Унеско: Рушитељи цркава добили рунду

Е. В. Н.

21. 10. 2015. у 15:50

Извршни савет Унеска предложио да се лажна држава Косово прими у чланство ове организације, коначна одлука у новембру. Дачић: Настављамо борбу без жалопојки. Пет чланица које признају Приштину остале уздржане

Унеско: Рушитељи цркава добили рунду

ИЗВРШНИ савет Унеска препоручио је Генералној конференцији ове организације, која заседа у новембру, да Косово прими у своје чланство. Ово је јуче, после два сата дискусије затворене за јавност, одлучено у Паризу са 27 гласова "за", 14 "против" и исто толико уздржаних. Захтевана већина је, због уздржаних земаља, према правилима Унеска, износила 21 глас.

Овакав исход изјашњавања српски државни врх је мање-више и очекивао, али се, зато, веће наде полажу у одлучивање на Генералној конференцији, између 7. и 10. новембра.

На почетку јучерашње седнице представници Русије и Кубе, уз подршку Индонезије, затражили су њено одлагање, али је председник ИС Египћанин Мохамед Самех Амр то одбио, наводећи да је иницијатива закаснела.

Потом се отишло на паузу, а после краћег прекида прешло се на гласање. Захтев за пријем Косова на седници образлагала је Немачка, док је представник Албаније тражио да нема дебате, за шта је био и Британац.

- Ово је врло позитиван резултат гласања у постојећим околностима. Јер, апсолутна већина чланова није гласала "за" - изјавио је за "Новости" одмах после гласања амбасадор Србије при Унеску Дарко Танасковић, наводећи да је проблем систем гласања у ИС, где се уздржани гласови не броје.

Док се на заседању тражила само проста већина, даља процедура за власти у Приштини биће много компликованија јер ће на Генералној конференцији морати да их подрже две трећине гласалих од 195 чланица. Тамо је њих 111 признало Косово.

- Резултат са гласања на ИС у том смислу даје доста наде да ће овај покушај бити осујећен - сматра Танасковић. - Пре јучерашњег гласања наступио је процедурални "хаос" зато што је протумачено да је амбасадор Русије касно затражио одлагање ове тачке дневног реда. Дошло је до дугих констултација, после чега је закључено да ипак мора да се гласа о овом предлогу.

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је после гласања да Србија треба да настави своју борбу, јер постоје велике шансе да на Генералној конференцији буде одбијена препорука да Косово уђе у ту организацију:

- Ништа још није готово. Не треба да реагујемо ирационално, већ треба да наставимо борбу. Исто као што је на противправни начин ова тачка и дошла на дневни ред, ИС је без икакве дебате и усвојио препоруку да Косово буде примљено у ту организацију. Гласање је показало да постоје огромне поделе у међународној заједници, као и у Унеску.

Дачић је рекао и да не треба губити енергију на жалопојке, а да су Србију подржале највеће земље у свету: Кина, Русија, Бразил, Мексико и Индија.

Како су у ИС Унеска 32 земље које признају независност Косова, то значи да пет земаља које их признају нису јуче дале свој глас "за" косовско чланство, а то су Јапан, Кореја, Малави, Египат и Папуа Нова Гвинеја, који су били уздржани. Иначе, премијер Александар Вучић прексиноћ је разговарао са премијером Папуе Нове Гвиније, а ова земља је чак и повукла спонзорство за захтев Косова.

Председник Томислав Николић рекао је уочи гласања да "не очекује одлуку добру по Србију", али је поручио да ће држава наставити да се бори против пријема Косова и да чека Генералну конференцију:

- На њој ће Србија пробати да убеди цео свет да одложи доношење такве одлуке до 2017. Желимо да то пребацимо на разговоре у Бриселу, да нас Албанци више не варају, тако што ће ићи у сваку организацију у којој могу прегласавањем да постану чланови, а избегавају да се о томе договоримо.

У одлуци ИО стоји да се "доноси препорука да Генерална конференција прими Косово у чланство", имајући у виду да "Косово прихвата устав те организације и да је спремно да испуњава обавезе које проистичу из чланства и учествује у трошковима".

ОБЈАШЊЕЊЕ

Дачић је најавио да ћемо од држава који су подржале чланство Косова у Унеску тражити образложење и оценио да то не иде у прилог нашим пријатељским односима са њима:

- Реч је о српском идентитету на Косову и зато очекујемо да схвате да је то питање за Србију веома важно. Наравно да смо разочарани њиховим ставом, али нисмо изненађени.


ХИЉАДЕ СТУДЕНАТА И ГРАЂАНА ШИРОМ СРБИЈЕ УСТАЛО ПРОТИВ ОТУЂЕЊА ДУХОВНОГ БЛАГА

БЕОГРАД

СТУДЕНТИ Београдског универзитета организовали су јуче протест против пријема Косова у Унеско. Око хиљаду академаца окупило се код Храма Светог Саве симболично у 12.44, да би шетњу наставили до Цркве Светог Марка, певајући српску химну и родољубиве песме о јужној покрајини.

- Космет је наш ДНК, а српске породице и наше светиње су два бастиона српства и за њих данас шетамо - рекао је Игор Голубовић са Правног факултета. - Шта год неко говорио, потписао и наредио, ми знамо да су Грачаница, Девич, Дечани задужбине наших Немањића, а не измишљене династије Немани. Туђе нам не треба, само бранимо своје.

Центром града одзвањале су песме "Са Косова зора свиће", "Црвен цвете", "Боже правде", као и пароле "Косово је срце Србије" и "Догодине у Книну и Призрену". Истицани су и транспаренти против НАТО-а. (М. Р.)

* * * * * * * *

КОСОВСКА МИТРОВИЦА

ОКО две хиљаде студената Приштинског универзитета са привременим седиштем у Косовској Митровици, исказало је јуче мирним протестом, који је почео у 12 сати и 44 минута, на Тргу Браће Милића, своје неслагање са захтевом да Косово постане члан Унеска. Они су апеловали "на сав праведан, истинољубив и слободољубив свет да нас подржи у борби за очување колевке наше државности, духовности, културе и идентитета".

- Они који су нас бомбардовали, отели нам Косово, траже да променимо нашу свест, да Србији и српском народу отму право на историју, културу и идентитет. Имају намеру да Србији и српском народу Бањска, Пећка патријаршија, Дечани постану иностранство - рекао је на скупу Милан Савић, представник Приштинског универзитета у СКОНУС-у и запитао "шта смо ми без спаљене Богородице Љевишке, без светог Косова, без свете Метохије".(И. Р.)

