Др Андреј Фајгељ: Не пита се Унеско већ небеско

06. 11. 2015. у 14:07

Косово је и до сада било у Унеску, заједно са Србијом. Овде се ради о пријему такозваног Косова. Унеско ни до сада није могао да заштити наше наслеђе на Косову

Др Андреј Фајгељ: Не пита се Унеско већ небеско

Све очи су упрте у Унеско док Србија ишчекује гласање о Косову. Шта ако нам то само одвлачи пажњу?

Косово је и до сада било у Унеску, заједно са Србијом. Овде се ради о пријему такозваног Косова. Унеско ни до сада није могао да заштити наше наслеђе на Косову. Његова делегација је 2003. обишла рушевине из '99, да би већ наредне године мартовски погром направио нове рушевине.

Агенције УН су и до сада сарађивале са такозваним Косовом. Под њиховом заједничком управом уништено је више од 150 храмова, а да практично ниједан рушитељ није кажњен.

Добро је што се Србину никад не досади чекати правду. Али када је Србин дочекао правду од међународне заједнице?

Има век и по како је Ђура Јакшић упозорио на њен горди подсмех: "Изгинућемо - Па изгините".

Дарко Танасковић, наш амбасадор у Унеску, даје све од себе; "28. јун" и Борис Малагурски покренули су петицију коју је потписало нас 130.000; група Срба при Унеску отворила је интернет-страницу "Спаси светско наслеђе"; игуман Дечана Сава Јањић позвао је да се гласање одложи. Свака част свима који се труде.

Ипак, време је да се ослободимо илузија. Било да Унеско гласа за, против, или одложи гласање, ми остајемо губитници. Наше светиње остају срушене, наш народ протеран, наша земља окупирана, починиоци некажњени.

Навукли су нас у игру у којој немамо шта да добијемо. Идемо по свету и питамо чије је наше наслеђе. То су форе за малу децу: која река тече испод Савског моста?

У међувремену, занемарујемо далеко важније и озбиљније ствари. Није питање чије је наше наслеђе, већ како ћемо га одбранити. Оно што се отима ратом и руши динамитом не брани се петицијама.

Марко Миљанов у једном од "примјера чојства и јунаштва" описује како Албанци харају Дечане. Народ дозна и у страху се позатвара у куће (је ли то стање у којем смо?), али не и Петар Зоговић, који "не чека Турке на кућу, но ојде к њима у Дечане". Уђе право у собу где су мучили калуђера, сам међу њих тридесет, извуче две кубуре и на месту убије оба бега која су водила дружину. Остатак се разбежи, као и све лопуже пред наоружаним домаћином. Ово јунаштво је народ опевао уз гусле па га је забележио и Вук Караџић, у песми "Јаут-бег и Перо Мркоњић".

И ми можемо да одбранимо светиње. Само што јунаштво није модерно. Са изложбе поводом стогодишњице балканских ратова су уклањали славолук на којем је писало: "Осветници Косова - Ви имате су чим пред Милоша" и окретали на наличје медаљу са сличним речима. Згађен, кустос је дао отказ: зар се ми овога стидимо?

Није модерна ни небеска Србија. И тај концепт је заједно са јунаштвом повучен из оптицаја након 5. октобра. Занимљиво је упоредити окупацију Косова '99. и оно што је затим задесило остатак Србије.

На Косову су рушени храмови, раскопавана гробља, бор цара Душана је посечен и спаљен. Пошто је војна окупација остала ограничена на срце Србије, остатак је поштеђен физичког разарања. Али су идентитет, духовност и традиционалне вредности разаране истом силином.

Стратегија је била јасно усмерена против сваке вертикале, било да се пружала у висину или сезала у дубину: Корен ишчупати, сећање избрисати, трајање прекинути, усправно сравнити, кичму поломити.

Зашто? Зато што бескичмењак не пружа отпор. Без идентитета нема ни нашег ни туђег, па може да нам отме ко шта хоће. "Без бесмртне душе нема ни вечног мерила људских поступака, нема ни добра ни зла, ни правде ни неправде." (Марко Димитријевић)

У складу са тим, Унеско може да прогласи рушитеље наслеђа за чуваре наслеђа. Али не пита се Унеско, већ небеско.

Српско наслеђе није до краја разорено. Покрај заборављеног двора Немањића из бора Душана Силног ничу нови изданци.

А чуда се дешавају. Исламска држава је урадила све као такозвано Косово: тероризам, рушење храмова, проглашење државе на туђој територији. Таман је требало да НАТО послужи као авијација и овим "борцима за слободу", кад долетеше неки други авиони.

