БЕОГРАД - Србија није поражена, а то више и није велика новост, јер полако али сигурно учимо да у најмању руку не губимо, изјавио је данас премијер Александар Вучић после одлуке Унеско да не прими Косово у ту организацију.

"Како једна стара изрека каже - бахатост је највећи непријатељ победе. Ја не желим да ликујем, нити ми Срби желимо да се правимо важни, али хоћемо свима поводом одбијања захтева Косова да уђе у Унеско да кажемо: Србија није поражена и то више и није велика новост, и Србија полако, али сигурно учи у најмању руку да не губи", рекао је Вучић на конференцији за новинаре поводом одлуке Унеско о Косову.

Он је рекао да су најбољи доказ за то чињеница да је Србија и у случају Резолуције о Сребреници, економске агресије Хрватске, као и данашње седнице Генералне конференције Унеско имала успешан крај.

Вучић је рекао да су српски народ и земља завршили са комплексима и фрустрацијама, да се боре за, а не против, да штиитмо своје интересе, и да више нисмо неко коме се намеће било чија воља.

Штитећи интересе народа супротставили смо се јачима од себе, који нас нису унизили, рекао је Вучић и истакао да је поносан на земљу и на народ.

Он је рекао да ће Србија неке утакмице и губити, али да неће одступити од својих принципа, те да неће улазити у сукобе већ ће покушавати да дијалогом реши све проблеме.


НЕ ОДГОВАРАМО НА УВРЕДЕ, ХОЋЕМО ДИЈАЛОГ С ПРИШТИНОМ

Премијер је поручио Приштини да неће да одговара на увреде увредама већ да се залаже за наставак дијалога и решавање проблема кроз разговор.

"Мој одговор је: радите свој посао, нећемо каменом да вас гађамо, нити на камен да каменом одговарамо, тражимо наставак дијалога и да разговором решавамо проблеме а не наметањем или изазивањем криза у односима", рекао је Вучић.

Он је нагласио још једном да Београд жели наставак дијалога и додао би и ово питање "да је било памети" било решавно у оквиру дијалога, а не покушајима да се Србија гази или унизи .

"Србију неће нико да гази, нико неће да унизи. Србија то неће дозволити", поручио је Вучић.

Србија је, како је рекао, спремна бројне компромисе како би се обезбедио бољи живот за све људе на Косову и Метохији, али да сви морају да испуњавају своје обавезе и договоре.

Србија држи до тога и тако ће се понашати и у будућности.


ИЗНЕНАДИЛИ СМО ПРИШТИНУ РАДОМ И ЕНЕРГИЈОМ

Вучић је рекао да Влада Србије борбеношћу и страшћу успела да заштити своју земљу и да је Приштину, убеђену у победу, изненадила својим радом, енергијом и трудом.

На питање новинара да ли данашње гласање у Унеско доказ да је порастао углед Србије у свету, Вучић је рекао:

"Они (Приштина) су били убеђени у победу. Ми смо их изненадили трудом, радом, енергијом. Губићемо у будућности неке утакмице, али даваћемо све од себе ", рекао је Вучић, додавши да су представници четири мале земље после данашњаг гласања плакали од среће.

Како је приметио, мења се менталитет грађана Србије и однос.

"Када рад поставите у средиште свега, резулати морају да дођу", поручио је Вучић.

На питање да ли сматра да је била грешка преношење ингеренција са УНМИК-а на Еулекс, он је одговорио:

"Не мислим да је то била грешка. Ми то нисмо урадили, урадили су други пре нас, али могу да разумем тај политички тренутак."

МАКЕДОНИЈИ И ЦРНОЈ ГОРИ ПРИШТИНА ВАЖНИЈА ОД СРБИЈЕ

Вучић је изразио жаљење због одлуке Македоније и Црне Горе да подрже пријем Косово у Унеско, чиме су, како је рекао, показале да им је Приштина важнија од Србије.

"Хвала им на томе, умећемо да поштујемо то. Желимо најбоље односе са свима, али умећемо да меримо и поштујемо то што су урадили, што су показали да им је Приштина важнија од Србије", казао је премијер.

