Правило из чардака

Ратко Дмитровић

12. 06. 2015. у 21:30

Зашто након толико година од распада Југославије њеним некадашњим простором и даље влада правило на којем је настала Титова држава

Правило из чардака

Сваки национализам је опасан али је српски најопаснији. Овако је гласила максима југословенских комуниста, она на којој је Титова Југославија створена и одржавана у животу. На тој логици озидан је чардак назван братство и јединство, ова формула остала је у животу након растакања Југославије; ево је и данас живи, делује ефикасније него икада, а на њеној примени највише инсистирају они који с поносом истичу да су борци против тоталитарних идеологија, комунизма свакако.

Како се догодило да је међународна заједница почетком деведесетих прихватила горњу поставку, а потом растакање Југославије по линијама које су давно повукли комунисти? Којом и каквом логиком објаснити став међународне заједнице да су Срби и Србија једини кривци у крвавом грађанском рату бивше Југославије кад и парчићи елементарне логике кажу да у грађанском рату нема и не може да буде невиних?

Знам, неки ће овде улетети с тезом да се деведесетих није радило о грађанском рату већ о агресији Србије на Словенију, Хрватску, Босну и Херцеговину. Одговарам подсећањем да је та "агресија" почела тако што су руководства наведених република Југословенску народну армију преко ноћи прогласила окупаторском иако се ради о војсци која је на том простору боравила претходних 45 година, као једина оружана сила постојеће државе. Легитимна и неупитна.

Прошле су године од последњег ратовања на тлу бивше велике државе. Остварени су сви циљеви малих народа и народа у настајању. Решена су сва мањинска питања али се и даље отвореним држи већинско, српско питање. Срби су и даље проблем, каже међународна заједница, уз хорско подржавање из бивших комунистичких република а данас самосталних држава. За Европу ниједан национализам на Балкану није опасан, осим српског. Оно што није дозвољено ловачкој организацији Србије, дозвољено је армијама и паравојним формацијама осталих државица.

Од Србије је отето Косово, Срби су избрисани у Словенији, готово протерани из Хрватске, а оно мало што их је остало изложено је шикани сваке врсте; у Црној Гори ниједан Србин не може да добије иоле значајну функцију у државној администрацији... али за Брисел и Вашингтон то није проблем. Њима је најважније хоће ли се Вучић и Николић појавити у Сребреници; хоће ли Влада Србије прихватити све што траже Албанци на Косову, хоће ли Вучић, или неко од његових министара, потписати документ чији је практични значај раван признању независности Косова.

Да, све ово је нелогично, скоро необјашњиво, осим у случају примене формуле с почетка текста.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (71)

Рио Лобо

12.06.2015. 21:46

Јесте, све је то тако и траје то већ дуго... Ипак и томе полако долази крај, све те државице и народи у настајању, да не кажем у повоју, су до сада Србији и Србима углавном испостављали рачуне за које су убеђени да Су Срби дужни да им то плате... Изгледа да сада долази време када овај врло пристрасни судија( нека имагинарна међународна заједница) мора да подвуче црту и да сабере све досадашње резултате...Онда ће се видети како све изгледа а после тога ће неко и тим квази државицама испоставити р

Rale

12.06.2015. 22:23

Jednostavno,Britancima je 1918 trebala drzava koja ce smanjiti AU, a nakon pada Berlinskog zida su im trebale male drzavice koje je lako kontrolisati. Srbija je postala trn u oku iz 2 razloga. Prvi su tradicionalne veze sa Rusijom i drugi razlog je posedovanje Kosova.Na britanskoj karti,1990 je Kosovo ucrtano kao anglosaksonska vojna baza u koju se se premestli iz Nemacke jer tamo vise nisu mogli da ostanu u onom broju.Postoji jos nesto. Buducnost.Ova situacija ostavlja prostor za nove sukobe.

