Јелена Гускова: Русија зна да Србин никада не пуца у њу

Јелена Матијевић

01. 11. 2015. у 08:26

Руски експерт за Балкан, академик Јелена Гускова: Истински сте нам пријатељи, можда чак и једини. ЕУ неће престати са условљавањем ваше земље, све док не оствари свој зацртани циљ. Верујем да ће Руси и Срби спасти свет

Јелена Гускова: Русија зна да Србин никада не пуца у њу

Фото В. Данилов

СРБИЈА је много важна Русији. У садашњим тешким и напетим међународним односима и околностима Русија зна ко јој је прави пријатељ, а ко не. Зна ко никад није пуцао у њу. А, ниједан Србин никада није пуцао у Русију. Зато је за моју земљу Србија јединствен пријатељ у свету. Можда чак и једини. Најискренији. Наш брат.

Овако данас Русија гледа на Србију по мишљењу академика Јелене Гускове, руководиоца Центра за изучавање савремене балканске кризе Руске академије наука, иностраног члана Српске академије наука и уметности и члана Сената Републике Српске. Подсећајући да су Срби и Руси у свим великим историјским догађајима увек били заједно, она наглашава и да су две земље последњих година кренуле у нову, заједничку историју.

- Односи Србије и Русије су се вратили у свој стари, прави колосек. То се најбоље потврдило у тешким тренуцима великих притисака на Србију, када је Русија јасно показала да стоји иза Србије и у Уједињеним нацијама и у Савету безбедности, као и сада у заједничкој борби да Косово не буде примљено у Унеско. С друге стране, Србија није подржала санкције Русији, а то и руководство и народ моје земље изузетно цене.

* Како оцењујете минулу посету Русији српске делегације предвођене премијером Александром Вучићем?

- Иако нису откривени сви детаљи важног и поверљивог разговора премијера Вучића са председником Путином, јасно је да су постигнути важни договори у области економије, енергетике и одбране. Економска сарадања је једна од најважнијих тема између наших земаља и ако се унапређује може да донесе добробити свима. Зато је природно што су и економија и енергетика биле главна тема разговора међудржавних делегација.

* И војна сарадња је била "на столу".

- Та тема је одавно важна у разговорима руководстава двеју земаља. Познато је да су српски војни авиони ремонтовани код нас, говори се о заједничком ремонту руских хеликоптера у Србији, а српско оклопно возило "лазар" биће наоружано најсавременијим руским топом "шипунов". Осим тога, неопходно је и да се што боље опреми Руско-српски хуманитарни центар у Нишу тако да може функционисати за цео Балкан. Није, зато, чудо што је војна сарадња важна тема руско-српских договора.

ДОДИК И ПУТИН ОДЛИЧНО САРАЂУЈУ * Какав је однос Русије према Републици Српској?
- Исти као према Србији! Све што важи у односима Русије и Србије, важи и за Републику Српску. Русији је важно очување Републике Српске, а све више се ради и на јачању наших веза и односа. у прилог томе иду и одлични односи двају председника - Владимира Путина и Милорада Додика.

* Како коментаришете то што свако приближавање Србије и Русије један део наше интелектуалне елите гледа са подозрењем?

- Два су разлога за то. Један је у чињеници да је Западна Европа, увек у историји покушавала да одврати Србију од приближавања Русији, а то је чинила управо помоћу дела српске интелектуалне елите. Други разлог је подељеност друштва, нарочито интелектуалаца, али то је присутно и код нас и код вас. У обе државе увек има словенофила и русофила, али и оних оријентисаних према Западу, па кад једни успевају у својим намерама, други негодују и осуђују. Важно је, међутим, да, вековима, ниједна западно оријентисана српска власт није успела да промени осећање народа које већински воли Русију.

* Не можете порећи да је Русија, односно СССР, после Другог светског рата заборавила Србију.

- Тачно. Већина Руса, нарочито оних рођених после 1948. године, није ни знала где је Србија, јер нам је било забрањено да пишемо о вама све до 1991. И ја сам као стручњак за Балкан, седамдесетих и осамдесетих година прошлог века о Србији могла да пишем само са дозволама Централног комитета Комунистичке партије СССР. Али, када је почела југословенска криза, много смо о њој писали, па су све везе Србије и Русије почеле да постају видљивије и јасније. Русији је, заправо, било потребно готово две деценије ваше кризе, да би наш народ сазнао колико су дубоке и јаке везе између наша два народа.

* Да ли заиста верујете да Руси данас више знају о Србима него почетком деведесетих?

- Сигурна сам да сада чак и сваки школарац у мојој земљи одлично зна где су и ко су Срби и колико су блиски Русима. Већина мог народа зна и да вас данас западни свет често кажњава због љубави према Русији.

* Како видите однос Европске уније према Србији?

