Леонид Решетњиков: Мапа Балкана је привремена јер су границе вештачке

Душица Радека Ђорђевић

19. 07. 2015. у 08:57

Леонид Решетњиков о утицајима Москве и Вашингтона, позицији Србије, судбини републике српске и Косова и метохије...

Леонид Решетњиков: Мапа Балкана је привремена јер су границе вештачке

ФОТО: И. Маринковић

ПРИТИСАК Запада на Србију ће се повећавати и ми, заједно са вама, треба да очекујемо нека изненађења. Запад се неће смирити све док Срби буду показивали макар и мали елемент самосталности. Ако будете као Румунија, Бугарска или Албанија, смириће се. Поделиће Србију, што у суштини желе и са Русијом, само што смо ми сувише велики да би у томе успели.

Ово, у разговору за "Новости" каже Леонид Решетњиков, директор Руског института за стратешка истраживања, процењујући какав би могао бити одговор Запада на то што је Београд уз помоћ Москве оборио резолуцију о Сребреници у Савету безбедности Уједињених нација.

Ако се пође од оне "да нема бесплатног ручка", постоји ли цена руског вета који је Београд затражио и у чему се она огледа?

- Цене нема. За нас је то било принципијелно питање. Ми бранимо интересе српског народа до оне границе до које их српски народ и сам брани. Ако их не буде бранио, то нећемо радити ни ми. Знамо да Запад обично није објективан према Србији, а није ни према Русији. Цена западне позиције нам је одлично позната. Њу диктира само једно: постићи да Срби буду понижени, да буду принуђени да живе по западним правилима.

Са ваше тачке гледишта, српска власт је под контролом Америке, док је у Вашингтону почетком године "измерено" да руски утицај у нашој земљи расте...

- Несумњиво је да су они који су на власти под америчким утицајем. Види се да је Србија принуђена да прихвата компромисе или да одступа. А истина је и да је више од 50 одсто српског народа традиционално оријентисано ка Русији, и то Американци добро знају. Због тога је њихов притисак тако велики. Срби су за Американце "непоуздани" због те своје склоности. САД се неће надметати са Кином, већ са Русијом која овде није само потенцијална економска алатернатива, већ и духовна. Ако постоји народ или држава која симпатише Русију, она мора бити понижена.

"ТУРСКИ ТОК" СМЕТА ли Москви то што Србија после пропасти "Јужног тока" преговара о алтернативним правцима за снабдевање гасом - из Азербејџана или америчким са Крка?
- Не допада нам се много то што Србија гледа друга решења, али то је њено право. Од "Турског тока" нисмо одустали. Цев ће се довести до грчке границе, а онда ћемо видети какве су економске и политичке прилике у Европи и на Балкану. Веома бисмо волели да гасовод прође кроз Македонију и Србију. Наше је да дамо своју понуду, а на вама да одлучите.

Може ли Србија из дијалога са Приштином да исплива са картом за ЕУ воз, а да у том бриселском "рафтингу" не потопи сва права која полаже на КиМ?

- То је немогуће. Запад је донео чврсту одлуку, створио је псеудодржаву и нема разлога да се од тога одступи, а све је урађено да би се Србија ослабила. Ризикујући да то прихвати, Србија би села у воз који јури у провалију. Уопште не разумем тежњу да се по сваку цену уђе у ЕУ, сада када је она у дубокој кризи. Није грчка криза само њена, већ је то велика криза ЕУ. Шта желе Македонија или Србија говорећи да хоће у ЕУ? Да тај исти земљотрес буде сутра и код вас? Али, погрешних схватања има свуда. Неки људи су пропагандом доведени у ситуацију да више нису у стању да мисле. Приближавањем ЕУ, која је у кризи, огромна већина народа не може да добије ништа, а неке повластице можда ће имати део елите. Питање је одговорности просвећених људи у свакој нацији да на то укажу.

Хоће ли савезници Косова раскрчити и његов улаз у УН?