* * * * * * * * *

ГРАЧАНИЦА

СЛИКАМА порушених и спаљених православних манастира на Космету, постављеним у облику поруке "Не Косово у Унеску" јуче је у овој светињи, задужбини краља Милутина, одржан перформанс против пријема Косова у чланство међународне организације УН за заштиту културне баштине.

Представници локалних институција и окупљени верници запалили су свеће покрај овог натписа у знак револта због захтева Косова да постане члан ове организације.

- Каква год одлука да буде, битно је да сви знају да наше културно и духовно благо нама из гена нико не може да отме - поручио је у манастирском дворишту Владета Костић, председник општине Грачаница.

Малинка Митровић, представник Канцеларије за КиМ, рекла је да ће државни врх Србије учинити све да спречи члансто Косова у Унеску. (Д. З.)

* * * * * * * *

НОВИ САД

НА Тргу слободе, у центру Новог Сада, јуче је у организацији удружења "Млада српска снага", организован протест против пријема Приштине у Унеско. Неколико десетина младих, код споменика Светозару Милетићу, развило је транспарент на коме је писало "Ко је крив", уз списак српских манастира и цркава које су уништене или оштећене на КиМ. Потпредседник Удружења "Млада српска снага" Стефан Пекић рекао је да млади на овај начин изражавају незадовољство тиме што се уопште гласа о чланству Косова у тој међународној институцији. (Ј. С.)


ПРЕДСЕДНИК НИКОЛИЋ, ПОВОДОМ ЈАВНОГ СУКОБА СА ПРЕДСЕДНИКОМ САНУ

ИЗВИНИО САМ СЕ, А ГДЕ ЈЕ МОЈЕ ПРАВО НА МИШЉЕЊЕ

ПРЕДСЕДНИК САНУ је на састанку у Председништву саопштио да он није о Косову говорио онако како су медији пренели, а ја сам му се онда извинио на мојој реакцији.

Тако је председник Србије Томислав Николић пренео јуче свој разговор са првим човеком Академије, са којим је протеклих дана био у јавном сукобу.

Да подсетимо, Костић је, како су медији известили, изјавио да је "једина политичка мудрост на који начин, са елементима достојанства, напустити Косово које формално и фактички више није у нашим рукама". Николић је због тога позвао САНУ да се о томе изјасни и упитао може ли човек са таквим ставом да буде на челу Академије. Затим су многе јавне личности стале у заштиту Костићевих права на слободно мишљење.

- Испало као да ја немам право на своје мишљење, а професор Костић има. Он је имао право да каже шта је хтео, а ја немам право да кажем да ми се то не свиђа. Где ли су моја права - упитао је Николић пред новинарима у Крагујевцу.

Шеф државе каже и да је Костићу објаснио да оно што изјаве председник, премијер или први човек САНУ, не може да буде лично мишљење.

- Да је то било само Костићево мишљење, онда се Албанци не би толико радовали. (П. В.)


РЕАГОВАЊА

МАТИЈА БЕЋКОВИЋ, АКАДЕМИК: КРСТОЛОМЦА ЗА АМБАСАДОРА

MОРА бити да су косовски Албанци уз захтев за пријем у Унеско приложили као аргумент и филм о паљењу српских манастира и цркава из 2003. године.

И да ће онај љубитељ сакралне уметности кога је видео читав свет, како је жртвујући чак и живот успео да се попне на куполу цркве и да сломи православни крст, бити њихов амбасадор при Унеску или бар директор Завода за заштиту споменика културе Косова.


МАРКО ЂУРИЋ, ДИРЕКТОР КАНЦЕЛАРИЈЕ ЗА КИМ: "ВЕЛИКИ" ПОГАЗИЛИ ПРАВО

ОДЛУКА да се предлог за пријем Косова у Унеско упути Генералној конференцији је одлука великих и моћних држава, којом је погажено и међународно право и правда. У наредним данима наставља се дипломатска борба, јер битка за спречавање чланства Косова у Унеску, колико год била тешка, још није готова. Било каквим гласањем и подизањем руку не могу се и неће прекрајати историја, нити мењати идентитет и историјско сећање нашег народа.


НЕБОЈША СТЕФАНОВИЋ, МИНИСТАР УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА: ПРАВА БИТКА ПРЕДСТОЈИ

СРБИЈА ће наставити борбу да спречи пријем Косова и Метохије у Унеско, иако је Извршни савет препоручио Генералној конференцији пријем у чланство те организације. Ми се са тим не миримо. Ниједан државни орган то неће признати. Они који су силнији и моћнији од Србије урадили су нешто што није ни правда, ни право. Сматрамо да није ни на који начин правично да они који су уништавали српску баштину сада постану њени "заштитници". Србија мора да настави даље и да покаже да има пријатеље у свету на које може да рачуна да ће се борити за нас.


САВА ЈАЊИЋ, ИГУМАН МАНАСТИРА ДЕЧАНИ: ПОКАЗАЛА СЕ ПОДЕЉЕНОСТ

ГЛАСАЊЕ у Унеску је показало озбиљну подељеност. Види се да ситуација није нимало једноставна и да је Унеско постао жртва политизације. Мислим да добар део земаља види да пријем Косова под садашњим условима и уз одбијање дијалога представља политички притисак. Наша Црква наставља с редовним животом, уз појачано обезбеђење Кфора и полиције.

Црква остаје отворено против Косова у Унеску и свој став ће јавно заступати и у периоду пред Генералну скупштину. Без обзира на исход и те седнице, наши односи са косовским институцијама остаће суспендовани док Приштина не покаже спремност за разговор о дугорочној заштити српске баштине на Косову и Метохији у оквиру бриселског дијалога.


САНДА РАШКОВИЋ ИВИЋ, ПРЕДСЕДНИЦА ДСС: ВРЕМЕ ЗА РЕФЕРЕНДУМ

ОВО је страшна неправда према српском народу и слом српске државне политике. Српској јавности треба отворено рећи да су најактивније у лобирању у корист тзв. Косова биле оне земље које председник Владе, изврћући реалност, упорно назива пријатељима Србије: Немачка, Велика Британија, САД, УАЕ...

- Србија више не сме да изгуби ниједан дан спроводећи погрешну политику. Последњи је тренутак да Влада саопшти да ће гласање за пријем тзв. Косова у Унеско сматрати непријатељским чином. ДСС сматра да би таква одлука представљала заокрет и увод у расписивање референдума о прекиду евроунијских интеграција.


