Има ли овде Бога

Ратко Дмитровић

05. 06. 2015. у 21:30

О владикама је реч, о пролећном заседању Светог архијерејског сабора Српске православне цркве које, то заседање, неодољиво и снажно подсећа на пленуме ЦК СКЈ

Има ли овде Бога

Тај осећај је дубински, лежи у души, кад знаш да не грешиш, да ти се руши последњи стуб на којем градиш спокој, да одлази последњи којем си веровао, који је живео оно што говори. Све ово лебдело је над Београдом 19. 11. 2009. године, у време сахране патријарха српског Павла. Милион људи било је тога дана на улицама главног града Србије. Верујућих, религиозних, традиционалиста, оних који у цркву нису залазили али су поштовали "живог свеца" и сви су знали да је тај дан вододелница, дан након којег Српска православна црква неће и не може да буде боља. Напротив, напротив.

И ево, живимо те дане. Оно што је патријарх Павле упркос свему некако држао у клупку, повезано, отело се и руши Цркву изнутра. О владикама је реч, о пролећном заседању Светог архијерејског сабора Српске православне цркве које, то заседање, неодољиво и снажно подсећа на пленуме ЦК СКЈ.

Све је ту; грешници, наводни и ненаводни, комисије, извештаји, прљав веш, подметања, прегласавања, претрчавања на другу страну и повратак назад, ултиматуми, издаја пријатељстава... Сви су ту осим Бога. Давно су паметнији од нас рекли да Бог станује тамо где су слога и мир. На Сабору није било ни једног ни другог.

Нема овде невиних. Симболика Христа одавно је у врху СПЦ само симболика, празан оквир. Не може се проповедати једнакост међу људима, живети под заветом скромности а након службе - коју углавном чине људи скромних живота у потрази за миром у души - без имало гриже савести сести у аутомобил вредан 80.000 евра и отићи у седиште чије су просторије уређене као најлуксузнији салони европских дворова. Ко од данашњих владика СПЦ живи у ћелији с дрвеним креветом, ноћним ормарићем, орманом, столом од чамовине и две столице од истог дрвета? А тако је живео патријарх Павле. Ко од данашњих владика СПЦ користи градски превоз, као некада патријарх Павле? Вара се свако ко у незнању помисли да је то била представа. Не, тај човек није знао шта је представа, мимикрија, дволичност. Један познати Београђанин рекао је својевремено: "Дао бих све што имам за делић душе патријарха Павла".

Сећате ли се да су неке владике, видели смо их и на овом последњем Сабору, тражиле да се патријарх Павле смени? Као, болестан је, немоћан, није у стању да обавља додељену дужност. А, био је до последњег даха бистрији и ближи Богу од свих њих заједно. Видели су у њему све оно што они нису били. Зато нису могли да сачекају његову природну смрт.

Којим путем ће Српска православна црква након овопролећног заседања Светог архијерејског сабора? Како изгледа тај пут, има ли на њему више црних лимузина него до сада, има ли уз пут скучених ћелија с дрвеним креветима, више скромних народа пуних цркава и у њима још скромнијих свештеника или празних раскошних храмова са још раскошнијим владичанским дворовима?

Како ће на све ово реаговати верујући српски народ? Што би рекли Кинези: ко зна због чега је ово добро.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (65)

cacanin

05.06.2015. 21:46

iz manastira Blagovestenje iguman Georgije je danas otisao! pao je jedan od poslednjih bastiona odbrane pravoslavlja! covek zbog koga su i katolici dolazili nedeljom na sluzbu! ja sam jedan od onih koji ih je dovodio! oteran kao ker!! 50 godina je tu gradio,radio i narod pomagao,privukao svojom dobrotom ljude da se veri vrate! oteran zbog interesa sljama koji hoce manastirsku zemlju u centru Ovcar banje da zidaju i grade striptiz bar i drugo.on nije dao,ali vladika jeste-za pare naravno!

Dumar

05.06.2015. 21:54

Sveti Patrijarh srpski Pavle, sigurno je sada gde su bezgresni. Niko se sa njim ne moze meriti. Najveci deo vladika ponasa se kao skorojevici, tajkuni, pedofili, biznismeni, pijandure, nema medju njima Boga. Oni, sigurno, ni ne veruju u Boga, u suprotnom, bojali bi se njegove kazne. Zalosno.