"Сад ће нетко изгубити царство". А небеско је увек и довека.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (15)

Janko

06.11.2015. 15:05

Sve je tačno što ste napisali, dr. Andrej, - Čuje li to neko, odnosno čita li ovu Vašu analizu. Ili će biti kako je i do sada, pusta naša želja da budemo svoj na svome. Ja opet pametujem; pa sve nešto mislim da Mi: Ako bismo hteli da prekinemo ovu napast od Zapada, bastijanje samovolju velikih, Mi bismo morali da napadnemo. Mi se sve vreme branimo, u smislu da su Oni možda u pravu kad otimaju tudje zarad neispunjene demokratije, ili da ne kažem izmišljotina kakvih samo Oni mogu da smisle.

crni Djordje

06.11.2015. 15:52

BRAVO,nista da se oduzme i ne doda !!!Zar se neko u medijima usudjuje ovakav komentar objaviti ?

Besposlen

06.11.2015. 22:22

@crni Djordje - Ja 3 puta gledam datum kada je objavljen tekst, pomislio sam da je pre ove prevelike "d e m o k r a t i j e" koja nas zadesi u Srbiji pa ne smemo ni da se bunimo što svaki dan dobijamo po glavi, nego hvalimo one što nas biju i nazivamo prijateljima! U principu ogromna većina Srba ima isto viđenje problema koji nas je zadesio, samo vlast ne dozvoljava da se priča istina! Bravo za autora teksta Dr Andreja!

I svi imaju

06.11.2015. 16:08

Komunisti pobrkali ideologije i sposobnost demokratije. U demokratiji takvi kao oni treba da dobijaju, a politicari nesebicno da daju za otvaranje radnih mesta, socijalni mir i bezbednost.

Врач

06.11.2015. 16:23

Шта ће ми таква глава по којој ће сви чврге да лупају.

Туга српска

06.11.2015. 17:55

Жао ми је што нећу да дочекам да ти изданци постану стабла и из њих изникне шума, као 1804. и 1914!

цврчак

06.11.2015. 21:16

@Туга српска - Можемо да успемо ако желимо, треба само да одлучимо и да кренемо! Неко лепо рече треба да нападнемо, јер док будемо ћутали они ће нас нападати....

Мрав

06.11.2015. 22:58

@Туга српска - Ја морам да ћутим и радим. Док им аплаудирам, не бојим се да ће да ме ставе на списак за отказ...

Мрав

07.11.2015. 11:08

@Туга српска - Нисам мислио на себе! А ово је, нажалост, размишљање већине данашњих Срба... Страх за егзистенцију, убијен морал и осећај самопоштовања, поремећено схватање људских вредности...

avdo prprkovic

06.11.2015. 21:31

MIslim da je vreme da se jasno kaze ovim agresorima da pokazu malo ljudskosti i morala/pa zar nisu učinili ono što su hte li sta jos hoce/ hoće stvarno da razvale srbiju za sva vremena.Pomozimo Rusima da bi nam lakse pomogli a ne da ćutimo a oni se zalazu bez nas.Posle ovi na zapadu to tumače da su Rusi protiv njih apriori a ne iz razloga sto su u pravu i zele da stite srbiju.Putinu se obratite i on će vam reći kako da se zastite PRAVOSLAVLJE I OBJEKTI SPC na kosovu pogotovo sto je on vernik.

Realist

06.11.2015. 22:36

Zapad nikad nece popustiti Srbiji iz razloga sto je koperatina, naprotiv samo ce vise traziti. Pogotovo dok na vlasti stoje ovakvi "duznici Haga po potrebi", koje je lako ucijeniti. Zapad samo razumije silu. Evo vidi se na Bliskom istoku, kako se situacija odvija. Do juce bi Asada vidjeli kao visi, a eto sad vec bi i da saradjuju. Zasto?

Зоран

07.11.2015. 01:01

Изврстан коментар Андреја Фајгеља. "Ако каниш побиједити, не смијеш изгубити." Јер ништа није изгубљено све док све није изгубљено. Зато је наша одсудна битка да на прсто Србије дођу Срби којима је народно и државно добро у срцу и на уму.

avram

08.11.2015. 19:48

Odlican clanak a i za dalje razmisljanje. Mozda mozemo nesto i da uradimo: Hajde da Dr Fajgelj ili neka agencija organizuje redovne posete srpskim manastirima na Kosovu? Red bi bio da neki "veliki Srbi" odu najzad da posete manastire koje nikada nisu videli. Pa bar da vidimo sta branimo... Grupe pojedinaca, skolske ekskurzije = pritisak gradajana.