МИРЈАНА АНДРИЋ, ЗАВОД ЗА ЗАШТИТУ СПОМЕНИКА: ИШТА НИЈЕ ИЗГУБЉЕНО

ОДЛУКА Извршног савета Унеска да подржи предлог за пријем Косова није повољна за нас, али још ништа није изгубљено. Одлука није повољна по нас, али ми ћемо искористити до саме Генералне конференције сваки дан, минут. Ништа није изгубљено. Без обзира на одлуку, стручњаци Републичког завода за заштиту споменика културе и даље ће бити присутни на КиМ и радиће на споменицима културе под заштитом Унеска.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (148)

jedan zakon i prava pravila

21.10.2015. 16:12

E danas ce da ustanovimo ko je kreativan a ko ima bujnu mastu. Zakon novi zamenjuje stari videcemo da li je sa pravima isti princip.

Luka

21.10.2015. 17:09

Ovo je bilo potpuno neocekivano! Kao sto ce biti i kada bude zahtevano da Srbija prizna Kosovo pre clanstva u EU, a svakom je jasno da ce tako biti...

Марко

21.10.2015. 17:09

Ово мора довести до референдума о европском путу. А свако ко има макар мрву самопоштовања ће гласати НЕ у ЕУ.

krajina prijedor

22.10.2015. 21:22

@CG - BL nes mi vjerovati bio sam i ja u Banja luci stvarno je biser BiH

BL

23.10.2015. 15:36

@CG - Pa znači nisi bio u Banja Luci od 1992 :( ...Zaista je bila biser u tadašnjoj SR BiH. I sada je biser...najljepši grad zapadne Srbije.

baunti

21.10.2015. 17:17

Zaista ne razumijem Srbiju. Odgovor na ovo je jednostavan - ne mogu biti dvije Srbije u UNESCO-u (Kosovo je Srbija!). Ako primite Kosovo, Srbija istupa iz tog tijela. Kraj priče. Doveli bi ih u pat poziciju, jer bi istupanhem Srbije iz tog tijela njegovo postojanje bilo dovedeno u pitanje, samom činjenicom da jedna zemlja više ne smatra da to tijelo ima pozitivan učinak.

Tomi

21.10.2015. 19:48

@baunti - Netko je zaboravio, da je svojevremeno Republiku Kinu u UN-u predstavljao Tajvan do 1971.

Vladan

21.10.2015. 17:20

I bilo je za ocekivati tako nesto,svi Vucicevi prijatelji su lobirali za Kosovo .Srbijo okreci se prema istoku,ovi sa zapada nam nikad nista nisu dobro donijeli!

saša

21.10.2015. 17:20

I ko zna po koji put nam zemlje BRIKS-a pružaju podršku,i to potpuno nezaslužno s naše strane neki drugi moraju biti "veći srbi od srba" ! Jer najveći naši neprijatelji,su ipak među nama samima,i dok njih ne iskorenimo,nema nam budućnosti,ni opstanka.

БЛЕСИНГЕР(шипац)

21.10.2015. 17:21

То је још једна јадна нато-наци ЛАЖНА институција за "заштиту" у служби "нато-фашизма"... Следећа "чланица" је "исламска" бајаги држава... уствари нато-наци творевина...

ljuba

21.10.2015. 17:24

Sve šro se dešava i što će se dešavati oko Kosova je posledica potpisa Briselskog sporazuma. Tad je trebalo razmišljati da li potpisati ili ne. Posledice potpisa je skoro nemoguće predvideti.

Трол елиминатор

21.10.2015. 21:27

@dDrag - Немој више ништа да "misliš". Како за твоје лично, тако и за свеопште добро. Уместо тога, покушај да барем научиш да пишеш. То ће ти бити неупоредиво паметније утрошено време.

Suverena

21.10.2015. 17:36

Народ србски мора да зове Путина у помоћ као што је Асад урадио. А Вучића, Дачића и Николића пред народни суд за издају интереса Србије. Па ће следећи "политичари" добро размислити пре него што узму власт у руке

Dumar

21.10.2015. 17:46

Nece nikada prestati da nas mrze i da nam nanose bol. Zapad kao da se hrani nasom nesrecom i patnjom. Prilicno proklet svet.

promenjeni a novajlija

21.10.2015. 17:52

Putujem sutra za Crnu Goru da lobiram da ostanu pri misljenju pravde.

MUS

21.10.2015. 17:54

Sta jos treba da nam urade, da bi smo shvatili da nas ne zele u EU? Ima li neki opravdani razlog, zbog cega smo zapeli da se toliko ponizavamo? Zamislite samo, da se okrenemo bilo kakvom savezu, gde nas zele, postuju i ne ucenjuju, kako bi se rasteretili. Kuda mi to i zasto srljamo, ne znam.

Nikola

21.10.2015. 18:35

@MUS - Како "не желе нас" кад нас очигледно желе? Видиш како купују нашу земљу и индустрије, напијају се и проводе у нашим метрополама и цифрају наше жене. Давно је, у време Карађорђа, један од дахија рекао: "Друмови ће пожелет Турака..."!

munja

21.10.2015. 18:12

"Mirnom reintegracijom nestala je Krajina", tako unapred je zapisano da Kosovo bude nezavisno. Sad je samo pitanje, kako putem dogovora postići da preostali Srbi na Kosovu žive normalno i jednako sa Albancima.Prozivanje, nećemo nezavisno Kosovo, je otrcana fraza, pa ono je podavno izgubljeno, a sad se može samo razgovorima lečiti od ranije mnoge propuštene šanse.

Трол елиминатор

21.10.2015. 21:25

@munja - Све то што си изнео су само "otrcanе frazе" Наташе Канди, Соње Бисерко, Чедомира Јовановића и њима сличних опсукрних ултраекстремиста. Ти, дечкић, можеш тако олако да растураш и разбуцаваш САМО И ИСКЉУЧИВО ТВОЈУ ЛИЧНУ ИМОВИНУ И ДЕДОВИНУ (ако је уопште имаш), а не туђу.

naranca

22.10.2015. 11:58

@munja - @munja Unapred je I zapisano(zvanicno I nezvanicno) da se Nacinalni interesi zemlje(npr USA) brane svim sredstvima.Ti sa tvojom depresijom jako smetas nasim Nacionalnim interesima.Znam da ti je tesko da se boris za slobodu ali pusti onda druge.Nemoj da smetas.Nemoj da nam nameces tvoju(glupu) viziju Sveta.To je tvoje misljenje.Imas pravo na to.Ali I ja imam pravo na misljenje I mislim da je tvoje misljene idiotsko.Srdacan pozdrav.Nista licno.

bez dlake na jeziku

21.10.2015. 18:25

Zar i " licni prijatelj " emiracanin da nas izigra...bitno je da se kule na vodi grade i leye avioni..., za Kosovo ko te pita...dobilo se sta se htelo, slika u javnosti " borili smo se svim silama ali ne vredi..."