Марко

05.06.2015. 22:00

Најгоре је то што постоји потреба за оваквим текстовима. Али тако је, политичари раде за џеп а изгледа и врх свештенства. Кад чујем реч патријарх ја не помислим на Иринеја већ на последњег правог патријарха.

dr

05.06.2015. 22:32

znam samo jedno da cestiti i napaceni srpski narod ne zasluzuje da im pojedine vladike i svestenici skrnave ugled crkve pa i nase pravoslavne vere,verujem da je vecina casnih i cestitih ali moraju pre svega svojim licnim prmerom i skromnoscu da se suprostave necasnim radnjama i postupcima u samoj crkvi a vama gospodine Dmitrovicu hvala na ovom tekstu stim da o ovim desavanjima i dalje pisete ,samo objektivno i istinito nece to skoditi ni gospodi preosvecenima ,mozda im posluzi za nauk

Petar

05.06.2015. 22:35

Ovo je onako napisano, kao lagano,za citanje pred spavanje...Naravno da su stvari u SPC otisle predaleko od Svetog Save a u pravcu Vatikana.Nista nije dobro.Nista nece biti dobro.Potrebni su sada hrabri novinari,koji se ne plase nikoga da istraze ovu stvar oko ekumenizma i priznanja Pape u toku sledece godine....

Rajnders

06.06.2015. 00:51

@Petar - Ima vaznijih stvari od ekumenizma (pod uslovom da si vernik) Na primer: Da volis bliznje kao samog sebe!! Da ispovedas svoje grehe i da budes bolji covek! Nemoj da se vadis na vladike i ekumenizam! Gledaj sebe!!!!

dan

05.06.2015. 22:58

Objasnite kako je nastao Srpski patrijarh. Istina je da je kralju Dusanu trebao patrijarh da ga krunise u cara. Vizantija nije dala i on je, suprotno volji Vizantije, imenovao patrijarha. Vizantijski patrjarh ga je prokleo a sve se izgladilo tek za vreme, mislim, despota Djurdja! To o patrijarhu!!

станодавац

06.06.2015. 00:46

@Mилвас - А где станује? У Вашингтону??!

Joilo

05.06.2015. 23:13

Ostalo je još malo časnih vladika koji su verni veri svojih praotaca,ali je pitanje dana kada će i oni biti sklonjeni da bi ekumenisti i novotarci mogli slobodno da šire "svoju veru",blisku zapadnoj crkvi.

Miro Markovic

05.06.2015. 23:20

Hvala tebi, Ratko, na odlicno napisanom tekstu o nasoj poljuljanoj SPC. Ne znam detalje, osim ono sto san procitao u "Novosti" i "Politici. Ni Filaret ni Georgije nisu mogli da vide "izvestaje" pre nego sto su dovedeni na Sabor SPC gde im se "sudilo". Kanadski vladika kaze da on ne zna koje taj koji ga optuzuju i da sa tim osobama ne sme da opsti u svojoj odbrani. Nisam pravnik, ali sam vernik. Kao vernik protestvujem i trazim Bozju pravdu. Bez pravde, doci ce nam crkveni raskol.

Marko K

06.06.2015. 01:10

@Miro Markovic - Od kada ste postali vernik MIro Markovic? Prleletac? A bili ste vatreni kriticar ili antiteista, sada ste me razocarali!

Милоспрдни Анђео

05.06.2015. 23:26

Онај који не види БОГА, продао је душу сотони... Ако се може приметити , неки су и "свесни" због тога, хвалишу се и бахатишу ?!??!?

Верни

05.06.2015. 23:30

Свако оцепљење од цркве је јерес. Како се назива кад се одцепиш од саме јереси? Како да се правилно зберемо, Христа ради, кад је све постало неправедно? Буди нам Боже на помоћи!

Mile

05.06.2015. 23:45

Sta vise reci kad otvaraju kancelariju u Briselu... Navodno zbog pragmaticnih razloga, da spasavaju imovinu na Kosovu i Metohiji... Valjda ce i predstavnici SPC da se poklone onoj vavilonskoj kuli tamo. I onda se pitaju zasto polako pocinjemo vise da volimo Ruse od nas samih. Pa moramo jer su Rusi i Rusija poslednji branioci svega sto smo 1000 godina postovali, cemu smo tezili i zbog cega smo stradali.

amba

06.06.2015. 07:33

@Mile - Па Руска Црква је прва отворила ”амбасаду” и у Бриселу и у Женеви. Руска Црква је једина чији стални представник има своју канцеларију у Екуменском центру Светског Савета Цркава у Женеви.Патријарх Павле је светац. Али не зато што се возио градским бусом. Још је много добрих Владика и свештеника као што има и добрих и лоших новинара. И једне и друге познајемо по делима.