- Гледаће да то учине на сваки начин. Покушаће да "купе" позицију Србије. Да се то некако прихвати уз обећање за улазак у ЕУ. Дакле, све зависи од Србије. Ако то прихвати, онда ни Русија не може да се противи.

Када би Савет безбедности сада одлучивао о чланству Косова у УН, да ли би Русија уложила вето уколико Србија то од ње не би затражила?

- Не би. Све зависи од Србије.

Због чега границе Балкана не видите као дефинитивне?

- Иако бисмо сви желели стабилност, оне су привремене јер су вештачки наметнуте споља, на штету српског народа. Он је подељен, слично као и руски. Изван Русије живи 25 милиона Руса и око тога се и води сукоб у Украјини пошто су и тамо границе вештачке. Такве могу постојати неко време, јер не можете вештачки поделити један народ. Немачки народ је био подељен, и шта год ми о томе мислили, на крају је успео да се уједини. Исто тако и српски народ, или било који човек коме вежете руке, тежи да се одвеже и ослободи. То није процес који се завршава за годину или десет, али ће се неизбежно завршити.

Како, дипломатским путем?

- То је најпожељније, али како ће стварно бити, нико не може да каже. Ко је пре три године могао рећи да ће бити оваквих догађаја у Донбасу? Борба за уједињење нације и за самосталност често не бива мирна. Али деси се и мирно, као у немачком случају.

Која је судбина Републике Српске?

- Пре недељу дана одликован сам једним од највиших одликовања РС - Орденом Његоша и у име одликованих Руса рекао сам тада да представљамо патриотске снаге Русије и да ћемо учинити све да заштитимо права и могућност независног развоја РС. Али, пре свега, много зависи од народа РС. Ако они буду чврсто бранили своју позицију, никакве Америке и Немачке то неће моћи да сломе.

Сви се они надају да ће притиском уплашити своје противнике, а када наиђу на чврст отпор, повлаче се. Треба се сетити цара Лазара и не треба имати страх. Бог од нас не тражи победе, већ храброст. Он одлучује ко ће да победи. Цара Лазара је прославио подвиг. Не то што је победио или изгубио у бици, већ је Господ од њега захтевао да живот да за свој народ. А ми смо данас навикли на удобност и хтели бисмо да победимо и лепо живимо. Не може то увек.

Неки би ове ваше речи назвали враћањем у прошлост, а имају и призвук неизбежности поновних сукоба. Шта је са другим путем - међународним конференцијама, преговорима..?

- Тај пут је обавезан, али проблем је што друга страна њему не приступа искрено. То видимо последњих деценија. Дођу на преговоре, потпишу неки споразум, а онда наставе по своме. Босна је на једној мировној конференцији створена као чудна, богаљ-држава са уграђеном мином у сопствено постојање и сукоб може да се деси поново.

Колико озбиљно треба схватити претње исламских терориста Балкану, стигле су и видео-поруком...

- То јесте реална претња. Екстремне исламисте, а пре свега Исламску државу, наш Институт посматра као продукт сила у САД који је створен за ратовање против Сирије, али је измакао контроли. Како Исламска држава има друге приоритете тамо где ратује, и Србија им у овом часу није толико битна, мора бити да их је неко усмерио и рекао им: упутите тамо неку претњу, јер нам то одговара.

У истом снимку запрећено је и америчком председнику Обами...