Обичан грађанин Србије

21.10.2015. 21:19

@deki - "Braca" су они хрватима и арнаутима, а не мени. Нити су то икада били, нити су данас, нити то могу да постану сутра.

Krle

21.10.2015. 20:12

@Ljuba - pa bori se covek sa pecenjem! za samostalno Kosovo se vec davno izborio, drug

mir

21.10.2015. 18:39

Doslo je vreme za mir izmedju albanaca i srba. Ne ide u korist nikoga mrznje i rat. Oni koji su bili protiv, su zemlje nedemokratske i nevazece za danasnji svet. Neke zemlje "trecog sveta" kao Kuba, zemlje beda iz Afrike, Latinske Amerike, Azije...Narodi Srbije i Kosovo, ne zasluzuje da zive u neizvesnost i zabludi...Krajnije je vreme da stvari pocne sa se razvijaju na dobrobit naroda a ne politicara...

naranca

21.10.2015. 23:11

@mir - @mir Znas (''zemlje beda'') beda je jako sirok pojam.Beda su i Albanija,CG ,Makedonija i Ceska.Postoji i moralna beda koja je jos gora od materijalne.A vi ste kombinacija .Ali budi razuman.Bilo koja solucija koje cini da je jedna strana zadovoljna i podmuklo se smeska a druga strana ponizena i besna,cini odlicne uslove za novi rat.A verujem da ni ti ne zelis svojoj deci novi rat.Tj asimetricno resenje(a ovo to jeste) je na duge staze katastrofalno.Razmisli.

zenon

21.10.2015. 18:42

Još jedna od neizbrisivih bruka i sramota Crnogoraca i Makedonaca. Kuca i njima velika albanija na vrata.

Monarch Highlander

21.10.2015. 19:01

@zenon - Svakoj budali svoje veselje,tako i njima,a kako ce im se zavrsit vidjet cemo.

Crnogorci Albanci

21.10.2015. 19:09

@zenon - Ma kakvi Crnogorci, Makedonci, Nisu glasali Crnogorci ni Makedonci, glasao Milo I ovaj Makedonski, Sve su to glasali senatori banana drzava a ne njihovi narodi I premijeri. Nema vise ni premijera ni predsednika, doduse mi ih tako zovemo a pravilno je da ih zovemo senatori. Jer im samo stolica zavisi od jednog faktora od Amerike, Mi smo pod drogama koje dobijamo u vodovodu I kao pod sedativima ne bunimo se I dozvoljavamo da nam skidaju vunu sa koze.

Vožd

21.10.2015. 19:35

@zenon - Što je najvažnije, mi njih sigurno nećemo izdati kao oni nas. Mi moramo stati u odbranu pravoslavlja jer je njih sotona uzela pod svoje a islam finansira.

Vojislav

21.10.2015. 18:52

Vidim da su i nasi veliki "prijatelji" iz Emirata takodje glasali ZA prijem. Kosovu nasi manastiri, Emiratima Beograd na vodi,...

Milan Živanović, Rača

21.10.2015. 19:16

Gospodine potpredsedniče i ministre spoljnih poslova, nema razloga tolikoj vašoj borbi, Kosovo nećete priznati, znamo! Zato uzmite Ustav Srbije i stavite ga pod mišku i idite na Kosovo. U ustavu sve piše, neka kosovska vlada zajedno sa Tačijem pročita odredbu ustava, gde je Kosovo neotudjivi deo Srbije.

vlada

21.10.2015. 19:18

....ameriko na izdisaju ste, čim se i tim bavite! Čak me i raduje ova /vaša/ odluka "unesco" jer razuma tu nema, o pravdi da se i ne govori, jer ni vi niste skloni njoj, raduje me i zbog toga što vaša, nekada, velika država postaje sve MANJA, što je nadobudni egoizam vodi u nestanak! Bandite uvoditi u UNESCO , govori samo o vama!

SSS DIVIZ

21.10.2015. 19:22

gde su saga dacic,vucic,nikolic,i onaj od vrtica duric,dubro je ima nadu jos tako kaze dacic mali

Karadjordje

21.10.2015. 19:26

neće da može. to je bre srpsko, a mi nismo rimljani da nasu zaostavštinu svojataju, nego smo živ narod.

ВИДАН

21.10.2015. 19:35

„Потурица гори од турчина“ – рекла би народна узречица. Нажалост, поједине банана државе су још једанпута доказале да још више могу да се срозају, послушно и слепо подржавајући насилну отимачину и присвајање земље и културне баштине српког народа, која се спроводи под окриљем мрака ЕУ и Америке. Земље које су бестидно гласале ЗА, нису свесне да овакви неодговорни поступци могу да им се одбију од „главу“, ако уопште и има о шта.

Лаки

21.10.2015. 19:42

Никада нисмо били овако поштовани. Срамота ме колико смо поштовани.

sinisa

21.10.2015. 19:45

dacicu dosta je vise i tvoje price 25god se bavis politikom i sve sto si uradio bilo je pogresno vreme je da se sklonis

Rade

21.10.2015. 19:46

Niko nije sumnjao da će kaprisani plaćenici koji sun a sisi Vatikana UNESKO na izvršnom savetu predložiti prijem Kosova I Metohije. Zna se da su Ujedinjene nacije Svetska vlada Vatikana, a UNESKO je njihova agencija u funkciji: New World Order. UNESKO je u funkciji satane iz Vatikana i stvaranja jedne nacije na planeti Zemlji, da bi lucifer lakše upravljalo sa svetom. Vatikan je gej enklava. UNESKO je isto što su: NATO, UN, EU, OEBS, CIA, INTERPOL itd..,

из главе

21.10.2015. 19:49

naši veliki prijatelji Nemačka i Ujedinjeni Arpask Emirati su glasali za prijem Kosova u Unesko ??? znači moj odnos prema mojim prijateljima je zastareo

Mirko

21.10.2015. 19:51

Hvala pre svih Rusiji , kao i svim ostalim drzavama koje su se suprostavile onima koji nam na sve nacine uzimaju nase - a sa kojima mi zelimo da zivimo u Uniji .

