Систематско брисање памћења у Хрватској

Иван Миладиновић

30. 08. 2015. у 22:05

Како је Туђманова власт затирала трагове о страдањУ Срба и других нехрвата у НДХ. Све што се ових дана збивало у Вуковару последица је једне неартикулисане ревизије свега постојећег

Систематско брисање памћења у Хрватској

Споменик устанку народа Баније и Кордуна уништава се од 1995. године

ОТКАКО се Србија, после готово једног века, поново појавила сама на светској позорници, ослобођена југословенског баласта, свакакве су је невоље снашле. Природно је да се намеће потреба и за једним новим историјским приступом времену оптерећеном пропалом комунистичком идеологијом и несталим југословенством. Поготово што је владајући светски глобалистички поредак наметнуо многим, нарочито малим народима, ревизију и маргинализовање историје. То се најочигледније види и осећа на простору који се седам деценија звао Југославија. Због тога је нама нови поглед на прошлост важнији него икад. Само они који буду добро познавали модерну, двовековну, историју српског народа, моћи ће да разумеју шта нам је учињено и шта нам ваља чинити.

Све што се ових дана збивало у Хрватској и Вуковару, само је последица једне историјски ретроградне, неартикулисане и мотивисане примитивним нагонима, ревизије свега постојећег. Поред уништавања књига на ћирилици и књига српских аутора, забране употребе ћирилице на јавним местима, петиције за поново увођење поздрава "За дом спремни" у хрватској војсци, уништавани су и многи трагови свеколиког бивствовања у заједничкој држави.

УБРЗО после инсталације нове власти у Хрватској у лето 1990. године, преко јавне реторике свакодневно се подсећало да су Југославија, комунизам, партизани, братство и јединство, Срби - непријатељи. Таква пракса ускоро је дала поприличне резултате. До темеља су разорени споменици који су сведочили о убијању Срба од усташа, затим о злочинима фашистичких окупатора над Хрватима, потом су ту спомен-обележја која говоре о убијању Јевреја, а онда су на ред стигли обелисци који су говорили о Комунистичкој партији и Титу у НОБ-у, братству и јединству.

Још пре почетка ратних чарки и доцније озбиљнијих војних операција, уништено је 220 сопмен-обележја. Рушење тих споменика најчешће је био јуриш на места памћења, покушај да се избрише из колективног сећања најважнији део из историје Другог светског рата, антифашистичка борба и страдања Срба и других нехрвата у Независној Држави Хрватској. То је био део шире ревизије савремене историје у Туђмановој Хрватској која је кренула у стварање нових митова.

ЗАТИРАЊЕ Остаци цркве Св.Николе у Карловцу после минирања, а пре обнове

БАХАТОСТ, нетолеранција, крајња агресивност, пљачке, тиранија, рушења, убиства, постају саставни део свакодневице. Однос према обележјима из прошлости није се нимало разликовао од односа који ће та нова власт имати и према грађанима, нарочито српске националности. Кад се једном постави експлозив испод једног споменика, онда је још лакше ставити га испод нечије куће. На десетине, на стотине примера могу да потврде ову праксу.

ПАМЕТНОМ ДОСТА ИЛУСТРАЦИЈУ стања тих година у Хрватској даје и интервју легендарног и сад већ покојног новинара "Слободне Далмације" Милорада Бибића Мосора са академским вајаром Лујом Лозицом: Мосор је запитао чувеног вајара да ли је преболео што су на комадиће исекли његову скулптуру Јосипа Броза Тита у мрамору? - То је културицид најгоре врсте којег је осудио цели свет. Једино се у Хрватској о томе шутило... Титову скулптуру, изложену у Шубућевој улици у Загребу, испилали су на комаде. Страшно. Ужасно. Убитачно. Нестварно - одговорио је Лозица. На питање да ли је истина да зато није хтео сусрет са Фрањом Туђманом, нити да направи његову скулптуру? - С Фрањом Туђманом се нисам сретао. Нити сам ја желео срести њега нити је он хтео срести мене - рекао је легендарни вајар. Можда је Фрањо Туђман, приметио је Мосора, волео неко Лујино уметничко дело. - То ме не занима. Моје гесло је: ко једном изда - увек изда. Паметном доста!

