Српску је створио Алија

Ратко Дмитровић

08. 01. 2016. у 21:30

Не треба много ни времена ни простора па да се јасно, непобитно утврди ко је и на који начин отворио и врата и прозоре рату у Босни и Херцеговини

Српску је створио Алија

Ратко Дмитровић

Републику Српску, која у суботу слави свој Дан Републике, ентитетства, рођења у сваком случају, створили су босански муслимани. Исти они који данас и све године од рата наовамо, оспоравају Српску и њен дан. Звучи нелогично, чак сулудо, али савршено одговара истини. Република Српска створена је као одговор на понашање Муслимана и Хрвата 1991. године, посебно у другој половини, одговор на најаву да ће тада већ отворена муслиманско-хрватска коалиција донети одлуку о изласку БиХ из Југославије. Српска је створена као механизам заштите Срба, гарант њиховог биолошког опстанка.

Српска је настала на данашњи дан 1992. године, и била је, уз наведено, последњи покушај спасавања БиХ од рата, упозорење, крик да се лавина антијугословенства и антисрпства у Босни заустави.

Оно што је 15. октобра 1991. године у Скупштини Босне и Херцеговине изговорио Радован Караджић, с позиције председника СДС-а, деловало је, данас је то јасније него икада, као пророчански говор, јаук, молба другој страни, муслиманско-хрватској, да се заустави. Тај говор, који је довољан да у Хагу, ако се суди по праву и правди, ослободи Караджића сваке одговорности, данас руши дефиницију рата у Босни и Херцеговини која каже да су тај рат започели Срби. Нису. Тај рат су (пронађите Караджићев говор на интернету) Срби најмање желели.

- Не уводите Босну у рат, не чините уставно насиље, јер након уставног следи свако друго насиље - молио је споменутог дана у Скупштини БиХ Радован Караджић представнике муслиманског и хрватског народа. Није вредело. Срби, као један од три конститутивна народа Босне и Херцеговине, надгласани су од друга два народа. Учињено је уставно насиље.

Првог марта 1992, у центру Сарајева, на Башчаршији, Рамиз Делалић Ћело убија Николу Гардовића, старог свата на српској свадби, отима црквену заставу и спаљује је. Алија Изетбеговић ће касније одликовати Делалића и поклонити му пиштољ с посветом, као знак поштовања за посебне заслуге.

Седамнаест дана касније, упркос већ одржаном антиуставном хрватско-муслиманском референдуму о независности Босне и Херцеговине, Срби прихватају тзв. Кутиљеров план који потписују и представници Муслимана, Алија Изетбеговић и Хрвата, Мате Бобан. Тај план је био последња прилика да се рат избегне, њиме је БиХ децентрализована, што је у датим околностима био максимум, мировно решење у сваком случају. Али... неколико дана касније, 26. и 27. марта, комбинована хрватско-муслиманска једница упада у српско село Сијековац, недалеко од Босанског Брода и убија неколико десетина Срба. Само 24 сата касније Алија Изетбеговић повлачи потпис и одбацује Кутиљеров план. Тако је почео рат у Босни.

Жозе Кутиљеро, иначе португалски дипломата, казао је, на суђењу Караджићу, да је његов план био спас за Босну, спас од рата. Што се тиче Муслимана (сада Бошњака), знају они да просуто млеко нико не сакупи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (40)

Ђура Змај

08.01.2016. 21:54

Тако је Ратко! А у Одлуци бр. 3 АВНОЈ-а од 29.11.1943. године, тачка 2. каже се: "... који ће обезбедити пуну равноправност Срба, Хрвата, Словенаца, Македонаца и Црногораца, односно народа Србије, Хрватске, Словеначке, Македоније, Црне Горе и Босне и Херцеговине.", док је на почетном грбу ФНРЈ било 5 (пет) бакљи које су симболизовале 5 народа, а постоји и песма која говори о борби 5 народа за слободу. А онда је син народа и народности Тито припаднике муслиманске вероисповести преименовао у Народ

Nestvrstani i Muslimani

09.01.2016. 09:37

@Ђура Змај - Tito je (po nalogu CIA) izmislio muslimanski narod sa velikm "M" ( naštetu Srba) da bi dobio vođstvo u Poketu Nesvrstanih, kako Afričke države ne bi preuzeli komunizam..

krle - dron

09.01.2016. 10:55

@Ђура Змај - Djura Zmaj@,A dali si se ikad smeo upitati kako je tom sinu naroda i narodnosti koga su nazvali tito- poljskom gelipteru zapravo bilo pravo ime ??.Kad istoricari budu prosli sopstvenu katarzu onda ce verovatno stisnuti muda da barem objave original istorijske zapise gde je srbskom narodu jos u necijem jajcu 43- sklepana ovakva sudbina da danas lice na izandjalo magare koje vise niko nema zelju da jase.Srbska Republika je stvorena i sada je vazno da srbi sami sve ucine da ih nepojede bela kuga.