- Њему је лако, он је далеко. Претње Обами и Америци нису тако озбиљне.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (56)

realni

19.07.2015. 09:19

On zaboravlja da se Republika Srbska nalazi u BIH i da tu zive i drugi narodi koji ce se suprostaviti osamostaljenju Republike Srbske i to je rat

Student

19.07.2015. 09:25

Svaka cast gospodine Leonid. Svaka cast! Nije ni cudo da ste dobili orden Njegosa, jer kako se kaze.... "Svaka vam je k'o Njegoseva!".

orao

19.07.2015. 09:52

Draga RUSKA BRACO, nazalost zapad pokusava da nam ispere mozak i delimicno i uspeva u tome. Mi Srbi VAM moramo biti zahvalni da uopste postojimo. Ima nas mnogo koji VAS iskreno vole jer smo braca. Tu14 ljubav prema VAMA ni jedna zapadna drzava nikad nece postici. Moje zelja je da jednog dana postanemo deo Ruske Federacije...

gogo

19.07.2015. 15:39

@orao - Tako je! Ne član Evro-azijske unije, nego član Ruske federacije. To su sasvim različite stvari. A posle lagano, da se vrati šta je srpsko i da posle više od veka zaokružimo i zatvorimo priču. A kad budu atomski silosi kod Banjaluke i u Istočnom Sarajevu, a i drugde, onda će ovde biti mira dok se ne ohladi Sunce.

pita cu te

19.07.2015. 10:00

pitacu te sta ce za 2 godine da ostane od te rusije vec je sve ucrtano kako ce rusija da izgleda i to bez uopste ne opalenog metka swe se jos radi kako i sta ali izgleda ce sami rusi da uniste rusiju vec se burgija

ss

19.07.2015. 12:30

@pita cu te - pitaću te Zastrašuje me podatak da takvih neznalica i poltrona ima još u Srbiji.

СВЕМИР

19.07.2015. 10:04

Погледајмо пример обале јужне Далмације! Повесне чињенице указују на српски карактер те територије. Но, пустимо повест и позабавимо се логиком и географијом. Тако уска територија никада није, ни у најгорим кошмарима, могла бити етнички хрватска јер нема географску дубину унутар Балканског полуострва, што је предуслов сваког опстанка једног народа. Нажалост, што није могуће науком и логиком јесте омогућено хрво - католичком окупацијом, асимилацијом и пропагандом о Црвеној и Белој Хрватској!

Alle Serben müssen sterben!

19.07.2015. 16:26

@СВЕМИР - Свемире, та уска територија је у периоду после 1945. проширена, насељавањем Хрвата на територије коју су етнички "очистиле" усташе за време НДХ. И територија од Дубровника до Сплита, коју су већином насељавали Срби (православни и католици) доживела је такве покоље Срба (и у школским учионицама!) да су и Италијани остали згрожени суровошћу почињених злочина! А од 1991. у целој Хрватској врши се различитим средствима и асимилација преосталих Срба...

СВЕМИР

19.07.2015. 18:15

@СВЕМИР - Тачно тако! Ја бих хтео јавност да упозорим на следеће геноциде који су потенцијално могући над српским народом. У великохрватској доктрини, написаној ватиканским мастилом, постоје Панонска Хрватска, Бела и Црвена Хрватска. Поред континуираног геноцида у 20. веку над Србима, једино је за сада етнички очишћена Панонска Хрватска. Стога следеће мете жешћег расрбљавања свих врста јесу Босна и Херцеговина (Бела Хрватска) и Црна Гора (Црвена Хрватска). Зато не верујте Croatima ни када дарове носе!

Вук З.

19.07.2015. 10:16

Леониде, слажемо се! У праву си, нажалост, и када кажеш да ниси сигуран да ће српско питање моћи да се реши дипломатским путем... Таква нам је судбина.

Rusofil

19.07.2015. 11:31

Je li to neki Rus?Ma dajte molim vas udara na Ukrajinu i sada bi oni nešto na području NATO-a.Neka pleše kazačok.

Shomi

19.07.2015. 12:37

@Rusofil - Juce u vijestima: "Granatirenje Donjecka"! Bas se pitam ko je granatirao, Rusi ili oni koje podrzava taj nato!?

Првослав

19.07.2015. 12:01

Свака ти част, Ти си мој истомишљеник, само што нас обичне смртнхике и божја створења нико ни за шта не пита!