Додао је да је Грчка била уздржана, а посебно је захвалио Словачкој која је издржала све притиске и гласала против, као и Пољској која је признала Косово, али је била уздржана на седници Генералне конференције.

Такође, како је навео, Мађарска је гласала за пријем Косова, а рекли су да ће бити уздржани.


НАДАМ СЕ ДА ЕКСТРЕМИСТИ НЕЋЕ ПРЕДУЗИМАТИ НИШТА

Премијер Србије се нада да екстремистичким групама на Косову и Метохији, које се оглашавају по друштвеним мрежама, неће пасти на памет да предузимају кораке након одбијања Унеска да прими Косово у своје чланство.

"Надам се да неће да предузимају ништа. Надам се да им тако нешто неће падати на памет", рекао је Вучић на ванредној конференцији за новинаре. Он је навео да српска страна има своје обавезе, зна шта су и то је све.


ДАЧИЋ: НЕМА РЕШЕЊА БЕЗ СРБИЈЕ

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић оценио је данас да Косово, после одлуке да не буде примљено у Унеско, има мале шансе да добије подршку како би постало нестална чланица УН, за шта намерава да се кандидује.

"Нису прошли Унеско, где је низак цензус, а у Генералној скупштини УН се гласа другачије, рачунају се и гласови уздржаних и потребна је двотрећинска већина. Те снове треба да престану да сањају. Трајног решења нема без Србије", поручио је Дачић.

Поводом одлуке Унеска, Дачић истиче да су представници власти све што су чинили протеклих дана чинили за српски народ, земљу, правду и историју.

"Нисмо изгубили, већ смо победили", оценио је шеф српске дипломатије и апеловао на све да задрже у сећању ко је овог пута био на нашој страни.


КО ЖЕЛИ ПОБЕДИТИ, НЕ СМЕ ИЗГУБИТИ

Дачић је рекао и да је одбијање Унеска да прими Косово у своје чланство велика победа Србије и парафразирао реченицу из стрипа Алан Форд "Ко жели победити, не сме изгубити".

"Туђе нећемо, али своје не дамо и баш зато нисмо ништа тражили од Косова. Нисмо ништа хтели да им отмемо, само смо бранили своје светиње, наслеђе и принципе", рекао је Дачић и истакао да дијалог мора да остане једини начин решавања свих спорних питања.

Дачић је рекао да је гласање у Унеску показало да Србија има пријатеље и утицај у свету и захвалио сима који су били на страни Србије и правде.

Министар је рекао да су земље широм света биле изложене великим притисцима да гласају за улазак Косова у Унеско, као и да су се представници Косова служили разним средствима и уценом.

"И данас је Беџеп Пацоли био у ходнику зграде Унеска, бавећи се "потплаћивањем оних широм света да гласају за Косово", рекао је Дачић.

"Наша влада је захвална свима који су гласали против, јер није било лако одупрети се притисцима", рекао је Дачић и захвалио и онима који су показали да нам нису баш пријатељи.

Дачић је рекао да је борба трајала дан и ноћ и да су се српски званичници разговарали са представницима 90 држава на свету, инсистирајући да Србија није против некога већ за поштовање међународних принципа и дијалога.

Наводећи да су неке светске агенције објавиле да је Косово прошо у Унеско, Дачић је рекао да нико није оцекивао да Косово не уђе у Унеско.

"Једна чланица ЕУ је обећала да ће гласати против, а јутрос су ми јавили да не могу да одоле притисцима. Ја сам послао поруку да ми је жао што због унапред изгубљене битке, јер ће Косово изгубити, губе пријатеља", рекао је Дачић.

Коментаришући наводе светских медија да је то победа Русије, Дачић је рекао да Србија поштује Русију и све своје пријатеље, те да је ово победа Србије.

"Показали смо да није све у моћи, снази, новцу. Ми смо резултате остварили без иједног динара, једино ћемо морати да платимо телефонске рачуне", рекао је Дачић.