Додик: Вучићу је био угрожен живот!

М. ФИЛИПОВИЋ

13. 07. 2015. у 08:31

Милорад Додик за “Новости” о нападу на премијера Србије у Сребреници, кривици организатора скупа, будућности српско-бошњачких односа...

Додик: Вучићу је био угрожен живот!

Милорад Додик

ПРЕМИЈЕРУ Србије Александру Вучићу у организованом нападу у Сребреници био је угрожен живот! Да се само минут закаснило са евакуацијом делегације Србије, напад на Вучића могао је да буде кобан, што би изазвало далекосежне негативне последице по процес помирења у региону.

Ово је, за “Новости”, изјавио председник Републике Српске Милорад Додик коментаришући догађај у Меморијалном центру, и додао:

- Премијер Србије је доласком у Поточаре храбро, достојанствено и конкретно показао да се истински залаже за боље српско-бошњачке односе и за помирење, али, нажалост, дочекан је каменицама. На Вучићев акт помирења одговорено је насиљем и покушајем линча државника Србије. То је био и напад на Србију, Српску и српски народ.

Како ће овај инцидент утицати на даљи процес помирења и покушај боље сарадње Београда и Сарајева?

- Напад је озбиљно угрозио српско-бошњачке односе. Жеља за помирењем мора бити истинска, са обе стране. Међутим, и после свега овога морамо да разговарамо. Ако желе заједничку државу са Србима, онда Бошњаци морају прихватити руку помирења из Србије и одустати од жеље за унитарном БиХ. Немају само они ексклузивно право на државу БиХ, у којој живе и Срби, Хрвати и остали народи.

Да ли је увертира за напад било подизање политичких тензија данима раније?

- Страсти које су се протеклих дана распламсавале у вези са Сребреницом, од британске резолуције до неодговорних изјава бошњачких политичара, кулминирале су нападом на Вучића. Бошњаци једноставно нису прихватили искрене Вучићеве намере за помирењем.

РАЗУМЕМ БОЛ МАЈКИ СРЕБРЕНИЦЕ КАКО, после свега, доћи до помирења?
- Охрабрују речи чланица Мајки Сребренице које су осудиле напад на Вучића. Разумем њихову бол и тугу. У Сребреници се десио огроман злочин. Велики злочин се десио и над Србима у Подрињу. Мржња не доприноси помирењу. Мајке Сребренице треба да се клоне политике. За нас је неприхватљив њихов захтев Билу Клинтону да им направи државу какву они желе. Можемо превазићи проблеме ако се будемо уважавали и договарали.

Какав је ваш утисак, да ли је атак на Вучића био спонтан или припремљен?

- Нема никакве сумње, напад је био припремљен и организован, а намере нападача су биле веома опасне. У стампеду масе Вучић је могао да изгуби живот. На срећу, због брзе реакција његовог обезбеђења и специјалаца РС, до тога није дошло.

Ко је у безбедносној структури БиХ одговоран?

- Важно је рећи да је Полиција РС имала одговорност до самог улаза у Меморијални центар у Поточарима, где су посао обезбеђења преузела Дирекција за координацију полицијских тела БиХ и организатор. Треба утврдити откуд толико камење унутар Меморијалног центра. То је огроман пропуст Дирекције. Рачунајући на могући напад на премијера Србије, наша полиција је у меморијални комплекс убацила 15 специјалаца, који су заједно са Вучићевим обезбеђењем спречили масу да дође до најгорег.

Шта ће Српска предузети да би се расветлио овај немили догађај?

- Захтевамо хитну и професионалну истрагу, хапшење нападача и утврђивање одговорности безбедњака БиХ. Напад се вероватно не би десио да је Полиција РС обезбеђивала цели простор. РС ће бити истрајна и одлучна да се санкционишу нападачи и сви који нису били одговорни.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

Ahmed

13.07.2015. 09:45

Ajde ne mlati praznu slamu. Napad je spontana reakcija nekolicine ljudi ili planirana provokacija grupe koja je podstaknuta od agenata iz tzv. R. Srpske. Napad je, naravno, jedan bijedan i neljudski cin za svaku osudu. Istragu bi trebalo da potenciraju Bosnjaci jer je ovo na njihovu stetu a u tvoju korist pa se u skladu sa tim treba trazigi inspirator koji je iz sjenke vukao konce. Na svu srecu da g. Vucic, poznat po izjavi 100 za jednog, nije povrijedjen.

MatijaBG

13.07.2015. 12:25

@Ahmed - Ahmete nije takozvane RS,vec je to Republika Srpska.Po tvome ispade da su Srbi to sve organizovali. Ahmete srpska poturico zar ne vidis gde god muslimana ima tu su i problemi. Vasih lazi dosta je celom svetu.

Снежана

13.07.2015. 21:27

@Pale RS - Напротив! А камо среће да је Вучић упола од Додика кад треба да се бране српски интереси... Да је бар као Николић, који се повремено и сети да је Србин.

Hasan seckati

13.07.2015. 10:13

Srbi su pre rata nudili muslimanima sporazum koji bi samo čovek sa lošim namerama mogao odbiti. Eto, tada nisu hteli da žive u Srboslaviji. Onda su uz pomoć stranaca otcepili BiH iz YU i opet im malo. Ona ovori Klintonu da im njegova žena stvori državu. Ukratko, muslimanski prvaci sanjaju vremena turske okupacije kada su oni bili iznad vlaha i ispod Turaka. To je smisao njihove političke borbe i kompleksa koji proizilazi iz konvertizma koji ih razdire iz dubine duše. Psiholoska kompenzacija.

Није требало да иде

13.07.2015. 21:59

Миле, Србине, не претеруј са Вучићевом "храброшћу и достојанством"! Храбро и достојанствено сте поступили ти и Николић кад сте затражили од Русије да забрани усвајање резолуције о "геноцидним Србима", док је премијер "храбро" ћутао, покушавајући само да мало ублажи осуду Срба, а неки чланови његове Владе чак су и гласали за изворни текст! Али за многе Србе још увек није све у парама (доларима и еврима)!