- Врло критички, будући да ЕУ непрекидно условљава Србију, доводећи је пред тешке одлуке и изборе. Али, ЕУ има своје интересе и циљеве и жели да их оствари. Док их не оствари неће престати са политиком условљавања која страховито отежава живот целој српској држави. Условљаваће Србију иако знају да је у читавој својој историји била један од најважнијих самосталних политичких и војних фактора не само на Балкану него и у Јужној Европи. То на Западу добро знају и зато на све начине траже начине да смање могућности Србије да остане самостални војни и политички фактор Балкана и југа Европе. Штавише, сада Хрватска претендује да преузме ту улогу од Србије.

* Да ли то све онда поприма геополитички контекст?

- Не. Није реч о геостратешком положају и геостратешким играма. Србију кажњавају због историјских односа са Русијом. И кажњавају вас, такође, због вашег ината, борбеног духа и православља. Али, верујем да они не могу да покоре и преоријентишу српски народ. Није им то успело последњих 25 година, ни када су вас ставили под невероватне, жестоке санкције, ни када су вас бомбардовали. Све сте то преживели и сматрам да вас нису сломили, јер су Срби у свом бићу правдољубив народ.

У БЕОГРАДУ ИМА 200 ЏИХАДИСТА * Зашто сте недавно јавно упозоравали да је реализација "зелене трансверзале" у завршној фази?
- Покушај остварења тог давно зацртаног циља сигурно ће се десети. И желим да Србија буде спремна на то. Србија, у ствари, мора да буде спремна за то. И не само Србија, него и Македонија и Црна Гора. Још у јуну се говорило да само у Србији има више од 1.000 џихадиста. Од тога у Београду више од 200. Нажалост, тај број се непрекидно повећава.

* Зашто тако мислите?

- То историја "говори". Први сте устали 1804. против Турака, док су други народи чекали да неко други дође да их ослободи и спасе. Тако је било и у Првом и у Другом светском рату. Европљани од својих историчара одлично знају да Срби први крећу у бој, да заштите и себе и све око себе, да херојски гину за одбрану своје земље и да им је изузетно стало до националног идентитета.

* Какви ће односи Србије и Русије бити у будућности?

- Најискреније, без имало претеривања, верујем да ће Руси и Срби спасти свет! Руси због своје јачине и моћи, а Срби зато што су увек били борци за правду и добро, не само своје него и добро свих који их окружују.


УЛАЗАК У НАТО СВЕ БИ ПРОМЕНИО

* Шта би могло да наруши добре односе Русије и Србије?

- Једино ако Србија уђе у НАТО. Од тог тренутка, када је реч о односима између наше две земље - све би се променило. Јер, припадност државе неком војном савезу у значајној мери мења њену спољну политику. Србија је у окружењу чланица НАТО или кандидата за чланство у том војном савезу, зато очекујем да ће бити под притиском да у будућности приступи НАТО. Верујем, ипак, да ће Србија остати војно неутрална.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (99)

Suverena

01.11.2015. 09:14

Да Руси и Срби морају да спасy свет - наше словенске вредности, наше гостопримство, наша човечност ће обасјати целу планету! Благослов срБско-руском братству и пријатељству! Благослов нашој деци! Благослов Словенима

Dragan Sweden

01.11.2015. 09:15

Srbiji je jeini spas da bude sa Rusijomi pored Rusije.Zapad je uvek tezio da unisti Srbiju zato sto smo Pravoslvni i zato stosmo borci za slobodu.

Sale

01.11.2015. 09:41

Ne slazem se i nije mi jasno zasto KGB-ovski eksponenti imaju toliko prostora u nasim medijima? Ja ne znam da li je iko od vas bio u Rusiji ili bivsem SSSR-u i upoznao model funkcionisanja sistema tamo. To ne da ne treba da bude model kome mi tezimo da se potcinimo vec da se borimo svim silama protiv toga ako zelimo ista dobro svojoj deci. Pa nije za dzabe pola Srbije (I to one najkulturnije, najpismenije I najprogresivnije otislo na zapad), dok su u rusiji utociste nasli lopovi, diktatori...

VELEBIT-RSK

01.11.2015. 09:42

Gospodjo Guskova tacno nikad Srbin nije puco na Rusiju niti ce. ALI vi Rusi da bi ste Srbe dugorocno vezali za svoj Ruski brod morate IPAK da nama Srbima stvorite klimu da mi mozemo i da vratimo Kosovo i RSK i citavu Bosnu. Dok to ne uradite ja licno a verujem i velika vecina Srba u vas necu verovati da ste ISTINSKI SRPSKI SAVEZNIK. Mogu da svatim da ste 90tih bili na kolenima ali danas morate mnogo konkretnije da radite za Srpske interese. KRAJINU zelim da vidim u Srpskim rukama a ne u ustaskim

ДУШАН ГРУЈИЋ

01.11.2015. 09:45

Мислим да би Русија требала да има далеко веће присуство у нашим медијима, нарочито на ТВ. Зашто Русија не добије један национални ТВ канал преко кога би српски народ добијао више информација о Русији? Чини ми се да просечни грађанин није довољно информисан о Русији, нарочито о оним областима које нису у директној вези са политиком. Волео бих да се емитују путописни и документарни филмови о Русији. Надам се да ће се ово врло брзо реализовати.