Diklic

12.06.2015. 22:31

Bivse republike Juge posebno Slo i HR su se profilisale kao ciste nacionalne drzave.U Srbiji je ostalo puno Jugo orjentisanih bivsih diplomata,partizana,od kojih vecina nisu Srbi,nego su mahom Crnogorci.Mnogi od njih osecaju frustraciju srpskim i mnogi od njih su se odrzali ili dokopali kljucnih funkcija i svim silama zele da se ne stope u srpsko,nego da odrze to multietnicko.Kako drugacije objasniti da masa firmi ima jos Jugoslovensko u nazivu, pocev od recimo tanjug-a? Nakon 25 godina !

e moj Diklicu

13.06.2015. 08:20

@Diklic - Pocni da trazis krivicu medju Srbima, kreni od sebe, nemoj stalno da je neko drugi kriv. Pocesec uskoro da govoris - krivi su Beogradjani, pa krivi su Sumadinci, pa onda severni Sumadinci. Kapiras princip?

e moj e moj Diklicu

13.06.2015. 11:47

@Diklic - Od kud ti to da sam Srbin? Nisam Srbin, samo sam realan.Diklic

Diklic

13.06.2015. 11:50

@Diklic - Kad nesto kazes, a nisi obrazlozio, onda bolje da si cutao. Ja u tvom tekstu ne vidim obrazlozenje, nego samo tvoju konstataciju.Prilicno drsku.

Jole

13.06.2015. 14:50

@Diklic - Sto je on drzak ako je samo komentarisao tvoj komentar koji stvarno jest poprilicno stupidan? U tome je bit komentara - diskusija brale.

naranca

13.06.2015. 16:20

@Diklic - @emojdik I ja sam realan .I ja sam realan.Absolutno realan.Absolutno romanticno.Ha ha ha ha.

Radojko

12.06.2015. 23:49

Takvo je podrucje i nema kraja.Imali smo lekcije iz istorije koje nisu bile istinski tacne,upijali smo ih i sad smo zbunjeni jer ne mozemo da nadjemo logiku.Problem je sto smo nauceni da smo se sami oslobodili od Turaka ,takav isti problem imaju Albanci koji se oslobadjaju sami od Srba ,da ne pricam o Hrvatima jos manje Slovencima.Svi sami i svi se oslobadjaju,niko ne osvaja,a jedna teritorija.Svako ima svoje vreme nase je bilo u 19veku i sad cekamo da nas puste.Te koji se igraju sa nasim dusama

4c

13.06.2015. 00:12

Zato sta vladare postavljaju Britanci direktno ili indirektno i to se ne mjenja vec 100ljecima.Zato sta ti izabranici vode politiku nesvrstanih,jer je sotonistima sa zapada jasno da su srpski i ruski narod manje vise slicni i da sprece Ruse da pomognu Srbima.Ta politika ni tamo ni amo nas je dovela tu dje smo uz ogromne ljudske i materijalne gubitke,mi srpskog vodje od Dusana silnog nemamo.

Vito raski

13.06.2015. 00:25

Gospodine Dmitrovicu, moje misljenje je da nama Srbima, za sve sto se desava, niko drugi nije kriv do nas samih, jer smo toliko povodljiv narod, a uz to, sto kazu, do zla bga zaboravan I naivan. Toliko stradanja kroz nasu pacenicku istoriju, smo imali a da ni do dan danas nismo nista aucili. A zna se: Onaj ko ne pamti svoju prslost uvek ce mu se ponavljati kako bi je zapamtio. A mi, na nasu veliku zalost, ne znamo, ne postujemo I ne umemo, sami sebe da usmerimo, zato iz veka u vek stradamo.

Милутин

13.06.2015. 00:46

Господине Дмитровићу, заборавио си написати да је тај чардак био ни на небу ни на земљи. Братство и јединство није никада постојало и био је само мисаона именица. Седамдесетих сам се запослио у једној фабрици дислоцираној из Србије у једну другу републику. Кад сам дошао први дан ми је речено да сам са торбом дошао са торбом ћу се и вратити. Одржали су обећање, деведесетих! Наравно да фабрику нису вратили.

