Европа нам враћа вишак избеглица!

Е. В. Н.

21. 09. 2015. у 15:34

Европска комисија "пресудила" да чланице ЕУ могу да депортују у Србију мигранте који не добију азил. Београд може да шаље азиланте у Румунију и Бугарску, али не и у Македонију

Европа нам враћа вишак избеглица!

ПРЕМА споразуму о реадмисији који Европска унија има са Србијом, Мађарска и остале чланице ЕУ могу да враћају у Србију мигранте из трећих земаља који код њих не добију азил! Ово саопштење Европске комисије наишло је на оштру реакцију председавајућег ОЕБС Ивице Дачића. Он је на годишњој конференцији ОЕБС у Варшави био изричит да је то за нашу земљу неприхватљиво и да ћемо бити принуђени да предузмемо контрамере.

Портпаролка ЕК Наташа Берто објаснила је да су односи са земљама изван ЕУ регулисани споразумима о реадмисији, који обавезују те земље да приме назад имигранте који не добију азил у ЕУ.

- Цела ЕУ има колективно такав споразум о реадмисији са Србијом - рекла је Берто, и навела да чланице ЕУ у Србију на основу тога могу враћати и српске држављане који не добију азил, што је повезано с безвизним режимом.

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да Србија очекује од Европе свеобухватно решење мигрантске кризе и да је спремна да преузме свој део одговорности.

- Не желимо да избегавамо своје обавезе у будућности. Волели бисмо да будемо део решења и већ смо понудили помоћ, што значи: нисмо чланица Уније, али када неко каже да би требало да делујемо као чланица и да преузмемо свој део терета и да две до три хиљаде људи остане у нашој земљи, ми ћемо то урадити. Врло је лако и једноставно с нама.

Он је навео и да и не крије да у Србији то није популарно, али и да не брине за реакцију људи који би желели да ставе жичану ограду око Србије.

Најновије саопштење ЕК у пракси значи да "вишак" избеглица практично могу да нам врате само Мађарска и Хрватска, и то ако докажу да су мигранти у те земље ушли илегално са наше територије. Неопходно је и да се Србија са тим сагласи. А Србији, с обзиром на најављено отварање поглавља, не преостаје много маневарског простора.

Према Даблинском споразуму, сви они који не добију азил у западној Европи, а оставили су отисак прста у Мађарској или Хрватској (далеко их је мање, јер је Хрватска убрзо престала да их региструје), могу бити враћени њима, а они их опет могу вратити код нас. Тако је ова бројка потенцијално већа него да их Мађари депортују одмах чим им одбију азил.

МРЕЖАМА ЛОВЕ ЉУДЕ МАЂАРСКИ премијер Виктор Орбан тражио је од парламента да одобри постављање војске на мађарској граници, јер се на њој "не брани само Мађарска, већ цела Европа". Парламент је затим усвојио закон којим даје овлашћење влади да распореди војску која може да користи маневарску муницију, гумене метке, пиротехничка средства, сузавац и пиштољ који кроз цев испаљује мрежу за хватање људи против илегалних миграната.

Нико нема ни најблажу процену колики би број људи на крају могао да заврши у Србији, али се сви слажу да ће они опет покушати да се пробију на запад. Засад се зна да је од почетка године кроз Србију укупно прошло више од 150.000 људи, а свега 600 је овде затражило заштиту.

Ситуацију додатно погоршава нови мађарски закон о државним границама, који уз могућност враћања избеглица држави порекла, сада помиње и "сигурне треће земље", у које Будимпешта убраја Србију.

- Већина земаља ЕУ то не употребљава, али су Мађари искористили ову могућност - објашњавају за "Новости" у Европској комисији, али и наглашавају да Мађарска неће моћи Србији тек тако да врати мигранте, већ да с нашом земљом треба да постигне билатерални договор. На питање зашто би било ко враћао избеглице у Србију, ако су они дошли из Грчке као чланице ЕУ, у Бриселу кажу да се мигранти не региструју у потребној мери при уласку у Грчку. Разлог су недовољни административни капацитети, али и свесно избегавање миграната да то учине.

