Очекујте хистерију челик-Срба

В. Н.

уторак, 11. 08. 2015. у 20:41

Очекујте хистерију челик-Срба
Владика бачки Иринеј предлаже да се држава, у борби за баштину на КиМ, обрати Ватикану и упозорава

ВЛАДИКА бачки Иринеј препоручује да се Србија, у борби за верску и културну баштину на КиМ обрати за помоћ и Ватикану, који није признао лажну државу.

У саопштењу медијима, великодостојник СПЦ прибојава се да би овај потез државе могао да наиђе на отпор у делу наше јавности:

- За очекивање је да то обраћање изазове хистерију и дреку извесних, самопроглашених, "челик-Срба" и "суперправославаца", нарочито оних који никада нису ни крочили на свету и мученичку земљу КиМ, а поготову је нису бранили, ни оружјем ни пером, неки су је издали или продали...

Он је поновио да ће се СПЦ прикључити дипломатској борби државе за српску баштину на КиМ, а такође подржава и Дачићев став да би пријем једнострано проглашеног независног Косова у Унеско био штетан потез. Сматра да би било много ефикасније да држава, САНУ и Црква наступе заједно.

- Црква треба да наступи у име свог бића и идентитета, у име слободе вере и савести, у име историјске истине и правде, као и у име општеприхваћених моралних начела и правних норми, укључујући и њена власничка права над свим сакралним добрима - сматра владика.

Држава, наводи Иринеј, треба да наступи у име властитог идентитета и интегритета, у име српског народа као творца и вековног чувара светиња и бранитеља трајних белега своје традиције и културе, као и у име норми међународног права и важећих одлука УН.


И ДИЈАСПОРА ДА ПОМОГНЕ

САНУ треба да наступи у име струке и науке, у име доказаних чињеница и егзактно утврђених датости, у коначној тачки у име цивилизације, којој, у заједници европских и других народа, и ми припадамо - поручује Иринеј и додаје да би у ову борбу требало укључити и нашу дијаспору "јер њене могућности су велике, као и њихова љубав према отаџбини".

Коментари (42)

Ја

11.08.2015. 21:50

Помоћи ће нам Ватикан у томе, нема сумње ...само колика је цена !?

Mile

11.08.2015. 21:51

Postovani Vladiko ja sam bar oruzjem branio Kosovo , a ti ces ga Preko Vatikana odbraniti znas kako ? Bacajuci Vatikanu Srpstvo i Drzavu pod noge , neces ih Umoliti !! Nego Hajde da se svi Pokatolicimo, da kao i ostali Srbi Katolici pre nas, Automatski postanemo nekakvi Hrvati , pa cemo sve svoje probleme resiti , Kolektivnim Duhovnim Samoubistvom ??

Vladan

12.08.2015. 00:05

@Mile - Mile, odbrani li oružjem Kosovo i Metohiju? Odbranismo li oružjem išta u poslednjih 35 godina? Ja sam izgubio pola familije od KiM do RS. Šta je po tebi oružje? Nije li posle 35 godina silnih gubitaka efikasnije oružje pametna i mudra glava? To oružje na koje se ti pozivaš može svaka budala da ima i njime da ubije. Nema više vitezova, niti bitke prsa u prsa. Nažalost, braćo, sila Boga ne moli, a možemo ili opet pod "barjak" ili pod isti krst.

jelena

12.08.2015. 08:48

@Mile - Vladane, odbranismo oruzjem nasu nejac od novih Jasenovaca i hvala Bogu na tome! Da nas Mile i mnogo drugih takvih junaka nisu branili bilo bi jama i jama o kojima bi Kovacici pjevali i u ovom ratu. Sram vas bilo da nase vojnike poredite sa svakom budalom koja moze oruzje uzeti u ruke. Ratovi devedesetih nisu bili srpski izbor nego nuzda koju nam je poturio isti onaj koji gure i teoriju kako se mudroscu treba braniti od puske i noza.O ideji vladike, neka mu Bog pomogne a i nama s njim!

Kole

12.08.2015. 10:14

@Mile - Ти и теби слични најлакше ћете крст заменити полумесецом у овој инвазији ислама на Србију. Нећеш под животворни крс Лазарев али ћеш стати под полумесец ИСИЛов. Срамота.