Zika

19.07.2015. 12:17

@Првослав - Resetnikov gresi. Promasio je ceo futbal. Zasto ne kaze da je Milosevic bio obicni bankar. A nama je trebao politicar i jedan Srpski Bismarck. I Oluja nam se ne bi desila. Srbi se ne bi razbezali a ni Milosevic nije morao bedno da zavrsi. Prosto i jednostavno.

asd

19.07.2015. 13:17

@Првослав - Pa zato sto je Milosevica postavio upravo taj zapad da bi lakse ostvario svoj plan u Krajni i Bosni.To se odnosi pre svega da vampir ne posalje vojsku i zastiti taj narod u Krajni,dovoljno da je poslao 4-5 oklopne jedinice iz Srbije ustase ne bi nista smeli da urade.

Ђорђе С.

19.07.2015. 16:14

@Првослав - Зико, а да се у Србији Хрватима и Шиптарима десила Олуја, ти би кривио Туђмана и Ругову? А Милошевићу не би замерио да је, кад је већ ЈНА била увучена у сукобе у Хрватској, енергичном и брзом акцијом приморао Хрвате на признавање РСК?

nevena

19.07.2015. 12:11

ako su granice "privremene", to znaci da ce pre ili kasnije biti pomenjene. a to ne biva bez rata... ovaj rus nas huska na rat. eto...

Александар Првуљ

19.07.2015. 12:24

Одличан интервју! Камо среће да може цела Србија да га прочита. Две ствари бих подвукао: 1. Храброст пре свега без обзира на прилике и 2. Неће нас нико бранити ако ми сами не желимо да се боримо.

cr

19.07.2015. 13:33

@Александар Првуљ - I pod brojem 3. zasto zeliti ici u EU koja je u velikoj krizi?! Od toga ce imati samo pojedinci korist a ne Srpski narod! A ako kazemo Ne EU polozicemo ispit za tvoje dve predhodne stavke!

Djole

19.07.2015. 12:24

Realno 1992 godine u bih je rat poceo zato sto su muslimani i hrvati zaboravili da u bih zivi 33% srba pa su probali proglasiti neku svoju drzavu mimo volje trecine stanovnistva koje je ujedno bilo i konstitutini narod. Mnogo je realnih posmatraca u zavisnosti od tacke gledista.

Nenad

19.07.2015. 12:42

Mene samo ovo zanima.Hoću li ja dočekati da se okupam u srpskom Jadranu, naprimer okolina Šibenika ili Splita?Inače imam 52 godine.

123

19.07.2015. 13:24

Pa sto vi drzite onda razne nacije pod okupacijom a ako moze srpski narod da se ujedini onda moze i ostali narodi na teritoriju srbije, albanci madjari rumuni i bugari.

Americka Pita

19.07.2015. 13:25

Bogami, Tovariš Rešetnjikov izrešeta Srbstvo i Pravoslavlje. Crno nam se pise. Bicemo ko pravoslavne Bugarska i Rumunija i većma katolička Albanija. Mirni ko bubice, redovna plata i pemzija, letovanje u srbskom Sibeniku i Dubrovniku, zimske carolije na bratso - brdsko - muslimanskom Mećavniku...Ma Idila , bre...

Maor

19.07.2015. 16:58

@Americka Pita - Ovaj Ruja ne zna sta prica.Kosovo je kvazidrzava, a Donbas i R.Srpska to nisu.Ko u vicu-"Nemoj, molim te, Mujo vise da me branis".

s.b.