- Тај проблем тренутно решавамо из више углова - кажу у ЕК. - Један је слање већег броја службеника на терен као испомоћ Грцима да би све избеглице биле регистроване. То би омогућило Србији да их даље враћа одакле су дошли. Друго је унутрашњи споразум међу чланицама о распоређивању додатних 120.000 избеглица на већ 40.000 постојећих, на основу квота.

Радош Ђуровић, из Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила, наводи да је Мађарска на основу билатералног споразума и до сада враћала мањи број илегалних миграната у Србију. Проблем ће настати ако почне да их враћа у великом броју одједном, за шта Србија нема техничке капацитете:

- Наша позиција је незахвална. Замислите људе који хоће да иду даље, а неко их у томе спречава! Ако остају дуже овде, они неће имати пара за приватни смештај и држава ће сносити већи терет. Зато мора да управља миграцијама и омогући им документа на основу којих ће легално трошити паре.

Ђуровић каже да ће Србија моћи по реадмисији да врати један број миграната Бугарској и Румунији, јер су одатле дошли код нас, али Македонији нећемо моћи, јер она не сарађује и УНХЦР ју је прогласио "несигурном трећом земљом".

Прилив људи у нашу земљу је у понедељак опет био повећан, па је, према подацима Комесаријата за избеглице, до 16 сати, у прихватном центру у Прешеву регистровано више од 700 људи.

Српски званичници оштро су реаговали и на чињеницу да Загреб не само да не отвара, већ и даље затвара путне правце из Србије ка Хрватској. Колоне камиона премашују 10 километара, због чега је, како сазнајемо, наш државни врх спремио оштру ноту Загребу. Дачић је у понедељак током дана покушао да ступи у контакт и са колегиницом Весном Пусић.

У Хрватску је до сада ушло 30.000 људи, а у међувремену је затворен и гранични прелаз Брегана према Словенији. Хрвати ликују јер се нису претворили у европски избеглички камп, а Словенци су бесни на владу у Љубљани због непопуларних потеза по узору на Виктора Орбана. Хрватски прихватни центри су тренутно празни, свега је осам људи затржило азил. Празне се и центри у Словенији.

- Срби и лицемерни Хрвати су нас надмудрили - пише љубљанско "Дело". - Са полицајцима који прихватају децу и отвореним границама, Србија се винула међу добре момке.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (110)

Tadeus

21.09.2015. 15:43

E, ako za to imaju pravnih osnova, onda je to u redu. Srbiji je najvaznije da se ne krsi zakon. Ipak, neka pricekaju dok se na izgrdi Beograd na vodi kako bismo im obezbedili dostojan smestaj. Kurta je nas - mi smo Murtini!

Posmatrač iz Nemačke

21.09.2015. 15:48

Sigurno da će EU da vraća izbeglice u Srbiju! Zato bi država što pre morala da zatvori granicu sa Makedonijom i da anulira obećanja premijera da su izbeglice "dobrodošle u Srbiju". Inače, obistiniće se brzo pisanje nekih zapadnih medija, da će EU u Srbiji pomoći izgradnje Prihvatnih centara za do 400.000 osoba koje bi onda, verovatno, za stalno morale da ostanu kod nas. Ili bar dok im ne dosadi sirotinjski život u SRB i ako se ratovi završe počnu da beže u svoje zemlje! Teško nama sa ucenama EU

dragan

21.09.2015. 16:53

@Posmatrač iz Nemačke - Ako u Srbiji smeste 400.000 izbeglica onda cete za jedno 20-30 godina gledati film repriza Kosova i kako je Sumadija uvek bila srce muslimanskih naroda.

Mikiboy

21.09.2015. 15:48

Da.Vi cete da pravite ratove po svetu a Srbija ce da prihvati izbeglice.Gospodja je zaboravila da kaze da Srbija ima pravo da vrati izbeglice u Makedoniju a ovi u Grcku.Treba da prekinu sa tom Ping-pong politikom i pod hitno da rese situaciju sa izbeglicama.