Небојша

05.06.2015. 23:51

Niko od tih koji hval blpoc.Patrijarha, ne znaju da navedbu nista za njega osim da se vozio GSP-om, a niko ne vidi one koji su oko njega bogato zivjeli.Prava stvar bi bila da se povukao i proveo ostatak zivota u molitvi i pisanju, a ne sto nije imao uvida u vecinu stvari koje su se desavale oko njega i s njegovim blagoslovom. Ako pop na selu ide u penziju kad napuni 65 godina, jer se racuna da ne moze da opsluzuje obrede po selu, kako neko moze da vodi SPC sa 90. I Sv.Sava se povukao

Cipelice

06.06.2015. 01:06

@Небојша - Dok je popravljao svoje cipelice i bio fokusiran na tome, krali su zlatna jaja svestenici i unistavali veru u Boga narodu. On kao covek nije kriv, to je on. Isus Hrist koji treba da bude uzor svakom svesteniku a narocito na vrhu je uleteo u hram i porazbijao sve sto su trgovci prodavali u crkvi! I govorio dok je lomio, sram vas bilo napravili ste biznis od crkve. Neverovatno kako je biblija napisana i svaki svestenik nema opravdanja sto ne stiti lice Bozije! Slave, Ikone i 2 Bozija zapovest?

nazalostobavesten

06.06.2015. 00:14

Poznato je da je udba instalirala svoje ljude u crkvu sa ciljem kontrole izbora patrijarha, uostalom patrijarh Pavle je izabran žrebom koji je uveden da se ne bi patrijarh birao preglasavanjem. Svi ti udbini kadrovi sada su u ozbiljnim godinama i dospeli su na pozicije sa kojih mogu da rade bukvalno šta god hoće. Mislim da možemo očekivati povratak na stanje pre dolaska patrijarha Pavla gde će eparhije izvan Srbije biti na neki način otcepljene od SPC.

farsa

06.06.2015. 09:15

@nazalostobavesten - Biranje žrebom je jedini način da Bog odluči, umesto da to učine neki "mali bogovi".

tamo

06.06.2015. 00:18

Neko napisa,novinari ,intelektualci treba da se bore i pisu. Uzalud njihov trud i muka. Obican narod je kao ovce ,sto im polozis to i jedu. A sakica boraca za veru ,naciju i pravdu je kao listic na morskim valovima. Neko bih trebao da posalje Sinodu pesmu od Njegosa 'Orao i svinja' Njegos kao da je bio vidovit . Cak i Zmaj je pisao ;nasi jereji.

Рајндерс

06.06.2015. 00:31

Не судите да вам се не суди! Пазите на себе! Пустите владике! Не могу они бити оправдање за ничију греховност!

Rajnders

06.06.2015. 01:00

Ako vidimo policajca da krade ili vatrogasca da izaziva pozar ne znaci da i mi sada treba da budemo lopovi lii piromani .Tako vam je to i sa vladikama! Mada ako izuzmemo ovo tabloidno izvestavanje sa sabora, svestenstvo srpske pravoslavne crkve je daleko najzdraviji deo srpskog naroda

Luka

06.06.2015. 01:15

Poslednjih godina pise se o svim vrstama i oblicima mafije, dok se mafija u "mantijama" zaboravlja,a on a je itekako prisutna i opasna. Ako mozemo pogledati istini u oci, vidimo da smo u veoma opasnom okruzenju. Samo jedna cinjenica dovoljno govori a radi se o svestenicima koji te startaju u tu vrlo unosnu sluzbu. U mesto gde ce sluzbovati stize obicno autobusom. Za 5 godina sluzbe vozi auto oa 20.000 evra. Nije potreban komentar. Sve je receno.