цврчак

12.08.2015. 12:33

@Mile - Срамота брате Владане. Али кад говоримо о другима ми увек описујемо сами себе: нема више витезова, јел тако? Па онда кажете сила Бога не молии, али знајте да Бог силу не воли... Размислите још једном шта сте рекли, можда нисте баш тако мислили...

voki

11.08.2015. 21:55

Због чега човек мора бити тзв. суперправославац, да схвати колико пута нам је Ватикан "помогао" и да мисли да ће нам сада помоћи.

Valter

11.08.2015. 21:56

Vatikan nam je nebrojeno puta pomogao u istoriji , od unijata,Jasenovca,pa do novije istorije i dalje neumorno pomaze. Preosveceni Vladika zna, da sto je veci duhovni rast to je dublji i strasniji pad. Hriscanstvo tome svedoci kroz vekove.Vera propoveda da damo sve od sebe i da istrajemo na putu pravde, a neka bude volja Bozja. Pravoslavlje je prezivelo i krstaske pohode sa Zapada i vekovnu vlast Osmanlija, a danas se preporucuju kompromisi za mnogo manja iskusenja.

Nn

11.08.2015. 22:55

@Valter - Walter, nisu svi pape isti. Ovaj papa nikome nije nista lose uradio. Vrlo savremen I mislim da bi Nam pomogo oko Kosova . Sto se tice katolika I pravoslavaca, srela sam mnogo humanih katolika I mnogo losih pravoslavaca. Ljudi se dele na dobre I lose a ne na katolike i pravoslavne ITD.

Panta

11.08.2015. 22:17

Veoma dobar predlog da cela država ima jedinstven stav i jednu strategiju prema Kosovu. A ako se netko ne uklapa u istu on treba da napusti svoju poziciju bez obzira koju funkciju obavlja kako nebi bilo solo igrača koj samo prave zbrku.

Прлер

11.08.2015. 22:33

Хоће Ватикан да помогне, хоће они. Само да она комисија о степинцу заврши свој посао. Стварно је дрско и безобразно од владике да овако извређа и испљује све за које претпоставља да се неће слагати са њим.

Dejan

11.08.2015. 23:45

Kako se istorija ponavlaj.Sjecate se da se Srbija obratila Vatikanu pred jednu veliku bitku i Vatikan rekaol priznajte vrhovnu vlast pape i pomoćemo...da li će biti opet isto?!Neka nam je Bog na pomoći.

Veerghoen

12.08.2015. 00:27

Издржали смо покољ крсташа и поход османлија, издржаћемо и ово. Стрпљење спасење.

Милутин

12.08.2015. 00:35

Уколико нам неко може помоћи треба му се обратити, маар то био и црни ђаво. На нека искуства Ватикана треба се ослонити, народ каже: недај им Боже веру хвалит). У Аустралији једино је католичка црква била је ослобођена разних дажбина и пореза, па се наша црква морала ослонити на њихове наводе да би и ми били ослобођени тога намета, и успело је, а ми смо и даље остали Православни. За своју корист не треба бити искључив и гледати у једном правцу са једним оком.

Branislav

12.08.2015. 00:38

jel' cemo zauzvrat ako nam "odbrane" Kosovo prihvatiti Stepinca za sveca ? da li je to uslov za njihovu "odbranu"...

Читач

12.08.2015. 01:46

И наравно сви се у све најбоље разумеју. Не треба ни да уче. Купе знање од комшие и све одма знају из прве руке. Ни већих католика од папе, ни већих православаца од патријарха. Сачувеј нас Боже оваквих свезналица.

Cadoudal

12.08.2015. 02:03

Poshto je ugushio pokushaje vishe uglednih vladika da Crkva otvoreno brani pravo Drzhave nad svojim Kosmetom, i direktno podzhao kapitulantku politiku akuelnih kvislinga na vlasti, sada nam taj strashni chovek daje svoje >> mudre i patriotske savete

VASKE

12.08.2015. 02:17

Nije mi jasno da vi vladiko kao jedan od poglavara SPC izjavite ovako nešto. Ako malo dublje konsultujete srpsku istoriju, videće te da je Vatikan pomagao u uništenju srpske populacije najjasnije primere imate u LJEPOJ NJIHOVOJ tj. Hrvatskoj. Vaše pravosvestenstvo samo se držite stare srpske "Tuđa ruka svrab ne čese ". I manite se više ovakvih izjava više štete od koristi.

gora ravna

12.08.2015. 02:24

postovani vladiko ne mogu da vjerujem da vi vjerujete da vatikan ne zna istinu i sve istorijske cinjenice kao i sadasnje stanje na KiM,pa samo cekaju da ih mi lijepo zamolimo i oni ce odmah da pomognu,ako vi licno hocete da im se ponizite izvolite ali da ponizava ovaj narod ne smije niko i borba za KiM kao i za ostale srpske zemlje otete u poslednjih dvadeset godina se nastavlja u narednih pet vijekova.

