Јован Радуловић: Фашизам у Хрватској је пуштен с ланца, у „Олуји“ је почињен геноцид као и у Јасеновцу

Љиљана Бегенишић

02. 08. 2015. у 07:16

Јован Радуловић: Фашизам у Хрватској је пуштен с ланца, у „Олуји“ је почињен геноцид као и у Јасеновцу

Фото П. Митић

Писац о страдању Срба, положају нашег народа у суседној држави, власти, интелектуалцима..Хрвати своју политику и даље граде на мржњи према Србима. Док буде параде у Книну, прогнани ће у Србији давати парастос

ПРИЧА о Србима из Хрватске је завршена. Све се некако, после великих догађаја, смирило. Можда је то и добро. Наравно, не кажем да је сада боље онима што су тамо остали или да ми који смо овде мање патимо, али Срби су дошли на неку тачку где не очекују ни од кога помоћ и уздају се само у себе. Што се нас тиче - готово је. Али, за Хрвате - није. Они сву своју политику и даље граде на мржњи према Србима. Не знам кога би они мрзели да нема Срба и какву би они политику водили да им није антисрпске политике. И када Срби не дају гласа од себе, они увек нађу начина да нешто кажу, да нам приговоре... Желе да српског народа тамо нема, и колико год могу и где год могу они чине да тако и буде.

Овако, двадесет година након "Олује", утиске сабира писац Јован Радуловић. Књижевник, рођен у Полачи код Книна, готово целокупно стваралаштво посветио је животу Срба у Хрватској, а догађаје из "Олује" описао је у роману "Од Огњене до Благе Марије".

У Хрватској је последњи пут био пре двадесет година, после се није враћао, нити мисли да се враћа.

- Ни за друге тамо нема повратка. Оно мало старијих Срба се вратило и понеко млађи ко се није снашао на страни и тамо углавном животаре. У посету им све мање одлази родбина, а и они који имају обновљене куће не иду тако често. Ја тамо скоро више родбине и немам. Они старији су помрли, млађи су далеко. Та прича је завршена.

* Ових дана много се говори о томе да су Срби починили геноцид у Сребреници, а злочине над Србима нико, међутим, не помиње. Да ли је "Олуја" геноцид?

- "Олуја" јесте геноцид. Као што је геноцид над Србима почињен и за време Другог светског рата, али то се није помињало, зато што смо након завршетка рата поново спојени у једну државу. Тада је речено - били су велики злочини, биле су јаме, Јасеновац, али ево сада ћемо да живимо заједно и о томе треба што мање причати. И то је некако заборављено.

* Да ли је такве злочине могуће заборавити? Или се само ћутало и памтило?

- Срби те злочине нису заборавили, али се ћутало. Сматрало се да те приче не треба подстицати. Морам да поменем једну опасну мистификацију коју је створио Владимир Дедијер, а која се повремено појави у јавности. Реч је о тзв. Илековој торбици која се налази негде у Загребу. У њој се чува документ који су 1941. године потписали усташе и хрватски комунисти, а у коме су наведени заједнички циљеви када је реч о хрватској држави. То се раније увек крило, али не знам зашто се сада не објави. Они су све урадили што су у том докумету зацртали. Створили државу, протерали Србе, постали члан ЕУ... То су били циљеви, они су их остварили, ми смо ту као Срби сметали, били жртве, нико није имао да стане иза нас. Немају више никаквог разлога да крију Илекову торбицу и оно што се у њој налази. Чувени усташки главешина Бранко Јелић још је у Берлину за време МАСПОК рекао да усташе и хрватски комунисти треба заједно да реше питање хрватске државе. Али, тада још није било сазрело време. Али хрватски комунисти су све време док су били у заједничкој држави, радили на осамостаљењу Хрватске. Само се није могло јавно о томе говорити. Чекали су и дочекали.

* У Хрватској је за 4. август најављена помпезна прослава поводом "Олује", а у Београду се 5. августа обележава Дан жалости у знак сећања на злочине над Србима. Служи ли то ичему?