19.07.2015. 13:29

E sad ... neko napiše da su kod nas granice veštačke i ...? Mi sad treba da zaratimo i ponovo da ispravljamo krivu Drinu?

arsa

19.07.2015. 13:36

Cinjrnica da se NATO vec decenijama bavi crtanjem nekakvih mapa.Sada, osnazena Rusija, crta neke svoje mape.Mozemo da zamislimo kako izgledaju jedne a kako druge.Za one koji navijaju za zapad i NATO moram da kazem da sam kod siptara vidjao mape na kojima Srbija nije postajala kao drzava, kao i njihove tvrdnje da im je to obecano.Obzirom, na do danas vidjeno, meni je bar jasno, da ako zapad i Amerika odlucuju o sudbini Srbije, Srbije biti nece.

gogo

19.07.2015. 15:28

@arsa - Bilo bi tako da je živ i da je na vlasti pijani Jeljcin. Ti bi to voleo i podjaruješ srpske strahove u tom pravcu. Ali taj zapad je natociljao Ukrajinu, a već je pola nema i ne brani jadnicu. Samo se ti opusti i gledaj, Rešetnjikov je u pravu!Ili Velika Srbija ili je biti neće!

safet

19.07.2015. 13:53

Nažalost tvoju jarane nikad pod tim nazivom .Inače ako narod bude pametan moći ćeš se kupati ali i znati gdje si

Dusan BG

19.07.2015. 14:11

Ја бих био слободан да исправим господина Решетњикова како је и више од 70% српског народа традиционално, вишевековно, везано и наклоњено руском народу.

Sve je moguce

19.07.2015. 14:37

Hoce @Nenade ako dodje do tektonskih poremecaja i dzumbusanja ,pa se i Begish pomeri do Rima a Rim bude Mecca.

Zika

19.07.2015. 17:01

@Sve je moguce - Do 1990. Rusi (komunisti) mnogo zla su posejali po svetu i u sopstvenoj Rusiji. Niko ih nije pozvao da dele savete. Neka svako svoju vatru lozhi.

Zika

19.07.2015. 18:19

@Sve je moguce - Globalno zatopljenje mnogo toga komplikuje. Dize rejting Jadranskom moru.I Rusi bi na Jadran preko Crne Gore i bilo kako. Ako treba i preko Albanije. O tome se kombinuje.

Tomor

19.07.2015. 15:28

Ovja ruskij gaspadin, živi van svake realnosti. Njemu treba reći da je vuk pojeo magarca. On sanja otvorenim očima. Neka bog njega pomiluje

vlado pljevlja

19.07.2015. 16:27

Ovaj gospodin,a vjerovatno bivsi drug u ime svog gospodara huska nacionaliste u malim Balkanskim zemljama da uludo udju u rat sa svojim prvim komsijama dok on uziva u zivotu cekajuci mirno duboku starost.SFRJ vise ne postoji,ali zajednicka buducnost svih nasih naroda i narodnosti je neminovna i ne moze nam od nama samih biti preca nijedna Drzava niti narod pogotovo sto se s tim Drzavama i ne granicimo bez obzira da li je u pitanju Rusija,Turska,Njemacka.....

Juznoprugas

20.07.2015. 00:24

@vlado pljevlja - Ajde Vlado ne truj narod ovde i ne lupetaj gluposti.Nikakav zajednicki zivot Srpski narod nece graditi sa vama Milogorcima niti sa ostalim lazljivim ex yu narodima!Vi koji hapsite nase generale i isporucujete ustasama!Sa vama koji satirete SPC na svakom koraku nemamo nista.Platicete nam kad tad za ovo sto radite.Proglasiti Crnogorce za strance u Srbiji i ukuniti mi svakakav vid privilegija.Naplacivati CG robi duplo prelez preko Srbije i razmotriti uvodjenje viza CG gradjanima!

niksic

20.07.2015. 15:12

@vlado pljevlja - Juznoprugas, tuzan je tvoj licni zivot, kad tolko mrznje imas u sebi. Oprosti, sto ti ovo kazem, ali moras preduzeti nesto.