Sida

13.06.2015. 00:46

Sida udje u bela krvna zrnca koja su armija organizma. I onda odbrana tog organizma pada jer sakriven upravo u toj odbrani...Tako ceo organizam padne a da je odbrana organizma nemocna jer iz nje i dolazi problem.Mislim da su nasli idealnog da nam se uvuce u nas drzavni sistem i jedan po jedan organ otkazuje, fabrike, tenkovi, rudnici, kosovo, Srbija!

tomo

13.06.2015. 01:11

Ovako:sve je to igra izmedju velikih a mi smo tu da pusimo pogotovo zapadu ali:ali mi se cini u zadnjih 2-3 godine da Ameri polako gube kompas i lose prolaze na svim frontovima i bas sada su najopasniji !oni nemaju prijatelje,sve je samo interes ali mislim da su sada zagrizli preveliki komad.Nece to jos dugo trajati i vodstvo preuzimaju Rusija i Kina,u svakom slucaju ja se kladim na njih !PS.rekoh neki dan Dodik nece u Srebrenicu a za vas dvojac neznam ,ali mislim da hoce !

ljubomir Petkovic

13.06.2015. 01:19

Vucic mora pod hitno da rascisti sa TItovim ustavom(komunisticki ) jer Kraljevina Srbije nema Vojvodina,Kosovo,Sandzak,Bujanovac 4 parlamentaJedan Srbija,Neutralna kao Svaicarska Kralj za svet a Ruske baze za nas opstanak pohapsite sve koji nemaju pokrice Tajkuna Todorovica izbanciti ,i prodati Rusima Scandinavcima njegov biznis,Crnogorci napolje iz Srbije,kao i Slovencima Gorenje i resto nama trabaju ljudi koji nas postuju i vole a ne neprijatelji koji jos slave TITA i mrze Srbe .

U rikverc

14.06.2015. 10:54

@ljubomir Petkovic - Po tvome Srbija bi morala ponovo u svoje "prirodne" granice Beogradski pašaluk!

posteno govoreci

13.06.2015. 02:30

jednog dana ce VB objasniti zasto su Srbi nekaznjeno ubijani...a mi cemo se uposrno boriti da prezivimo...

viganj

13.06.2015. 14:27

@posteno govoreci - @posteno govoreci..."jednog dana ce VB objasniti zasto su Srbi nekaznjeno ubijani"... dodajem, i naravno šalim se....a naša vlast će govoriti - ma taman posla... zaslužili smo da nas ubijate... i ubijajte nas opet kad vam padne na pamet... malo uranijuma, malo kasetnih bombi....vi ste naši dobročinitelji...

Miro Markovic

13.06.2015. 02:43

Ratko, zna Zapad dobro da su Srbi stvorili obe Jugoslavije. Osim Srbije nijedna "kvazi drzavica" nastalih raspadom druge Jugoslavije, ne moze ni ekonomski niti vojno da opstanu, osim ako ih Zapad ne pomaze. Medjutim, ta pomoc je veoma skupa za Zapad i kao posledica toga, mora da ocekujemo dalja sukobe i promene granica. Granice koje su krvavi komunisti zacrtali nisu svete i kao takve moraju da se menjaju. Pitanje je samo kada ce da se pocne.

Суд Орестов

13.06.2015. 04:21

Слична је и Орвелова дефиниција - све животиње су једнаке, само су свиње једнакије од других. Када су правила тако постављена, и коначан резултат је унапред познат. Још један бриљантан текст господина Дмитровића, који погађа у сам центар проблема.

naranca

14.06.2015. 13:36

@Суд Орестов - @sudorestov Mislis jednakije od drugih pred zakonom pravne drzave u demokraciji:))Kao u CRO?

Zoran

13.06.2015. 05:17

Moja prababa, a i baba sa druge strane, su pricale da gde je jace tu je i pravse. Zato gledajte da budete jaki. Ako mislite da su uvek pravedniji kroz istoriju pobedjivali, varate se. Uvek su jaci i podmukliji pobedjivali. Rim, Aleksandar Veliki, ....

srbo

13.06.2015. 06:50

osnovni problem je udbaška srbija.komunisti su više zla naneli nama srbima nego svi ostali.udbaši ma se nikako ne ide sa vlasti ,jer će im sutra narod ispostaviti račun,za zla koja su nam činili i koja nam još čine.oni sa zapadom pristaju na sve samo da ih ovi ne diraju,i tako i danas.eto gde je problem.opljačkali su državu za vreme miloševića i sada sa tim parama upravljaju državom preko svojih fantom firmi u srbiji i po svetu.

