Андреј Фајгељ: Расизам за српске жртве

11. 07. 2015. у 14:16

Шта би рекле српске жртве Сребренице, данас кад читав свет говори о жртвама Сребренице - а о њима ћути?

Андреј Фајгељ: Расизам за српске жртве

Андреј Фајгељ

Шта би рекле српске жртве Сребренице, данас кад читав свет говори о жртвама Сребренице - а о њима ћути?

Шта би рекао Видоје Лазић, разапет на крст, шта би рекла Димитрић Милева, исечена на комаде, шта би рекао Радо Кукољ, испечен на ражњу? Шта би рекао једанаестогодишњи Слободан Стојановић, зверски мучен и убијен када је отрчао иза непријатељских линија да спасе љубимца: "Тата, остао ми Леси на ланцу"?

Од маја 1992. до фебруара 1993, српско становништво на подручју општине Сребреница дословно је десетковано. Од 9.390 Срба остало их је 860, од 59 српских села, 55 је етнички очишћено.

Срби су град напустили након убиства српског челника Горана Зекића. Ретки који су остали су убијани, попут непокретне Загорке Зекић. Заробљени Срби довођени су у Сребреницу и Поточаре у логоре, где се многима губи сваки траг.

Уз повике "Алаху екбер", сребренички џихадисти су походе на околна српска насеља изводили на велике хришћанске празнике. Страдало је више од 3.000 Срба, од којих су многи свирепо мучени, укључујући жене, децу и старе.

За ове жртве нема резолуција, манифестација ни меморијалних центара. Нема ни пресуда. За 23 године ниједан убица српских жртава Сребренице није приведен правди. Хашки суд је ослободио Насера Орића, а Тужилаштво и Суд БиХ нису процесуирали нити једног починиоца.

Неравноправност је преблага реч. Не добијају српске жртве мање поштовања. Оне не добијају апсолутно никакво поштовање. Пре три године, потомци су обележили 20 година од страдања Срба у Сребреници. Комеморација је у свету игнорисана, а у Србији исмејана. Агенција Бета назвала ју је срамотом и увредом, а таблоид "Блиц" фештом.

Ове године обележава се 20 година од страдања муслимана у Сребреници. Њихову комеморацију нико неће исмевати, још мање игнорисати.

По чему су српске жртве Сребренице толико различите? Срби су страдали на почетку рата а муслимани на крају; Срби током више месеци а муслимани током десет дана; Срби наводе 3.000 жртава а муслимани 8.000; Срби су касапљени а муслимани нису; српске жене су страдале а муслиманске нису.

Ниједна разлика није довољан разлог за дискриминацију жртава страдалих у истом рату, на истом месту. Брисање Срба из жртава Сребренице је расизам, по којем Срби немају права као други људи, а њихове жртве мање вреде.

Расизам баца сенку сумње на сав активизам везан за Сребреницу. Расисте ћете препознати по томе што говоре о жртвама Сребренице, а мисле искључиво на муслиманске жртве. Британска резолуције о Сребреници је расистичка јер не поштује све жртве без разлике.

Пример таквог активизма је Насер Орић, који Поточаре и даље доживљава као свој штаб, само је борбу против Срба заменио борбом против геноцида.

Не може се у исто време бити борац против геноцида и антисрпски расиста. Антисрбизам је основни узрочник геноцида на овим просторима. Срби су били најбројније жртве геноцида у овом делу нацистичке Европе, и једини су народ који је након геноцида поново доживео масовна истребљења.

Драго Митровић из Подравања код Сребренице као дечак је чудом преживео усташко клање. Пола века касније, дуж старих ожиљака на врату, потомак крвника му је одрубио главу: "Преживео си 1941, сада сигурно нећеш!" Клање га је затекло неспремног и први и други пут, као што би затекло и нас.

Превенција геноцида је реална потреба српског народа. Наше очеве и оце убијали су само зато што су били Срби. Морамо прекинути низ да бисмо заштитили своју децу.

Нема превенције геноцида док свет усваја расистичке резолуције. Нема превенције геноцида док српски медији исмевају српске жртве.

Морамо рећи: никад више! Култура сећања на жртве и борба против антисрбизма су национални приоритети. Очување Републике Српске, која је једино српско "никад више", од пресудног је значаја. Изнад свега, злочини над Србима не смеју остати некажњени.

Масакриране, лишене правде, заборављене и исмејане, српске жртве Сребренице нас данас упозоравају: немојте завршити као ми.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (31)

tambura

18.07.2015. 16:11

@БЛОК30 - nemoj da vas cude englazi,to je i malo pismenim srbima poznato da su isti u poslednja tri veka bili najveci neprijatelji srpskom narodu,od ubistva obrenovica pa i prije izdaje karadjordja,preko oslobadjanja od osmanlijke vlati,pa prvog balkanskog rata,drgog,pa prvog svetskog rata u podrsci austrougarskoj,pa stvaranju prve jugoslavije,pa pljcci zlata kralevine,pa drgog svetskog rata i razornog bombardovanja beograda,i na kraju balade u rasturanju iste jugoslavije koju su napravili,a sada ova zadn

Slavko

11.07.2015. 15:19

jedan od mojim omiljenih autora u Novostima. Generalno, mi sami malo cinimo da pokazemo "civilizovanom svetu" sta se desavalo u ratovima koji su sistematski potsticani sa zapada da bi se dokrajcila Jugoslavija koja im je ocigledno smetala. Mi jesmo mali i nemocni ali bi recimo mogli dovesti novinare iz prijateljskih zemalja da se na terenu uvere u stvarno stanje stvari. Ako nece CNN i BBC da govori o srpskim zrtvama, tu su RT i CCTV, Indija, Brazil i mnoge druge zemlje.