Nikolo Pausini

20.07.2015. 22:20

@vlado pljevlja - Vi dragi Gospodine pricate o mrznji a ja se secam kako ste pre nekog dana vikali u Niksicu "sbe na vrbe"

niksic

20.07.2015. 23:36

@vlado pljevlja - Moguce da je neko ko razmislja ko juznoprugas to rekao. Ali, 80 posto pravoslavnog stanovnistva u Crnoj Gori gaji simpatije prema Srbiji i nadam se da se to nikad nece promijeniti. Srbi i Crnogorci uvijek moraju biti u dobrim odnosima. Nekome je cilj da to ne bude tako, ali mi ih moramo sprijeciti u njihovim namjerama. Ponosan sam sto sam Crnogorac, ali ce mi Srbija biti u srcu dok sam ziv.

Mex

21.07.2015. 03:43

@vlado pljevlja - niksic @ nikad necu ni ne mogu svariti hipokrite i lazove . Izvinjavam se ako nekog vrijedjam .

vlado pljevlja

19.07.2015. 16:54

Ratni hushkaci obicno uzivaju u zivotu i dozive duboku straost sto se moze vidjeti po ovom covjeku.Uzdajte se u sebe zapadnobalkanski narodi jer nikog preceg od nas samih izmedju sebe nemamo.Pripadamo Evropi, a ne zemljama s kojima se cak i ne granicimo.

mia

19.07.2015. 17:11

1.Sve Srbe sa Kosova prebaciti hitno na sever Kosova,koji bi bil sastavni deo Srbije2.Republici Srpskoj omoguciti otcepljenje i pripajanje Srbiji3.Ostatak Kosova priznati kao nezavisnu drzavu ,ali pre toga resiti imovinsku kartu gradjana i drzave4.Svi Srbi zajedno!Pribliziti svoje interese bratskoj Rusiji i Kini.Sa zapadom,lepo,ali samo iz koristoljublja,ne ugrozavajuci Srbiju i Srbe.Ne ulaziti,bar jos 10 godina u Eu,dok ne vidimo,da li ce se raspasti,jer 60% su izgledi da hoce!

Djekna

19.07.2015. 17:33

Ovaj prica gluposti. Pa i albanski narod je "rasparcan" u vise drzava! Znaci li to da se i on, kao sto pominje vas sagovornik, mora ujediniti i znaci li to da on opravdava teznju Albanaca ka "prirodnoj Albaniji", kao sto opravdava ruske teznje za otcepljenjem od Ukrajine? Ako je tako, na ustrb kojih teritorija dati Albancima ujedinjenje (ali i Srbima van Srbije). I ne pominjete mi ovde istoriju, jer istoriju pise ko stigne, cinjenice se sakrivaju, a deca uce kako kome odgovara.

Petar

19.07.2015. 18:34

tovariš Leonid, stvarno ste vi tu super toga nadrobili..samo da vas pitam dva pitanja:1.Koje su granice po vama poželjne na Balkanu? one iz 1914 ili one iz 1945?2.O kakvim vi elitama govorite? Rusija danas je društvo gde se mala super bogata elita razmeće miljardama dok 99% stanovnika živi na granici bede i jedino se održava na vodki koju država subvecionira.Ajte molim vas lepo držite lekcije Kremlju o tome kako tretira Osetiju, Kavkaz, Moldaviju itd. Nas pustite na miru

galeb bijeli

20.07.2015. 14:37

Meni se čini da bi on želio granice Varšavskog ugovora! Ne shvaća da ih je vrijeme pregazilo; i njega i njegova naredbovavca Putina! A komšija- ako žele- neka se slobodno učlane u uniju sa Bjelorusijom, Rusijom i Kazahstanom!

Eeeeee Galebe

21.07.2015. 09:14

putin je tata za sve, i za evropu trulu, i za SAD, i polako samo,pokucace neko i na vasa vrata, a onda drz'te gace...

Uuu Mia

21.07.2015. 09:18

kako bi to bilo lepo sto ti napisa, da druge drzave vode deca od 5 godina, ili neko ko je toliko glup da se njime moze manipulisati tako, znas, imaju i drugi svoje interese i svum silama se trude da uh ostvare.