Када су почеле ратне операције демолирано је више од 3.000 партизанских споменика и других обележја из историје и традиције Срба у Хрватској. Један део, али руку на срце, много мањи, уништили су и припадници Војске Републике Српске Крајине (у Плашком миниран партизански споменик у центру града, и срушен споменика народном хероју Марку Орешковића Крнтији).

Тих дана у Осијеку, од 82, нестала су, уклоњена или уништена 62 споменика, бисте и спомен-плоче. На питање где би могли бити ти споменици, тадашњи председник Извршног вијећа Скупштине опћине Осијек, Бранимир Главаш је одговорио да је "оболио од опће амнезије".

ДО СРЕДИНЕ 1992. године из Карловца је избегло 15.000 грађана српске националности од укупно 21.731 колико их је у том граду живело по попису из 1991. Када већ није било Срба, шта ће онда и православна црква, која је, иначе вековима красила град, био је резон градских јуришника из ХДЗ-а. Шта се све збило испричао је један грађанин из непосредног комшилука:

- Био је 29. 12. 1991. Дошли су наши, донели су снопове експлозива, а нама рекли да се удаљимо те вечери из станова, јер ће бити весеља до миле воље - рекао је он.

А у хроници Карловца, у "Карловачком тједнику" (11. 1. 1992) под насловом "Погођена православна црква" пише:

- Да непријатељ својом артиљеријом гађа насумице, најбоље потврђује вест да је погођена православна црква Светог Николе.

Европска посматрачка мисија дошла је у Карловац и написала извештај у коме се доказује "да црква Светог Николе минирана и оставила траг једног нецивилизацијског, вандалског чина с краја двадесетог века који је уништио некадашњу карловачку лепотицу".

СПОМЕНИК Војина Бакића у част револуције Славонији, у Каменској, који је несумњиво био међу највећим апстрактним скултурама у свету, срушен је иако се то подручје налазило изван непосредних ратних дејстава. Поводом ауторове смрти "Вјесник" ће објавити неистину: "Његов споменик слободи народа Славоније срушили су четници". Непосредни наредбодавац за извршење овог злочина, Миљенко Црњац, не само да није позван на одговорност него је "лепо напредовао све до генерала". И друго ремек-дело овог аутора, на Петровој гори, посвећено устанку народа Баније и Кордуна, доживљава сличну судбину. После 1995. почиње његово систематско уништавање и траје до данас. Скида се и односи скупоцена оплата од нерђајућег челика, а локална и државна власт не предузимају никакве санкције против починилаца упркос протестима антифашистичких удружења.

И не само то - кућу са атељеом, коју је Војин Бакић имао у ували Гршчици, на Корчули, уништили су већ 1991. године "просветљени ХДЗ-ови јуришници" из места Блато са тог острва. Нико никад за то није позван на одговорност.

НАЛОГОДАВАЦ Миљенко Црњац за злодело је награђен чином генерала


У КУКЊЕВЦУ, седам километара од Пакраца, уздизао се споменик у част 780 убијених Срба. Злочин су извршиле усташе почетком октобра 1942. године. Имена убијених била су исписана на каменим плочама. Аутор овог обележја био је вајар Стеван Лукетић. Стручно постављен експлозив учинио је своје: од високе челичне скулптуре није остало баш ништа, чак ни темељ. Тако се експлозивом уништава сваки траг прошлости. Асфалтни пут који водио до споменика данас је зарастао у густ коров и шипражје.