straja

13.06.2015. 16:04

@srbo - Samo jedno....treba da se istera na cistac KOJOJiIM ETNICKIM GRUPACIJAMA PRETEZNO PRIPADAJU tkzv.UDBASI....crnogorci,licani,bosanci(sve tri narodnosti),kordunasi.kosovari(svih nacionalnosti)......vrlo malo ih ima iz sumadije,vojvodine I iz juzne srbije...PA TI SAD IZVEDI ZAKLJUCKE!!!...Koliko je bilo uopste u kom.partiji tkzv.SRBIJANACA

naranca

13.06.2015. 16:17

@srbo - @srbo Pa sta !!!!!!!!!!!Svaka zemlja ima UDBU!!!!!Vremenom ce se I oni promeniti.Uostalom oni su (teoretski) absolutno odgovorni Predsedniku Srbije!!!!!

realni

14.06.2015. 09:11

@srbo - neće se oni promeniti,već oni menjaju predsednike i sve ostale.a ta propaganda kao oni će se promeniti je žvaka za ludaka samo da ih niko ne izvede na sud.a bez toga nema istine i napretka.za zločine moraju odgovarati kad tad.kao i za jova kapu,sigurno njegovi u kući žele da odgovaraju za njegove zločine,jer da nije tako oni bi ga se javno odrekli za počinjene masovne zločine.

srbo

14.06.2015. 09:23

@srbo - komunisti nemaju nikakve veze sa nacijom osim rodjenjem.oni su internacionalisti kao i ostali komunisti u svetu.oni su napravili tajnu policiju koja će ih štiti putem terora ne prava.sve ono što je naj gore tu je,bar po onim počinjenim zločinima.priča se da su tu dovodjeni oni koji su bili spremni da za partiju ubiju i oca i majku.po delima je to istina.zato i kažu da su gori od gestapoa.

Isterano na čistac

14.06.2015. 10:49

@srbo - Zaključak je vrlo jasan i logičan: da su u UDBU primani "šumadinci..." to bi bilo isto kao da CIA prima džihadiste! U UDBU su primani provereni borci protiv okupatora i ljudi odani ciljevima revolucije. "Šumadinci", kao što je poznato, i aktuelnim "rehabilitacijama" potvrđeno, uglavnom, nisu bili to! "Srbijanaca" je bilo mnogo "u kom.partiji", ali uglavnom zbog očekivanih privilegija a ne iz ubeđenja, isto kao što su bile poturice. Čim je "brod" počeo da tone "tkzv.SRBIJANCI" ponovo pod šubaru

naranca

14.06.2015. 13:31

@srbo - @isternacistac E druze moj ti Srbi su digli ustanak I ti Srbi su za 5 godina intenzivnog rata izginuli.Ostali su oni koji su se krili ili u selu ili drugoj 'vojsci''(cetnicko-ustasko-domobranskoj).A CIA prima dzihadiste!Bin Ladin je radio za CIA a obucen od MI6 osamdesetih kad im je trebao protiv SSSR-a!

Šabac i ustanici

14.06.2015. 15:31

@srbo - @naranca. Jesu, podigli ustanak i stvorili "Užičku Republiku", a po njenom padu, ostala je samo šačica boraca u nekoliko manjih partizanskih odreda, koji su bili proganjani od strane četnika i kvinsliške države Srbije, sve do pred kraj 1944.godine. Srbi, koji su "za 5 godina intenzivnog rat izginuli",nisu bili "šumadinci" i "tkzv.SRBIJANCI" nego Srbi van Srbije. Idi vidi šta je sa spomenikom ustanicima u B.Crkvi, i kako ih je "obeležio" šabački sudija.CIA, i ostali, ne PRIMAJU, koriste svakoga.