Vizantijski vizionar

01.11.2015. 09:47

Svi se boje nekog duha da ih ne proganja. A komunisti se boje duha komunizma a komunizam jos uvek nisu sahranili. Jugoslaviju ludom proglasili, i medju sobom teritorije podelili. Verovali ili ne, ne boje se oni demokratske Rusije nego Jugoslavija je jos uvek ziva i ne proganja, nego ih ludo davi.

Sanja

01.11.2015. 09:50

Molba za gorenavedenog "eksperta". Ostavite vi Srbiju i njen narod da sami odlucuju o svojoj sudbini. Ne koristite to sto je struktura nacije toliko promenjena poslednjih 25 godina-tako da je mnogo vise nepismenog I polupismenog naroda (jer je sve inteligentno zbrisalo), kako bi ostvarivali vase raskusuravanje i prepucavanje sa zapadom preko nasih ledja.

Peki

01.11.2015. 13:00

@Sanja - Da li je vama nesto upitno u komentaru kome se obracate? Imate nesto protiv toga da narod sam odluci o svojoj sudbini? Kanda bi ste zeleli da grupa stranih agenata I njihovih poltrona odlucuje o tome? Ponavljam nije mi jasno koji je vas problem na gorenavedeni komentar??

M.Mila

01.11.2015. 09:53

Mnogo hvala Gospodo Guskova na poverenj koje vise i ne zasluzujemo jer nasa Vlada sto Narodu Srbije nikako nije jasno kooperira sa nasim deklarisanim neprijateljem EU&USA&NATO. Ali vi znate na nasu srecu da nasi vekovni stari putevi ostaju do veka.

Ayatollah Klatimir Smutin

01.11.2015. 11:34

@M.Mila - @M.Mila*** Raspitaj se kolike su investicije i donacije tih "deklarisanih neprijatelja" u Srbiji,a koliko ruske. A od bratske ljubavi,vazduha i servilnosti prema rusiji se ne živi.

PP

01.11.2015. 12:01

@M.Mila - E pa vidiš -- samo bombardovanje je nanelo štete oko 100-150 milijardi evra u infrastrukturi i privredi Srbije. Otimačina Kosova je koštala Srbiju oko 700-1000 milijardi evra (samo u rudnom bogatsvu, a najviše lignita, po procenama ZAPADNIH analitičara ima oko 700 milijardi evra u rezervama). I onda pompezno dobijemo 2-3 milijarde "donacija" (od kojih 5 milijardi izvuku kao profit njihovih firmi). Ako pri tome uračunamo štetu u I i II sv, ratu (koja ne zastareva), pa dodamo biološki genocid ...

qryber

01.11.2015. 12:20

@M.Mila - јеси ли ти свестан да те "западне инвестиције" су у ствари највећа пљачка у историји Србије? да ли знаш да не постоји држава на свету која се развила од "страних инвестиција", већ се тако праве колоније? да ли знаш да све пропада због ММФ, ССП и приступања ЕУ, зато што се наша привреда уништава да би западњаци "инвестирали", да им се поклони тржиште, а народ се своди на робове, тј. "јефтину радну снагу". има ли мозга у тој твојој глави или само жица да држи уши...?

Jus.

01.11.2015. 13:11

@M.Mila - Parazitima je uvek potrebna tudja pomoc . To ujka Sem dobro zna ! Srbiji ne treba nicija pomoc ! Moramo biti svoji na svome .!

MikiDuki

01.11.2015. 21:21

@M.Mila - Aj ti meni objasni koje su to investicije ? Jednu jedinu uspesnu investiciju bez subvencije od prt do sedam hiljada ?

Aleks

01.11.2015. 10:05

KGB se bas razjario u poslednje vreme. Strasno sta smo docekali, da nas komunjare, koji su upropastile svaku naciju i drzavu koje su podjarmljivali, od kojih su narodi i drzave jedva pobegli glavom bez obzira-iz krajnje bede I terora-danas predstavlja ovom zaglupljenom narodu kao nesto fenomenalno?!

