Курти госпође Луначек

Ратко Дмитровић

13. 11. 2015. у 21:28

Курти госпође Луначек

Ратко Дмитровић

Србија је још једном понижена, ако сада попусти на Бриселском споразуму, уместо награде добиће нове ултиматуме и понижења

С ким Србија уопште разговара и с ким се договара у Бриселу? Каква је ту улога Федерике Могерини, високе представнице Европске уније за спољну политику и безбедност, чему та Италијанка служи, кога представља кад сваки Албанац с Косова, коме тако нешто падне на памет, може да повуче, поништи, обори... оно што је у присуству споменуте госпође договорено и потписано у Бриселу, као Бриселски споразум, на пример.

Србија месецима изводи прву поставу на тај скучени бриселски терен, њени преговарачи улажу време, нерве, страхове, наду, на крају постигну нешто опипљиво, а онда се Албанци врате у Приштину и кажу да им се договорено не свиђа. И то је нормално, све другачије изгледа кад човек преспава, али Тачи и компанија не мирују већ натоциљају Аљбина Куртија, локалног фашисту, па овај уз садејство с Харадинајем почне да дивља, најпре улицама Приштине а онда и по дворани где заседа њихов парламент; галами, баца сузавац, прети... и натера председницу тога што се у овом облику зове Косово (а она се зове Атифете Јахјага) да се обрати "Уставном суду" (што ће рећи да имају и устав) зарад оцене уставности Бриселског споразума.

Та адреса суспендује Бриселски споразум, а да Београду не би оставили ни квадратни сантиметар простора за другачије тумачење, релативизацију одлуке, Албанци наруче да им на ноге дође потпредседница Европског парламента Улрике Луначек и на конференцији за новинаре каже да је Бриселски споразум с правом суспендован "јер није у складу са Уставом Косова".

Откуд то? Како убедити независног посматрача (има ли их?) да је Улрике у Приштину дошла по сопственом убеђењу и памети, да је ово што је рекла само њен став? Федерика Могерини ћути као заливена, ни гласа од "наших европских пријатеља". Србија је још једном понижена.

Можете ли да замислите каква би била реакција Европе, њених лидера, да је било супротно, да је Београд срушио неки договор потписан у Бриселу, да је неки српски Аљбин Курти у знак протеста блокирао центар Београда, бацао сузавац по Народној скупштини Србије. У ствари, није ли време да се запитамо како то да Београд нема свог Аљбина Куртија?

Шта Влада Србије у новонасталој ситуацији око Бриселског споразума може и треба да ради. Ништа. Треба упорно и стрпљиво да чека примену Бриселског споразума, онога што је потписано у присуству Могеринијеве. То је линија будуће позиције Србије у овим преговорима, позиција у односима с Европом. Ако сада попустимо, уместо награде добићемо нове захтеве и ултиматуме, као што смо их добијали до сада. Без изузетка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (12)

Променити политику

13.11.2015. 21:41

Треба прекинути преговоре у Бриселу, вратити их у УН и прекинути ЕУ интеграције. ЕУ све ради на нашу штету, од ССП, приватизације свега и свачега, куповине земљишта по Србији, итд. Треба се окренути Русији и савезницима, то је једино решење.

Само кажем

13.11.2015. 21:53

А зашто не би опет попустила? Најважније је да нам Вучић добије петицу!

Само питам

13.11.2015. 21:54

Кад ће неки од потеза "пријатељског" Запада да нам послужи за памет, да одустанемо од преговора и окренемо се самосталном решавању сопствених проблема, уз помоћ земаља које стварно желе поштену САРАДЊУ са нама?

Dragan

13.11.2015. 22:18

mi ne verujemo jedni drugima jer kod nad ima 100 stranaka 10000 stranackih pacijenata koji dobijaju i sa strane i od drzave i guse srbiju zato narod mora da razmisli i da izadje na ulice ko siptari i podrze vladu jer kad smo slozni mozemo dalje i jedino je TITO imao tako nesto i svi su cutali moramo ponovo zajedno da bi opstali jer i sami vidite da od 90 tih sve je isto samo ima vise para za ove sto su se prodali i zbog takvih u regionu narod mora ponovo zajedno

pater f

13.11.2015. 22:24

Bravo Dmitroviću, još da se insistira na poštovanju UN rezolucije 1244. A šta ako mi otvorimo Ustav? To bi vodilo otvaranju "Pandorine kutije" bez kraja sa teškim posledicama po Balkan.

brzi tiho hodajuci gumeni opanak borovo

13.11.2015. 22:36

Cini mi se da ta visoka politicka uloga je i suvise visoka za vladin talenat.

Tomy

13.11.2015. 22:46

Eh,sto mi nemamo svog,kako se vec zove,nemamo ga zato jer i da postoji nasi bi ga odma i pôd hitno strpali u Hag,gde bi nakon odredjenog vremena naravno preminuo prirodnom smrcu !A to sto oni imaju nekakav ustav,izgleda da je mnogo bolje nego sto mi Srbi imamo pravi ustav,jer mi svoj ustav nepostujemo,gazimo po njemu i menjamo ga jer nam isto to Kosovo smeta u tom nasem pravom ustavu !Pravo pitanje glasi:dokle cemo se saginjati radi nicega jer EU je NISTA,samo velika sarena laza!

А. Павић

13.11.2015. 23:01

Никад није требало да дођемо у ову позицију. Једнострано смо укинули наше институције на КиМ, па тек онда преговарали. Бриселски споразум је био цена доласка на власт. То сви знамо, па и Ви, али нисте смели о томе да пишете. Време је за истину. Косово је наша истина, доста је лагања самих себе

Gradjanin

14.11.2015. 09:02

Brisel ih je napravio, da bi Srbiju smanjio, ponizio i realizovao dugorocne planove kako to rade sa svim zemljama koje im globalno remete kolonijalne planove.

Dymitr Ogonowski

14.11.2015. 21:21

Zapad osuđiva antifrancuski banditizam a podržava na KiM antisrpski banditizam sličnih snaga.