РУСКА делегација у Уједињеним нацијама поделила је свим чланицама Савета безбедности нацрт своје резолуције о БиХ, као контрапредлог британском документу о Сребреници - сазнају "Новости".

Русија, наиме, сматра да СБ има задатак да постигне договор о тексту који би донео истинску корист целом региону, па је предлог Москве усредсређен на питања која представљају основу за сарадњу и мирну коегзистенцију држава региона, а не на питања која јачају тензије. Идеја Русије је да СБ још једном потврди подршку Дејтонском споразуму и да се најоштрије осуде сви злочини почињени током свих сукоба у бившој Југославији.

С друге стране, Србија ће се највероватније већ данас, још једном, другим писмом у последњих десетак дана, обратити чланицама СБ како би указала на погубност и штетност британске резолуције о Сребреници, која неће донети ништа добро ни нашој земљи ни целом региону.

Према нашим информацијама, Београд ће обавестити чланице СБ да је и нови предлог резолуције Велике Британије неприхватљив за Србију, јер су у тексту направљене само козметичке измене и практично само смањен број употребе речи "геноцид". У писму Србије биће наведено да британски нацрт резолуције баца стигму на цео српски народ и да би било погубно да се оваквим једним потезом Срби историјски означе као геноцидна нација.

ПОРУКА ДЕВЕНПОРТУ Премијер Вучић је о истој теми разговарао и са шефом Делегације ЕУ у Србији Мајклом Девенпортом. Пренео му је да британски предлог нимало не иде у прилог политици помирења, штавише, доприноси раздвајању народа на овим просторима.

Такође, Београд је у сталним дипломатским контактима пре свега са две сталне чланице СБ - Русијом и Кином, на чију помоћ рачуна у овој важној политичкој, али и историјској бици на Ист Риверу. Контакти су остварени и са несталним чланицама СБ Венецуелом, Шпанијом, Нигеријом, Чилеом и Анголом, које би могле да гласају против британске резолуције уколико се нађе на дневном реду седнице 7. јула.

Готово је извесно да ће британску иницијативу подржати још две сталне чланице, САД и Француска, а Лондон се узда и да ће представници Чада, Јордана, Литваније, Малезије и Новог Зеланда у Савету безбедности подићи руку за усвајање документа.

Тако је тренутни однос снага у СБ 8:7 за британску иницијативу, што значи да би резолуција Лондона прошла са тесном већином. За усвајање докумената у СБ потребно је да гласа осам од 15 чланица СБ, под условом да ниједна од сталних не уложи вето.