- МИ да градимо зидове нећемо. Онај који ограђује, ограђује себе, не другог. Они који их зидају мораће да их и склањају. Решење није у зидовима, већ у заједничкој и озбиљнијој политици земаља ЕУ, којима замерам да немају довољно одговорну и озбиљну политику према овом проблему, али и свих нас осталих који се налазимо на том транзитном путу - поручио је у среду током посете прихватном центру за мигранте у Прешеву премијер Александар Вучић.

Посета премијера и четворице министара Владе Србије била је у знаку решавања проблема са великим бројем миграната, разговора са председником општине Прешево, али и чињенице да је он први премијер који је посетио ову општину, па су му због тога домаћини уручили захвалницу. Он је нагласио да је на састанку било речи о свим темама које су важне за становнике општине Прешево, између осталог о образовању, тешкој економској ситуацији и изградњи индустријске зоне.

- Ми смо спремни да уложимо много тога и мислим да ћемо полако почети да враћамо поверење једни у друге и да будемо сигурни у заједнички миран живот у будућности - рекао је Вучић.

Премијер је у пратњи министара Златибора Лончара, Небојше Стефановића и Александра Вулина обишао и ванболничко породилиште у Прешеву, које је после 26 година поново почело да ради и очекује се да ће се овде рађати више од 500 деце годишње.

Приликом посете центру за мигранте, премијер је оценио да се не може зауставите један процес у којем људи са одређених територија централне Азије или Блиског истока долазе овде у потрази за бољим животом, на путу ка Немачкој или другим западноевропским земљама. Он је констатовао да је очигледно да "прва земља ЕУ не ради свој посао на адекватан начин, већ гледа да пребаци проблем на следеће, и онда Македонија пропусти мигранте у Србију".

Он је нагласио да замера што неке земље ЕУ немају довољно одговорну и озбиљну политику према овом проблему. Нашу земљу је то на дневном нивоу до јуче коштало приближно 15.000 евра, а сада више, са доласком већег броја миграната. То српски буџет неће моћи да поднесе и зато ће бити потребна већа подршка ЕУ, казао је Вучић.

Вучић је рекао да Влада Србије предузима све мере да заштити своју земљу и да ће у борби против тероризма "наш отпор бити апсолутно немилосрдан".