У ДАЛМАЦИЈИ је од 1.030 спомен-обележја срушено или оштећено 482, близу 50 одсто. На подручју Макарске срушени су сви споменици, сто одсто.

На Вису, на обали уз пристаниште, 1964. године подигнут је споменик чији је аутор био Антун Аугстинчић. На једноставном каменом блоку с једне стране исклесана је била реченица "Туђе нећемо - своје не дамо" коју је пред крај рата изрекао Јосип Броз управо ту на Вису. Почетком деведесетих плоча је склоњена, изгледа баш у време када су у Загребу почеле да се роје идеје да се потегне за туђим...

Све ово што се издогађало деведесетих година само опомиње да нам је мало потребно да из људског друштва склизнемо у дивљаштво. Надајмо се да нам се неће још једном десити да се појаве неки "манијаци и да нам силују учитељицу живота - историју".


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

Стефан Зоран

30.08.2015. 23:03

Исто се дешава чак и на гробљима, свуда одакле су Срби избегли, а нису се вратили. У ствари, нигде се и нису вратили, осим кад су ишли да продају своја имања. А није се ни Србија борила за то. И никога није ни брига

Sydneysider

30.08.2015. 23:45

Pa leteo je u vazduh cak i Teslin spomenik u Smiljanu, kuca minirana uz parolu "Sta Tesla trazi u Hrvatskoj? Posle kad je ludilo proslo, brze bolje su popravljali.

Stanko Rogic

31.08.2015. 05:45

Danas se rusi njihovo, sutra nase. Kada ce ta ludost da stane? U 21.stoljecu,kada se ljudi interesiraju za zivot izvan ove planete, mi raspirujemo mrznjuprema nama najblizima. Prema susjedu, prijatelju, rodjaku. Zdrav razumne "stanuje" vise na ovim prostorima.

21.vijek

31.08.2015. 11:37

@Stanko Rogic - Sta je drugacije u 21.vijeku i danas se vode ratovi kao i u drugim vjekovima prije sto su se vodili tako da je besmisleno govoriti o ovom vijeku da je drugaciji od drugih.

ne razumem

31.08.2015. 12:13

@Stanko Rogic - ne raspirujemo mi mržnju, nego susedi. hrvati prvi. idite malo u hrvatsku , recimo zadar, šibenik, videćete koliko mrze srbe a ne znaju zašto. jednostavno im se usašuje od malih nogu.

djordje

31.08.2015. 12:25

@Stanko Rogic - -stanko,kretenu, danas je ruseno nase ,"to njihovo" ,je nase.Sutra cemo da rusimo vase.Isto ko vi nase, mozda i gore , zavisi od tehnologije.Decu,zene stare,ste nam pobili, grobove i crkve ste nam srusili ,ostalo popalili ,opljackali prisvojili.Sto bi sutra Vasoj deci trebalo da bude bolje,kad imaju takve pretke u vise vekova unazad!?

Вук-ЋИРИЛИЦА

31.08.2015. 11:15

Ко тебе каменом ти њега хлебом.Позната је крилатица из доба "братства и јединства". И некако смо обично ми бацали хлеб.То би се под хитно морало променити, ако мислимо да опстанемо на сцени светских народа. И она би морала да гласи: "Ко тебе каменом ти њега блоком,мотком,ма шта дохватиш". Око за око,зуб за зуб!

Vvic

31.08.2015. 13:24

Tako je oduvek bilo kada politika koristi neuke i indoktrinirane mase koje mi imamo hvala bogu previse na balkanu kao orudje za cilj.Njima je sve crno i belo.Rezultati su ogavnnost, zverstva, ratovi, sovinizam, mrznja, opsta vulgarizacija svega...Istorija nam je 1000 primera ostavila...

Znamo

31.08.2015. 20:39

Zagreb je pao 5. maja 1945. kad i Berlin. Oni ne ruse svoje spomenike, vec spomenike svojih neprijatelja, zapamtite to!