M.Mila

01.11.2015. 10:40

@Aleks - Tja Aleks Zapadno Ime kao i Komentar. KGB je toliko uspesan da cak i ameri pucaju i priznaju galopirajuci uspeh Rusije u Svetu. Zivela Rusko-Srbska zajednica mi smo jedno a to rece nedavno i covek KGB-a kad je dobro i kad je tesko :))

sone

01.11.2015. 16:08

@Aleks - Kao i u SFRJ gde su najvazniji drugovi,oni koji su odlucivali.bili slovenci i hrvati,tako i u SSSR najvaznija mesta nisu zauzimali rusi vec gruzijac,ukrajinac,nemac,jevrejin,zato je neposteno optuzivati samo ruse.Danasnja Rusija je nesto sasvim drugo,i tek ce biti,sto zapadu nikako ne odgovara.Drugo,bogatstvo i razvijenost zapada lezi na pljacki ostatka sveta,sledeca meta im je Sibir,zbog cega i uvlace druge zemlje u ratove.Ali tome se polako blizi kraj = nazadovanje zapadnih ekonomija

Jović

01.11.2015. 12:43

@Izi - Vi Hrvati ste tek poseban slučaj u ovoj priči. Jak vam je lobi u Srbiji doduše. Neće vam pomoći. Izgubićete državnost koju ste na kostima Srba u 20. veku stekli.

bogi

01.11.2015. 10:27

to zna i druga strana pa zato puca stalno u Srbiju. Aposto nismo ni Rusi ni Rusija nemamo od iste zastitu vec vece stete nego koristi. Tesko je Zvezdasa naterati da navija za Partizan...

MatijaBG

01.11.2015. 10:40

Guskova na čemu si ženo?Rusi i Srbi spasiti svet..hehehheheheheh...ajde Rusi ali Srbi....no,što se Džihadista tiče u pravu je,sigurno ih ima i broj se povećava,no,koliko ova žena logično razmišlja pokazuje činjenica da broj Džihadista zna,ali eto,ipak mi znamo za njih,a oni se šetaju i pripremaju slobodno akcije u budućnosti,ali mi znamo za njih..heh...treće,da,Srbija će ući u NATO,na žalost,zato što će morati ili će biti pod stalnim pritiskom,tolikim da će se otimanja terotorija ponoviti..

Justicija

01.11.2015. 12:59

@MatijaBG - Srbiju , prvo, treba ocistiti od ovakvih koji nemaju mozga a usudjuju se da svoje komentare salju misleci da su pametnjakovici . Po imenu i nacinu na koji se " kliberis" prepoznajem te . I , upravo zbog tih tvojih karakteristika , nikada neces shvatiti znacaj Velike Rusije za Srbiju.

MatijaBG

01.11.2015. 13:28

@MatijaBG - ''VelikoSrbi'',samo bi d ačiste i na kraju se čude kad krenu na put u traktor kolonama.Nije vam dovoljno?

sone

01.11.2015. 15:55

@MatijaBG - Posto si,iz prilozenog vidljivo,covek bez casti i dostojanstva,koji se pred silom klanja i lize im cipele, verovatno ne mozes razumeti narodnu mudrost : bolje gladan na svezem vazduhu nego sit u tudjem dupetu.U toj jednoj recenici je sazeto zasto je svaki normalan srbin protiv SAD i EU,u oviru desavanja poslednjih 25 godina,i to nema nikakve veze sa Rusijom.

Davor

01.11.2015. 11:07

Meni nije jasno da pored svega sto nam je zapad lose uradio za poslednjih preko 20 godina mi i dalje hrlimo njima. Da li nas je Rusija ikad ucenjivala ili bilo sta. Mi smo mali i moramo da izaberemo stranu sto se tice velikih ali uporno naginjemo na pogresnu a mrzimo stranu koja nam nista zlo nije uradila. Ali takvi smo mi Srbi uvek bili cudni.

Miskic

01.11.2015. 11:34

Meni nikako niste jasni ljudi. Pa kako nam rusi nisu blizi od engleza? Ako vec biramo ekipu, zasto ne izabrati rusku, za koju nas vekovna tradicija veze? Daleko od toga da su rusi cvecke, ali su mi nemerljivo drazi i od engleza i od amerike. Ako nista drugo, bar nas nisu bombardovali 2 puta u posledniih 60 godina. A ekipu moramo da izaberemo jer smo preslabi da igramo sami.

Vox

01.11.2015. 11:38

Zašto su dozvolili otcepljenje Crne Gore, tako da sada Srbija nema izlaz na more i da bude opkoljena NATO državama? Ne vjerujem u važnost Srbije za Rusiju, jasno, osim iracionalne koja se zove "bratstvo naroda". Srbija je izgubljena priča za Rusiju.

OTAN

01.11.2015. 11:41

E,ako su to "spasioci sveta" onda nam spasa nema ! Astro-parapsiholog Trgovčević je bio bolji prorok .