Ђура Змај

09.01.2016. 14:10

@Ђура Змај - "Тајни досије - Јосип Броз", од Момчила Јокића и многе друге о каплару "Вражје Дивизије"...

БЛ

08.01.2016. 22:02

Живјела Република Српска , сестра Србија и мајка Рисија.

Majka Srbija

09.01.2016. 09:35

@БЛ - Svim pravoslavnim Srbima majka može biti samo Srbija (stvorena u vreme Nemanjića a obnovljena u vreme Karađorđevića), a Rusija može biti samo Tetka.

tile

08.01.2016. 22:10

jednom rječju-bravo! uspjeli ste sazeti toliko toga da je to prosto nevjerovatno.skidam kapu! A Srpskoj svako dobro i skoro ujedinjenje sa Maticom!

Miro Markovic

09.01.2016. 01:29

Hvala na odlicno napisanom teksu, g-dine Ratko! Nema tu vise nista da se ni doda ni oduzme. Sve je tako bilo i to svi Srbi sa obe strane Drine odlicno znaju. Znala je Rusija, koja u to vreme nije bila policki spremna da se nosi da zpadnim neokolonijalistima. Amerika je pod pritiskom S. Arabije, stvorila savez muslimana i Krvata da bi parirali Sbima, koji su ih vojno pobedjivali. Na kraju, Krvati i muslimani su izasli kao gubnitnici, ali sami su tu situcaiju stvorili. Neka sada uzivaju.

Spiridon S.

09.01.2016. 01:42

Agonija,sukob,razdor,konfrontacija,rat,krvoprolice stradanja i patnje posluzile su Aliji Izetbegovicu i njegovim istomisljenicima da poruse sve mostove,istoriju,logiku i secanja na cinjenicu da smo jedan narod dve vere..kao preduslov u stvaranje nove nacije(Bosnjaka) a samim tim novog indentiteta koji je zasnovan na poluistinama i lazima..Daleko se doguralo sa tom novom "naukom"..jedino ih srpski jezik odaje..Promenili su mu ime,ali on je isti.Pored teritorija,Alija je imao motiv i cilj..

Dumar

09.01.2016. 02:52

Do Kutiljerovog plana sam zapamtio, ali sam, da budem posten, na njega zaboravio. Pa da, Izetbegovic je potpisao, pa povukao potpis. Da da, tako je bilo, tako se krenulo u rat. U svakom slucaju, braco iz Srpske, srecan vam praznik, i znajte, nema Srbina koji ne stoji uz vas. Filozofe i mirotvorce, koji pod plastom ocuvanja BiH po svaku cenu, a u stvari ne mare za vas, zaboravite. Oni se samo prave Srbi i nisu vredni paznje, niti dostojni svih zrtava koje ste podneli za stvaranje drzave.

Miloš

09.01.2016. 06:25

Ovde je nešto krivo shvaćeno. Nikad niko Srbima nije zamerio niti im sudio radi njihove želje da žive u jednoj državi. To im pravo je u Hagu više puta eksplicitno proznato. Međutim, sudi im se što su u toj želji ponekada činili zločine nad svojim komšijsma. Republika Srpska nije sporna zbog prava i želje Srpskog naroda nego zbog zločina počinjenim nad neSrba koji si živeli na toj teritoriji i također bili konstitutivni.

3so

09.01.2016. 13:04

@Miloš - Milose-ako si Milos,pa po tebi tvoji nisu cinili zlocin nego samo Srbi,jer one druge nikaoga neosudise.Milose cinili su oni zlocine u Velikom ratu ". 2 Svetskom ratu,a da nespominjem zlodjela cinjena u sluzbi turaka. Milose od roda se odrodi.Zapamti u knjizi "Rat Kultura"stoji zapisano.Kada je EU primila Kipar i Austriju a Tursku ostavila na cekanju njihov predsednik po povratku iz Brisela jekazao"Sta ce nama EU pravimo Tursku od Kine do Jadrana"bilo je to 1987g.junace moj pa razmisli ...