Nebojsa

21.10.2015. 20:05

Nijedan drzavni organ to nece priznati? AHHHAAHAA, A KOG TO ZANIMA DRUZE sTEFANOVICU?

Nije valjda?

21.10.2015. 20:13

Bas je bilo tesko pogoditi koje ce zemlje glasati 'za'. Povraca mi se vise od tog odvratnog i licemernog 'zapada'. I nasih snishodljivih politicara.

Mister No

21.10.2015. 20:18

Dobro, sta ste zapenili. Danas svako gleda svoje interese. Kada bi bar pola gradjana Srbije znalo sta znači članstvo u UNESCO možda bi sve bilo drugačije. Jadnije je to što nam je Narodni muzej zatvoren gotovo dve decenije. Kultura nam i ne postoji. Bavimo se samo turbofolkom i 'rijaliti' programima.

Zoran

21.10.2015. 20:31

SAmo Srbijo napred ti idi u Brisel na pregovore i razgovore - ma oni prave budalu od tebe a ti to srbijo i ne znas ili neces da kazes

Dragan Sweden

21.10.2015. 21:21

Za ovakav scenario najvise su odgovorni politicari Srbije.Svi znamo da su potpisali u Briselu da nece da omateju albance da ulaze u svetske institucije, a ovamo ispred naroda govore sasvim suprotno.Oni vode pogublu politiku za Srbiju da bi ostali na vlast isto kao i predhodni sto su radili. Sta god im naredi Brisel i Vasington oni pristaju bez pogovora.Ta nakaradna politika Evropa nema alternativu je opasna za nacionale intrese srpskog naroda.

MakiMan

21.10.2015. 21:25

eee moji Srbi, sve dok se ne uhvatite oruzja necete odbraniti tu juznu srpsku pokrajinu....

Драгомир

21.10.2015. 21:26

27 су ЗА а 31 ПРОТИВ!НЕ,уздржани и они којих није било су очигледно су против.Предали су хришћанске цркве да чувају муслимани?Југ Италије је албански!Француска је прекривена џамијама!Енглези су затрпани индусима!Немци од амера не смеју да писну.Бели американци полако губе позицију од бројних латиноса и црнаца.Када Русија постане главни фактор у свету биће другачија прича.Британски главни град Лондон платиће први проклетство ... Постаје Венеција!И индуси преузимају краљевство!

The Coudenhove-Kalergi plan

24.10.2015. 17:11

@Драгомир - Све је то део плана из 1922, чију реализацију је прекинула појава фашизма у Италији и нацизма у Немачкој, а донекле осујетило и ширење комунизма. Разбијањем Источног блока и СССР-а, а затим и СФРЈ, створени су предуслови за нестанак народа беле расе у Европи. Циљ је стварање евромелеза, народа понизног менталитета, мешањем Европљана са Азијатима и Африканцима. О томе читајте више на интернету и у италијанским медијима.

?!?!?!

21.10.2015. 21:39

@brebrebre - Тачно тако: савршено ме заболе за ту минијатурну шиптарофилско - мафијашку приватну банана државицу Мила Ђукановића, у сваком погледу.

Miki - Zg

21.10.2015. 21:29

Nevjerojatno da opet Makedonija ,Crna Gora ,UAE ,glasaju za tzv,Kosovo ,a takozvani prijatelji Srbije protiv prijatelja .Za ostale prijatelje -neprijatelje vjekovne ,nije iznenađenje ..

slavoljub

21.10.2015. 22:51

@Miki - Zg - Srbi mnogo zaboravljate- šta ste radili Crnoj Gori 1918- uništili je i pretvorili u zemlju SHS. Uzeli ste joj Metohiju. Srbi zaboravljate u kraljevini SHS i kraljev. Jugoslaviji Makedoncima niste dali pravo na jezik i crkkvu. A danas se čudite što su tako glasali Crna Gora i Makedonija. Vi zaboravljate šta ste drugima činili. Prisetitte se malo !!!

naranca

22.10.2015. 11:46

@Miki - Zg - @slavoljub Pa I nas smo pretvorili u zemlju SHS!!!!!!!!!!!!!!Sta mislis o pretvaranju u zemlju EU?Jel to nesto mnogo drugacije?A Metohiju im(Zelenasima) je dao Franja Josif pod okupacijom 1914-1918 da bi izcepao Srbiju.Ko im nije dao pravo na jezik?Pa kako su pricali?A u svakoj zemlji postoji sluzbeni jezik koji se koristi dominantno?Jel cela Jugoslavija trebala da prica Makedonski???Crkvu.?Vidim kako su religiozni.Paljenje Manastira .To bre ni Turci nisu nikiada radili.Ni Turci!Ni Nemci!

Поморанџа

24.10.2015. 16:53

@Miki - Zg - Србија, Црна Гора и Српско Војводство су се ујединиле у једну српску земљу, Краљевину Србију, а Словенија, Славонија, Хрватска, Далмација, Босна и Херцеговина ујединиле су се у Државу Словенаца, Хрвата и Срба. А онда смо Србе и балканске Аустроугаре "претворили" у Југословене. И, наранца, Македонија (Вардарска, Пиринска и Егејска) је територија на којој су живели Срби и Бугари, а у знатно мањем броју Грци, Арбанаси и Турци. Македонци као народ настали су одлуком комуниста, 1945 (само у Србији).

Прекините преговоре

21.10.2015. 21:31

Немамо више шта ми да причамо са душманима. Вратите се у оквире УН, промените политику, обратите се Русији за заштиту, учините нешто, овако више не иде.

naranca

23.10.2015. 15:37

@Mister No - @mrno Ne ovo je trebalo da se brani kod Konstantinopolja.A sada je kasno.

prellee

21.10.2015. 21:44

Veoma teško prihvatiti ovo što nam nude naši prijatelji.Često se pitam dali oni znaju šta rade i dali nam doista žele dobro? Otimaju ti i teriroriju i imovinu. To oni jednostavno ne mogu da shvate dok se to ne desi i njima samimim. Zato kažem, ovaj svijet nije dobar i mora da izgori kada radi ovakve stvari. Ubice naših roditelja sada trebaju da nam čuvaju djecu. Nešto što teško može da shavati zdrav razum, a bolestan ovakav kakav je IO Uneska nije svjestan ničega, osim plata koje primaju.

branka

21.10.2015. 21:45

Ovo je samo pocetak.Glavu gore i vise samopostovanja. Boj se ovna,boj se g...a ,a kada cemo ziveti ?

gunnar

21.10.2015. 21:46

crnogorska omladina se regrutuje direktno iz beogradskih studentskih domova , dok kusaju pasulj u menzi.