Marko

12.08.2015. 03:44

Neka vladika radi svoj posao i ima punu podrsku makar i pogresno radio. Bar zeli i trudi se da nesto uradi a vi sto pametujete drzite se lopate ili druge alatke kojom vec radite. Druga stvar, islam je svaki dan sve jaci... Daj boze od vas koji pametujete da unuce ne postane turcic...

Nix

12.08.2015. 06:45

Jedino što je poštovani vladika zaboravio da kaže je da će biti i običnih Srba koji će se protiviti odluci. Svaka čast o ideji o zajedničkom nastupu a oni koji se boje Vatikana i katoličenja su nesigurni u svoju vjeru i svoje Pravoslavlje. Diplomatija zahtjeva borbu na svim frontovima i već daju rezultate, svaka čast protiv slavlja Oluje su bili sjajni !!!

Један од Вукова

12.08.2015. 07:15

Иза већине зла и Ватикан се крије. Вазда је тако било и вазда се знало који су им циљеви. То неки професионални православци као Иринеј неће да знају, можда и зато што су већ обећали нешто, примили прстен од Папе?!

Bačvanin

12.08.2015. 07:28

Visokoprepodobni pa zar i vi da vršite podelu Srba,i to na neke nove vrste ,nisam se nadao. Vatikan će nam pomoći i da ne tražimo pomoć,kao što je u Jasenovcu. Nije on svoj krvavi pir još završio.

djordje petrovic

12.08.2015. 07:58

Vatikan nije priznao Kosovo, a imamo i cinjenicu da ISIL na bliskom istoku unistava masovno civilizacijski vrednu zaostavstinu. Dobra bi bila prilika pokusati izdejstvovati neku podrsku od Pape, jer je mala sansa da bi Vatikan u konstelaciji odnosa u svetu koji je sad, trazio nekakvu ekumensku protivuslugu. Tim pre sto je sadasnji papa, barem kao pojedinac svakako prijemciviji i bolji od krutog prethodnika.

Milos

12.08.2015. 08:09

Istorija nam govori da nam Vatikan nece pomoci.Nisu pomogli da se spasi njihovo istocno carstvo Vizantija zato sto je bila pravoslavna,pa prema tome vise je nego sigurno da o pomoci nama nece ni da razmisljaju.Moguce je da nam pomoc obecaju,a da ce iza tog obecanja stajati ko zna kakve sve i otvorene a i skrivene namere,i za to 'u se i u svoje kljuse',kao i uvek.

Tomislava

12.08.2015. 08:33

Opet se poziva na našu dijasporu "jer njene mogućnosti su velike, kao i njihova ljubav prema otadžbini". Sta smo mi bre, MMF, Crveni krst?!? Cim zaskripi, odmah smo "nasi"!

dejo

12.08.2015. 08:39

Licemeru sizofreni , jedno mislis drugo radis , trece pricas ….. osoba koja se predstavlja kao partrijarh srbski poziva na kosovske izbore , da prihvate relanost , ukolonili ste vladiku Artemija zbog Kosova , dopustili ste da siptari obnavljaju crkve od novca koje su predhdno zaradili preprodajom organa srbske dece,prostitucijom,pedofilijom i da ne nebrajam.Vencavao si Arkana i namestao babi Juli cvet pa su te prozvali Julovic.Spavas do podne pa do 6popodne pijes kafu i lizes se sa svakim zlom!

В.Петровић

12.08.2015. 08:47

Сувишна је свака дискусија на овакав текст и мишљење владике ако је то стварно да он то каже само једно могу да кажем срамота и то као члан заједнице срба у расејању не дијасподри како пишете овде.То што предлажете владико је исто као кад предате свом непријатељу један део свог народа и територије ви не верујете у Христа.Предлажем да се тај владика рашчини ако се иште питам, као великоиздајник Христа Бога па зар ватикан 300 год. не мучи хришћане,после рспећа Господа Христа.

Ko to mi!

12.08.2015. 10:10

Pa i doci do Vatikana treba da imas civilizacione manire, pa i opte resenje je u necem drugom.