Јабре

09.01.2016. 07:26

Живи Република Српска а дат ће Бог и Света Мати да се једном све поврати. Не може ни насиље да траје на веке векова. Када су Муслимани и Хрвати имали апсолутну надмоћ политички када није постојао нико ко може да се супростави НАТО пакту Српски народ је опстао а сада је већ много другачије а промениће се још више. Вратићемо се у једну државу милом или силом !

Muhamed Velicanstveni

09.01.2016. 07:49

Tekst je napisan tendeciozno i u kontekstu verovanja Srba kako biu zeleli da je bilo. Jako je rizicno ponovo ulaziti u avanture nekakvog odvajanja i kontra celog sveta, jerbo se moze desiti da zapadno od Drine ne bude vise Srba i srpske,, pozdrav miroljubivim Srbima..

Dragan P.

09.01.2016. 11:32

@Muhamed Velicanstveni - Mujo, od kad je Zapad sa SAD ceo svet? U tekstu je lepo objašnjeno ko je izazvao rat u BiH, razumem da se to tebi ne sviđa, ali protiv činjenica se ne može. A što se tiče tvoje pretnje o tome da zapadno od Drine možda više neće biti Srba, u pitanju su tvoje puste želje. BiH je neodrživa veštačka tvorevina u kojoj većina njenih građana (Srbi i Hrvati) ne žele da žive, već žele svoje delove da pripoje maticama, tj. Srbiji i Hrvatskoj. Kako misliš da manjinsko muslimansko stanovništvo to spreči?

Miroljubivi Srbin.

09.01.2016. 13:00

@Muhamed Velicanstveni - @Muhaned velicanstveni.Lijepo si me nasmio tvojom utopijskom tendencijoznoscu..To ocemu sanjas,i u kontekstu toga prijetis pokazuje koliko si "miroljubiv"..Avantura koju spominjes moze da vodi samo u jednom pravcu..U pravcu sirokih polja Anadolije..tragom osmanskih okupatora srpske zemlje..Nemate nikakve sanse izazivanjem i zapocinjanjem krvoprolica (kao u ostalom i pokusaj iz 92)..Treba dobro razmisliti..uzaludan posao..Pozdrav normalnim i neindoktriniranim i ne zatrovanim mrznjom..

Hrvoje

09.01.2016. 16:12

@Muhamed Velicanstveni - Da li je Muhamed utopijski tendenciozan neznam, ali vrlo lako možete provjeriti.Neka Dodik raspiše referendum i odvoje se od B i H, pa ćete vidjeti šta će se desiti. Ali poslije nemojte da plačete i organizirate komemoracije u Sremskoj Rači i naričete ko babe narikače. S do tada Republika Srpska je samo adminstrativna jedinica u B i H, a srpska država zapadno od Drine samo virtualna utopija gubitnika.

Dragan P.

09.01.2016. 18:28

@Muhamed Velicanstveni - Hrvoje: Prava utopija je BiH, u kojoj samo muslimani, koji čine manje od polovine stanovništva, žele da žive. Organizuj referndum u Zap. Hercegovini sa pitanjem: Želite li da živite u BiH ili da se priključite RH? Koji bi odgovor bio, sa većinom od preko 95%? Kao što rekoh gore, takva "država" nema budućnost. Danas nije moguće izdvajanje RS, ali u budućnosti, svakako će biti. Ne možeš na silu držati preko pola naroda neke države u njoj protiv njegove volje. Jel tako, ili sam nešto pogrešio?

Srboljub

09.01.2016. 20:02

@Muhamed Velicanstveni - A da vi za uzvrat ne vezujete zastave sa Muslimanima i ne preglasavate Srbe kao 92-e,moze?

Miroljubivi Srbin

09.01.2016. 22:43

@Muhamed Velicanstveni - @Hrvoje.Kao sto rekao Balasevic u jednoj pjesmi.."Sa takvima nevolim ni da se svadam.."Na te primitivne ratne poklice,tebe i "velicanstvenog"necu odgovarati jer vasi komentari su sami sebi dovoljni..Cinjenica je BiH ne funkcionise i ona je "los brak"..Svakom svoje..Okrenite se federaciji, Republika Srpska netreba da vas zanima licemeri..Ona kao i Srbija su civilizacije za takve kao ti..

