ЗВАНИЧНИ Загреб отворио је у петак, тачно у 17 часова, све граничне прелазе са Србијом и укинуо мере против наше земље, после жестоког притиска Брисела и европских државника на премијера Хрватске Зорана Милановића!

Када су, нешто после 17 часова, први камиони из колоне дуге 15 километара прешли границу са Хрватском из правца Србије, наша влада је, четири сата касније, укинула контрамере и блокаду за робу која долази од западних суседа и практично је разрешен вишедневни политичко-економски рат.

- Гранични прелази Бајаково и Товарник отворени су за сав промет, без икаквих ограничења. Извршена је деблокада границе и сви аутомобили и камиони, без обзира на регистрације, могу да уђу у Хрватску - саопштио је Ранко Остојић, министар унутрашњих послова Хрватске.

Први човек МУП Србије Небојша Стефановић истовремено је објавио да је ово велика победа за све наше грађане:

- Ми смо се понашали озбиљно и одговорно, а показало се да је Хрватска прекршила и Споразум о стабилизацији и придруживању и друге споразуме.

ПОГЛАВЉА УСКОРО ХАН је у петак поручио да су сви изгледи да ће прва преговарачка поглавља са Србијом бити отворена до краја године. Он је рекао да томе у прилог иде политика помирења Вучића и Владе Србије према суседима и наставак дијалога са Приштином. Вучић је нагласио да се Србија у претходном периоду у свим областима понашала одговорно и да је заслужила да направи наредни корак ка ЕУ.

Милановића су, као иницијатора сукоба који је уз надолазећи талас миграната потресао регион, звали током дана водећи људи ЕУ и директно му пренели захтев да ослободи граничне прелазе са Београдом и да не дискриминише наше држављане.

Нешто после поднева, Милановић је наговестио да са сарадницима интензивно разговара да већ у току дана или најкасније у суботу укине мере на граници са Србијом:

- Наша мера на граници можда је била тврда, али она је била у одбрани националних интереса и контроле тока миграната који кроз Србију пролазе без икакве контроле. Разматрамо укидање мера, уз упозорење да ћу се, у сваком следећем тренутку када оценим да је то у хрватском интересу, послужити нечим сличним или истим - повукао је Милановић ручну.

За то време европски комесар за суседску политику и проширење Јоханес Хан је из Београда, где је разговарао са премијером Александром Вучићем, апеловао на хрватску владу да обустави блокаду на граници, која је, како је рекао, "непропорционална и дискриминаторска":

- Нема око тога шта да се преговара. У ССП је јасно наведено, као и у Шенгенском споразуму, да мере контроле границе могу бити само у одређеним случајевима, привремене, сразмерне и никако дискриминаторске, што овде није случај.

Упитан зашто Брисел није био гласнији у критици Загреба и коме Србија може да се жали за надокнаду штете коју је претрпела, Хан је одговорио:

- Нико није савршен, па ни ЕУ. Увек има места за напредак.

ЗЕЛЕНО СВЕТЛО ЗА СРПСКУ АМБАСАДОРКУ АМБАСАДА Србије у Загребу примила је ноту Министарства вањских и европских послова Хрватске којом је обавештена да је председница Колинда Грабар Китаровић дала агреман Мири Николић за изванредног и опуномоћеног амбасадора Србије у Хрватској. Она је каријерни дипломата која одлази у Загреб са места помоћника министра спољних послова за мултилатералну сарадњу, а била је на дипломатским дужностима у Њујорку, Женеви, Букурешту и Бечу.

Вучић је поручио да ће Србија наставити да сарађује са хрватским комшијама и да је наша земља и у овој кризи показала европско лице. На оптужбе Милановића да у избегличкој кризи постоји "завера екипице Орбан, Вучић и лидер ХДЗ Томислав Карамарко", шеф српске владе је рекао:

- Са Карамарком сам се видео само једном, и то на инаугурацији Колинде Грабар Китаровић. Толико је то тајни састанак био да је том сусрету присуствовало 50 Милановићевих полицајаца. Не желим ни да одговарам на изјаве да је Србија случајна држава. Рећи то земљи чија је државност једна од старијих у Европи, најбоље говори о ономе ко такве изјаве даје.