Pileća posla

14.06.2015. 22:29

@srbo - Ko to kaže, ko to laže? Ko su "komunisti "bili spremni da za partiju ubiju oca i majku", za partiju koja je donela blagostanje narodu, tek da se zna. za koju i kakvu to "partiju" Stefan razape brata, Dušan ubi oca, onaj oslepi sina...!??? Da ne bejahu, kojim slučajem i oni "komunisti" ili ih proglasiše srpskim svecima!??? Deder ti, blagoš meni, taj svoj kljun usmeri u svoje dvorište, jer ima tu mnogo šta za "kljucanje", pre nego prhneš u komšiluk! Što bi narod rekao "kljuca pile u gvozdene vile"

из главе

13.06.2015. 07:22

Путин је рекао и вођама снс и дс - дајте став, подржаћемо га (и Кина). Онај је тражио да се у рудницима у Тузли направи складиште гаса и није смео да насамо разговара, а овај бенефиције за фијатова возила. Страх је најзаразнија и најопаснија болест и свако гледа да сачува своје село од таквих.

из главе

13.06.2015. 07:23

него г. Ратко шта би са бацањем телевизора!

dr

13.06.2015. 07:39

p roblem je u tome sto smo nakon drugog svetskog rata ucili laznu istoriju ,gajili lazno bratstvo i jedinstvo i sve to na stetu srpskog naroda,pa setite se samo ustava iz 1974 godine i sve ce vam biti jasno,

Icebreaker

13.06.2015. 09:07

Ko nam je kriv kad 1991 nismo pokazali do kraja svoju snagu...idi do kraja ili nemoj ni da kreces...ovako smo gubili teritorije i ljude, cija je zrtva nazalost bila uzaludna !

gedza

13.06.2015. 11:03

@Icebreaker - Mislis da bi te ,nas,nato i evropa pustili da uradimo do kraja sta je trebalo?Pa vezbali su zajedno u Svarcvaldu 10 godina pre svih dogadjaja na Balkanu, cisto u slucaju da stvari krenu da se odvijaju van njihovog plana.

naranc

14.06.2015. 01:20

@Icebreaker - @gedza To su oni uvezbavali bezaniju iz Beca jer je tada mocni SSSR planirao da za 3 dana dodje do Atlanske obale-u Francuskoj.!!!!!

Hasan seckati

13.06.2015. 09:58

"Kako se dogodilo da je međunarodna zajednica početkom devedesetih prihvatila gornju postavku, a potom rastakanje Jugoslavije po linijama koje su davno povukli komunisti? " Lako. Komunisti su masonski projekat i sa njima su upravljali isti oni koji danas upravljaju sa SAD. NATO je izvrsio sve zadane planove postavljene u Drezdenu od strane KPJ jos davne 1928. A u Drezdenu je KPJ samo izglasala ono sto je od nje trazila Kominterna. Isto su radili i sa Rusijom.

naranca

14.06.2015. 01:37

@Hasan seckati - @HS E time i su povredile Helsinski sporazum o nepovredivosti granica u Evropi.Koje su same potpisale.To sad znaci da ko je jaci moze da menja granice kako hoce.......Ali sila je prevrtljiva stvar,pa je danas kod tebe a sutra kod drugoga.

Sredoje

13.06.2015. 10:34

Svako zeli da o svom narodu ima lepo misljenje. Da li je ono lepse od stvarnosti, procenite sami. Ne izmisljam, citiram Stevana Sremca "Pop Cira i pop Spira": "Samo ti je do andjaranja, nesreco madzarska!"( popadija Persa). "Zovi ti tvoga pokojnog deku, bestijo cifucka!"(popadija Sida). "Samo da ti je da cmavas, ne nacmavala se, lenjstino vlaska."( treca, bezimena popadija). Nemojte smatrati ovaj roman humoristickim, vrlo ozbiljno opisuje drustvo tog vremena. "Sto pop misli, popadija govori".

