На заједничкој седници одборника у суботу су представници пет политичких странака Албанаца из Прешева, Бујановца и Медвеђе формирали асоцијацију три општине. Ова одлука је донета са циљем да Албанци на југу Србије добију иста права као што имају Срби у ЗСО на Косову и Метохији.

За проглашење асоцијације су гласала 43 одборника од 68 из пет од седам албанских партија на југу Србије. Седници у згради Скупштине општине Прешево, међутим, нису присуствовали одборници из Медвеђе, у којој се сутра одржавају локални избори.

Одлуку су подржали Покрет за демократски прогрес Јонуса Муслијуа, Група грађана која има одборнике, а коју предводи Рамзи Љатифи, Демократска партија чији је лидер Нагип Арифи, Демократска партија Албанаца коју предводи Рагми Мустафа и Демократска унија долине на чијем је челу Скендер Бестани, а на седници се нису појавили одборници Демократске уније Албанаца Рамија Зулфијуа и Покрета за демократско деловање Ризе Хаљимија.

- Албанци не траже ништа више од онога што имају Срби у ЗСО - рекао је после седнице Јонус Муслију. - Циљ асоцијације је да Албанцима обезбеди права која су предвиђена за Србе у Заједници српских општина, а што се пре свега односи на права у области полиције, судства и здравства.

Новинарима, међутим, није предочено чиме ће се конкретно бавити асоцијација и која ће овлашћења имати. Албански одборници су само најавили да ће ускоро бити формиране радне групе за доношење статута.

ЂУРИЋ: НЕ ТРЕБА ИЋИ ПУТЕМ КОНФЛИКТА

Албанцима у Прешеву и Бујановцу треба посао, треба им сигурна будућност, а не пут шовинизма и конфликта, који може да резултира само већим исељавањем младих Албанаца из тог дела Врањске котлине, изјавио је директор владине Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Ђурић је поводом формирања асоцијације општина Прешева, Бујановца и Медвеђе поручио да ће Србија поштовати своје законе, да неће одговарати на провокације и да ће истрајно и посвећено ширити људска и народна права Албанаца, у складу са важећим прописима.

СТАНКОВИЋ: РАЗУМ УМЕСТО ЛАЖНИХ ПАРАЛЕЛА

ПРЕДСЕДНИК Координационог тела за Прешево, Бујановац и Медвеђу Зоран Станковић је изјавио да безбедност на подручју тих општина неће бити угрожена формирањем заједница албанских општина.

Он наглашава да у бриселском дијалогу није прављена паралела измеду севера КиМ и три општине на југу Централне Србије и да Албанци из тих општина ни у једном случају нису били предмет разговора.

Подсетивши да поменутој седници нису присуствовали сви албански одборници из Прешева и Бујановца, те да није било ниједног из Медвеђе, Станковић је рекао да се нада да ће превладати разум.