КОМЕНТАР: Шенген

Вук МИЈАТОВИЋ

18. 11. 2015. у 13:08

Није требало много далековидости да би се предвидело да ће међу стотинама хиљада избеглица из Сирије доћи и неко чији циљ није да од пакла побегне, већ да пакао донесе у Европу

КОМЕНТАР: Шенген

НИЈЕ требало много далековидости да би се предвидело да ће међу стотинама хиљада избеглица из Сирије доћи и неко чији циљ није да од пакла побегне, већ да пакао донесе у Европу. Још је мање памети требало да се наслуте реакције кад се то заиста и догодило - са свих меридијана сада стижу позиви на "враћање" граница и подизање зидова.

Најава Француске да ће тражити суспензију Шенгенског споразума није изненађујућа, али питање је какву сврху тај потез има осим политичке. Да ли тај изнуђени потез може донети неку корист осим уливања (лажне) сигурности грађанима Француске?

Јер, поред тог сада већ чувеног сиријског пасоша који је пронађен на месту злочина, испоставило се да међу документима терориста има и оних који су издати у Француској и Белгији. Њихових истомишљеника, инфицираних исламистичком идеологијом, спремних да се једног дана опашу експлозивом има и у Аустрији, Немачкој, Босни... Многи од њих су већ друга или трећа генерација Европљана, већина ни не говори арапски. И ту границе, подизање бедема и развлачење бодљикаве жице не помажу, ма колико строга била контрола.

Запад и цела хришћанска цивилизација не губе ову битку због лоше чуваних граница, већ зато што не успевају да интегришу своје суграђане друге религије или боје коже. И зато што све чешће учествују у ратовима, попут оних у Ираку, Либији и Сирији, које не разумеју и који нису њихови.

Укидање "шенгена" не говори само о страху од избеглица, већ и о огромном неповерењу према другим чланицама ЕУ које чувају такозване спољне границе. А када расту зидови, страх, неповерење и неизвесност, извесно је само да су терористи остварили свој циљ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Mali bata

18.11.2015. 13:57

Zar nije jasno zasto Beograd ne prihvata spoljnu politiku EU. Da u ime EU, Kine, Rusije pa cak i u ime SAD i Srbije radi isto kao i protiv demokratije.

PP

18.11.2015. 14:03

"...već zato što ne uspevaju da integrišu svoje sugrađane druge religije ili boje kože" A zašto bi iko pokušavao da integriše drugu kulturu u svoju? Lepota planete je u RAZLIČITOSTI kultura. Zašto ih uopšte puštaju u svoje zemlje? Ulje i voda se ne može izmešati koliko god da pokušavate. Od kada je sveta i veka tamo gde se religije i različite kulture dodiruiju bilo je mnogo krvi. Samo lud i naivan može da u svoju zemlju namerno naseli one koji tu ne pripadaju i koji se NIKADA ne mogu uklopiti.

Tomy

18.11.2015. 14:11

Od zapada me nista nebi cudilo pa ni to da su planirano pokrenuli i pustili sve te ljude u Evropu znajuci da ce u velikom talasu medju njima doci i povelik broj onih koji ce odraditi upravo ono sto neko i zeli da se desi zbog nekih drugih ciljeva.U masivnim prilivima ljudi kontrola je skoro nemoguca a uzimajuci u obzir njihov mentalni sklop i njihovo obrazovanje dobija se upravo to idealna pokretna bomba,a ovi koji su rodjeni u evropi nemaju puno vise od osnovne skole ,dakle ....

ivan seljak

18.11.2015. 20:36

ako gospodin komentator misli da je ueidanje granica najboljinačin za rešavanje migrantske krize, neka se izjasni. treba se setiti da su udrušeni naivnost i humanost idealan put u propast.

branislav popović

19.11.2015. 08:16

Ukinite ovu rubriku zbog bezveznih komentara. Pojedini čitaoci je i ne čitaju, vć samo daju dosadne komentare.