Zoran

06.06.2015. 03:28

Bila je neka svecanost povodom zavrsetka srednje skole, maturanti, ovde u Americi. I moje dete zavrsilo. Proslava je bila prvo u jednoj baptistickoj crkvi, a sutradan u skoli. Verovatno ta crkva pomaze malo, ili malo vise, tu privatnu skolu. Inace o religiji su ucili bibliju i te uopstene stvari jedne godine i nista vise. Ono sto sam video je da to vise podseca na salu a bioskop, pozoriste, osvetljenja je kao za koncert, postoje orgulje, cak i bubnjevi po sredini. Nastavak sledi.

ranko75

06.06.2015. 09:25

@Zoran - Ako zelis da budes baptista i ako te primaju idi njima, ali nemoj nama da solis pamet,mi zelimo za razliku od tebe da cuvamo nasu veru padedovsku i da je predamo svojoj deci i unucima. Ti ocito ne zelis da cuvas svoje nego uzimas tudje kao i poturice.Ja tebi necu da pricam kako u Srbiji preziru takve,nego ti samo pricam nemoj da nas agilujes za izdaju svoje vere ako si ti vec izdao svoju.

Rajnders

06.06.2015. 10:33

@Zoran - Zoran@ Zorane,cisto i uglancano ti je i bez" foliranja" i kod jehovinih svedoka a o adventistima da i ne govorimo! Kod satanista je malo haoticno ali bi verovatno i njih zavoleo! Trziste radi! Ponuda vera je velika ! Izaberi Zorane koja ti odgovara . Ali pazi!!!!! Pogledaj malo bolje prodavca! Obrati paznju mozda ima rep i rogove!!!

Zoran

06.06.2015. 03:33

Ljudi sede u toj baptistickoj crkvi kao u pozoristu ili bioskopu, sve je to cisto, lepo uglancano i zgrada je simetricna u odnosu na krst koji stoji po sredni bine na zidu. Oni se ne krste kao mali, nego kada postanu punoletni, moze i kasnije, kada kome volja. Svece ne koriste, na sahrani izlazi jedan po jedan i prica u umrlom za binom i to je sve. Nema foliranja, kao ovi nasi, bog zna kako duhovno a svi rade suprotno. Sto rekao Pavle: Sta li bi tek vozili da se nisu zavetovali na skromnost.

православац

06.06.2015. 10:27

@Zoran - Брате Србине (бивши), шта те кочи да се окренеш баптистима? Ако су ти преци издржали Турке, Латине, комунисте (да ли?) и теби оставили пламен прадедовске вере зване ПРАВО СЛАВЉЕње Бога (ортодокс!), биће тешко њиховим душама, горе на Небу, колико и душама свих оних чија деца нису издржала поменуте освајаче и данас мрзе Србе и православље. Ако си то написао да тестираш Србе како ће примити твоју одлуку, џаба си писао! Тешко је бити Православни Србин, зато кроз све ово време и има много отпада.

Obdusman

06.06.2015. 17:00

@Zoran - Православац@↪. Џаба ти је порука! Код овог Зорана вера је питање конформизма ! Не жели он слободу него ропство ( угланцано и симетрично)

bravo Zorane@

06.06.2015. 23:55

@Zoran - uskomešao si ovu kaljužu u kojoj se valjaju kvazi pravoslavci a da ne znaju ni jedno pravoslavno pravilo od 9 Vaseljenskih Sabora....i to je najveća greška ovih slučajnih vladika i snalažljivih sveštenoslužitelja. U osvit 800 godina od Vaspostavljanja Autokefalne Srpske Crkve mi tužno svedočimo Sumraku Trona Pećkog jer su njegovi zaposlenici zaboravili poruku svog Duhovnog Oca - Trudom Svojim Preobrati Sve, a najviše ono zašto si Ti poslao svog sina baptistima - SPC je izgubila Tajnu Spasenja.

Rajnders

07.06.2015. 15:49

@Zoran - Bravo Zorane@↪. Mozda ovaj svet u "zlu lezi" ali nema sumraka Trona Peckog!! Sumrak moze biti samo u nasim glavama i srcu! Ja se svojim zivotom trudim da ne svedocim o tuznom sumraku a za tebe ne znam!! Nemoj da generalizujes stvari! Problem kod ovog Zorana je u tome sto misli da svi putevi vode ka bogu sto je velika zabluda! I jos nesto! Ne postoji tajna spasenja! Postoje svete tajne cijiem pristupanju mi zadobijamo Duha Svetoga i hvala Bogu Sveti duh kroz njih je i dalje prisutan u SPC!