- Сви говоре о тој паради у Книну. А ја питам шта на то кажу Срби. А они кажу да ће гледати да се тих дана склоне свима с очију. А што се тиче Београда, скупиће се Срби у Цркви Светог Марка, одржаће се парастос, писаће се о томе још два-три дана и онда ће све поново потонути у заборав. Тако је на сваку годишњицу. Ми који смо јавне личности чија је књижевност везана за тај народ и тај језик, радимо свој посао колико ко може. Пишемо књиге, не само ја, него има света који је отуда дошао и тек када се овде нашао почео је да пише неке веома добре приче. Не видим да ми ту можемо да урадимо нешто друго. Постоје и профитери који улазе у странке и институције с циљем да добро живе и ћуте. Има доста таквих. Овај други свет саставља крај с крајем, већ се изједначио с народом овде, прилагодио се овом начину живота. Прилично се асимиловао.

* Најзначајније западне државе одбиле су учешће на паради у Загребу. Је ли то нека порука за Хрватску?

- То је за њих споредна ствар. Они су помогли Хрватској када је требало. Циљ је био да се са Србима заврши што брже. Тако је и било.

"ГОЛУБЊАЧА" КАО ЦУНАМИ

УМЕТНИЧКИ живот Јована Радуловића обележила је драма "Голубњача" која је, како сам каже, изазвала прави цунами.

Написао је и романе "Браћа по матери" (по њему је снимљен истоимени филм), "Прошао живот", као и збирке приповедака "Илинштак", "Даље од олтара", "Идеалан плац"...

Готово сва дела награђивана су му. Добитник је Октобарске награде града Београда, Андрићеве награде, награда "Исидора Секулић", "Бора Станковић", "Бранко Ћопић", "Јоаким Вујић" "Петар Кочић"...

* Чини ли вам се да се фашизам у Хрватској враћа на велика врата?

- Фашизма је у Хрватској увек било. Сада је само пуштен с ланца. И то није ништа чудно. У Хрватској је обавеза да са нешто каже против Срба, друге теме као да не постоје. На антисрпској кампањи добија се један број гласова. Хрвати више немају кога да истерају, а и оно мало Срба што је остало смета им.

* Да ли ви верујете у помирење међу народима бивше Југославије?

- То је крупно питање и на њега није лако одговорити. Ја у друге крајеве и међу друге нације не идем. Нисам члан ниједне организације која би на томе инсистирала. То самим тим говори да ја у то не верујем.

* Да ли инсистирање ЕУ на јакој регионалној сарадњи води у неке нове интеграције држава бивше СФРЈ?

- Не. Од тога нема ништа. То се распало и овако лоше ће климати ко зна колико. Долазиће нам из света да причају приче, да нас тобоже мире, али од тога нема ништа.

* Шта би Београд требало да уради, па да колико-толико помогне хрватским Србима?

- Не треба пустити то тамо наравно. Али нема овде ко да потегне питање имовине и свега онога што су Срби тамо имали, а нису мало имали.

* Живот и муке Срба у Хрватској ви сте описали у својим делима. Пишете ли сада нешто?

- Од када ми је здравље попустило, веома мало.

* Како данас гледате на "Голубњачу", која је обележила ваше стваралаштво, али и цео један период?

- Сада ће 33 године од премијере у Новом Саду и одмах после тога једне велике хајке и повике. То је већ далеко иза нас. Али је догађај био упечатљив и обележио је тај период. Када се навршило 30 година од премијере "Голубњаче", рекао сам, помало провокативно, да би много хваљени млади хрватски редитељ Оливер Фрљић требало да постави "Голубњачу" у Загребу. Ако је толико храбар и ако већ може у Београду у Атељеу 212 да постави представу о Зорану Ђинђићу, ето му доброг изазова и прилике да постави "Голубњачу" у Загребу.

"ОЛУЈА" ЧАМИ У ФИОЦИ

* Пре петнаестак година написали сте серију о "Олуји", али она никада није угледала светло дана. Знате ли шта је с тим рукописом?