Mile

21.09.2015. 15:52

Naravno da mogu . Po tom istom osnovu mi mozemo sve njih da vratimo u Makedoniju i Bugarsku, jer nisu pali sa neba nego dosli odatle, a oni u Grcku itd. , pa da vidimo ko se tu Pravi Lud ?!

hekata

21.09.2015. 16:49

@QQI - Sta mislis koliko je citalaca vesti procitalo Vodju od Domanovica....verujem mali broj, jer bi rezultati proslih izbora morali biti drugaciji....Ali, nikad nije kasno procitati i Vodju i Dangu takodje, a neki bi mogli i Glisicevu Glavu secera..............

ACA BG

21.09.2015. 18:18

@QQI - Ne mora da znači. Podrška od 55%, nije realna, jer je izlaznost bila ok 50% od ukupnog broja birača, što znači stvarnih 26-28%! Stvarnih, ali ne realnih! Jer, koji je proseg godina tih što su glasali i koliko je procenata kupljenih glasova (na ovaj ili onaj način)!? Statistika je čudo. Slažem se da nije veliki broj načitanih i da bi svi trebali pročitati Domanovića!

ZVONO

21.09.2015. 15:55

Boze dragi i Presveta Bogorodice,eto na danasnji dan MALE GOSPOJINE potvrdih sumnju da ce ih slati nama.NJihovom brzobrazluku zaista nema kraja.Jesu li zato razvlacili vreme da nas"prime u zagrljaj".Ako je tako ZNALI SU GODINAMA ZA OVO.

Обичан грађанин Србије

21.09.2015. 17:05

@Igor - Можда сте ви припадник неког глупог народа, то нити знам нити ме уопште занима, али ја заиста нисам. На ово упозоравам (искључиво аргументима!) месецима уназад, и - шта се дешава? Барем 50% коментара "Вечерње новости" ми уопште ни не објаве, док оно што буде објављено полуписмени СНС ботови за свега пар минута "иските" десетинама "минуса". Не знам само где су сада сви ти еUрофундаменталистички сендвичождери да кажу нешто у одбрану њиховог Великог Безгрешног Вође и његових генијалних потеза...?

saša

21.09.2015. 18:09

@Igor - @Обичан грађанин Србије,pa zemljače ne mogu oni da objave drugačije i suprotne komentare od bootovskih,kad su im urednici i direktori iz stranke na vlasti......onako eUropski "nepristrasni i nezavisni"....

bez dlake na jeziku

21.09.2015. 15:59

Lepo...sta je to bogatu Srbiju i njenu mocnu ekonomiju?! Sitnica. Sad ce nas veliki i premudri vodja iznaci spasonosu formulu uspeha...uvesce novu stopu akcize na el. energiju, jos jedno 10-15%,smanjice dodatno penzije i plate za jos 10% jer mi smo human i nebeski narod puni saosecajnosti a treba nahraniti tu sirotinju. Ziveo nas veliki premudri vodja i njegova mudra i odgovorna politika !

zap

21.09.2015. 16:01

Ovo je dobro smeju da ih vrate u Srbiju ali ne smeju u Grcku. Da nije smesno bilo bi zalosno - ili obrnuto kako vam se vise svidi

Деки

21.09.2015. 16:02

Ево, о овоме сам писао недељама уназад! Сами смо (Вучићу) себи ово навукли на врат, од "хуманиста" за пример, до узурпатора европске хуманитарне политике, јер смо се већ изјаснили да прихватање миграната у обрнутом смеру не долази у обзир! Долази итекако, геније, само је питање када ћеш климнути главом! Страшно!!!

Љубица

21.09.2015. 16:04

ЕУ може да врати избеглице у Србију.Значи ли то да Србија може и треба да врати избеглице у Македонију или Грчку.Хоће ли ЕУ (крајње лицемерно) да изиграва своје постулате и законе показујући своју немоћ,да не кажем лажљивост и нељудскост уображених велможа.Пинг понг се игра са посебним лоптицама а не са живим људима.Лоше замишљен и спроведен план изазвао је сеобу народа и сад ту чорбу треба покусати без мрштења и избегавања.Не верујем да нису довољно паметни и душевни да те људе ваљано збрину.

