Коментар: Ракете

Вук МИЈАТОВИЋ

15. 01. 2016. у 12:08

Коментар: Ракете

Вук Мијатовић

Онима који воде и Хрватску и Србију најбоље би било да се запитају - а зашто би, чак и кад би имали чиме, Срби и Хрвати ратовали. Да ли ико озбиљан очекује да Хрватска заиста тим ракетама (које нема) гађа Београд?

СВАКО ко је бар једном одгледао вестерн зна да је највећа грешка потезање пиштоља ако не намераваш да га употребиш. Још је опасније извлачење празног револвера. Посебно кад празним пиштољем или непостојећим топом покушаваш да уловиш тек покоји глас на крајњој десници.

А, Србија и Хрватска ових дана воде прави виртуелни рат. Они нас гађају америчким балистичким пројектилима М270 које немају, а ми се бранимо руским системом С300 који нисмо добили. Запита се човек - шта би се десило када бисмо стварно имали чиме да ратујемо?

А можда бисмо се тад сви замислили и почели да се понашамо као озбиљне државе. Јер праве војне силе, које су свесне последица употребе модерног наоружања, не разбацују се тако лако ни речима о ракетама, а камоли правим ракетама.

Понекад, додуше, те исте озбиљне војне силе убаце понеки имагинарни М270 или С300 на Балкан или неко друго трусно подручје, па посматрају како се домороци глођу и препиру у стилу - "мој тата ће ми дати већи топ од твог". Или, као Бушмани у комедији "Богови су пали на теме", који живе у миру и слози, док са неба не падне празна флаша кока-коле око које онда почну да се свађају и туку.

Можда би, зато, онима који воде и Хрватску и Србију најбоље било да се запитају - а зашто би, чак и кад би имали чиме, Срби и Хрвати ратовали. Да ли ико озбиљан очекује да Хрватска заиста тим ракетама (које нема) гађа Београд? Или, да Срби, ваљда са Шешељом на тенку, умарширају у Загреб?

Ако још постоји било који релевантан политичар који може да замисли такву ситуацију, онда из деведесетих заиста ништа нисмо научили. У том случају, боље нисмо ни заслужили. У супротном, најбоље би било да празне пиштоље вратимо у футроле.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Геџа

15.01.2016. 18:00

Можемо ми причати о миру и наводити безброј разлога против рата...Али рата је увек било, некад више некад мање! И може ли неко да ми отвори очи: када је то Србија, у својој дугој историји, правовремено испланирала, опремила се и иницирала рат... Управо обрнуто, никад спремни нисмо дочекали ни агресију са друге стране! Нисмо много научили...Зашто?

damjan

15.01.2016. 19:47

Kada su culi da prema Beogradu Savom plove tela ubijenih Srba u NDH...Beogradjani nisu verovali. Dejanu Medakovicu je kustos muzeja u Beogradu u kome је radio stavio do znanja da mu nije jasno zasto iz Hrvatske bezi toliki srpski svet i dodao: Da ste valjali, ne biste morali da bezite....Istorija je uciteljica zivota gospodo....

Јабре

15.01.2016. 21:58

А да ли су нам требали ратови деведесетих ? Или смо ми наоружали а не Немачка Хрвате и Словенце и почели уништење Југославије ? Да ли је Србија или Немачка наоружала и обучила ОВК и почела рат на Косову ? Да ли је неко питао Либију да ли им се ратје или су наоружали терористе и помогли им ваздушним нападима па сада живе ко у Сомалији ? Да ли је Сирија била паметнија када је купила модеран ПВО па није била бомбардована као Либија, и да ли су глупи што су наоружали војску способну да их брани ?

Si vis pacem, para bellum!

16.01.2016. 11:10

Питаш се зашто би Срби ратовали? Па, као и увек кроз своју историју, најпре зато што им је то било наметнуто (одбрамбени рат), а затим и зато да би отерали окупаторе (ослободилачки рат). Исто нам се дешавало и последњих деценија, а прети нам и данас. И зато треба да будемо спремни за рат ако желимо мир.