Kragujevac

21.10.2015. 21:50

kako to da se nasi "politicari" ne pozivaju na 1244?!!?!?!?!!!!? tu je kraj svakoj prici o nezavisnosti i otimanj bilo cega!!!!!!! e,to ne pozivanje na nju je dokaz da su prodali Kosovo!!!!!!!!

Suverena

21.10.2015. 21:53

Ni vlada ni medije nisu dali narodu vremena da se pripreme za odbranu Kosova - plasirali su u pravi momenat onog Krstica sa SANA da pripreme narod - vrlo podmuklo!

Сина

21.10.2015. 21:56

врх Србије је пристао у Бриселу на "неометање приштине " за пријем у разна чланства,ја сам лично да се покрајина Косово прогласи окупираном територијом па кад је вратимо вратимо,а ако неко мисли да ћемо ући у ЕУ ако га признамо или уступањем на било који начин по било ком основу грдно се вара,па кад би озбиљна држава пристала на тако нешто,ништа немамо осим ово мало части,када ће наши "политичари" схватити да се част не продаје за власт и за шачицу долара,можда нас тада озбиљно схвате...

Mile DAMJANOVIC

21.10.2015. 22:09

Kakv smo narod, tako i dobijamo..... I tako ce da nam Bude... Naravno Dok ne shvatimo istinsko znacenje SSSS (Samo sloga srbina spasava)..

pera perić

21.10.2015. 22:17

Svetska sramota! ne čudi me što su Makedonija i CRna Gora glasale. 600 crkava u Makedoniji, celokupno srednjevekovno nasledje u makedoniji je srpsko. kakvu bi oni istoriju imali bez njih. O Crnoj Gori da i ne govorimo. Sramota, sramota! nasmejani Dačić i raspevani ništa nije uradio. A još i onaj Kostić iz SANu. kada će se okupiti članstvo, cenjeni akademici da ga opozovu? A kada će se narod konačno dići. Verovatno ne može - jer je izgladneo i bedniji nego posle albanske golgote.

Leonid

21.10.2015. 22:24

Pročitah među članicama koje su dale glas ZA i ime države: Makedonija. Još uvek sam u neverici da li sam to zaista video... Da li je zaboga, moguće? Moja mati zna napamet stotinjak makedonskih pesama i kao mali se sećam kako ih je sa ljubavlju pevala i ja sam ih nesvesno upijao. Iako nemam nikakvo poreklo vezano za Makedoniju, osećao sam njen miris i izdvajao je među bivšim republikama, kao nekako najbližu Srbiji. Toliko me je ovo ranilo, da ne znam da li osećam jad ili gađenje...

naranca

23.10.2015. 12:12

@Leonid - @leonid Nemoj emotivno.Nemoj da reagujes refleksno.Razmisli pa odgovori zajedno sa emocijom!!!!!!!!!!!!!!!

Miro Markovic

21.10.2015. 22:24

Srbi, zahvalimo se Dacicu i Vucicu, jer su oni obojica podpisali Briselski sporazum u kojem su se slozili da Siptari imaju pravo da se uclanjuju u sve medjunarodne organizacije. Nije mi jasno odakle tim dvojici srspkih izdajnika sada drskost da pricaju kako su se oni radili za srpski narod. Zasto ne publikuju kopije sporazuma koje su podpisali u Briselu tako da ceo srspki narod vidi sta su njih dvojica podpisali. Zasto to oni kriju od srpskog naroda?

zahtevamo

21.10.2015. 22:26

odgovornost potpisnika Briselskog sporazuma i predsednika ustavnog suda koji ga je odbio oceniti

Оzy Ozborn-četnik

21.10.2015. 22:26

Prosto me je sramota koliko nam dobro ide, pa evropski prijatelji nam sve oteše. Ovako će se za 10 godina glasati o Vojvodini,Sandzaku itd.. a ove tupadzije nek pričaju o suverenitetu..blablablaaaaa. Izdaja!!!

Sekula

21.10.2015. 22:26

Nije mi jasno zasto srpski politicari sada cvile kada su oni direktno doveli Kosovo do praga UNESKA. Svojim popustanjem zadnjih 10 godina stvorili su se svi uslovi za prijem Kosova u UNESKO. Da su srpski politicari zaustavili pregovore sa tzv. Kosovom do ovoga ne bi doslo. Stavili su granicu izmedju Srbije,uveli carine i jos mnogo toga. A zna se cilj Kosova, EU i SAD. Puna nezavisnost. I to su srpski politicari znali. Sada se pravdaju da ne mogu nista uciniti. Moxete prekinite pregovore i gotovo

bali

22.10.2015. 10:37

@Sekula - Nisi u pravu Sekula jer bas sad treba pregovarati ali u izmenjenom smeru.Svaki pregovor i dogovor je bio uzaludan,maskiran od realnosti,i kao takvi samo su proizveli krizu,iluzije.Sve je bilo zavrseno 99,a Artisarijev plan ostavio neke neodumice,e bas za njih trebalo rascistiti.Sada ako se prekinu pregovori Srbija odustaje od svega i svacega,treba pregovarati to je i logicno posle rasdvajanja treba gradidi buducnoast bez mesanja tu gde ne treba.

Sekula

22.10.2015. 19:33

@Sekula - Ako ti pregovorima nazivas ustupanje svega i svacega Albancima i zaokruzivanjem nezavisnosti KiM od strane zahvalne Merkelove i uljudnog americkog ambasadora onda grdno grijesis.Ja u zadnjih 10 godina(a dovoljno sam star, 49 god.),nisam vidio nijednog ustupka srpskoj strani niti poboljsanja zivota Srba na KiM.A prekidom pregovora ne znam sta Srbi mogu da izgube.Rez.1244 kaze KiM je sastavni dio Srbije i gotova stvar.Srbija treba samo da se pridrzava rezolucije i nista vise. I nista nije zavrseno

vladislav76

21.10.2015. 22:43

Kratko i jasno se sve moze resiti! ...sve je ovo povezano sa sledecim uslovima koji dolaze na red.. Svakog postujem i cenim-ali da gledam i slusam price(u lice i iza ledja)-da smo Mi ovakvi i onakvi...??! pa to lud covek moze da trpi! ajde otreznite se ljudi i shvatite da nase probleme ne resava ni integracija(kako to Oni zovu)ni Eu -nego Mi sami! !!! imamo soluciju ..pamet u glavu! dok nije kasno brat brata voli -razume ko zeli

Cepac

21.10.2015. 22:51

Koja pravda. Ko su nama Gvineja i Togo pa da odlucuju sta ce biti sa nasim kulturnim nasledjem.....