Sredoje

13.06.2015. 11:31

@Sredoje - Pa, jeste, najlakse je zazmuriti na sopstvene mane. Zmurili smo sto godina pa eto do sta smo doterali!

borivoje

13.06.2015. 15:26

@Sredoje - treca, bezimena popadija-Pop Oluja je-Tinin Aksa. Žena pop Oluje je Tina.

realan

13.06.2015. 10:37

Gosp. Dmitrovic je nehotice svojim tekstom i otkrio jedan od glavnih razloga raspada SFRJ i "građanskog" rata. To uvjerenje kako su Srbi "nebeski", Bogomdan narod koji su s "malim" i "sintetickim" narodima mogli kako su htjeli. Ista greska je pocinjena i 1918. recimo.

Jasenovac

13.06.2015. 11:06

@realan - Glavni razlog svi znamo je Ustaska ideologija koja je radila na razbijanju bivse drzave mnogo godina i ciji je cilj ubijanje, proterivanje Srba iz Hrvatske. Takvi realni kao ti i dalje dizu fasizam u Hrvatskoj i ne postuju elementarna ljudska prava zaslepljeni mrznjom prema Srbima i Ustaskom ideologijom. Kao i za sve doci ce vreme kad ce te platiti za sve ono sto ste radili.

Diklic

13.06.2015. 11:45

@realan - @realan, u vreme kad ste bili sastavni deo AU,niste se smeli sluziti hrvatskim jezikom sluzbeno, a u vreme srpske hegemonije ste govorili ne ekavicom, nego ijekavicom i izvoljevali ste i nemoguce stvari.Npr. poklonjena vam je Baranja, a bila srpska hegemonija!

naranca

13.06.2015. 12:11

@realan - @realan Glavni razlog je da su se Hrvatski politicari uplasili za svoju apsolutnu vlast u SFRJ(Tito nikad nije zaboravio da je Hrvat).Dolazila je demokratija tj jedan covek jedan glas a tu bi oni bili preglasani(kao sto su SLO kukali u Sava centru).Onda je bolje da ogradim moj kokosinjac gde sam vecina.....Nemam vise snage da vam to ponavljam ujaci. ....A zasto Zapad tako misli.Pa zato sto je Tito imao veliki ugled na Zapadu I oni automatski prihvataju njegove stavove ,nekriticki.Tako im lakse.

naranca

14.06.2015. 01:32

@realan - @ralan 1918 Jeste jeste a ti vrlo dobro znas I koja.Tada bi smo se granicili sa Italijom I Austrijom dolinom Neretve I sve bi bilo bozanstveno.Isli bi smo na Srpsko more I bilo bi nas 5X vise...........To bi bile pravedne granice.

Pesma govori

14.06.2015. 15:13

@realan - Šta kažete, gospođo "naranca", o primeni Vaše demokratije "jedan čovek jedan glas" u Hrvatskoj, Bosni, Makedoniji C.Gori !??? Nisu, gospođo, Hrvati imali "apsolutnu vlast" ni u Hrvatskoj, a kamoli u SFRJ. Da mi je znati samo zašto je "Tito imao veliki ugled na Zapadu", i ne samo na "Zapadu", nego i u gotovo celom svetu? Vi nam to sigurno nećete objasniti, kao i "automatsko,nekritičko i olako" prihvatanje "Zapada". Tako "argumentovane" komentar, ojašnjava pesma "Ala je lepo biti...! Nisam ustaša!

Razigravanje

14.06.2015. 15:37

@realan - @naranca. Kada već maštaš, zašto si tako skromna!? Pusti, bre, mašti na volju, neka se razigra! Koja "dolina Neretve", Dušanovo carstvo, pa na južna mora!

naranca

15.06.2015. 10:31

@realan - U vreme raspada sve funkcije u YU su drzali CRO+SLO .Gdp SLO 6000$,CRO3000$ Srbija 1000$.Ako ja sprovedem ''jedan covek jedan glas''u mom stanu kad familija nije doma:)Onda imam jednoglasnu pobjedu:)Tito za Zapad-Protiv Rusa.Za ostale neko iz Civilizacije a ne zeli im zlo.Povrsni zapad?Za 90% njih smo bili I ostali CHEHOSLAVIJA!Nisi Ustasa.Bolje bi bilo da postanes.Takvi prijatelji nam ne trebaju.I ti si novi?Ja sam mukarac.