Paradoks

11.07.2015. 15:27

moram da priznam da sam bio malo ciničan otvarajući tekst, da je istina, jeste, mada nisam to od Vas očekivao, bar ne od čoveka sa takvim imenom i prezimenom, ali dobro, svaka čast

Bojan

11.07.2015. 17:54

@Paradoks - Diskutuje se tema, a ne ime i prezime autora teme. Mozda to upadne u oci u momentu, ali si bar nakon procitanog teksta mogao to izostaviti, jer ocigledno ne moras imati tradicionalno srpsko ime i prezime da bi branio Srpski interes i obrnuto. Bespotrebno vredjas nekog ko je na nasoj strani.

парадокс

11.07.2015. 20:27

@Paradoks - управо тај човек, са тим именом и презименом (Андреј Фајгељ) се изјашњава као православац...покледај у википедији...

Ljiljana

12.07.2015. 10:37

@Paradoks - Pošteni ljudi su jednostavno pošteni, sa bilo kojim imenon i prezimenom.

грађанин

11.07.2016. 09:06

@Paradoks - Постоји гомила ништасрба,са најсрпскијим именима и презименима.....Чеде,Ненади,Зорани,Данице,Јелене,Наташе....

мила

11.07.2015. 16:21

Жртве су различите по томе што њихове њихово руководство поштује,а наше ни наше ни њихово.Кад сами почнемо држати до својих жртава и кад одбијемо отићи да се клањамо њиховим(мислим на политичаре) док се они не поклоне нашим-онда ће се и за наше знати.

Besposlen

12.07.2015. 01:30

@pater f - NVO bi svaka normalna zemlja zabranila,osudila ili proterala kao lica koja rade direktno protiv države, ismevaju Srpske žrtve i minimiziraju-prećutkuju, a veličaju sve druge i gde god mogu stavljaju na teret Srbiji zločine koji su izmišljeni samo zbog prpagande. Kako može Nataša Kandić da svedoči protiv Srbije po tužbi Hrvatske,da godinama iznosi "dokaze" da su Srbi čudovišta, a nikada nije pomenula ni jedan zločin nad Srbima.Evo sinoć je udarila nekog radikala i ništa, zašto nije privedena?

Радош

20.02.2016. 16:34

@Branko - Хвала Богу,да имамо Андреја Фајгеља,док је таквих као он Србство никасд пропасти неће!Бог дао свако добро теби и твојој породици честити брате Андреј!!!

Нада М.

11.07.2015. 23:01

Г. Фајгељ, хвала Вам за овај текст. На нашу жалост, све је ово истина што сте написали. Не само што влада расизам према српским жртвама, у Србији влада расизам и према живим Србима у Србији. Ми смо народ са најмање права у сопственој земљи. Ево, вечерас хтедох да прошетам улицом поред Скупштине Србије и да се поклоним сенима српских жртава чије слике се налазе на плакату испред зграде Скупштине, кад ме 2 полицајца зауставише и не дадоше ми да прођем. Угрозили су ми уставно право слободе кретања!

mita58

12.07.2015. 02:58

Gospodine Andrej hvala vam na ovom tekstu i neka vas sreca i dobro zdravlje sluze!!!!

Zorana

12.07.2015. 12:03

Srbi su najveci rasisti prema svojim zrtvama. Nase ce zrtve morati same za pokoj svojih dusa pred Bogom da se mole. Kad ih se mi setimo, tek onda ce dobiti sansu da ih se sete i drugi! Valja okajavati grehe ali valja i svoje zrtve vecnom pamjati okaditi.

из главе

12.07.2015. 12:38

сјајан, трезвен, моралан, истинит, храбар и људски поглед на живот око нас. Андреј једини ових дана погађа у мету - БРАВО!!!

Маја М.

12.07.2015. 13:32

Од овог младог човека није се ни очекивало друго, већ право у мету. Браво, по ко зна који пут! Штета је што је поднео оставку на функцију. Верујем да је био под притиском.

Mare

12.07.2015. 16:20

Svaka čast Fegelj, konkretno pravo u centar! Dobro je da to ove nemačke novine smeju da objave!

Tigar

13.07.2015. 03:13

Zašto Evropa insistira da optuži Srbe za Srebrenicu? Jednostavno. Oni su zajedno sa Amerikancima rasturači Jugoslavije. Srbija je jedina bila za to da Jugoslavija opstane da ne bi došlo do ovakvih posledica. Naravno da njima sad treba da operu svoje ruke na prljav način optužujući Srbiju za sve. Oni su zajedno sa domaćom da ne kažem "petom kolonom" srušili Jugoslaviju, nezakonito priznali republike kao države (Ustav 74 - Broz). Srušili su berlinski zid i formirali veliku Nemačku.

Milica

11.07.2016. 16:16

Je li moguce da se niko ne zapita zasto samo Srbi pisu o srpskim zrtvama? Je li moguce da nema nimalo kritickog osvrta, sem mitoloskog vjerovanja da su svi na svijetu protiv vas. Bilo je srpskih zrtava u BiH, to niko i ne spori. Bilo je izolovanih slucajeva nehumanog postupanja prema zarobljenicima i civilima, ali nikada sistemski i nikada nalozeno i podrzano. Mozda najlakse da razumijete. Ovo vase pisanje je isto kao da Njemci pocnu pisati o zlocinima Rusa 1945? Razumijete?