave Srbijiom, što doživljavamo i šta nam sprema ako ga izglasaju ponovo.

Maja

21.01.2016. 13:39

Sramota je da neko 15 godina pustoši Vojvodinui traži da još radi na taj način. Nedopustivo je verovati takvoj osobi.

Politicka Pravda

21.01.2016. 13:59

Po cemu to zakljucije gospodin Parovic, ne mozemo da dokucimo. Osim ako Parovoc nije iz SNS, sto je njegovo legitimno pravo

Шормаз 2

21.01.2016. 14:11

Бошко Обрадовићу, и ово је био Твој блиски сарадник? И ово је биЛо члан Двери? И овоме си дао мандат да заступа часне ставове Српског покрета двери у Војводини? Дакле, свако има свог Шормаза! Да сам ја продуковао оваквог сарадника, закупио бих у сваком граду билборд на коме би писало да се горко кајем и одричем овакве гује у недрима! У Ужицу су ти главни они који су отпали из ДСС-а, један војни историчар и твој цимер са студија, чији је брат функционер СНС! Кога ви, господо, з...бавате?

ISTINA

21.01.2016. 14:24

Mislim Perovicu da si pobrkao serpice i to opasno !Kadfa se sve vrti oko jednog covjeka koji sedi na dve stolice a usput je i predsednik vlade onda to nije dobro.Nemozes potpisati sa NATO-m pa skoro ulazak u iste a taj te razorio ,ulazak u EU koju pola naroda ne zeli(izgleda da su Islandjani glupi),a kada zapne traziti zastitu Rusije,jednostavno jedno sa drugim neide u danasnjem svetu gde se vec odvija prekompozicija snaga.Dakle ILI JESI,ILI NISI,i da,Srpski narod nije glup !

DW

21.01.2016. 14:32

Ovim tekstom je valjda jasno da je stranka Treća Srbija deo tzv. fingirane opozicije odnosno njeno desno krilo, dok Tadić, Čeda i Čanak prestavljaju njeno levo krilo. Neosporna je činjenica da su potrošene četiri godine u jalovom "balansiranju" između velikih sila, a rezultati poražavajući. Parović očigledno ne vidi problem sa Briselskim ili IPAP sporazumom? O ekonomskim rezultatima sadašnje Vlade i njenoj politici prema migrantima ne treba trošti reči.

sofija

21.01.2016. 14:46

Najtačnija rečenica ovog teksta je "pro-NATO stranke kao jedinu tačku svog programa ponude "anti-Vučić" platformu, one samo prate trag naloga iz zapadnih ambasada". ne znam ko me više čudi Sanda Rašković Ivić, Dveri, sadašnji DSS - sve te stranke su bile za zaštitu srpskih interesa, veličale patriotiotizam i ljubav prema ruskoj braći. ŠTA JE TO OVAKO DRASTIČNO PROMENILO NJIHOV STAV ?

Sumadinac

21.01.2016. 15:06

Da budem iskren,ono sto se u Srbiji tesko prasta jeste uspeh,ali i saznanje da neko ko je na vlasti a zeli dobro Srbiji,e to je nesto sto bode oci svima.

DALIBoRKA

21.01.2016. 15:28

Dobro se razumemo, svi su bili vlast i svi pali na njoj, narod ne traži mnogo, ljudi u Srbiji samo hoće mir i izvesnost za sebe i svoje porodice.

milun

22.01.2016. 07:49

Koga pa briga sta kaze ovaj kvazi politicar iz "kombi stranke" SNS-ovog prirepka ? Ovaj se bvi politikom samo zbog clanstava u Upravnim odborima...

Zoran

22.01.2016. 08:42

Nema ozbiljne opozicije. Slažem se da nije lako, i niko to i ne kaže, nije ni dobro, teško se živi, ali probudila se nada da će biti bolje. Narodu ne treba mnogo, treba nam posao i normalan život, a svi ovi silno opozicionari su na vlasti bili i to nam nisu pružili.