Srki

13.06.2015. 11:41

Juga,u losoj nameri onih koji su je usmeravali(vidi KPJ-Dresdenski kongres),nije bila postavljena na zdravim osnovama.Svaki narod je trebao da ostane ono sto je bio i pre.Osobno,za glavni grad bi proglasio Brcko sto bi mnogo vise odgovaralo svima,a JNA bi bila mnogo manja i daleko efikasnija,profesionalna.Beograd bi ostao srpski.Ovako, i danas nakon cetvrt veka,postoje jake hrvatske i crnogorske struje u njemu(ostale od saveznih organa),koje imaju podrsku izvana i koje ga vuku antisrpskim smerom

Srki

13.06.2015. 15:14

@Srki - ....ovako, proglasenjem BG za glavni grad,komunisti su ostavili prostor za optuzivanja za hegemoniju,uz istovremeno naseljavanje BG kadrovima iz drugih republika,a na racun toga su radili i mnoge kompenzacije.Da,evo,Srbi imaju glavni grad i ne mogu reci da su u podredjenom polozaju.Glavnu rec u mnogim pitanjima u bivsoj drzavi vodili su kadrovi iz Slovenije, a prevaga u odlucivanju se ostvarivala poltronima.Lukava je to bila politika ali i nasilna

viganj

13.06.2015. 14:21

nemamo, niti smo imali, ni političare, ni istoričare, koji bi svojim nastupima, radovima i činjenicama, predočili Evropi ko smo.Od kada na Balkanu.U kojim ratovima učestvovali i na čijoj strani...Treba sakupiti sve što su zapadni političari sami napisali, kad su otišli sa funkcije, o 91. i to potencirati...ali nema ko...Učimo pogrešnu istoriju, koju nam plasira Evropa, udžbenike iz istrorije nam pišu zapadni političari..Nemamo umne ljude, i to je to.ili imamo, ali ih niko ne pita za ništa.....

naranca

13.06.2015. 17:00

@viganj - @viganj he he he he .Ali imamo ''Novosti'' a onda sve te mamutske lazi padaju u vodu,

viganj

13.06.2015. 19:23

@viganj - @naranca... u pravu si u većini slučajeva, vezano za komentare... ali, dodajem.. ponekad zavisi i od administratora koji je dežurni taj dan... da li se mu se dopada, na pr. moj komentar ili ne... a naravno da nije uvredljiv... samo nije "na liniji"..

vlado pljevlja

13.06.2015. 15:44

"Najsrecniji su narodi koji imaju dosadnu istoriju". - Monteskje. Na njihovu veliku nesrecu sa Balkanskim narodima to nije slucaj, pa ce nam svima i put do bolje buducnosti biti tezi.U svakom slucaju potrebno je sto manje trovati mladje generacije istorijom jer nigdje kao na nasim prostorima od strane raznih "umnih glava" nema toliko mnogo razlicitih tumacenja istorije,a sto je najgore svaka od tih "umnih glava" misli da je upravo ona u pravu.Taj trend je potrebno sto prije prekinuti.

Novi Sad

14.06.2015. 01:43

@vlado pljevlja - Ko zaboravi svoju istoriju osuđen je na to da je ponovi.

vlado pljevlja

14.06.2015. 14:49

@vlado pljevlja - Naravno da je van pameti da zaboravimo na svoju istoriju,a ona pocinje s datumom i godinom naseg rodjenja.

naranca

13.06.2015. 16:15

Osnova Titove vladavine je bio tzv KLJUC.Favorizovanje po procentualnom zastupnistvu naroda I narodnosti bez obzira na kvalitete I/ili lojalnost.Taj procenat je bio utvrdjivan popisom koji je na kraju odlucivala partija tj Tito.Tako da je Siptara bilo 4Xvise nego Crnogoraca sto je malo verovatno.Ili vise od Slovenaca!!!!Takodje je bilo bitno da si neki Juzni Mongol ili Luzicki Srbin ili nesto tako.Ukratko aparthejd.To mu je(Titu) bila velika I fatalna greska.Imao je I drugih sitnijih....

