Штоперица и пред министре

В. М. - С. С. Р.

04. 07. 2015. у 17:00

Све више захтева да се мењају правила за седнице Скупштине на којима се пропитује Влада. Идеја да се изменама пословника о раду ограничи време за давање одговора

Штоперица и пред министре

ОГРАНИЧАВАЊЕ времена за одговоре премијера и министара на седници Скупштине Србије предвиђеној за пропитивање Владе - једно је од могућих решења да што више посланика добије прилику да постави питања.

Пракса је показала да се те "дискусије" претворе у монолог чланова извршне власти, јер нигде није прописано колико могу да држе реч. С друге стране, за посланике се укључује штоперица, па многи не стигну да поставе питања.

Тако је било и пре два дана, кад су министри на челу са председником Владе Александром Вучићем, на седници која траје три часа, говорили два сата и 10 минута, а парламентарци 50 минута. Микрофон је укључило само шест посланика, чији клубови не заузимају ни петину места у клупама. Без речи су остали опозициони ДС и СДС, али и представници власти СПС и СНС.

И премијер је поручио да треба променити правила око пропитивања Владе. А председница Скупштине Маја Гојковић је раније говорила да треба мењати пословник:

- Приликом образложења закона, на пример, министри немају довољно времена да говоре о предлогу. А, с друге стране, немају ограничења када одговарају на питања посланика.

ТРОЈИЦИ - КАЗНА АДМИНИСТРАТИВНИ одбор казнио је посланике Нове и ДС Зорана Живковића и Драгана Шутановца са по 6.830 динара, као и демократу Балшу Божовића са 13.659 динара, због недоличног понашања на седницама.

Председник Административног одбора Зоран Бабић најавио је јуче да СНС прави списак решења за која мисли да могу да буду боља у Пословнику о раду парламента.

Александра Јерков (ДС) каже за "Новости" да је седница са посланичким питањима личила на фарсу, јер је премијер на питање које је постављено за три минута, одговарао 47 минута:

- Кад смо усвајали пословник нисмо имали у виду да ће доћи премијер који неће бити спреман на дијалог. Једино решење је да се ограничи време које Влада има за одговор.

Представник "Покрета за преокрет" Јанко Веселиновић сматра да пословник није толико лош, колико га власт злоупотребљава:

- Осим тога што Влада није дошла у парламент последњег четвртка у месецу кад треба, него недељу дана касније, почетак седнице је померен за 15.45, а не 16 часова и то да би министри и посланици стигли на неки пријем.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Nemanja

05.07.2015. 02:05

Govorr sve istibljudi. Ne volim Zivkovica, ali za stalno obracanje u skupstini njega i Pribicevica veliki respekt.

brezanac

05.07.2015. 10:30

Njih treba izbaciti i skupstine zato sto ometaju svojim ponasanjem skupstinski rad. Vise mi lice svojim pomasanjem na golubare na ulici.

dusan

05.07.2015. 18:37

pokazuju pravo lice bivsi premijer Zivkovic i ministar Sutanovac sramota da su to bili.