Дарко Тот

21.09.2015. 16:05

Хахахаха,ето нам га прц од Европе којој се толико радујемо.На то се упозоравало још пре.

Miki

21.09.2015. 16:05

Gde su sad Vučićevi i Dačićevi botovi da pohvale svoje šefove i potpisivanje sporazuma o readmisiji? Sada ćete da razmislite za koga glasate i da li ćete da izlazite na demonstracije.

Momcilo

21.09.2015. 16:06

Da li su te nase "diplomate" u Ministarstvu spoljnih poslova nekada cule i procitale taj Sporazum o readmisiji koji je Srbija potpisala sa EU. Naravno da nisu, jer tamo radi samo intelektualni otpad ove drzave, pocev od kadrova koje je doveo Svilanovic pa preko Tadicevih, Jeremicevih i Borka Stefanovica pa sve do ovih sada Dacica i kompanije.

jaja ture

21.09.2015. 16:12

Oprem dobro! Vucicu uzmi sad pogacu i so pa sacekaj ove na povratku!Vi ste najpametniji, ja bi se bar zamislio kada mi mnogo ljudi nesto sugerise, a ne da ih uopste ne cujem nego teram svoje kao june!!!

dorcol

21.09.2015. 16:16

sad ce svaki srbin imati po jednog izbeglicu da napravi selfi ,zasto da tu privilegiju ima samo premijer hahahahaha

Pero zdreo

21.09.2015. 17:35

@Pravnik - Izbeglice i migranti ulaze na teritoriju srbije iz Makedonije. registruju se u Srbiji, i posto im je Srbija izdala papire o mogucnosti kretanja kroz Srbiju u roku od 48 casova, clanice sengenskog sporazuma imaju pravo da ih vrate natrag u Srbiju.

перица

21.09.2015. 18:33

@Pravnik - Кога брига за ЕУ законе и права, која се ни код њих не поштују. Ми немамо ништа са ЕУ. И нема ЕУ ту силу да врати хиљаде људи који то не желе иначе ће избити велики немири у ЕУ.

MOРАВАЦ

21.09.2015. 16:19

Pa zar naš Premijer Vučić nije rekao da su zemlje Evropske Unije naši prijatelji,ha ha ha,valjda je svima jasno kako nas potcenjuju i uslovljavaju,napred velikim koracimo u EU.

Dusan

21.09.2015. 16:22

To je i bio plan. Sad cemo imati jos vise prilika da pokazemo srpsku gostoljubivost i najevropskije ophodjenje prema potomcima Muhameda. Mogli bi i svoje stanove da im ustupimo da se ljudi ne potucaju po ulicama.Sta nas briga za nasu sitorinju i 300000 prognanih Srba.

Pero

21.09.2015. 17:32

@Dusan - Nema pravo. Jer sve izbeglice i migranti koji su se registrovali u Srbiji, mogu na osnovu sporazuma o readmisiji sa zemljama clanicama sengenske zone, biti vraceni u zemlju registracije. U ovom slucaju Srbiju.

Dragan

21.09.2015. 16:47

@Mr.Neo - Na zalost to pravo nema. Zato sto je Makedonija od strane UNa (gle cudo) proglasena za nesigurnu zonu za izbeglice, zbog napetosti u Makedoniji. Jedini izlaz je poslati izbeglice u Grcku, ali cime?

Dusan

21.09.2015. 16:58

@Mr.Neo - Nema jer je jedina sigurna treca zemlja Srbija, a Makedonija to nije. Cak i oni imaju vise kicme.

andrija

21.09.2015. 17:47

@Mr.Neo - Ne mozemo ni u Grcku da ih saljemo jer je i ona nesigurna drzava, 100 %. Znaci, Turska!