PP

01.11.2015. 12:02

@OTAN - I to nam sve poručuje satanista (omiljeno im je da obrću reči i po tome se prepoznaju) iz NATO pakta! Veoma kredibilno, nema šta! :D

zaliv.co

01.11.2015. 11:57

Za one koji slabije ili uopste ne poznaju odnose Srbije i Rusije, samo nekoliko cinjenica:Ondosi Srbije i Rusije traju jos od svetog Save. Mnogi Srbi su nasli utociste u Rusiji za vreme Turakahttps://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B0_%D0%A1%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B0_%28%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%29Mnogi Rusi su nasli utociste u Srbiji od komunista.Ruski car Nikolaj se zrtvovao za Srbiju.Rusi su nas prakticno oslobodili od fasista.I danas nas podrzavaju

H&H

01.11.2015. 12:04

Pod hitno otpočeti proces protiv idejnih vođa petog oktobra. Bez te lustracije Srbiji nema napretka. Svakom ko zagovara Srbiju u NATO i EU, uskratiti državljanstvo i boravak.

MatijaBG

01.11.2015. 12:26

@H&H - Srbija,nekad država na tri mora,danas na tri Morave,a kako je krenulo,biće na tri brda..(Banovo,Lekino i Labudovo)

dada

01.11.2015. 13:29

@H&H - Pravih Srba je uvek bilo i biće - tačno onoliko koliko treba. Nemoj da misliš da si medju njima.

MatijaBG

01.11.2015. 13:40

@H&H - Ja sam Zemunac,nisam Beograđanin,ali da,za sve se mi pitamo!!!Ima da slušate.Srbija ide u EU i NATO i to u sadašnjim granicama!

MatijaBG

01.11.2015. 13:43

@H&H - Pravi Srbi su pismeni i obrazovani ljudi,rodoljubi,a nacionalisti su bolesnici,kojem god narodu da pripadaju.Čuj ''pravi Srbi''....daj,taj kontejner iz svoje glave istresaj nekom drugom!!!

Georgije

01.11.2015. 14:22

@H&H - Znači Hrvat? Partizan, Hrvat, natovac ... isto je to što se srpskog naroda tiče. Zlikovac je zlikovac.

MikiDuki

01.11.2015. 21:16

@H&H - Kao prvo nisi ti ni obrazovam a jos manje elokventan. Znas li definiciju nacionaliste? Znas li kakav program ima stranka angele merkel? Nisi ti rodjo ni video Srbiju vidim kako pises ti si samo jedan U. Mislis da ako nekog napadnes za kako vi kazete tocku ili zapetu a u svom pisanju niti jedan argumenat nemas ti ispadas pametniji?

MatijaBG

01.11.2015. 12:27

@Бг - ''Velika majka'',napisana malim slovom....hm,slučajnost ili inteligencija rusofila,ko bi ga znao:)

Antievropski Srbin

01.11.2015. 13:15

@Бг - Iza zareza prazan prostor, ispred i iza tri tačke (ne pet - to u pravopisu ne postoji) takođe prazan prostor. Na kraju rečenice ide tačka a ne emotikon. Ali dobro, šta očekivati od polupismenih beogradskih petooktobaraca, koji su sa planine u Beograd sa partizanima sišli, kao i ostalih dežurnih neprijatelja srpske države, urušitelja srpske kulture, nasleđa, vere i nacije!

MatijaBG

01.11.2015. 13:26

@Бг - HHahahahahhah....ma ti imaš prazan prostor između velikog i sivog polja u glavi:)

Ayatollah Klatimir Smutin

01.11.2015. 13:33

@Бг - @MatijaBG--- Oni su u velikoj koliziji sa inteligencijom. Vole "majčicu" ali ne i njen novac, već onaj omraženi, zapadni ! :-) !

MatijaBG

01.11.2015. 13:46

@Бг - Da,već godinama odustaju od ulaska u EU,ali nikako da odustanu.Radnici koji im odu raditi u Rusiju,vraćaju se spaljeni ili kao oni jadničci iz Sočija,prevareni,gladni i bosi....drugo,svi kliču ''Kosovo je Srbija'',a nisu u stanju da obore dron nad stadionom,a kamoli da vrate Kosovo.Sutra da zapuca,kolektivno bi bežali kao ovi Paštuni iz Azije,prema Nemačkoj i molili za spas!

avatar

01.11.2015. 15:16

@Бг - Matija sada si ih porazio sa ovim cinjenicama.Da se razumemo ja tebe nepodrzavam u svemu,samo razumno rasudjujem i vodim" borbu" sa njima neprestano ovde u Moskvi gde zivim. Dolaze,pate se ali veruju u utopiju a kada ih pozovem da odemo do Kosova da prosetamo,popijemo kafu odbijaju.Srpski nacionalizam je porazen ali niko da im objasni.Srbin sam,dedovi solunci,ucesnik rata nazalost.

naranca

03.11.2015. 00:14

@Бг - @avatar Jel ta utopija na Istoku ili Zapadu???I ako ti zivis u Moskvi ja zivim na Andromedi.Da popiju kafu u Pristini?To je isto kao kad bi isli na pustaru Serengeti (puna hijena ,pasa i pacova) da piju kafu.Ili na Velebit.I ti se neprestano ''boris''.Jel imas ti nesto pametnije da radis????

