Писмо Дачића: Британци руше мир на Балкану

Д. М.

01. 07. 2015. у 09:11

Новости сазнају: Шта пише у новом Дачићевом писму послатом чланицама Саветга безбедности УН: Усвајање британског документа дестабилизоваће и БиХ и регион

Писмо Дачића: Британци руше мир на Балкану

СРБИЈА сматра да би усвајање британске резолуције о Сребреници било непотребно, штетно и изазвало би несагледиве и дуготрајне негативне последице по процес стабилизације у БиХ, али и на простору читавог Западног Балкана, и зато позива чланице Савета безбедности да не гласају за овај документ!

Ово је кључна порука писма које је српски шеф дипломатије Ивица Дачић у понедељак упутио чланицама СБ, а у које су "Новости" имале увид. У обраћању министра Дачића, јасно се наглашава да се Западни Балкан суочава са новим безбедносним изазовима, ризицима и претњама, на које лидери народа региона треба заједно да пронађу нове одговоре:

- Међутим, нацрт ове резолуције, који је изразито лоше осмишљен и темпиран, прошлошћу се бави на начин који не помаже у суочавању региона са потребама садашњости и будућности и неће допринети да се процес сарадње и помирења охрабри, ојача, олакша и убрза - каже Дачић, и наглашава да о томе најбоље сведоче страсти које је у региону изазвала сама најава "подношења овакве неизбалансиране резолуције, без одговарајућих транспарентних консултација са свим заинтересованим странама".

У поруци чланицама СБ наглашава се да Србија одаје пошту свим жртвама сукоба на простору бивше СФРЈ и да је чврсто уверена да наша сећања и активности, чији је циљ да се прошлост не заборави, треба да буду искључиво у функцији помирења и промоције регионалне сарадње и добросуседства:

БЕЗ ГЛАСАЊА У САРАЈЕВУ Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ одбио је јуче предлог посланика Социјалдемократске партије Дениса Бећировића да се изјасни о британској резолуцији о Сребреници. За предлог су гласала 22 посланика, 11 их је било против, док су четири била суздржана и без довољне ентитетске већине из РС предлог је упућен Колегијуму Дома на усаглашавање. (М. Ф.)

- Наслеђе прошлости не сме да буде препрека нашој заједничкој будућности. Управо полазећи од тога, а у вези са намером да се СБ на усвајање поднесе нацрт резолуције поводом 20. годишњице злочина у Сребреници, желим да истакнем важност свеобухватног сагледавања свих аспеката и последица њеног евентуалног усвајања по процес помирења и сарадње у региону.

У писму се подсећа да се ове године обележава и двадесет година од потписивања Дејтонског мировног споразума, чији је и наша земља гарант:

- Дубоко сам уверен да оваква резолуција у актуелном моменту може нанети само штету крхком процесу помирења и негативно се одразити на напоре одговорних лидера држава у региону Западног Балкана да створе бољу заједничку будућност.

Дачић поручује да нацрт резолуције о Сребреници као да је писан са "намером да се одреде дозвољени правци јавне дебате и да се ограничи могућност даљег истраживања и утврђивања историјских чињеница, а да се укорењене и изнова подстицане предрасуде о кривцима и жртвама још једном понове":

ИЗЕТБЕГОВИЋ: НЕ ОДБИЈАМО ВУЧИЋЕВУ РУКУ Бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић изјавио је да Бошњаци нису одбили руку помирења коју им је пружио српски премијер Александар Вучић и спреман је, каже, да истински ради на томе. Он је рекао да се позитивни помаци могу заснивати само на међусобном поштовању и уважавању. - Вучић је пружио руку помирења, али је његова влада у исто време радила на томе да, пред само обележавање сребреничког геноцида, Орић буде ухапшен и одведен у затвор у Србију - навео је Изетбеговић.

- Посебно је штетно по правично суђење ако се било која власт или ауторитет, осим надлежне судске инстанце, бави текућим судским поступцима, што важи и за СБ, утолико пре што Србија изузетно цени, поштује и подржава његов ауторитет и допринос светском миру и безбедности.

Србија сматра и да процес припреме нацрта Резолуције није осмишљен на начин који би омогућио њено прихватање од стране свих заинтересованих страна. Нацрт, поручује Дачић у писму, не одражава достигнут степен сарадње и помирења у региону и не доприноси стварању позитивне климе за даљи напредак.

- Разлози за њено доношење су нејасни и сигурни смо да би њене последице по регионалну стабилност, мир и сарадњу биле вишеструко негативне. Зато вам се обраћам како бисте свој ауторитет ставили у службу мира, стабилности и помирења у БиХ и региону, и како се овако осмишљена, припремљена и написана резолуција не би усвојила - закључује Дачић у писму чланицама СБ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (17)

Dule

01.07.2015. 09:37

Kako to sad? Pa zar naš premijer ne kaže da su to naši prijatelji ( Bler, Devenport... ).