Я

09.01.2016. 08:47

Veliko hvala za tekst. Vracate nadu Srpskom narodu!) Treba da se ujedinimo jednom za sva vremena. Za vek, vekova! Zivela Srbija ziveo srpski narod!)

realni

09.01.2016. 09:26

Srbi su ratovali da ostanu zajedno sa Srbijom ali nisu uspjeli Bosna je opstala kao drzava to je jedina istina,Bosna i Hercegovina je drzava i u toj drzavi zive i Srbi

Dragan P.

09.01.2016. 11:38

@realni - BiH nije država, već veštački neodrživi protektorat međunarodne zajednice. Većina građana te "države" (Srbi i Hrvati čine preko 50%) ne želi da živi u njoj i prvom prilikom će da je razbije. Trenutno BiH opstaje jer je to volja velikih sila i zahvaljujući konfliktu Srba i Hrvata. Jednog dana će Srbima i Hrvatima doći iz d... u glavu i tada manjinski muslimani više neće moći silom da ih drže u nekoj svojoj imaginarnoj "državi" koja uopšte ne funkcioniše.

Ђорђо

09.01.2016. 11:49

@realni - Не тачан коментар!Срби из Бих нису створили Републику Српску и нису ратовали да остану са Србијом. Србија у то вријеме као држава није постојала. Такође, Србија тј остатак Југославије није имала тих аспирација. Српски народ у БиХ је створио своју територију, Републику Српску, да новац српских обвезника не иде за финансирање наталитета, босанских муслимана.

Dragan P.

09.01.2016. 18:15

@realni - Hrvoje, znam da ti je, kao svakom pravom sledbeniku Pavelićeve ideje, teško da se odvojiš od vašeg "cvijeća". Ali, realno, bosanski Hrvati su 90-ih najmanje dobili, baš zbog toga što su se držali "cvijeća". Muslimani su dobili državu BiH, nefunkcionalnu i ne baš samostalnu, ali opet međunarodno priznatu. Srbi su dobili RS koja je, realno, država u državi, sa izgledom na samostalnost u nekoj budućnosti, ako okolnosti budu povoljne. A vi? Dobili ste prinudni brak sa muslimanima i par kantona.

iz glave

09.01.2016. 09:44

Одличан текст. Након дугог запостављања ово је једно од ретких помињања злочина у Сијековцу (усташе су дошле из Хр) у српској јавности.

cupko

09.01.2016. 12:28

Српску Републику су направили Радован и Ратко и хиљаде мученика српских погинулих и рањених у том рату,као и оних који су уморени и које полако убијају непријатељи српски у Хагу..То је једина истина!Живела Република Српска,понос српског народа !

dule

09.01.2016. 15:12

Ti sto se u tvom komentaru predsatavi kao Milos,nisi MILOS.Kao prvo vidi se da nemas pojma(ili imas samo antisrpskog),kao sto ni Srpski pravopis neznas.Niti te je majka Srpkinja ucila,niti skola.Zato te molim nelazi i neizlazi na crtu pravdi i stvarnoj istini.Kome nije jasno o cemu pisem neka procita komentar laznog milosa.

DUNGA

09.01.2016. 18:29

pa po ovoj logici razmišljanja srbi su stvorili: HOS, ZNG,UCK,Armiju BiH, HVO......

vlada

09.01.2016. 19:12

Tačno tako ali je to Vaše vidjenje sinhrono kao i moja tvrdnja / izvinjavam se / da je i Vukovar srušio SULUDI /izpolitizovan/ hrvatski besmisleni otpor protiv ragularne JNA, koja to nije htela! Uporne ustaše su imale NALOG da naprave Vukovar /grad/ kao žrtvu! U "prevodu" hrvati su žrtvovali taj grad, kao i sve ostale incidente!

4c

11.01.2016. 07:05

Da,da nije tako rvati nikad nebi imali NDH,rata u BiH nebi ni bilo,ali ustasija potpomognuta sa naci saveznicima iz nekadasnjih ratova i neokolonijalistima je imala druge planove,pa sve sto je Karadzic mislio i govorio nije vredilo i umjesto da poziva na razum i mir treba je da poziva na osvetu i unistenje sjemena zla,ali.....