Kole

21.09.2015. 16:31

Dejan Lucic o ovome upozorava vec par godina, ali ljudi odmahuju rukom - sarlatan, teoreticar zavere. Samo nek nastave da zabijaju glavu u pesak.

Ljuba

21.09.2015. 16:39

Svaka čast Vučiću! Sad kad migranti počnu da grade kuće i otvaraju firme po Srbiji, biće nam extra.

Bob 61

21.09.2015. 16:41

Nije meni samo sto ce da vracaju, nego sto ce prvo da proberu, pa da vracaju one bez skole ,mozda bolesne, ili kozna kakve kriterijume ce primenjivati. Tek trijsze ce biti i bezbednosne i po godinstima. Elem nek nam je Bog upomoc. Kad kazem Bog i mislim na njega a ne na .... Neka mi Bog oprosti , ali nadrljali smo zbog samoreklamerstva i zelje onoga drugog da se hvali svojom velicinom. Ajd sad da ne preteram

Чапајев

21.09.2015. 16:49

Да се то и деси, опет следи онај хаос који смо видели на мађарској граници, само сада са 100.000 избеглица и на мађарској и на хрватској и на словеначкој граници. То вам је негде око пар дивизија људи којима живот не значи ништа ако не стигну до свог одредишта.

Džo, Džet, Averel i mama Dalton

21.09.2015. 16:51

Biće onako kako kauboji kažu. Izjave zvaničnika ponekad se ne razlikuju od običnog laprdanja.

Dragan Sweden

21.09.2015. 16:55

EHH Srbi milon Godina ce da prodje i necete moci da svatite sta su germani.Oni sve sto rade to je smisljeno. Pokazalo se da srpski politicari posle Milosevica nisu dorasli ovim sa zapada i oni sa njima rade sta hoce.

Bugi

21.09.2015. 20:02

@Dragan Sweden - Ohladi.vrati se nazad pa onda lupetaj.Od takvih je i bog digo ruke a Srbija pogotovo.!!

Miki

21.09.2015. 17:08

srpskoj naivnosti kraja nema. a sad kad odbijete onda cete biti najgori zlotvori ko i ostali prethodni kvislinzi

Sredoje

21.09.2015. 19:56

@Miki - Nije rec o naivnosti, znas vrlo dobro da se radi o kukavicluku i nedostatku ponosa.

boško

21.09.2015. 17:09

Na pitanje koje dosta vas postavlja da li Srbija može "azilante" da vrati u Makedoniju glasno i jasno NE MOŽE a zašto? Zato što smo "mi" zvali predsednika Makedonije da ih sve pusti kroz Makedoniju i zato što ih Makedonci sada neće primiti nazad. Moje lično mišljenje je da je neko uzeo debele pare da naseli hiljade "azilanata" u Srbiju. Setite se izjava Brankice mislim Janković o sledećoj fazi naseljavanju muslimana u prazne delove Srbije. SLEDEĆA FAZA!!!!

vh

21.09.2015. 17:11

klap klap klap bravisimo! srbende i evro-fanatici svi ste vi u pravu. Posebno velikosrbende, sad ce oni migrante izbaciti silom iz Srbije- tu nema nikakve sumnje. Al' kad vam se podvikne iz Brisela, odmah stanete mirno- ni psi nisu ovako poslusni kao Vi. Ajmo novinarcici i vlastodrsci svaki po 3 porodice u stan- 5 puta dnevno klanjanje. 'Merhaba'.

tina

21.09.2015. 17:23

Srbijo zemljo ! Ne primaj nikoga preko Preševa....Svi neka ostanu u EU a to je Grčka,pa neka se ona sa ostalima članicama dogovori oko izbeglica. Mi pored naših izbeglica imamo i sobstveni narod koji je gladan..!! 1999 god. ni jedna evropska država nije primala naše ljude jer ih je bombardovala.G. Vučiću! Živim u Sloveniji koja nije više ono što je bila najbogatija u regionu,ali na fin način brane svoju teritoriju od izbeglica...:)) Naš narod je sit sobstvene bede..