Ključ i kalauz

14.06.2015. 22:39

@naranca - Koliko je poznato, ključ je domaćinska alatka koja služi da se imetak zaštiti od mogućeg lopovluka i lopova. Imao je Tito velike i ubedljive razloge da se koristi tom "alatkom", imajući u vidu u kakvom okruženju mu se nalazio "imetak"- država. Svi oni pre Tita, kao i ovi posle Tita, za osnovnu alatku imaju KALAUZE. A ko se služi kalauzima je takođe svima jasno. Kao na dlanu se vide posledice "KALAUZ VLADAVINE" svuda, a posebno u našo Srbiji. Sve pokradeno, opljačkano, razgrabljeno, rasprodato!

Razlog

13.06.2015. 17:37

Bojim se da nismo naučili ništa iz istorije, pa zato i ne znamo prave razloge zašto je Srbija uvek kriva i uvek kažnjena, čak i onda kad je bila, zajedno sa većinom sveta, na pravoj strani-WWI, WW2. A razlog je vrlo jednostavan, Srbi su pravoslavne vere. Ne bih vam objašnjavao čitavu istoriju od 1219. g. jer nema prostora za to. Svako to može sam da uradi, gledajući kroz ovu prizmu. Za kraj, koje su bivše republike SFRJ primljene u EU? Istorija se ponavlja, ali svaki put sve više košta.

Miki - Zg

13.06.2015. 18:20

Gosp. Dmitrović ,70.tih god. prošlog vijeka ,bila SFRJ,u srednjoj školi ,a kasnije i na faksu učio sam : Slaba Srbija ,jaka Yugoslavija .Tu politiku su komunisti sprovodili od 45 .god. do 90 -tih .Poslije tu mantru naslijedio i usvojio Zapad do današnjeg dana .Sva sredstva su dozvoljena drugim narodima da napakoste ,ponize ,protjeraju Srbe bez kazne ,sve to je demokratski ,normalno ,a Srbima se postavljju novi ultimatumi ,nove optužbe.Dokle ?

vlada

13.06.2015. 19:17

Za ovu kolumnu Vam dajem bezrezervnu podršku ali mi nije jasno da sa sličnim /odgovornim, patriotskim/ komentarom nemam pristupa javnosti! ... da li su svi referenti kompetentni?

Logika mozaika

14.06.2015. 10:27

Sve je moguće iskonstruisati služeći se "parčićima logike". Autoru je ta veština svojstvena. Šta nije tačno u prvoj rečenici!? U praksi je potvrđeno: nacionalizmi manjih nacija su relativno lako kontrolisani, kada je krenuo srpski, rasturena je država! Izbacio je autor "parčić logike" koji govori da je prvi "čardak" počivao na kraljevoj paroli "brat je mio, ma koje vere bio"! Izabranim "parčićima logike" siktao je na "komunistički nacionalni ključ", a sada njhime meri demokratiju kod suseda!?

naranca

14.06.2015. 11:48

@Logika mozaika - @logikamozaika E vidis nisi u pravu.Kod nas je mali nacionalizam(siptarski) podstakao veliki(Srpski) a on nikada totalno ugaseni CRO & SLO.......Analogija je sa vatrom.Ako stalno tinja moze da se razbukta do sumskog pozara.I bilo kakva logika je bolja od nikakve logike.Ratko je Car.

Podsneblje

14.06.2015. 13:23

@Logika mozaika - @naranca. Problem je što ti ne "vidiš" da nisi u pravu. Svi tvoji komentari, i argumenti kojima osporavaš druge, samo potvrđuji istinu da na našim prostorima ne uspevaju "narance" nego tikve.

naranca

14.06.2015. 13:59

@Logika mozaika - @podnblje U pravu si ,mada opet moras da radis sa onim sto imas I tamo gde si.Ja licno najvise volim lubenice.

naranca

14.06.2015. 14:07

Dzordz Orvel 1903-1950.Skotlandjanin radio kao kraljevski sluzbenik u Indiji I kao novinar u BBC-ju.Umro od tuberkuloze u svojoj rodnoj kucici u Skotskoj.Jako levo politicki orijentisan,mada nije bio komunista.Zato molim desnicare da malo olabave sa njegovim citatima.Nije samo mislio na Staljina.