- Ја сам добио понуду РТС 2001. године, да напишем серију о "Олуји", мислио сам да то не умем, али је руководство РТС мислило да умем. Сео сам и за кратко време урадио серију која која се зове "Полача - Оквил" о томе шта бива са једном породицом од тог 4. августа 1995. па док се негде не распрши и одсели. Ми смо имали озбиљне разговоре да се то сними, онда је убијен Ђинђић, промењено је руководство ТВ и то је завршило у фиоци. Ја сам од две епизоде те серије написао роман "Од Огњене до Благе Марије", који је доживео више издања и врло је читан. Када сам тај пројекат помињао људима на ТВ, увек ми је говорено да то много кошта. Не верујем да ће то икада бити снимљено, нити ми то више нешто значи.

* Зашто су се интелектуалци у Србији повукли и избегавају да изнесу став о неким од најважнијих државних и националних питања?

- Претерује се са појмом интелектуалци и с тим колико њихов положај може бити важан. Неки који су важили за непоткупљиве интелектуалце удомили су се у странкама и институцијама и гледају своја посла. Затим, то се све раслојило - постоји друга Србија, трећа Србија, Жене у црном и не видим неки јединствен интелектуални фронт који би исковао неки заједнички став. А тешко и да би то некоме допрло до ушију. Данас су важни таблоиди, сумњиве школе и факултети.

* Да ли, као писац, имате неке контакте са институцијама, као на пример са Министарством културе?

- Ја нисам у контакту ни са влашћу ни са опозицијом. Од 1990. године ово је прва власт у којој не познајем никога. Док сам био управник градске библиотеке у Београду у Министарство културе сам само једном завирио. Нити ме је ко звао, нити сам се ја нудио. Пре две-три године срео сам на Сајму књига преводиоца Алена Капона који ми је рекао да на француски преводи мој роман "Од Огњене до Благе Марије", али да му је потребна помоћ Министарства културе. Одговорио сам да му не могу помоћи јер никога тамо не познајем. На томе је све остало. После читам у новинама да су људи из неке комисије без имало стида предложили своје књиге да се преведу. И нико се на то посебно не обазире и не каже види шта раде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (37)

Milidrag

02.08.2015. 08:02

Kad su "oni" odlučili da pomognu rasturanje Jugoslavije nudili su pomoć Srbima ali ondašnje rukovodstvo to nije želelo a Hrvati i Slovenci su ga srdačno prihvatili. Meni danas smeta što se zaboravlja i prašta Slovenački zločin od koga je sve i počelo. Na kraju, kad iz hrvatske bude otišao i poslednji Srbin to neće smanjiti njihove frustracije jer su Hrvati u stvari naša zla i nesrećna braća i oni samo vrše svoj karakter.

Стефан Зоран

02.08.2015. 12:19

@Milidrag - Не само фрустрације! Њих покрећу, као и Албанце и Бугаре, и мегаломански апетити. Хтели би и леву обалу Дунава, и део Словеније, и Херцеговину, и добар део Босне, и... И Црну Гору! Е, а ту би се сусрели са незаситим Албанцима, чије ширење има много реалнију подлогу у њиховој демографској експанзији, док Хрвати, као и Срби, полако изумиру! Па... Није чудно, Хрвати су, је л' тако, генетски гледано, већим делом Срби.

ko ozive drazu

02.08.2015. 09:10

ko ozive drazu mihajlovica hrvati sigurno jeli drza moz oluja ne moze e sad trazili edajte

неимени

02.08.2015. 15:20

@ko ozive drazu - Ко је драза михајловиц ? Ви крвати сте стварно ...

Peraić

02.08.2015. 09:17

Raduloviću, ako toliko voliš svoju i našu Polaču što ne opišeš i obitelji koje su otjerane 1991. Zašto kriti čije kuće su opljačkane i spaljene 91. Budi čovjek .

неимени

02.08.2015. 15:23

@Peraić - Он је засигурно мислио на "задарску кристалну ноћ", а тек потом на све остало. Стотине објеката и кућа, неке вишемилионске вредности, а које нико никад није платио. И све то за некоплико часова у Задру. А Полача није далеко од Задра.