Prudon

21.09.2015. 17:24

Mogu ! Ali i mi možemo da ih ne primimo ! a izbeglice svugde oće samo u Srbiju neće.To na ide na ruku. Znači ostaće nam da uživamo sami naše blagostanje !

Srb

21.09.2015. 17:36

Izbeglice su u Srbiju dosle preko Grčke tj. evrope prema tome to je propaganda kako bi smo prihvatili izbeglice kod nas lazu nas nasi i montiraju.Nije istina da se kod nas moraju vratiti izbeglice vec u grcku i bugarsku. A u buduce nemojmo da popisujemo izbeglice jer to ne rade ni ostali bas zbog toga

Ivan Zgrozeni

22.09.2015. 12:56

@Srb - Kada su usle u Grcku vec su bile u EU. Njih je EU poslala kod nas.

Bonaprta3

21.09.2015. 17:38

Mogu da vrate, ali sa klauzulom nesmete da ih vratite u Makedoniju niti u Grcku inace nista od poglavlja. Predlazem da kladionice otvore opkladu na ovu kartu. Drugo lepo su naucili oni emigrante, a oni primenjuju. Otisak prsta uzima samo Srbija, neradi to ni Mk ni Gr pa neka neko dokaze iz Srbije da su oni tamo bili. Srbijo opet si ispala ovca za sisanje.

jakoja

21.09.2015. 17:41

Ali mi Srbi smo najgostoljubiviji i niko sem nas ne voli izbeglice na taj nacin. Molimo vas dajte nam jos izbeglica. Jel moze jos malo iz Somalije, nesto smo tanki sa njima. KRETENI !!!

Бг

21.09.2015. 17:44

одма зидови около иначе србистан ал арабија у најави

stefan

21.09.2015. 17:53

Grcka 20 godina vec trazi solidarnost od svoje Evropske " partnere". Primila je vise od 4 milliona migranata ( i deportirala ih ali na masovno kao sto se dasava sada). A zapadnoevropljani, hipokriti kao uvek, ne samo zezali vec optuzivali Grcku za nehumanu ponasanju....E sad je stigao vreme da pokaze i zapadna Evropa humanu ponasanju i njeno pravo lice!

kontras

21.09.2015. 17:55

Ja sam Srbin i otvoreno kazem da sam protiv ovakvih navodnih izbeglica ali bih bio najstecniji kada bi ih sve do jednog vratili Srbiji.Nasi pliticari se glumeci humaniste ponadali da ce dobiti lake poene time sto ce proslediti ovo zlo drugom ali su se nesto u ovom racunu preracunali.E sad cemo da vidimo kako ce da se ponasaju kad ih oni dobiju da se sa njima nose.

Money, money

21.09.2015. 19:14

@kontras - Какви поени, зар мислиш да им ЕУ пише поене? Они то раде због "повољних" нових кредита за отплату старих.

saša

21.09.2015. 18:13

Bootovi,pa gde su + i komentari hvale na "mudre" odluke voljenog Berlina i EU??? Lično bi vas naterao sve i jednog evrofila, da primite po 10 talibana u svoj stan ili kuću,i da ih držite narednih 10 godina o svom trošku,da tako pokažete lično svoju "humanost,ljudskost i solidarnost " na svojoj koži,stoko!Da delite sendvič vaš bootovski nasušni sa njima,i crvenu naravno!

Антибот

21.09.2015. 19:10

@saša - Главни, дежурни бот нема идеју шта да пишу, а остали ботови мисле исто што и ми.

Konspirator

21.09.2015. 18:46

Da su odgovorni čitali i usvojili komentare antibotova (kad već sami ne mogu da osmisle neku pametnu strategiju), u julu mesecu bi već pravili ogradu na makedonskoj granici, umesto toga registrovali su buduće građane Srbije i kritikovali Orbana. Da sam vlast sada bih pobegao u Urugvaj.