Marko

01.11.2015. 12:19

Postoje 2 načina da se osvoji neki narod i to:1) Brži i opasniji, a to je rat. Problem je, kao što su videli i Turci, što će se narod kad tad pobuniti i osloboditi,2) "Dobovoljno" gde se vodi kampanja da je na jednoj strani sve lepše i serviraju se informacije da je tamo sve lepo i teče med i mleko. Postiže se "obrazovanjem" intelektualca koji uče po njihovim merilima i standardima. Kao kada neko iz rualnog područija ode u neki veliki grad pa mu sve bude lepo i zaboravi na svoje poreklo...

Волим те Велика Русијо

01.11.2015. 12:21

"Не може нам нико ништа јачи смо од судбине, могу само да нас мрзе они што нас не воле" - ова парола важи и за Србе и за Русе.

Duce Putler

01.11.2015. 13:57

@Волим те Велика Русијо - @Volim te velika rusijo--- Nije parola već turbo -folk. Spada u red oksimorona.

Marko

01.11.2015. 12:24

2. deo Još bi trebalo dodati da se u drugom slučaju treba uzeti u obzir i trgovinu. Reklame ubeđuju da je sve što dolazi iz tih zemalja bolje i kvalitetnije. Možda jer oni stvaraju standarde po svojim merilima. Intelektualci koji su otišili da se školuju tamo ako se vrate obično promovišu upravo te vrednosti i onda dolazi do podela u narodu. Na žalost narod brzo zaboravlja na korene koji su "seljački" i zaostali u korist drugih običaja koji su im novi i interesantni....

200 џихадиста???

01.11.2015. 12:24

Госпођа Гускова је све лепо рекла, Срби и Руси ће увек бити једно. А што се тиче џихадиста, зашто Србија ћути, шта ради наша БИА? Што неухапсе те терористе?

Dragan Sweden

01.11.2015. 12:39

Zasto smetamo nasim neprijateljima kada smo uz Rusiju.Smetamo im zbog naseg iskonskog osecanja pravde, koji nosimo u genima i zbog cega smo jedini narod na svetu koji, za razliku od njih koji ratuju uvek za zemaljsko carstvo, spreman na zrtve za carstvo nebesko.Srpsko osecanje pravde oni su se uvek trudili da suzbiju nametanjem svoga prava. A po tom pravu Srbi nemaju prava na pravdu. Zivela Srbija zivela Rusija.

MatijaBG

01.11.2015. 12:48

@Dragan Sweden - A sad Draganče,iz Stockholma,pravo za Murmansk...lepo je mlatiti zapadnjački novac,a srbovati,jel'da?

Antievropski Srbin

01.11.2015. 13:19

@Dragan Sweden - On će i u Stokholm i u Murmansk i u Beograd moći - ali tvoja malenkost u Beograd i Moskvu uskoro sigurno neće moći bez zapadnog, unapred uredno viziranog pasoša, pošto ćeš srpski izgubiti. :)

dada

01.11.2015. 13:20

@Dragan Sweden - i još misliš da si Srbin ako u Srbiji čučiš i kukumačeš kako nema para..

MatijaBG

01.11.2015. 13:25

@Dragan Sweden - Kako ćeš do Moskve i oni do Vas,svuda oko tebe su zemlje NATO-a i EU?Možda kao juče preko Sinaja?:)

Dragan Norveska

01.11.2015. 13:25

@Dragan Sweden - A sad Matija prst na celo i razmisli malo koliko nas je Srba otislo za vreme ovoga posledjeg rata i to ne svojom voljom? Razmisli malo kako je mojim Vukovarcanima koji ne smeju da govore ekavicu i pisati svojim ciriolicnim pismom jer se takvi odmah prozivaju Cetnicima iako su svi nasi bili u Partizanima i ucesvovali u NOB-u(ako ti znas sta to uopste znaci).? Zelim da ti se izvinem zato sto ne pisem cirilicu jer mi je kompjuter Norveski a i nema nasa slova. Pozdrav od 70postotnog RVI.

OTAN

01.11.2015. 13:27

@Dragan Sweden - @Dragan Sweden*** I zato idete na zapad da radite za EUR,USD,CHF. Zašto ih ne konvertujete u RUB? Zašto decu šaljete na zapad da se školuju? I,na kraju,kako je u carstvu nebeskom,koliko se devica dobija ?

gordana

01.11.2015. 14:18

@Dragan Sweden - Biti nekome partner treba kolko tolko ujednaceni,Srbija a bas po nicemu nemoze sa Rusijom.Srbija je negde 40 puta manje sa teritorijom i zatforena hermeticki NATO-vim drzavama,bez izlaska na more.No ovde je neka druga prevarantska namera s'obe strane,Rusi kao hoce da se mesa u teritorije zapada a Srbija kao da ima velikog brata i niko mu nista ne moze !.Rusiji nekad bilo vrlo vazni strateski prijatelj i Albanija ali sve to trajalo i traje dok ima sta da se de i pije.

