Дачић: Тадићу, гледао си ме у очи, а шпијунирао седам година; Тадић: Сметао ми је лидер СПС

Агенције

08. 09. 2015. у 19:08

Лидер СПС Ивица Дачић каже да је после данашње изјаве бившег председника Србије Бориса Тадића очигледно да су постојале параполицијске снаге које су радиле за једну особу, а да снимци служе за уцењивање

Дачић: Тадићу, гледао си ме у очи, а шпијунирао седам година; Тадић: Сметао ми је лидер СПС

Ивица Дачић

БЕОГРАД - Лидер СПС Ивица Дачић каже да је после данашње изјаве бившег председника Србије Бориса Тадића очигледно да су постојале параполицијске снаге које су радиле за једну особу, а да снимци на којима су он и Родољуб Радуловић служе за уцењивање и изазивање политичких потреса.

Он је на конференцији за штампу рекао да је бивши председник коначно признао да је знао за снимке и пре него што му је (Дачићу) нудио коалицију након избора 2012.

"Рекао је да је за снимке сазнао 2009. године, а он мени средином 2012. нуди коалицију. Три године после тога признао је да је знао за снимке, а никада ми није рекао ни реч о томе. Самим тим је признао да снимци нису служили за борбу против криминала", рекао је Дачић.

Напротив, додао је, све време су снимци служили за уцењивање као и сада што служе за изазивање политичких потреса.

"Сада је јасно да смо у држави имали параполицијске снаге које су радиле за једну личност у држави, а не државу, јер сам и ја био део државе", нагласио је Дачић упитавши како је Тадић могао да чује за снимке на Савету за безбедност, чији је и он био члан као министар полиције.

С тим у вези је поменуо изјаву некадашњег министра одбране Драгана Шутановца путем Твитера да ни он није знао за снимке, а био је члан Савета за безбедност.

"Очигледно да ја нисам био на том састанку Савета или су те структуре обавештавале само одређене чланове", приметио је Дачић нагласивши да му је жао што по ко зна који пут мора да говори о састанку с Радуловићем, те да намерава последњи пут да се обрати на ту тему јер је већ одавно све познато.

"Нисам никада имао тајне састанке, постојала су само тајна праћења", констатовао је Дачић поручивши да "није идиот да у присуству полиције" ради нешто нелегално.

С тим у вези је двојицу полицајаца упитао где су били тада, "Лазаре јеси био присутан, Ацо где си седео", а оба припадника МУП-а су потврдила да су била на састанку и седела само два и по метара од њега.

"Нисам знао да се води истрага против било ког од тих људи. Тек је две године касније поднета кривична пријава против Радуловића", објаснио је он и додао:

"Седам година је ваљда довољно време да се анализира природа мојих контаката и комуникација. Очигледна је жеља била да се ја увучем у цео процес не обавештавајући ме да се у мом окружењу налази за полицију сумњиво лице, што је била њихова обавеза. Ја сам тиме могао да угрозим безбедносни систем земље", навео је Дачић додајући да Радуловић није био у Белој књизи о оргнаизованом криминалу када се све дешавало.

"Моји контакти нису били тајни и сви људи у кабинету председника Тадића су знали за то. Циљ свега је био да се увучем у ову причу као и председник Црне Горе Мило Ђукановић", рекао је, оценивши да је ту реч о трговини политичким утицајем.

"Нећу више ни о Бананама, јагодама и било чему, то нека раде полиција и тужилаштво", поручио је Дачић.

Дачић је рекао да не жели да каже ништа против МУП или БИА јер све што је урађено не може да има везе само са њим, истичући да не напада институције и систем већ политичку злоупотребу полицијских података.

За седам година, додао је, треба да се одлиучи да ли је нешто кривично дело или ће служити за политичко поткусуривање.

Осврћући се на Тадићеву изјаву да је остао у коалицији са СПС, јер није желео да наштети међународној истрази, Дачић је рекао да се пет пута видео са директорима БИА и ФБИ, који, како каже, нису шарлатани да се састају са неким ко има везе са крималом.

Тадићу је зато поручио да не пребацује кривицу на Вучића и додао:

"Ти си хтео да ме сахраниш, гледао си ме у очи, а пратио си ме и шпијунирао. Тако си се односио опрема другима и тако си и прошао. Седам година ми уништаваш живот. Имао си четири године да ме ухапсиш, што ме ниси ухапсио тада".