KJ

21.09.2015. 19:01

Kako stvari stoje, Vlada još samo da odredi lokaciju za gradnju "sabirnog centra" za planetarne izbeglice koje će EU da deportuje... Bravo za nas

Konspirator

21.09.2015. 19:08

Poštovani komentatori, pomozite. Tražim neki jači izraz od veleizdaja. Mnogo jači.

Ivan Zgrozeni

22.09.2015. 12:51

@Konspirator - Ostavka vlade! Vucic je lakoverno, sledeci instrukcije EU otisao u Srebrenicu gde su pokusali da ga kamenuju. Sada naivno naseda jos jednom. Uzgred, UNHCR placa zemljama koje prime izbeglice. Nije mnogo. Manje od deset dolara na dan po izbeglici. Da li je moguce da je Vucic zbog novca pristao da se izbeglice smeste kod nas?

KJ

21.09.2015. 19:18

I evo šanse za Vladu Srbije da ih hvale iz EU, da ih tapšu po ramenima i odaju priznanja za human odnos... U međuvremenu, aktuelnom demografskom politikom vrše genocid nad sopstvenim narodom, što će za posledicu imati drastično smanjenje broja Srba, tako da neće biti problema za životni prostor.

Dumar

21.09.2015. 19:35

Nemojte tako o nasim iskrenim prijateljima iz EU. I ne samo iskrenim, nego i velikim. Ma najvecim. Kako oni nama zele dobro. Tako im Bog pomogao.

Makedonac

21.09.2015. 20:04

Srbija i Makedonija imaju pravni osnov da izbeglice koje su ušle preko Grcke (EU) vrate nazad, i zatvore granice.

Stole

21.09.2015. 20:29

Ako sam dobro razumeo ne mogu da se vrate u Grčku jer tamo zbog "nedovoljnih administrativnih kapaciteta" nisu registrovani a ne mogu ni u Makedoniju jer nije proglašena za "sigurnu zemlju"!? Da nije tužno zbog nesrećnih uzbeglica, ovi pokušaji pravnih egzibicija bili bi smešni. Izgleda da su ušli u Srbiju na graničnim prelazima Srbije i Sirije,Iraka i Avganistana. Mislio sam da je briselska administracija samo kvarna ali izgleda da je i glupa. Ako zadrže vodu u džepu tako će i izbeglice u Srb.

VladaNapolje

21.09.2015. 20:53

bravo saša,najbolji i najpametniji komentar da sam skoro procitao... pravi srbine pozdrav!!! ps bice rata u srbiji uskoro narode,spremite se...

branka

21.09.2015. 21:04

Tacno ..."Vrlo je lako i jednostavno s nama." Sve je unapred isplanirano ,samo je pitanje nacina realizacije i u kom momentu ,radi kompletnog manipulisanje mase .Sada nisu vise u pitanju ni izbeglicki centri ,vec potpuna izmena demografske strukture Srbije ,sa konacnim ciljem etnickog ciscenja .Kratko i jasno ,Srbija je u vanrednom stanju u svakom pogledu ili se to zove "nema problema ".

Bugi

21.09.2015. 21:17

Bozje koje su to budale. Pa nemisle valjda ako ih vrate(akoje to uopste moguce) da bih oni osali u Srbiji.??? Pa bilo gde da ih posaljemo Madjarsku ili Hrvatsku opet su u EU.. Pa opet kod nas mi opet kod njih i tako mozemo dok nekome nepukne film.

Duško

21.09.2015. 21:26

Kad napune Srbiju turcima i muslimanima, tražiće da se poštuju njihova prava. Ako se odluče uzeti Srbiju, reći će da se ne poštuju prava manjina, i doći će avionima kao na Kosovo , ako ih ne pustimo milom. Tako braćo Srbi sad znate sve. Samo ne znam kud će s nama.

Nighthawk

21.09.2015. 21:36

Одабраће оно што вреди онај шкарт нама... А ви немојте да штитите границе. Ако нисте у стању ви то реците...