Dane

12.08.2015. 11:40

Pa ako nasa crkva planira da sedne za stolom na istoj strani sa vatikanom,ko ce biti na drugoj strani stola?OPET VATIKAN!!!Ekumenizam je uzeo maha.Uzgred pope,bio sam dobrovoljac,krocio sam,nisam nista izdao niti je iz mojih usta nekada izasla rec da je to izgubljeno,prodato itd.Moze li pope da ti brat bude neko ko vadi deci creva,kiti crevima ucionice?Moze tebi pope,meni nikada na ovome svetu a ni u onom drugom.Zajedno sa izdajnicima na vlasti,idete pope i vi u istoriju.Crkvu nam prljate!!!!!!

zoran moti

12.08.2015. 12:50

Kad vidim ovoliko negativnih ocena odmah znam da smo jos uvek osatali nepismeni i neobrazovani,bez obzira na to koliko se bijete u grudi da ste veliki patriote i mnogo veliki Srbi .Pa zar ne vidite koje se zlo nadvelo nad hriscanstvom,ili ste nepismeni ili terate neki inat .Valjda je bolje da se hriscanska vera sjedini protiv zla ili ovo po vasem,bolje crni djavo nego crni djordje,boze koliko ste zaostali.Ma svi vi koji dajete negativne ocene ste bre Julki bacali cvece a sad kukate na ovoga popa

Цврчак

12.08.2015. 14:31

@zoran moti - А наши неписмени преци извојеваше силне победе па ћемо и ми овако необразовани без ђавола и њему сличних победити, све док имамо ону нашу децу фудбалере да певају то што певају док узимају победнички трофеј... Ништа још није изгубљено, не кукај брате, па ваљда си мушко!

momcilo

12.08.2015. 13:22

vatikan ne veruje u istog hrista, u Kojega veruju pravoslavni. papa koji izbegava pominjanje jasenovca, jama, krajine, I ne sprecava rvacke svecenike da raspiruju nacizam u rvackoj (ukrajini), prevazilazi svaku meru, a iza svega stoji vatikan I 10 downing street. papa nece pomoci, I ta nekakva pomoc, najpre moze biti, zamena za traktorijadu iz republike srpske u Beograd. sto se tice dijaspore, ako SPC popusti pred fenerom, dijasora ce pripasti, carigradskom patrijarhu, koji trenutno rusi RPC

Opaki

12.08.2015. 14:25

Kako na finjaka pokusava javnosti da kaze ono sto vec znamo:da se nasi jerarsi posle smrti patrijarha Pavla okrecu prema Vatikanu

Lala iz Banata

12.08.2015. 14:32

Da razjasnim, ni Vatikan, ni EU, ni NATO, ni UN ne moze da daju Srbiji ono pravo koje nema, demokratiju sami treba da napravimo, kao i zakonodavnu osnovu, politicku i izbornu logiku i realno donosenja politickih oblika, a sve zasticeno ustavom kao pravilo.

djura

12.08.2015. 17:02

ni za svo blago ovoga sveta ,i sve pretnje,ne treba dati dusu besmrtnu, ni delic vremena onoga sveta u carstvu bozijem. To sto nam se danas cini velikom mukom ,nepobedivim agresorom , strasnim iskusenjima i padanjima u duhovno ropstvo ,zarad ovozemaljskog zivota ,nije za nas i za svo vreme,sva ta nepravda i iskusenja ,nije nista naspram vecnog zivota u hristu u bozijem carstvu .Sutra se sve to,za casak okrene, i neprijatelja i tlacitelja za cas sustigne kazna.A dusa besmrtna ostane sacuvana.

Да ти кажем

12.08.2015. 17:17

Они "који су свету и мученичку земљу КиМ ИЗДАЛИ ИЛИ ПРОДАЛИ", сигурно неће да реагују "хистеричном дреком" ни против унијаћења, ни против споразума о признавању албанске "репубљике", ни против сарадње са проусташким режимом, ни против збрињавања стотина хиљада "избеглица" из исламистичких земаља... Али би можда могли да реагују против помоћи Ватикана сестринској цркви, јер се то не би допало Западу чији су они пиони.

Брат Анте

12.08.2015. 17:22

Помолите се за помоћ Степинцу, кад га Ватикан прогласи свецем!

Rođa

13.08.2015. 01:14

Stara narodna kaže: "Ko sa vragom tikve sadi, o glavu mu se obijaju." Pa, vi sad vidite sa kim ćete u koaliciju. Pozdrav od "superpravoslavca". Svi Pravoslavni smo super, u istinskoj veri Pravoslavnoj, zaista ne razumem tu potrebu za vređanjem Pravoslavnih od strane Irineja Bečkog.