Аца

21.10.2015. 22:56

Глас независности некакве државе шиптарчића до сада даде више од 2/3 "независних држава" света, од којих њих око 3/4 под претњом америге. Међутим, оно мало стварно независних држава света, које су против оваквог упада и отимања земље заправо чини 60% светске популације (~4 милијарде)! Пропустили смо велику шансу, када смо пре 20год. могли да сазовемо референдум за припајање РФ..

naranca

21.10.2015. 23:20

Ogroman poraz UNESC-a.Ostavimo sada Kosovo.Da je jedna zgrada stara 1000 godina.Pa makar bio i javni klozet.I da je u npr Tasmaniji.Svaki iole normalan covek bi to najostrije osudio rusenje i/ili unistavanje te zgrade, a ne nagradjivao ulaskom u organizaciju za kulturu.A ovde jos govorimo o Hriscanskim svetinjama.Jel ako ruse nase ,sutra ce i vase. Najcrnji casu u istoriji Unesc-a.Ne znam ,mislim da je bio Frojd koji je rekao.U sistemu gde gore knjige uskoro ce da gore i ljudi.

Podgoričanin

21.10.2015. 23:20

Sramota me je moje vlade. Morate da znate braćo da su svi građani protiv ove odluke. Evo ja sam Srbin, ali i ovi montenegrini nisu u saglasnosti sa ovom odlukom. Nego im je Amerika to naredila. A nju moraju slušati jer im je,, državu" stvorila. KOSOVO JE SRCE SRBIJE!!! Pozdrav iz Srpske Sparte!

da se zna

22.10.2015. 01:10

@Podgoričanin - Srdačan pozdrav za Irenu Radović, rođenu 1978. u Podgorici, koja je sramno završila svoj mandat u Izvršnom savetu UNESCO-a. Nećemo zaboraviti!

srbija

22.10.2015. 01:14

@Podgoričanin - pozdravi Irenu Radović, svoju sugrađanku, pitaj je za zdravlje i gde joj je obraz? kad se zemlja tresla 1979. ka Srbiji ste gledali, i 20 godina smo odvajali da se izgradi Crna Gora. svaka čast!

naranca

23.10.2015. 01:22

@Podgoričanin - @srbija Dobro ----Irena Radovic----.A kako se zove makedonsko devojce sto glasase da se Srpskite crkvi spaluvat?

naranca

21.10.2015. 23:29

Svi su posle ww2 kukali kako je Versajski mir posle ww1 ponizio Nemce i da je to bio jedan od uzroka Drugog Svetskog Rata.Ovde se radi o ponizavanju Srba.Sami po sebi Srbi nisu opasni, ali imaju velikog saveznika Rusiju(Veliki Medved) a to sve moze da zakomplikuje situaciju.Jako Opasno!Od Albanaca pojedinci(sa Zapada) mogu imati koristi ,od para koje dobijaju za lobiranje, ali Zapadu je bolje da im prijatelji budu 10 miliona Srba nego 300 000 Albanaca sa Kosova.Sto pre Zapad to shvati to bolje.

slatki kiwi

22.10.2015. 19:36

@naranca - naranca@- jel mi nismo već iskristalisali našu poziciju još od Berlinskog Kongresa 1878. do danas? Nema potrebe da se prepuštamo emotivnim romantičarskim nostalgijama i da upadamo u nervozu zbog nepravde - mi smo gomila i tamo neki zbir pojedinaca zajedničkog imena Srbi(zaljubljeni u veličinu Rusije) i ne predstavljamo ništa=0 u svim velikim projektima globalne politike. Mi smo odabrani da pokažemo svima kako će se provesti ako se suprostave Cilju. Nas pitaju: da li si deo Rešenja ili Problema ?

naranca

23.10.2015. 11:54

@naranca - @slatkikiwi Ako je resenje da se neka drzava(SRBIJA) odrekne 20% od svoje teritorije posle neke divljacke i nezakonite agresije onda sam ja deo problema.Ali su i oni deo jos veceg problema.Jer se onda ozakonjuje primitivno pravo snage i bezakonja.To je dobro kad dominiras,ali situacija moze da se preokrene.Mnogi su u proslosti jako zivahno planirali sa Srbijom ali su na kraju dobili po njihovoj brkatoj njusci.A sto se tice Rusije,cuo sam da imaju i jako velike pecurke.Oces da probas?A?

Lav

21.10.2015. 23:42

Lose rezirana predstava u kojoj je predsednik akademije bio glavni glumac bila je samo potvrda izdaje interesa Srbije potpisane u Briselu.

Mирољуб Филиповић

22.10.2015. 01:19

Косово је јуче добило три четвртине гласова, јер се само 14 од 58 држава изјаснило против-.

naranca

22.10.2015. 01:31

Pokazuje mehanizam na kome radi tzv ''medjunarodna zajednica'' strah.A ''Strah covjeku kalja obraz cesto''.Njegos.......... UNESCO! Kaljav vam je obraz za vjeki vekova. Amin.

Liman3

22.10.2015. 03:34

Zapad namešta temelje za treći balkanski rat. Ono što je bilo do sada biće zabavni park u poređenju sa onim što će se desiti. U svakom slučaju, ona Titova važi više nego ikada: živite kao da će 100 godina biti mir, a spremajte se kao da će sutra izbiti rat.

Bob 61

22.10.2015. 04:36

'Rani kuce ,pa da te ujede!A vi opet trk na more k'o ovce na solilo.Ja ne sigurno, nije nesto al' makar da ih ne gledam.Gori su od Bangladesa!!!

CrnogoracPodgorica

22.10.2015. 13:10

@Milutin - @Milutine nisu to Crnogorci to su Hrvati, Bošnjaci, Albanci i mali dio bijednih Crnogoraca. Ne treba pominjati da u CG manjina siluje većinu. Preko 65% ljudi govori SRPSKIM jezikom a preko 30% se izjašnjava kao SRBIN.

