Уз Вучића у Поточарима само два полицајца

Нинко ЂУРИЋ

24. 08. 2015. у 16:22

Нови детаљи о пропустима обезбеђења у Сребреници на комеморацији 11. јула: Турског премијера чувало 12 инспектора. Одговоран Мирсад Вилић, из полиције БиХ

Уз Вучића у Поточарима само два полицајца

ПРЕМИЈЕР Александар Вучић био је угрожен приликом посете Сребреници 11. јула и најмање седам таквих информација поделили смо са директором Дирекције за координацију полицијских тела БиХ Мирсадом Вилићем. И поред тога, чувала су га само два полицајца, што је парадоксално, док их је уз турског премијера Ахмета Давутоуглуа, који је добродошао у БиХ, било ангажовано чак 12!

Ове детаље из тајних докумената о пропустима на комеморацији жртвама Сребренице, током које је председник српске Владе једва избегао линч, за "Новости" износи министар безбедности БиХ Драган Мектић. Он је, уз образложење на чак тридесетак страница, у којима се налазе и поверљиви подаци, тражио смену Вилића и о томе ће данас расправљати Независни одбор Парламента БиХ.

- Све информације о безбедоносним проценама, које су обухватале и оне које је слала српска БИА поделили смо са Вилићем, најодговорнијим за безбедност скупа - каже Мектић. - Али, због лоше процене и непредузимања неопходних радњи и недовољне координације са другим полиицијским агенцијама, био је угрожен живот српског премијера.

ИЗВУКЛИ ГА "КЛИНТОНОВИМ ПУТЕМ" - Премијер Вучић се избавио такозваним резервним коридором који је сковала тајна служба председника Америке. Под третманом и статусом доживотне заштите, у случају опасности, тим коридором би се, да је био у опасности, евакуисао бивши амерички председник Бил Клинтон - каже Мектић. - Стицајем околности срећа да је Вучић евакуисан управо тим коридором, јер питање је шта би се десило да је враћен назад у разјарену масу, кроз коју је већ био прошао. А, можда је на то неко управо и рачунао.

Осим тога што је криво проценио, да је сигурном Ердогану неопходно 12 "заштитара", а угроженом Вучићу свега два, министар Мектић као кључну пропуст директору Вилићу, наводи што је дозволио да ложа са ВИП личностима буде дубоко у маси.

- Она је требало да буде смештена на обод догађаја у Поточарима, у односу на погреб и сахрану 136 страдалих - сматра министар безбедности БиХ. - Вилић никако није смео да пристане на предлог редитеља Хариса Пашовића, који је креирао сценографију скупа у Поточарима, да бина буде у маси. Зато Пашовић сада алиби налази да је то била само његова идеја, а да је на одговорним за безбедност било да му укажу на, евентуални, пропуст, и да је његово само било да направи сценографију.

Министар Мектић додаје да је ова груба грешка произвела и низ других.

- Чињеница је да нису обезбеђене ни довољне резервне снаге које би могле да се употребе у случају инцидента и заштите особе. Поготово је катастрофалан пропуст могао да буде то што Вилић, као шеф обезбеђења, није обезбедио не само резервни, него уопште адекватан коридор за евакуацију - износи Мектић детаље пропуста. - То свакако није била стаза од готово 60 метара дужине, која је на појединим местима, између разјарене масе износила свега 70 центиметара ширине. Отуда није ни чудо што се Вучић нашао у онако шиканирајућој ситуацији, односно опасности, из које се, уз изузетну храброст, пре свега његовог личног обезбеђења и припадника МУП РС, извукао пуком срећом.

Министар безбедности иронично каже да Вилић заслужује све похвале за обезбеђење папе, који је, према свим проценама, био безбедан приликом његове недавне посете БиХ, али да је у случају Вучић "пао", иако се знало да је његова безбедност угрожена.

ШТА ЈЕ СА ХАПШЕЊИМА?

