Живадин Јовановић: Глобална стратегија или пропаст

27. 11. 2015. у 13:45

У борбу против тероризма као глобалне опасности треба објединити глобалну међународну заједницу, а то значи Уједињене нације и организације као што је ОЕБС

Живадин Јовановић: Глобална стратегија или пропаст

МЕЂУНАРОДНИ тероризам је дуготрајни, глобални и комплексни безбедносни проблем.

До најновије ескалације тероризма коју демонстрира тзв. Исламска држава (убиство преко 200 руских туриста над Синајем, убиство око 130 Парижана у више синхронизованих напада и други), долази у време продубљивања неповерења и конфронтације међу највећим силама, кризе унутар ЕУ, оружаног посезања за туђим богатствима и интересима, опадања делотворности механизама за мирно решавање спорова, велике сеобе народа и деградације основних принципа међународних односа.

Да би се тероризам искоренио, поред реакција земаља чији су грађани и интереси директно угрожени или су директне жртве тероризма, неопходна је квалитативно нова стратегија и однос који у пракси прихвата да је тероризам глобална, дугорочна опасност од које нико није поштеђен.

Пре свега, потребно је зауставити тренд продубљивања неповерења међу кључним светским факторима, дати шансу дијалогу и равноправном партнерству. У борбу против тероризма као глобалне опасности треба објединити глобалну међународну заједницу, а то значи Уједињене нације и организације као што је ОЕБС. То би и те организације извукло из периода деградације, празног хода и манипулација.

Након свега, треба да је свакоме јасно да злоупотребама, ексклузивним улогама и двоструким стандардима нема места.

Наравно, осим ако неко, ипак, има интереса да се тероризам одржава и шири, што би било кратковидо и контрапродуктивно.

Исламска држава (ИД) се појавила и проширила након познатих интервенција у Авганистану, Ираку, Јемену, Сирији, Либији... Иако су процеси разарања тих држава, територија и друштава поодмакли, неопходни су напори и подршка обнови тих друштава и држава, без наметања туђих интереса.

Иначе, прете продубљивање хаоса, ширење ИД и експанзије тероризма. Политички компромис и прекид рата у Сирији представљао би велики успех за светску заједницу, посебно њеног европског дела, али и најозбиљнији ударац за ИД и тероризам.

Обустављање сваке, директне или прикривене подршке ИД, прекид финансирања, обуке и наоружавања терористичких организација неизоставна је претпоставка успеха у борби против тероризма.

Једнаки стандарди према тероризму и терористима без деобе на наше и њихове, на терористе и борце за слободу и демократију, такође су важан услов за преокрет ка ефикасној борби и успеху.

Без враћања поштовању основних принципа међународних односа, као што су право на самосталну унутрашњу и спољну политику сваке земље, суверенитет и територијални интегритет, укључујући и суверенитет над природним и економским ресурсима - тешко је замислива не само ефикасна борба против тероризма, већ и мир, безбедност за све и развој.

Социо-економски развој земаља порекла тероризма и емиграције, укључујући и планове за реконструкцију, образовање и запошљавање младих, нарочито у ратом захваћеним подручјима (Блиском истоку, Магребу, подсахарским земљама) мора, тaкође, постати интегрални део глобалне стратегије борбе против тероризма.

Можда је дошао тренутак за сазивање светске конференције о борби против тероризма, са циљем да се успостави организација и временски оквир за усвајање светске конвенције о спречавању тероризма, под окриљем Уједињених нација?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

diplomski

27.11.2015. 14:55

Situaciju treba pogledati objektivno. Vremena su se promenila, promenio se i odnos snaga. I pak je sadašnji terorizam produkt globalizma i težnje ka globalizmu. Ni jedna svetska organizacija nije jača od vojnih i nevojnih organizacija koje su odgovorne za nastajanje terorizma i terorizam. Tajne službe, oružje, i pritisci su ubedljivo uticajniji od bilo koje svetske organizacije, uključujući i UN. Ili će se svet suprotstaviti tom mehanizmu, koji terorom širi svoj uticaj, ili svet ide u propast.

Ruben

27.11.2015. 16:38

Kakav ste vi analiticar Jovanovicu kad ne shvacate da teroristima manipulisu USA? Kroz ceo tekst odise da vam je masin-bravar bio vrhovni komandant

Mamuti su bili ogromne zivotinje

27.11.2015. 17:00

Pa odakle ovaj vaskrso taman mi jedno desetak godina bilo super bez njega i sad IZNENADJENJE opet OVAJ pa dokle vise!!!!!!!!!

periskop

29.11.2015. 11:41

@Mamuti su bili ogromne zivotinje - pa naravno on je iz brozove priče.što sew nije dtakao udbe koja ja pod titom i dolancom vršila atentate na političke protivnike,zar se to nije zvalo terorizam.dokaza mnogo.

Miro Markovic

27.11.2015. 23:29

G-dine Jovanovicu, u svojem prikazu obilazite glavni izvor probelma kao "kisa oko Kragujevca". Mozda je diplomatski jezik vestiji od obicnog, ali kada se pise o problemima, mora se reci jasno ko stvara te probleme. Obican covek vidi Ameriku sa Izraelom kao glavne podstrekace svih problema. Amerika unistava sve drzave u okruzenju i u ime Izraela da bi on opstao i hegemonisticki vladao svetom preko svojih bogatih bankstera iz Lonoda i Fasingtona. To je istina. Sve ostalo su dim i ogledala.

srbo

30.11.2015. 07:23

@Miro Markovic - bravo ,odličan komentar, tačno u metu.ovo je jedina istina,polazna tačka gde leži glavni problem.