Slavko

02.08.2015. 09:30

(Klero)fašizam je osnovni gradivni element hrvatskog nacionalnog bića. Smisao hrvatskog nacionalizma je negacija svega što ima u sebi bilo šta srpsko. To je konstanta njihovog poliitčkog delovanja još od vremena ilirskog pokreta. Što više svega ugrabiti od Srba i to proglasiti hrvatskim.

BACVANIN

02.08.2015. 17:26

@Slavko - Ne samo,/sto vise ugrabiti od Srba i to proglasiti hrvatskim/ vec i same Srbe prisiliti na hrvatstvo,i utuvitim u glavu da mrze one sto su i oni nekad bili.Ovu cinjenicu Hrvati nikada ne mogu opovrgnuti,postoje istorijske zabeleske o unijacenu Srba i ziva narodnasaznanja.Evo hrvatska prezimena koja vuku korene od Srba/Vukasinovic,Jovanovic,Todoric,Mitrovic, i.t.d./ Ali danas u hrvatskoj kod hrvata nema imena Vukasin,Jovan,Todor,Mitar.

Vukan

02.08.2015. 09:42

Pa im vi prodajte jos koju fabriku u Srbiji, pricajte o pomirenju, a Hrvati opljackali milijarde dolara srpske imovine: imanja, stanarska prava ...

Ђорђе С.

02.08.2015. 12:59

@Vukan - Не секирај се, Вукане, ускоро почиње распродаја преосталих предузећа. Покрећу се стечајни поступци, држава ће да плати повезивање стажа и понуди отпремнине да би куповина била примамљивија и јефтинија. И ко те пита за државну имовину коју су Хрвати узурпирали! Међународна арбитража кошта, а кога брига за приватну имовину прогнаних Срба... После тога на реду су рудници (на КиМ су прећутно препуштени другима). У околини Бора је најбогатије (на свету) налазиште злата, а странци буше и ЈИ Србију...

Dumar

02.08.2015. 09:42

Da bi se uzdali u sebe, prvo moramo doci sebi. Naci one koji su istinski deo naseg bica. Nazalost, globalisti kod nas, preko EU i Brisela, to vrlo dobro znaju i ne dozvoljavaju. Vreme radi za njih, kako prolazi, tako i nasa nada biva sve manja i tanja. Nije ovo nista novo, novo je samo da je sve po starom. A tu srece nema.

Max

02.08.2015. 10:24

Konačno da netko to nazove pravim imenom ,a naša država gura to pod "tepih ". Inače u nas Srba opće poznata stvar je da Srbi brzo opraštaju , zaboravljaju , a da je tako govore i zbivanja iz nedavne prošlosti kako Oluje tako iz 1999 god. Zato se prema nama i tako odnose jer znaju da osim što brzo zaboravljamo , brzo opraštamo i ne znamo Mrziti poput Nekih! Iz onoga da je Historija Učiteljica Života nažalost ništa nismo naučili do današnjih dana!

blesav

02.08.2015. 10:31

Bravo Radulovicu!Duga je lista prepametnih pisaca ( i ostalih intelektualaca ) kao sto je gospodin Radulovic, koliko ih je iz Srbije, cini mi se jos je vise iz "precanskih" krajeva.Oni u sebi nose iskustvo generacija namucenih raznovrsnim neprijateljima. Preziveli su Turke, Mletke, Hasburgovce.... Ustase i Partizane ali nisu preziveli modernu Hrvatsku.Mozda je tako i bolje! Srbi nemaju vise sta da traze na tim prostorima jer su kao narod iskorenjeni a drzava Srbija nije bas pomogla!

СМОКИ

02.08.2015. 10:36

Управо због овога и оваквих текстова НЕ МОГУ се сложити са господином Вучић да по сваку цену морамо ићи у ЕУ. Хрвати су чинили што су чинили никоме не одговарајући за злодела и ЧИСТ геноцид. Све је то под окриљем те исте ЕУ и САД. Значи да је нама испод части а и опасно по опстанак нације бити чланови ЕУ. Шта би било са нама ако ЕУ пропадне? Хоћемо ли и ми? Са хрватима и осталима само РЕЦИПРОЧНО треба општити и никако другачије.Макар никада не ушли у фашистичку творевину ЕУ.