Hood

22.10.2015. 08:22

Ljudi zar ne kontate da vise nepostoji Unesco , Uno i sl. Sve se desava po reziji poznatih, samo koliko jos dugo, nadam se da ce covek istrajati koji hoce da prekine taj ponor covecanstva

Ortodoks

22.10.2015. 11:21

@rade - naravno,Srbija treba severnu makedoniju da pripoji sebi i dobar deo Crne Gore!na taj način će Srbija vratiti sebi one delove koje joj je oduzeo "drug" Tito,proglašivši te delove Srbije za republike!!!

urušitelj

22.10.2015. 10:35

Komitet za Nobelovu nagradu, Međunarodni sud u Hagu a evo sada i UNESCO su na Kosovskom presedanu potepli se i srušili svoj imidž, značaj i reputaciju da bi se cenilo i poštovalo. Za svakog iole normalnog i pismenog glavno pitanje je a šta to Šiptari sa Kosova mogu da ponude kao svoje "autochtonous"? Rimske i vizantijske tvrđave, srpske crkve i manastire, turske ćuprije i džamije nisu šiptarska kulturna baština, ali razoreni grad Moskopolje je pravi primerak jadnog narod iza kojeg nema ništa.

naranca

22.10.2015. 11:17

@urušitelj - Autoktoni =originalni,jedinstveni.Imaju Albanski jezik,zastave,religiju Sunni-islam,nosnju.....Sta je tu originalno?Originalan je samo nekaznjeni I nagradjeni fasizam koji vuce korene od Musolinija......I sta je jos autoktono da ih(Albanaca sa Kosova) je najvise iz Evrope poginulo na strani ISIS-a.Originalno je I da oni sami sebe zovu Albanci sa Kosova!Kao npr Kinezi iz Londona.Hocemo I njih da primimo u UNESCO?

naranca

22.10.2015. 11:05

''Svak je rodjen za po jednom mrijeti.Cast I bruka zive dovijeka'' Njegos

vlada

22.10.2015. 11:41

Nisu rusitelji dobili vec su branioci izgubili.U zivotu kao I u sportu pobedjuje se na tudjim greskama.Treba nam bolji tim odmah.

neko i niko

22.10.2015. 12:00

Kakav je to castan junacki narod bio,znajuci nadmoc demona ipak su junacki u boj isli, hoka-hey how how!da bi sacuvali svoje dostojanstvo, totem svoga sela svoju svetinju, svoje naj milije svoje...a sta mi radimo pisemo komentare i cekamo sta koga?Sloba nije valjao pa eto vam 5 oktombra sada zivite pun zivot demo(n)kratski fujjj,slava Pasicu za njegove cuvene reci"Narode stoko moja"sa svima kojima su toboze pregovarali u Briselu MUP Srbije ima poternice za te osobe,ma koga vi zezate?

GALEB BIJELI

22.10.2015. 13:47

@naranca - NARANCA; možete Vi biti sarkastični koliko hoćete, ali samo u Srbiji, medju Srbima i NIPOŠTO sa pravim argumentima! Jer- u glasanju ne učestvuju ambasadori! Takodjer- naivni ste ako ste očekivali drukčiji epilog! Koje je rješenje za srpske interese? Jedino inzistiranje na eksteritorijalnosti najvrednijih manastira,konaka,crkava,itd,. jer NATO vam sigurno neće sa Kosova otići! A svi ćemo pritiskati Kosovo da se sa starinama korektno odnosi, i to je sve!

naranca

22.10.2015. 16:45

@naranca - @GB--''A svi ćemo pritiskati Kosovo ......''Ha ha ha ha ha ha ha ha ha.Vi Hrvati cete ih pritiskati.Ha ha ha haha.Hvala ti Galebe bio sam u losem raspolozenju a ti si uspeo da me nasmejes.Ti si dobar covik.Ali mislim da si u Hrvatskoj jako usamljen.Mozda cak I jedini od te loze.Adio ti meni.

mili

22.10.2015. 18:07

@naranca - A STA je na Kosovu i Metohiji albansko, koje kulturno blago, pa da traze ulazak u UNESKO???!!!

PRITISKANI

22.10.2015. 19:23

@naranca - GB nam hoće da obeća kako hrvatski kontigent KFOR-a provodi misiju "pomirbe".Kao prvo sve srpsko mora da bude na latinici!Nadalje,sinovi "branitelja" nužno moraju da čuvaju crkve "iskajavaju grehe"svojih vitezova koji su u Domovinskom ratu rušili i skrnavili sve pravoslavno jer je srpsko i svetosavsko.Treće,mogu da obuče tzv.kosovsku policiju kako se i gde postavi dinamit da se crkva uruši a da cigle ne lete unaokolo,i Šćiperi nemoraju na krovove jer su skliski a sem krsta ostala je ipak crkva.

naranca

23.10.2015. 00:55

@naranca - @mili Nije to zbog neke culture nago je to jos jedan od pokusaja da se legalizuje zlocin napada na Srbiju 1999 a posle na Irak ,Libiju I sada Siriju.Za Ukrajinu su se izvukli.Za sada:).Ali im glave vise u zraku:)Jedan od nasih savetnika a drugi saksofonista levak.

Lepi Zajko

22.10.2015. 13:49

Imamo pravo - ne mozemo da ga ostvarimo. Imamo argumente - ne uzimaju se kao validni. Imamo istoriju - prekrajaju je. Nemamo nacina, nemamo pravu podrsku, nemamo uticaj, nemamo mogucnosti. Ipak, ne znaci da ikad trebamo I smemo odustati I prihvatiti!

krajina prijedor

22.10.2015. 17:40

Ne mogu da vas razumijem vec 20 godina Kosovo je samostalna drzava i vi uporno tvrdine da nije.Svake godine ih primaju sve organizacije pocev od UN Fifa Unesko itd.Kad jednom shvatite da nije vise vase pocecete da zivite normalno ko i ostali svjet pozdrav

BL

23.10.2015. 15:29

@krajina prijedor - Da li ti onda shvataš da živiš u Republici Srpskoj već 23 godine, a ne u BiH?

Obavestajac

22.10.2015. 21:21

Postoji osnovna sumnja da Haski optuzenici drze svoj savetodavni lobi u odelenjima oba drzavna vrha.

naranca

23.10.2015. 00:59

Znaci Unesco ovim aktom primanja u clanstvom opravdava dosadasnje postupke tzv vlade tzv Republike Kosovo. I zeli im jos vise uspeha u buducem ''radu''.Anatema.

Ceracemo se jos

23.10.2015. 06:40

''Ako Kosovo nije nase, zasto od nas traze da im ga damo? Ako je njihovo, zasto ga otimaju? A ako vec mogu da nam ga otmu, ne znam sto se toliko ustrucavaju?'' - Matija Beckovic

naranca

23.10.2015. 11:59

Cudim se da Papa Franja nije reagovao na ovo i na paljenje Crkava i Manastira kad su vec ovi nasi Pravoslavni zauzeti drugim stvarima?