Milan

01.11.2015. 14:18

@Dragan Sweden - Susjed OTAN , jesi li ti neki DZihadlija kada mislis da se u Carstvu Hristovome , dobijaju nekakve Device ?!?

sone

01.11.2015. 15:43

@Dragan Sweden - Dunav je medjunarodni plovni put,pa dalje preko Crnog mora.

Утеривач

01.11.2015. 15:59

@Dragan Sweden - @MatijaBG: А ти си "дрвени адвокат" ЕУ и "западних пријатеља" ???

sava savanovic(prvi srpski vampir)

01.11.2015. 17:03

@Dragan Sweden - dragan norveska koj si moj pises ovde?zapalio si bre tamo i smrdis jos uvek!ne pricaj gluposti d si otisao tamo tudjom voljom a zbrisao ko poslednji sakal ne samo ti a vecina vas smradova koji ovde nesto pisete glumite velike srbe rodoljube gologuzijo bre jedna!mars bre u rusiju smradovi i odatle se kurcite!a necete jer ste se uglavili tamo zivite normalno!

Franko

01.11.2015. 13:28

Tesko mogu povjerovati da doticna gospodja misli ono sta je izrekla u ovom razgovoru. Srbija je jednostavno izgubila na geopolitickoj vaznosti nakon raspada SFRJ. Logicno je da je vecina gradjana Srbije jugonostalgicna kada su Srbi dominirali u toj velikoj zemlji, od brojnosti, preko politicke, vojnopolicijske dominacije pa do glavnoga grada koji je ujedno bio i glavni Grad Srbije. Danas jednostavno Srbija nema sta za ponuditi ni zapadu, ali ni samoj Rusiji. Jadran je taj geostrateski kapital.Lp

tails

01.11.2015. 13:42

@Franko - Evo ga još jedan - sada je general Franko! :D Kako se sve neki evrofili, natovci i fašisti povampire kada Srbija krene sa se okreće Rusiji ... heh heh heh ... boli, boli fašisti ... boleće opet! :D

nk

01.11.2015. 14:05

@Franko - Cinjenica je da su Hrvati i Slovenci bili glavni ideolozi u bivsoj SFRJ, sto je mnogo doprinijelo tadasnjim odnosima odnosima. Nisu svi Hrvati bili protiv Rusa, ali cuo sam jednog kako kaze ; najradije bi se borio protiv Rusa . Ne znam dali tako i misli ali je cinjenica da je to izjavio. Srbima su Rusi prirodni saveznici.

sone

01.11.2015. 15:41

@Franko - U SFRJ jesmo bili najbrojniji ali konce su vukli hrvati i slovenci.Pogledaj samo koliko je ulagano u razvoj republika i koliko su bile izgradjene Hrvatska i Slovenija,a koliko svi ostali,pa onda kazi nesto.Drugo,to sto zapad ne moze da nas ostavi na miru,i zeli da zatre Srbiju kao drzavu,je najbolji demant tvoga misljenja o minimalnom geopolitickom znacaju.Vizantija,Otomansko carstvo,Austrougarska,Rajh dva puta,su ovo potcenili i nestali,istorijske cinjenice,tako ce biti i sa EU i SAD

MILOS.COBANIN.

01.11.2015. 17:00

@Franko - drugar franko ja mislim da si ti propustio-promasio reci ove uvazene srpske sestre gospoge jelene guskove ona u opste ne spominje srpsko jadransko more nego spominje srpski grad nis. njene reci su neophodno je da se sto bolje i brze opremi rusko-srpski-humenitarni? centar u nisu tako da moze da funkcionise za ceo balkan .po mome to znaci da kemo mi i nasa braka rusi moki da od centralne sumadije gagati sve balkanske gradove i sela a da nasa i ruska vojska piju kafu i posmatraju sve na ekrane.e t

naranca

02.11.2015. 23:48

@Franko - @franko Jadran geostrateski??????????????? Kako je u Dubrovackoj republici?Jer vam prijeti Venecijanski Duzd???Kako je Gundulic?Oli pise?

LJUBAN

01.11.2015. 13:36

Naravno samo braca Rusi ce spasiti svet od ovih Lucifera (satanista) evo samo malo da se vratimo unazad , recimo dvadeset godina i videcemo sta su sve napravili NATO LUCIFERI ? 1) rasturili su Jugoslaviju do temelja a posebno Srbiju i Republiku Srpsku , 2)rasturili su IRAK , 3)LIBIJA , 4) SIRIJA , 5) Ukrajina da ne idemo dalje a i ovo je previse zato Rusija i Srbi treba da se hitno probude i i uniste taj teroristicki NATO savez !