čačanin

06.06.2015. 06:09

ovaj komentar o igumanu manastira glagoveštenje slikovito prenosi današnje dogadjaje.baš iza toga stoji gradnja u ovčar banji a to će naj bolje objasniti iguman georgije.ne komentarišem bez veze.brate ratko piši o ovoj današnjici jer ćeš jedino ti pokušati da ukažeš na ovu propast.

Пеко Живковић

06.06.2015. 06:54

Чланак је без потребне дубине и слојевитости у анализи прилика у СПЦ. Мајски Сабор је покушај да се заустави оно што се годинама гомилало и довело до тога да један број владика (не само двојица смијењених) "не хаје ни за цара ни за ћесара". Од г. Дмитровића сам очекивао знатно више.

zek

06.06.2015. 07:21

Uz svo postovanje Ratko, ali o ljudima u pravoslavnoj crkvi morali ste sa mnogo vise postovanja i takta.

Ја

06.06.2015. 07:48

Бога има али је оних што верују у њега све мање а све више оних који га терају одавде !

Đuro

06.06.2015. 08:17

Neumesno je uopšte spominjati patrijarha Pavla u kontekstu sa sadašnjim crkvenim velikodostojnicima. To je kao da mešaš blato i izvorsku vodu u nadi da ćeš dobiti koristan napitak.Teško narodu i državi u kojoj su crkva i vojska glavni stubovi društva.

презвитер

08.06.2015. 19:04

@Đuro - Брате Ђуро! Нико не оспорава светост патријарха Павла. Човек је живео небом али честитајмо Патријарху Иринеју што је смогао снаге да очисти из Цркве све оне који су ту од безбожне власти постављени. Све то је видео патријарх Павле али није урадио ништа. Немоћно је плакао посматрајући како комунистички агенте у мантијама обешчашћују С П Цркву.

Ацо

06.06.2015. 08:23

Хтео бих да примети да се једино у Новостима врло често поше о масонима, најављују њихови скупови и пише у суперлативу мада сви знамо ко су они. Зато ме и не чуди један овакав анти-црквени текст који се сакрива под плаштем Св. Патријарха нашег Павла и бригом за Цркву.

Prle i Tihi

06.06.2015. 09:01

@Ацо - Da li je golim okom vidljiva istina ''anti-crkvena''? Ako je tako, onda je ta crkva zasnovana na lažima. Ovaj članak je izuzetno blag, biranim i nežnim rečima ukazano je na kancer čije metastaze dopiru do svake ćelije društvenog bića. Dužnost novinara je da iznoi istinu o važnim temama, a ova tema je veoma važna. Crkva se ne brani galamom i pljuvanjem masona, već isključivo ličnim primerom. Lični primr je sve.

ana

06.06.2015. 08:32

Krupna pitanja, važno je što ste ih postavili. Sadašnja crkvena "elita" teško da može da da dobre odgovore. Svi imamo razloga za brigu i svako zna nekog sveštenika, monaha, koji odgovara predstavi božjeg čoveka. Oni daju nadu, ali, imamo li vremena da takvi dođu na prva mesta u Crkvi...

Sasa Ns

06.06.2015. 08:41

Postovanje za Pavla.Ali u ovoj drzavi svi gradjani trebaju biti Srbi a privatna je stvar svakog gradjanina koje je vere.Zasto stalno nametati ideologiju ako si Srbin moras biti i Pravoslavac?

dragi

06.06.2015. 09:24

@Sasa Ns - Velika vecina Srba su pravoslavci I kad pricamo o vjeri - pricamo o pravoslavlju jer govorimo o vecini naroda. Ako si ti Srbin, a pripadnik neke druge vjere - to je apsolutno tvoje pravo ali ne mislim da tako sitan procenat zasluzuje paznju kad se debatira o vjerskim pitanjima. I ne razumijem kako to neko moze nametnuti nekom vjeru danas? Ja sam npr Srbin, ne idem u crkvu ali ako me neko pita koje sam vjere - kazem da sam pravoslavac. Ti kazi da si ono sto ti osjecas. Nema nikavijeh problema.