Говорећи о свом односу са Родољубом Радуловићем, Дачић је рекао да је Радуловић био присталица ДС и да га је целог лета убеђивао да треба да иде са демократама у коалициију.

Он је прочитао и део говора Бориса Тадића на Конгресу СПС децембра 2010. када је обећао да ће ДС и СПС креирати пут Србије, а затим и новинске написе с поруком да демократе желе у коалицију са СПС.

"Како те није срамота да ово причас ако знаш да сам ја сумњиво лице", упитао је Дачић додајући да би и он могао да говори о томе с ким се Тадић састајао у својој резиденцији, али да није полиција, суд или тужилаштво да о томе говори.

Мислите да је Вучић луд да организује тако нешто у дану кад се састаје са ММФ, зашто би себи кварио важан састанак, упитао је Дачић наводећи да није Вучић, преко ЦИНС-а, КРИК-а или других организација пласирао те информације, посебно с обзиром да су "они стално писали неистине о влади".

ТАДИЋ: СМЕТАО МИ ЈЕ ДАЧИЋ
Наравно да ми је сметало то што смо били у коалицији са Ивицом Дачићем и Социјалистичке партије Србије (СПС), али је то било нужно и воља грађана, рекао је бивши председник Србије Борис Тадић.

Лидер Социјадемократске странке (СДС) Борис Тадић рекао је у Кажипрсту да му је током каријере "сметало да буде у коалицији са бројним политичарима", али и да је то била обавеза према грађанима.

"Када се формирала та коалиција, да сам се ја као председник на неки начин умешао у истрагу (о Родољубу Радуловићу, који је осуђен за шверц кокаина пр.н.), обавестио о томе Дачића или га искључио, извршио бих кривично дело", рекао је Тадић, преноси Б92.

Тадић је рекао да никада није видео снимке које је у пондељак објавио КРИК, на којима се виде тадашњи министар полиције Ивица Дачић и неки његови сарадници на састанцима са Родољубом Радуловићем, који је осуђен за шверц кокаина.

"Морам да истакнем да није врх МУП само кабинет министра, већ су ту и директор полиције и други директори који су радили свој посао у складу са законом док сам био на челу државе. Снимке нисам видео, али сам обавештен о тим састанцима редовном процедуром почетком 2009. године. Надлежним институцијама сам као председник републике и Савета за националну безбедност рекао да раде свој посао", рекао је Тадић.

Тадић је рекао и да у том периоду нико није правио досијее, већ да су се све истраге спороводиле у складу са међународним и домаћим законима.

"Нико није прислушкиван без овлашћења надлежних институција, били смо друштво без политичких досијеа, добили смо статус слободног друштва, јер су међународне безбедносне институције контролисале шта се дешава. Данас то није тако, данас људи говоре шапатом", рекао је Тадић.

Он је рекао да не жели да учествује у прављењу спекулација и одбацио је тврдње посланика СПС Вање Вукића да је објављивање снимака "уцењивачки метод ДС", као и да му је неко од демократа рекао да је "сређено да Тужилаштво не дира тај случај".

"Вукићева изјава је чиста лаж. Мислим да инсинуира на Миодрага Ракића, што је нешто најсрамније што се може, али то је морални апарат СПС. Са Дачићем о том случају никада нисам разговарао и спреман сам да идем и на детектор лажи. Сигуран сам да Ракић никога није уцењивао, а нико други из ДС није имао увид у то, јер је само Ракић био надлежан", рекао је Тадић.

Он је рекао и да је добио податке о клану Дарка Шарића крајем 2008. и почетком 2009. године, од међународних обавештајних агенција и да српска полиција није била укључена у операцију, "иако је Дачић полицији приписивао и те резултате".

"Међународне обавештајне агенције су контактирале нашу агенцију, а на полицију, па ни министра", рекао је Тадић.

Тадић је оценио да му нису јасне и да су излишне Дачићеве реакције на то да је "сниман", јер није био он предмет праћења, већ Радуловић.