Nebojsa007

21.09.2015. 22:42

Setite se sta je Gadafi reka neposredno pred njegovo sklanjanje:"ako unistite mene imacete milione izbeglica po evropi. ja sam vam jedini stit..." I ispostavi se da je bio u pravu

Pera

21.09.2015. 23:34

UNHCR je i Srbiju proglasio nebezbednim mestom za azilante. Tako da ovo dizanje panike otpada

Paja

22.09.2015. 08:20

pod HITNO zatvaranje granice za Makedonijom. I zbog priliva novih izbeglica i zbog zastoja kamiona koji dolaze sa severa gde Hrvati drze zatvoren nas granicni prelaz

Nauta Brodic

22.09.2015. 10:12

Koji je to nas "deo odgovornosti"? Za sta smo to mi odgovorni? Za rat u Siriji i Avganistanu???

Sale

22.09.2015. 11:16

Ko je odgovoran, za readmisiju se znalo od kad je krenuo talas migranata!? Jedino se ova nesposobna Vlada pravila mutava i primala ih i sakom i kapom. Madjari i Rvati lepo zatvorise granice!

Zeks

22.09.2015. 11:39

Nama ostaje onda da mi pokusamo negde bezati.Ili,izazvati neki rat,da pobegnu i odavde.Pa njih ce za 5 godina biti milion.

pera

23.09.2015. 10:17

@Zeks - "Vrlo je lako i jednostavno s nama." - kaze srpski premijer, prosto covek ne zna da li da se smeje ili da place, predlazem ono trece

Ivan Zgrozeni

22.09.2015. 12:44

Vlada da podnese ostavku. Severni tok 2 se gradi a Juzni tok je zaustavljen. Rat u Siriji je izazvan da bi mogao da se zavrsi gasovod od Katara do Turske gde bi se spojio sa Nabuko gasovodom. Time bi Istocna Evropa definitivno bila otrgnuta od uticaja Rusije i bila primorana da sledi Zapad u politici koju vodi na Bliskom i Srednjem Istoku. Nas ce, usput, da poturce da bi nas i na taj nacin udaljili od Rusije. Muslimani bi bili korisceni za izazivanje unutrasnjih kriza kada ne poslusamao Vasingto

Gradjanin

22.09.2015. 16:36

@Ivan Zgrozeni - Turska služba je verovatno najjača u Srbiji, a jača i od Hrvatske, i verovatno deluje kroz jednu ezoterijsku grupu... jedino se tako može objasniti ovoliki priliv izbeglica a da se ništa ne preduzima... Ova zabrana vraćanja u Makedoniju zaista zahteva objašnjenje vlade šta se dešava, šta su nam to uradili i šta to rade!? Kako uopšte EU može da zabrani vraćanje u Makedoniju!? Mi nismo članica EU, anije ni Makedonija!? Na šta smo mi to sve pristali!?

Стефан Зоран

22.09.2015. 20:30

@Ivan Zgrozeni - Грађанине, Турска само користи ситуацију, у питању је нешто много старије, замишљено још 1922. Пронађи на интернету и прочитај нешто о Куденхове-Калерги плану чију завршну фазу сада спроводи CIA. Запад зна за то и зато "признаје" да је Србија најхуманија и најсигурнија замља за арапске и црначке мигранте. Вероватно и најбогатија?

ТЛН

22.09.2015. 13:05

Нико ништа не враћа, знају се наређења и шта је потписано!

ТЛН

22.09.2015. 13:05

Нико ништа не враћа, знају се наређења и шта је потписано!

Gradjanin

22.09.2015. 16:38

Odmah demonstracije protiv Beograda na vodi - da pokažemo EU da smo hrišćani i da ovde nisu dobrodošli!!! Ni izbeglice, ni islamski centar, ni šeici - ništa!Odmah!!!

Искусни

22.09.2015. 23:31

Е мој госн Урбан. Пази шта радиш. И Срби су на Косову бранили целу Европу тамо неке 1389, па после у Крајини да би оба пута после најебали изгубивши и Косово и Крајину. Теби прети према томе губитак целе земље јер није већа од Косова и Крајине заједно.