Musliman

06.06.2015. 12:35

@Sasa Ns - Srbin...musliman...ne ide nekako brate...ne slaze se...Ali salu na stranu, bez obzira na veru nismo bas ni mi Srbi optereceni verom kao sto se predstavljamo. Eto ga Kusturica, Srbin, nemam pojima jer je musliman ili pravoslavac. Nebitno, ali je bitno da svi kolektivno ne odemo u muslimanstvo i da negujemo pravoslavlje. Jedno dete je recimo protiv Srpske vere a to i radimo, od vecine pretvorice se pravoslavlje u manjinu. Od Srba samo ce secanje ostati. Toliko o nasoj snaznoj pravoslavnoj veri.

momo

06.06.2015. 08:42

Prvo I osnovno pitanje je zasto Srbi ne idu u crkvu? Nisu isli za vreme komunizma-OK.. Isli su iz pomodarstva I nacionalizma netom nakon 91, krste se I kad treba I netreba, nemaju pojma sta svestenik govori, da ne kazem da 95 odsto nikad nije procitalo Bibliju. Da ste vise prisutni u crkvi, bili bi I popovi bolji. Ali prece su vam pevaljke, fudbal, Djokovic, politika. Sve ono sto ne iziskuje nikakav napor mozga. Kakav narod - takva I crkva.

Pravda

06.06.2015. 15:00

@momo - Dokovic je najveci VJERNIK i najveci Srbin danasnjice, covjek koji VLASTITIM TESKIM RADOM nize uspjehe i siri slavu Srbije i Srpskog naroda!!! Sram te bilo da njega poistovjecujes sa 'pevaljkama' i slicno.

momo

06.06.2015. 19:59

@momo - Vidim da ti citanje s razumevanjem bas ne lezi. Da ti ustedim vreme pa ti prevedem - gledanje Djokovica ne zahteva nikakav napor TVOG mozga. Nema veze s Djokovicem, nego s TOBOM. Jel sad jasnije?

Hasan seckati

06.06.2015. 09:50

Ukoliko SPC nastavi da vodi antisrpsku politiku, mislim da ce Srbi masovno poceti da prelaze pod okrilje moskovske patrijarsije.

драгана

06.06.2015. 16:20

@Hasan seckati - Црква није у служби српства и Србије.Србија и српство треба да служе Цркви.Али,већина овде не зна шта то значи. Ни РПЦ није у служби Русије,већ је обрнуто:Русија служи Цркви.Црква није политичак организација,а видим да то овде сви сматрају,наравно-погрешно.Црква је јединствен организам и није подељена на руску,српску,бугарску,румунску,јерменску....Те аутокефалности нису самосталности у смислу светском.Те аутокефалности су у циљу јединства васељенске Цркве.То многи не разумеју.

jeres-man

06.06.2015. 23:34

@Hasan seckati - Dragana@ malo ih je koji se razumeju u teološki pojam Filetizam i Etno-filetizam. To je jeres, religijski nacionalizam unutar Jedne Svete Saborne i Apostolske Pravoslavne Crkve. Na poziv konstantinopoljskog patrijarha sazvan je Sabor u Carigradu koji je 10.09.1872. osudio Filetizam jer nacionalnu i nacionalističku ideju stavlja iznad jedinstva vere i Hristove Crkve. To ne znači da nije priznata Autokefalija Pomesnim Crkvama u njihovom Poslanju da šire Jevanđelje na jezicima poverene im pastve.

El Pavlos

06.06.2015. 09:52

Uz duzno postovanje prema autoru i njegovom trudu, ali sam tekst jednako kao i vecina komentara dokazuju elementarno nepoznavanje istorije hriscanske Crkve. Kljuc citanja desavanja na saboru je pogresan. Vi dozivljavate pravoslavnu Crkvu kao da je u najmanju ruku Savez komunista , ili da su svi "savrseni" i hiper senzibilni, kao u spanskoj seriji. Za nas koji zivimo liturgijski, ovo je uobicajeno desavanje. A za druge, to je spektakl.

elektricar

06.06.2015. 11:19

Otkacite se od komunista, poredjenje vam je potpuno neumesno i smesno. Ne vredi na silu ispirati narodu mozak, tesko to ide, sve dok su zivi akteri tog, najboljeg vremena u zivotu i istoriji ovog naroda, vremena na koje vi smesno pljujete. A to znaci, ne budite smesni bar jos dvadeset, trideset godina ...Mnogo ljudi zna ko su pravi lopovi, ko su im sluge, a zna se i ko vekovima planski zamajava narod.

vlado pljevlja

06.06.2015. 14:43

@elektricar - Ne mogu da vjerujem da nikad nijeste culi za svakodnevnu izreku: "Suprotnosti se privlace".