ДАЧИЋ: НЕ ДЕЛИМ ПОЛИТИЧКЕ СТАВОВЕ СА ПАЈТИЋЕМ
Дачић је изјавио да не дели политичке ставове са лидером демократа Бојаном Пајтићем.

Коментаришући изјаву потпредседника СНС Небојше Стефановића да Дачић и лидер демократа после објављивања снимака састанка са Родољубом Радуловићем говоре исто, Дачић је на конференцији за штампу рекао да са Пајтићем не дели политичке ставове и да се није идентификовао са оним што је Пајтић рекао.

Он је додао да ће о случају објављивања снимака разговарати са премијером Александром Вучићем кад се врати у Србију.

Додао је и да неће да коментарише било чије изјаве, али и да ни од кога није тражио подршку.

"Ову битку бијем седам година и не тражим подршку ни од партијских другова. Само говорим о томе да је једна ствар кад човека стрељате - то је једно, а друга је ствар кад га сто пута водите на стрељање", рекао је Дачић.

Упитан да ли је изненађен подршком коју је добио од председника државе Томислава Николића, Дачић је рекао да је није тражио и да свако има право да изнесе свој став.

"Ја сам само констатовао да је у овом случају долази до политичке злоупотребе полицијским подацима из истраге и да је то једна врста трговине политичким утицајем, што не сме да се понавља", рекао је Дачић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (40)

Besposlen

08.09.2015. 19:22

Hahaha tipično kad bukne ljubav, "sram te bilo kako si mog-ao-la, a voleli smo se" Nego bolan Ivice kako da ne saznaš za par godina druženja sa kim si se družio, nisu li u one tompuse ubacivali štogod jače?!

Nemanja

08.09.2015. 19:26

Sada mu kriv Tadic sto se vidjao sa krimosima?! A AV je izabrao pravi trenutak, pred izbore koji ce ubrzo, da plasira ovo.

poki

08.09.2015. 19:46

Meni i dalje nije jasno zasto se tadasnji ministar unutrasnjih poslova sastajao sa Radulovicem? Koji su to drzavni interesi bili u pitanju? O kojim pitanjima su raspravljali? I zasto se posle toliko godina objavljuju ti snimci?

Одлази Иневраћајсе

08.09.2015. 20:25

А ти си био друг министар полиције и ниси знао да сам себе шпијунираш? Уосталом најбоље квалификације о овом другу дао је сам друг Непогрешиви, пре него што га је узео у другарску владу, назвао га је јавно највећим другом Лажовом (молим видети Јутјуб)...

Сигуран знак

08.09.2015. 20:52

У наслову нема Вучићевог имена, он чак и није у Србији, а ботови се сјатили на ову страницу. По њиховој реакцији, јасно је да је нова коалиција на помолу...

Još jedan znak

09.09.2015. 20:19

@Сигуран знак - Ti i Nemanja imali najviše pluseva i, odjednom, još više minusa! Zašto pominjete AV, izbore i nove koalicije?

ventilator

09.09.2015. 07:43

@havi - Vreme da opet se prljavi veš, bivših koalicionih partnera, iznese u javnost na "provetravanje".

БЛЕСИНГЕР(шипац)

09.09.2015. 00:48

Проверена "игра" нато-нациста са "режимима" које занима слобода и национални просперитет... о'ма се емитује "снимљена" серија шпијуна и шпијунирања...

Milos Veliki

09.09.2015. 01:32

Dok im je Dacic davao kvorum za tadasnju Vladu, nije im smetalo to sa kime se sastaje, a sada jedni od drugih peru ruke, to je zaista smesno, dok se ne umesa zakon i taj cirkus resi. Sto nema snimaka za Vucica ovako, nego samo lideri stranaka za koje svi znamo koliko su nas unazadili pogresnim politickim potezima u razlicitim vremenskim periodima?

Slavica

09.09.2015. 02:53

Svi vi spadate u isti kos Dacicu,Tadic,Pajtic i jos par drugih od vodecih ljudii treba vas sve kazniti po zakonu !!!!!!!

Radojko

09.09.2015. 10:23

@Slavica - Zaboravio si da stavis u taj kos i ljude koji su na vlasti,pa budi iskren i covek,nisu se ovi pojavili juce ,svi znamo ko su.Ali mozda si se plasio da ti ne objave komentar.ili imas interes

Ivan Zgrozeni

09.09.2015. 05:19

Bivsi ministar policije pominje neke "parapolicijske snage". Gluposti. To su snimci koji su izasli iz jedne ambasade (kao u BJRM).