- Приоритетно питање треба да буде докле се стигло са идентификацијом особа које су угрозиле Вучића - каже Мектић. - Према расположивим информацијама у том нападу су учествовале криминално-хулиганске групе. Међу њима је и такозвана Антидејтонска група. У овим групама има и особа које су припадници радикалних вехабијских покрета. Неке хулиганске групе су дошле и из Србије и ми, уз помоћ српских служби, радимо на њиховој идентификацији. Укупно је до сада већ идентификовано двадесетак нападача. На потезу је тужилаштво БиХ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (23)

vasilije

24.08.2015. 17:37

U Srebrenici je tamošnje obezbeđenje i omogucilo atentat na srpskog premijera i tako ga treba i shvatiti. Interesantno je da međunarodna zajednica uglavnom ćuti i govori kako se ništa nije dogodilo.

Ivan

24.08.2015. 17:40

Neobjašnjivo,slučaj napada na premijera tapka u mestui pored mnogobrojnih očiglednih dokaza.

DJH

24.08.2015. 17:44

A ovo je tek sramota! Znali su vrlo dobro da takav skup je visokog rizika i da atak na premijera Srbije može da pokrene lavinu. Sva sreća, pa barem u Srbiji ima hladnih glava.

Stanimir

24.08.2015. 17:46

Velika je bruka i sramota što su premijera u Srebrenici čuvala samo dva policajca, ali je još veća bruka što odgovorni za napad još uvek nisu uhapšeni.

Bole

24.08.2015. 17:56

To što su samo dva policajca čuvala premijera pokazuje ozbiljnost organizatora, ali veća je sramota što počinioci napada još nisu lišeni slobode.

Шумадинац

24.08.2015. 17:58

Мислим да је сад све јасно, и никада неће пронаћи кривце!

dert

24.08.2015. 18:06

Jasno je i laiku u službama bezbednosti da je tako nameteno da bi atentat izvšila grupa pripremljena da podbuni narod koji bi premijera Srbije pregazio u stampedu i haosu.

друг Чабор

24.08.2015. 18:12

само два??? па толико кобри чува канцеларовог брата кад иде код родитеља..

Dumar

24.08.2015. 18:33

Sve ovo sto se desilo, mora da ostane zabelezeno tako da, kad se god pomene zlocin u Srebrenici, mora da se pomene i pokusaj atentata na predsednika Vlade Republike Srbije, Aleksandra Vucica. To mora da postane pravilo, i da se, isto tako, nikad ne zaboravi. Uostalom, svaki takav akt, ostao je zabelezen u istoriji.

Dragan Jove Torbica

24.08.2015. 19:30

@kloi - Zato što Atlantidu još neko i traži, a Vučićeve atentatore niko.

Dusko

24.08.2015. 19:16

Čista slučajnost je to što se Vučić izvukao živ iz Srebrenice, sve je rađeno i planirano da strada i krivac bi bila politika i netrpeljivost žrtava, nikom ništa!

Утеривач

24.08.2015. 19:29

Очигледно, није била грешка већ намера! "Грешка" је у ствари што се премијер извукао! С друге стране господин Вучић мора да зна да он није А. Вучић у приватној посети већ Председник Владе Републике Србије и мора да поштује лично обезбеђење и безбедносне процене! А познато нам је како су прошли Краљ Александар и премијер З. Ђинђић са игнорисањем личне безбедности! Свако изврдавање процедуре води у трагедију!

mastilo

24.08.2015. 19:35

Nama je jasno da nije ništa urađeno da premijer u Srebrenici bude bezbedan, a šta će BiH da preduzme da se razreši ovaj slučaj ostaje da vidimo.

BRADONJA

24.08.2015. 19:55

Tako mu i treba,kome se to on ima poklanjati i klanjati,neka oni počnju da se nama izvinjavaju.A ove nove islamiste opet primimo,ko sto smo i muslimane i šiptare,pa nek nam uzmu i ovo SRBIJE što imamoTjeraj tu babru za Englesku oni su največe zlo za Srbiju i čitavi svet

jojo

24.08.2015. 20:41

Kako ih nije sramota, zar im je toliko vremena trebalo da priznaju da nije bila organizacija za obezbeđenje premijera Vučića.

VesnaDC

25.08.2015. 17:59

@anaa - Ceda je beda a ni ovaj nije bolji.Pravite dramu oko ocajnickog gesta nekog jadnog coveka.Gadjao ga sljunkom a vi to nazivate atentatom.Da se razumemo da je tamo neko hteo da ga ubije to bi I ucinili. Busha su pogodili cipelom u glavu negde medju muslimanima gde je posle americke okupacije pricao o demokratiji, pa to niko nije nazvao atentatom. Sta dramirate.