Zeljko

02.08.2015. 10:49

Od ove nesrece a mislim na rat 91/95 koje je zadesila izmedju ostalih i Srbe trebalo bi neke pouke izvuci. Bez ikakve mrznje te realno sagledavajuci posljedice trebalo bi se udruziti mislim u prvom planu da vladajuce i opozicione strukture , intelektualce, pravnike te ostale i zajednickim snagama isto naprave neke ciljeve konkretno na imovinu tih ljudi kao i ostale dogadjaje te pokusaju u sto vecem procentu realizovati.

scipion

02.08.2015. 11:13

U hrvatskoj je uvek vladao NACIZAM,direktno pomagan od vatikana i zapadno evropskuh zemalja kojima upravljaju vavilonski bankari,zli i prokleti.Srbima nije mesto među njima,jer će biti uništeni.Najveće opomene su Kraljevina SHS,Kraljevina Jugoslavija,FNRJ iSFRJ.EU je samo opasniji vid ,jer se sastoji bez malo od svih viševekovnih srpskih neprijatelja i zlolinaca.

Hrvoje

02.08.2015. 14:52

@scipion - A sto to tebe briga sto ili tko je vladao u Hrvatskoj? Od nacizma su Srbi iz Hrvatske mogli pobjeci u Srbiju (sto su na koncu i napravili) a dakle su Hrvati iz Hrvatska mogli pobjeci od velikosrpske agresije i vaseg cirkusa?

Dragan P.

03.08.2015. 09:35

@scipion - Agresija je kad neka država napadne neku drugu državu, kao što je bio slučaj 1999. kad je par desetina zemalja izvršilo agresiju na SRJ. Tada je i Hrvatska bila agresor na SRJ jer je otvorila svoj vazdušni prostor za agresorsku avijaciju, a bilo je i njihovog sletanja na vaše aerodrome. 1991. i Srbija i Hrvatska i Krajina su bile deo SFRJ, dakle iste države, i ne može se govoriti o nikakvoj agresiji. Možemo se natezati o tome ko je prvi koga napao, ali o agresiji tu nema govora.

неимени

02.08.2015. 11:21

Престаните да их хвалите. Није фашизам већ нацизам. Хрвати не следе талијанске фашисте са којима Срби никада нису иамли проблема, већ немачке нацисте. Нису талијанси фашисти зацртали програм затирања Срба већ немачки нацисти. Изједначавање фашизма и нацизма је слично изједначавању нацистичке немачке и совјетске Русије. А Срби који су остали у хрватској ће на жалост постаи хрвати. Или то или ће их првом приликом побити. А камо то покрштавање води то сви знамо.

Flash'n'Storm

02.08.2015. 20:53

@неимени - @neimeni***Možda srbi nisu imali problema sa italijanskim fašistima samo što mnogi drugi jesu, a to ih ne čini ništa boljim od fašista pa je neumesno stavljati ih u pozitivan kontekst ! Tvoje spinovanje je samo odraz neznanja !

неимени

03.08.2015. 00:35

@неимени - Мајке ти? Исто је покушати истребити цео један народ (Словене) и починити неколико злочина по Еритреји? Исто је подржавати власт која је смислила Јасеновац и бити згрожен истим те помагати могућим жртвама? Фашизам је крив за злочине као и сваки други режим, али квантитативно није нити бледа сенка нацизма. Не само то, фашизам је бенигниј од демоНкратије којом САД засипају цео свет и саксонског монархизма који ваљда суровији од свих њих скупа. Позитиван којнтекс и незнање? Свашта.