Хан је оштро осудио и реторику хрватског премијера, посебно називање Срба - варварима:

- Нико од нас није варварин, сви смо ми Европљани. Можда је таквих људи било у прошлости, али тамо не треба да се враћамо. Такве изјаве за мене су, и лично и као европског званичника, неприхватљиве!

Вучић је објаснио и да је Србија морала да примени контрамере на граници како би заштитила државу од кршења свих споразума и закона од стране Хрватске.

Свега сат времена после обраћања Вучића и Хана у вили "Бокељка" у Београду, почели су да стижу сигнали из Загреба да ће рампе на граничним прелазима бити подигнуте. То се убрзо и десило.

Поводом мигранске кризе која се наставља, Хан је позвао целу међународну заједницу да се укључи у решавање јер то није само европски проблем.

Упитан да ли ће ЕУ враћати избеглице са Блиског истока и из Африке у Србију на основу споразума о реадмисији, он је рекао да о томе не би требало да се расправља унутар Европе.

Вучић је, реагујући на Ханову изјаву, поручио да су сада пропале све завереничке теорије о враћању избеглица у Србију.

Пре тога је портпаролка високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Маја Коцијанчич потврдила је да је Федерика Могерини разговарала телефоном са Милановићем:

- Брисел је од Загреба затражио хитно објашњење одлуке о затварању граничних прелаза са Србијом за камионски саобраћај. То је учињено у контексту истраге правне службе ЕК о могућем кршењу ССП од Хрватске. Наше прве процене кажу да постоје озбиљни проблеми у вези са усклађеношћу одлуке хрватске владе са ССП.

Хрватска шефица дипломатије Весна Пусић изјавила је да су тензије између Хрватске и Србије потпуно непотребне:

- Треба почети са решавањем проблема око миграната, у партнерству са државама ЕУ али и са државама као што је Турска. То је проблем обе државе и неће се решити пребацивањем кривице.

ЕВРОПА ВАС НИЈЕ ОСТАВИЛА

СРБИЈА је у петак добила и велике похвале за третман према мигрантима, који у огромном броју већ недељама пролазе кроз нашу земљу. Хан и Вучић обишли су прихватни центар Принциповац, надомак граничног прелаза Сот са Хрватском, у којем је смештено око 300 избеглица из Сирије.

Избеглице које су затекли, како кажу, немају никакве примедбе на третман, али желе да што пре наставе пут ка земљама ЕУ.

- Ниједна земља не може бити остављена да сама решава овај проблем. Проблем може бити решен само ако сви раде заједно у духу солидарности и поделе терета. Не треба да подижемо нове границе, зидови нису оно на чему почива ЕУ - рекао је Хан, и поручио да ће Брисел обезбедити финансијску и политичку подршку Србији.

Премијер Вучић истакао је да је Србија земља кроз коју је прошао највећи број избеглица, које су долазиле из Македоније и Бугарске, али да су оне добро збринуте и да није било никаквих проблема:

- Све што можемо и колико можемо, пружамо. (С. К.)

НАШИ ГРАЂАНИ МОГУ ДА ТУЖЕ ХРВАТСКУ

ГРАЂАНИ Србије који су протеклих дана враћани са хрватске границе само због тога јер носе српски пасош, имају на располагању правне механизме које могу да употребе због повреде права на слободу кретања - каже за "Новости" Сузана Пауновић, директор Канцеларије за људска и мањинска права.

Сузана Пауновић

Прво, како наводи, могу да се обрате надлежним институцијама Хрватске, а уколико не буду задовољни њиховим одлукама, што је у конкретном случају могуће, следећи корак може бити подношење представке Европском суду за људска права у Стразбуру.

На питање која су, са правне тачке гледишта, повређена права српским држављанима којима је онемогуђен улазак у Хрватску, Пауновић одговара:

- Забрана улазака особама са српским пасошем може се третирати као повреда члана 14. Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода који недвосмислено указује да се уживање права и слобода из ове конвенције обезбеђује без дискриминације по било ком основу. (Д. Р. Ђ.)