vlado pljevlja

06.06.2015. 14:41

Gospodine Ratko. Tekst je odlican,a i poredjenje itekako ima smisla.Dok je drug Tito bio ziv bila je ziva i SFRJ.Poslije njegove smrti SFRJ se raspala i na njenom prostoru je nastalo 6-7 manjih drzava.Sve mi se cini da ista sudbina ceka i SPC poslije Patrijarha PAVLA.Nesloga Vladika me nevjerovatno podsjeca na neslogu Predsjednika EX YU Republika pocetkom 90-tih proslog vijeka.Zbog toga se pored vec postojecih SPC,MPC i CPC moze ocekivati nastanak HPC,BHPC,KPC,VPC,SLPC.....

Rajnders

06.06.2015. 16:34

@vlado pljevlja - Vlado Pljevlja@↪ Mi se ovde ( doduse u manjini) "ubismo" da pokazemo da crkvu ne treba procenjivati i vrednovati politickim kriterijumima kao da se radi o drustveno politickoj instituciji! U crkvi treba ucestvovati radi sopstvenog spasenja!! Molitvom,postom,ispovedanjem ,pokajanjem pricescivanjem i vrsenjem dobrih dela mi u crkvi pojedinacno i saborno uzrastamo u visinu mere Hristove! Crkva u stvari i nije sa ovog sveta i u tom smislu je neunistiva!

vlado pljevlja

07.06.2015. 19:15

@vlado pljevlja - E pa G-dine Rajnders u tom slucaju ovaj Vas komentar bezmalo svim trenutnim Vladikama nikako ne moze sluziti na cast jer upravo su oni ti koji su crkvu kojoj pripadaju pretvorili u Samoupravnu interesnu zajednicu.Rade i ponasaju se potpuno suprotno od onoga kako se ponasao i kako je radio Patrijarh Pavle pocev od voznog parka.

Краљевић Марко

06.06.2015. 15:58

кроз власт једне земље се огледа Све,Црква,народ,спорт,пољопривреда,сточарство,приватни сектор,просвета,медицина итд итд,оћу да кажем да ови одозго све држе у своје руке,зато нам иде лоше у сваком погледу !

Цврчак

06.06.2015. 16:55

Шта рећи а не ЗАПЛАКАТИ над овим истинитим текстом?

kramer

06.06.2015. 17:03

Nekad su bili sveštenici, danas su popovi. Kakvi? Isti kao mi. Iz nas su potekli i to, uz časne urbane i svetovno obrazovane likove kao izuzetke, iz siromašnih slojeva pretežno, znači - gramzivi su, pohlepni, vlastoljubivi. A bogami i neukusn raskošni, jer treba biti džiber da bi dvor ukrasio hiperkičerajskim karićevski nacifranim foteljama, grčkim stubovima po halama od salona i desetinama metarskih portreta i isto tolikih ogledala. To je sada uposlenje u firmi, kao ove vračare po lokalnim TV.

urbani supermen

06.06.2015. 20:21

@kramer - Kramer@↪. "Iz siromasnih slojeva pretezno,znaci gramzivi su,pohlepni i vlastoljubivi"E blago tebi Kramere.Razumes se u svestenike ali i sire u lljude.A vidimo ulazio si im i u kuce!! Sve znas Kramere ..ali stida nemas.

DJovan

06.06.2015. 20:33

Ratko Dmitrovicu, ti si jedini u nasem novinarstvu, koji postavljas prava pitanja, a to su pitanja VERE, bez koje nema zivota ni Srbiji ni Srbima. I sta moze da ohladi usijane glave Vladikama, jedini narod to moze uciniti I vise niko, da ih anatemise- prokune I ne ide u njihove CRKVE, vac da se Bogu molimo ispred svake crkve, jer vernik mozes biti svagde I na svakom mestu, pa da vidimo kako ce onda da voze skupocene automobile, izrodi covekovi, a ne svesteni ljudi-Bruka I sramota Srpskog roda.

Данило

06.06.2015. 23:23

Управо се осећам тако како сте написали Ратко. Хвала за текст.

Petar

07.06.2015. 08:03

Evo, iz prve ruke, ja znam dva episkopa koji žive u potpunosti monaški u skromnim kelijama - ne želim da navodim imena. U SPC itekako ima problema, ali generalizovanje postavljanjem tendencioznih pitanja je pošteno koliko i voziti auto od 80.000 eur.