Tomo

02.08.2015. 12:23

Bravo za Novosti. Odličan tekst sa književnikom i svjedokom naše golgote. Taj se nije uvlačio dnevnoj politici poput drugih, kao prošli ali i sadašnji Gdje su oni bili kad je objavljena Golubnjača? Zar nije žalosno da neko kaže da ni podaci o žrtvama 1941-1945 još nisu sređeni? A i dalje predstavlja tu kuću. I, odbija ispravke. Jovane, želim ti da te zdravlje posluži, jer te Krajina i prije Krajine puno koštala. Novosti su 1971. bile zabranjene radi karikarature o ovom pitanju.

srbin

02.08.2015. 12:24

zasto beogradski novinari insistiraju na pitanjima tipa, dali ovo ili ono znaci ozivljavanje ili stvaranje neke nove jugoslavije?

rale

02.08.2015. 14:17

@srbin - zato sto imaju takve upute od vlasnika, zato sto jos mnoge firme u Srbiji imaju u nazivu Jugo, pocev od tanjuga dalje

kiefer

02.08.2015. 13:21

Ajd, sva sreća, pa kod nas nema fašizma. Mi smo od četnika napravili spasioce i antifašiste, a zna se da su isti fašisti kao ustaše(uostalom postoje kristalno jasne istorijske činjenice). Onog dana kada svi budu prvo gledali sebe, pa onda druge - tek tada će da počne razum da vlada i da bude bolje!

mrky74

03.08.2015. 01:50

@kiefer - Viis "kiever #3609283" Americki Kongres nije to tako gledao na Cetnike ka ti I tvoji Hrvati, vec je odlikvao Dragoljuba "Drazu" Mihailovica sa najvecim odlikovanjem kao saveznika protiv fasizma. Takvo odlikovanje je samo njemu dodeljeno ka jedinom stranom vojno licu. To mozes vrlo lako proveriti u Americkoj ambasadi u Zagrebu.

Jura

03.08.2015. 21:23

@kiefer - Kolega pa ako mislite da su Amerikanci uvjek u pravu, onda pretpostavljam da mislite da su bili u pravu kada su bombardirali Srbiju i dali Kosovu nezavisnost? Ili su bili u pravu samo kada to Vama paše?

Joso

02.08.2015. 13:55

Dok god bude i jedan Hrvat slavit če se veličanstvena Oluja koja je rasturila neku srao krajinu, a vi drugovi nekako zaboravljate da Hrvati nisu išli u Srbiju , već su Srbi iz Srbije išli na Hrvatsku dajte si to zapamtite. Srbi koji poštuju državu Hrvatsku dobodošli su.

Drzava nastala na etnickom ciscenju

02.08.2015. 14:43

@Joso - u ovom, i genocidu u proslom ratu, nije za postovanje... ne nadajte se dobrom...

mrky74

03.08.2015. 01:59

@Joso - Vidimo Josina kako su srbi tretirani u Hrvatskoj a to se vidi iz jucerasnjeg slucaja kako su 6 Hrvata pretukli Srbina koji nije napustao Hrv. ni za vreme proslog rata. Zna se I to da I oni koji su se vratili moraju da spavaju po drvecu de ih nebi po noci "braca" Hrvati pretukli. Srbi koji su u proslom ratu isli iz Srbije da brane svoju BRACU Srbe di ih nebi ponovo klalala horda Hrvata jer ste vi Hrvati veoma jaki kad vas ima vise u gomili od Srba. To su bili Srbi iz Srbije koji su dolazili u Hr

Dragan P.

03.08.2015. 10:47

@Joso - Joso: Hrvati nisu išli na Srbiju jer nisu mogli, ali jesu artiljerijom tukli pogranične delove u Vojvodini (Šid, Apatin itd), bilo je i poginulih civila.

Шева

02.08.2015. 17:10

Никаква величанствена акција не може бити протеривање стотинак хиљада припадника мањине. Невиђена глупост да је то било нешто посебно и тешко.

Gamal

03.08.2015. 15:02

Hrvati ko Hrvati. Uvek i jare i pare, samo ako može i ako im se pusti (npr EU-Slovenačka granica). Iako je neosporan znak jednakosti i kontinuitet genocida u II sv ratu i ratovima devedesetih verbalnom ekvilibristikom se to poriče, ili tvrdi da ni Jasenovca zapravo nije bilo, a oni su i pre 75 godina bili žrtve. U njihovo ime svaka hvala g Šeparoviću, idejnom tvorcu te maestralne manipulacije. I Nemci su uspešno odbranili svoj životni prostor od 6 miliona Jevreja.