ПРЕДСЕДНИК Србије Томислав Николић у петак, 11. септембра, путује у званичну посету Светој столици, током које ће имати разговоре у четири ока са папом Фрањом и његовим најближим сарадницима.

Према нашим информацијама, шеф српске државе ће поглавару Римокатоличке цркве пренети захвалност за став Ватикана који не признаје једнострано проглашену независности Косова и Метохије, и затражити помоћ за спречавање покушаја Приштине да постане члан Унеско. Утицај који Ватикан има у католичким земљама веома је значајан у борби Србије да очува своју културну и верску баштину на Косову.

Међу темама разговора наћи ће се канонизација хрватског кардинала Алојзија Степинца. Ватикан је предложио да се о овом питању оснује мешовита комисија, у коју би били укључени и представници СПЦ, а која би требало да почне да ради крајем септембра. Очекује се и да Николић понови позив папи да посети Србију.

Током прве званичне посете Светој столици, Николић ће одликовати папиног најближег сарадника Пјетра Паролина, који обавља функцију државног секретара, Орденом Републике Србије на ленти, због заслуга на унапређењу билатералних односа, а посебно зато што Ватикан не признаје независно Косово. Папа Фрања не може да буде лично одликован, због завета скромности.

Након посете Ватикану, председник Николић би требало да се сусретне и са првим човеком Италије Серђом Матарелом.

БЕЗ "ФАЛКОНА"

НИКОЛИЋ је требало да се сретне са папом 17. априла, али је та посета отказана због квара на владином "фалкону", који се после праве драме у ваздуху, после сат лета, вратио у Београд. Овога пута, како сазнајемо, српска делегација путује у Рим редовном линијом "Ер Србије".