Branislav

01.07.2015. 09:42

Gospodine Dacicu, ne govorite Velika Britanija, jer to su ENGLEZI napisali rezoluciju. V. Britanija je samo vestacki i na silu stvorena , to nije drzava. Upotrebljavajte samo rec Englezi. To je sinonim za zlo.

Mali bata

01.07.2015. 09:44

Srbija ima prepoznatljivu politiku u svetu, ja donosim finansijski sistem na nacelima prava na ocuvanju socijalnog mira, bezbednosti i demokratije u regionu i svetu. Donosim resenja koja kazu da svaka kritika koja je usmerena prema nekom ili necemu i stanje u drzavi to je vasa moc.

Vasa S. Tajčić

01.07.2015. 09:46

Pa Dačiću gde vam je sad savetnik Toni Bler? Grliste se i ljubiste se ko braća rodjena... šta bi sad, pukla tikva jer mu niste platili savete?

2fast

01.07.2015. 09:46

Strasno! Zamislite da su nacisti nakon sudjenja u Nurnbergu i presuda za genocid, trazili da se to nigdje ne spominje i ne uci?!?!

Ja

01.07.2015. 11:36

@2fast - Ne moraš toliko daleko da ideš. Zamisli selo jedno tik uz Srebrenicu gde su muslimani pobili više Srba nego što je pobijeno muslimana u Srebrenici a to niko ne pominje ! Šta ćemo sa time ?

dd

01.07.2015. 11:56

@2fast - Које сте ви школе учили? Нигде се не помиње геноцид, већ холокауст. Нигде се руске, српске, ромске и друге жртве не помињу као жртве геноцида, већ само жртве ратних злочина и цивилне жртве рата.. Колико се ја разумем, ратни злочин и злочин геноцида није једно те исто. И геноцид као правна квалификација у то време није ни постојала, па самим тим нико и није могао бити осуђен за то дело.

Srpkinja

01.07.2015. 09:49

Imamo premijera koji nema jasan stav o rezoluciji i koji kao balansero ne bi da se zamera narodu koji ima jasan i negativan stav o tome ali ne bi ni englezima dok pola njegove stranke čak ima uopšte negativan stav o ulasku Srbije u EU a kamoli rezoluciji. Imamo ministarku u vladi koja podržava rezoluciju o Srebrenici što je nonsens svoje vrste i nezamisliva stvar u normalnim zemljama i ovog ministra spoljnih poslova koji osuđuje rezoluciju ! Kud plovi ovaj brod ili bolje reći čamac od Srbije !?

Јабре

01.07.2015. 11:19

Кад ће резолуција о геноциду над 500 000 деце у Ираку или 5 000 000 Вијетнамаца које је спровела западна Европа и Америка ?

kad bolje zaviris ima sta da vidis

01.07.2015. 11:55

Veoma naglasen izraz da medjunarodna zajednica zeli Srbiju da vrati se na mesto koje joj prirodno pripada u medjunarodnom drustvu ali preduslov je da uhapse se pocinioci zlocina nad covecanstvom, i predaju Casnom Medjunarodnom Sudu Pravde.

Sanja Birmingham UK

01.07.2015. 15:25

@kad bolje zaviris ima sta da vidis - Ne postoji 'Casni Medjunarodni Sud Pravde' vec samo ' kadija te sudi, kadija te tuzi. Kome su sudili za civilne zrtve u Iraku Libiji, Siriji, Avganistanu Srbiji...Liberal Padi Asdoun vezba svoj politicki uticaj i otuda rezolucija.Vazno da vlada i vecina naroda i dalje hoce u Evroupu i ne pitaju za cenu, a cena je velika.

Mikiboy

01.07.2015. 18:50

Pokvarena anglo-saksonska bagra koja se hrani sa mukama drugih.Umesto da smiruju situaciju oni dolivaju ulje na vatru.

vlada

01.07.2015. 20:22

Treba reći istinu, pogotovo što imaš podršku supersile /Rusije, da ne bude zabune/, jer samo tada imaš šansu da te poštuju!

vlada

01.07.2015. 22:37

Jednojajčana Srbija, ili ti demokratska, nema više ni snage ni volje da izbori ravnopravan status u medjunarodnim odnosima! Nema lidera /nažalost/ nema ideju i program, nema viziju i partiju, nema jedinstvo i saglasnost, nema toleranciju i državotvornost oko koje bi se okupila! Dačiću dobro si rekao, a trebalo je mnogo ranije!