MatijaBG

01.11.2015. 13:52

@LJUBAN - Odmah da iz vašeg najjačeg naoružanja daleko bacačke praćke ispalite petardu jakosti atomske bombe na Bruxelles i da konačno ta NATO zver krepa!!!:)

Утеривач

01.11.2015. 18:04

@LJUBAN - Ох ваше духовтости госпдине "М...БГ" Ни ваша баба им се не би насмејала ! А највише изазивате гађење!

Dragan Sweden

01.11.2015. 13:55

Rusi i Srbi, nisu gotovo nikad bili u mogucnosti da slobodno uredjuju svoje odnose, jer se uvek tu mesala i neka treca, cetvrta, pa i peta sila, koja je radila protiv njih i protiv nas, i to je nas glavni problem.Rusija je 1914 god. mogla vise da pomogne Srbiji zasto nije reci ce istorija. Sveti Sava je postao monah zahvaljujuci monahu Rusu koji ga je odveo na Svetu Goru i zamonasio ga u ruskom manastiru svetog Pantelejmona.

Утеривач

01.11.2015. 15:57

@Dragan Sweden - Па како је могла "више да помогне 1914." када је и сама ушла у рат због објаве рата Србији? Послали су нам на поклон стотине хиљада пушака чак и војне јединице . Шта бисмо више од тога? Да ли нам је накада неко помогао на такав начин?

IOs

01.11.2015. 14:10

Od svih okupiranih zemalja tokom Drugog svetskog rata jedino Nedićeva Srbija nije slala jedinice na Istočni front iako su Nemci u više navrata tražili od Nedića i Ljotić da pošalju makar jednu simboličnu brigadu. Postoji anegdota koja kaže da su ova dvojica to uve k odbijala sa obrazloženjem da u Srbiji nije moguće oformiti ni četu dobrovoljaca koji bi bili spremni da pucaju na Ruse.

M.Mila

01.11.2015. 14:13

EU Kolonije stvarane su sa jednim ciljem dase dode do Ruske Kapije. Amerika je raskopala i iscedila sve svoje resurse daje ostalo samo jos SUVO ORANJE!! Zato pale i zare Svetu pa hoce cak i na bogatu i hiljadu Godina staru Carsku Rusiju. Osim toga EU je USA Kolonija gde se cuje samo jedan glas a toje Merkel pod diktatom USA naravno. Sad su i Crkve na udaru za gasenje nepodobnih Nacija kao i Palmira u Siriju dve hilj dog stara Kultura je u prah i pepeo. Preko Okeana torpedirat zlotvore!!!

Dragan Jelovci Ljubovija Svedska

01.11.2015. 14:47

rusi su nam braca vera nam je ista i na svakom polju saradnja nam blista. zivela rusija srbija +++++++zivelo pravoslavlje++++++++++++

čiča

01.11.2015. 16:43

Znaju to i oni iz Nato i ovi naši eurofili, stoga im je i muka što nikako ne mogu Srbe da ubede da udju u tu siledžijsku organizaciju. Uostalom vlast može da čini što god hoće opet neće naterati Srbe da budu protiv Rusa

sava savanovic(prvi srpski vampir)

01.11.2015. 17:08

to bratska rusijo ako nas nije dokrajcio nato uradicete to vi!uzeliste srbiju ko ajkula na svezu krv cimate!geopolitika momci raketle i piketle ocete da stvite usred balkana!pricajte o tome a ne o nekom bratsvu prijateljstvu! e bre kultivisani o cemu vi isete cemu se vi divite?ima li ovde ijednog razumnog coveka koji misli o buducnosti svoje dece?

Никола

01.11.2015. 21:13

@sava savanovic(prvi srpski vampir) - Само прави Срби мрзе Еу и Америку,шта су нам радили 1999,и шта нам данас раде,отимају нам територије,преве будале од нас,зато ћу увек волети Русију,Кину,Индију,Вијетман и друге државе који штите интересе Србије,зато морамо устати против власти у Србији,као и Црно Горци који су устали против Мила Ђукановић,тако морамо и ми да устанемо против Александра Вучића и Томе Николића,који нас гурају у Еу(Фашизам),и који нас удаљавају од Русије.

Утеривач

01.11.2015. 18:02

Господо администратори! Одакле господину "матијаБГ" оволико простора са оваквим ниподаштавајућим и пљувачким коментарима?? Срам Вас било!

Miskic

02.11.2015. 00:27

Ako zaista nemamo nikakvu geostratesku vrednost, sto nas nato svojata? Sto nas lepo ne pusti na miru da uzivamo bez njih, kao Madagaskar?

vlada

02.11.2015. 17:54

Svi mi koji reagujemo na njen intervju, trebalo bi da nam je čast da damo svoje mišljenje! Gospodjo Jelena, Vi ste sinonim slovenske duše! Poštovanje!