VASKE

09.09.2015. 05:43

Vrlo prosto i jednostavno ako postoje dokazi Dačića u pritvor. U suprotnom pucanje u prazno. Razume se idu izbori i treba politickih poena.

Potom

09.09.2015. 07:09

Partije zvati "interesne grupe". Kakve bre volje naroda, koga lažete? Narod glasanjem omogućava nekima više a nekima manje mogućnosti za krađu (kombinacije), i oko toga se glože probisveti ("političari"). 90% svog radnog vremena kombinuju mogućnosti i realizuju poslove gde su "dobri". Nama je bolje da budemo pod turcima, nemcima ili kinezima nego pod "našima" jer je manja šteta.

Zika

09.09.2015. 08:13

Sada je Vucic kriv, opet? Da li se Dacic sastajao sa biznismenima ili ne ? Ili je to samo bio neki reality, jer ova raja za bolje ne zna.

Dragoslav

09.09.2015. 08:25

To što ga je Tadić špijunirao nije opravdanje što se Dačić sastajao sa kriminalcima.Demokrate i Dačić samo brinu da ne bude izbora.

Vasa S. Tajčić

09.09.2015. 09:10

Ivice, Ivice... zaboravio si brzo šta ste radili u Slobino vreme, sad ste kao pošteni...

drugOstoja

09.09.2015. 09:24

Toma diploma ga brani, a Vodjini ministri opleli po Tomici. Pocelo je,pocelo......

inspektor radisa

09.09.2015. 09:31

Gospodine Dacicu,uopste nije vazno da li se ovo desilo pre sedam dana ili sedam godina.Sasvim je dovoljno da prestanes da pricas.Ostavka je jedina opcija.To sto si sedeo sa direktorima FBI I DEA a ni oni ti nisu rekli da se pajtas sa njihovim pacijentima samo govori da oni znaju svoj posao ,a ti ne.Radi se o zatvorenoj istrazi moj Ministre.Pozdravi svoje najblize saradnike pa lepo kuci....nije Zitoradja lose meso,slazes se valjda sa mnom.

Nijazi Kuqi

09.09.2015. 10:18

"Sada je jasno da smo u državi imali parapolicijske snage koje su radile za jednu ličnost u državi, a ne državu, jer sam i ja bio deo države".A sta ti nije jasno Dacicu?

Miki

09.09.2015. 10:29

Znači, trebalo bi ustvari uhapsiti Tadića?! Ih, kada bi barem neko bio uhapšen! Ostavke iz moralnih razloga ovde ne postoje. Mulj, blato, smrad i mrak!

jasno

09.09.2015. 11:55

sada mi je jasno da ce Srbija nestati kao drzava a njeni politicari se razbjezati u drzave ciji su bili agenti.

Бескрупулозне коалиције

09.09.2015. 20:38

Дачо, и ови "твоји" те гледају у очи... Отвори добро очи, поготову што ни ти ниси светац.

Maja

10.09.2015. 04:00

Sta kaze Tadic kiselo grozde .Ajede Nebojsa pod hitno da se pokrene istraga nemoj da ljutis gazdu.

Maja

10.09.2015. 04:09

Nemislite valjda da Je Vucic posten samo zato sto stalno prica o nepostenju .U politici nema postenih i nevinih kad cete vec jednom to da shvatite to su jos filozofi antickog doba provalili .A i u mom kraju ima jedna poslovica koja glasi u orginalu mozda ce za beogradani da treba prevoa: koj si ima cavku vika si is da prevedem priblizno ko ima svraku pokusava da je otera

Brutus

10.09.2015. 07:39

kakav vrhunac licemerja, zamisli ja sedim sa kriminalcima i nisam ja kriv što šurujem s njima kao ministar policije, nego si kriv ti što me snimaš?!?!?!

strahinja

10.09.2015. 13:05

U svakoj iole vecoj aferi je bio po jedan ili vise najblizih Dacicevih Socijalista,jedina pravda za Dacica je zatvor,dugogodisnji zatvooor!