Отворен пут развоју државе

27. 04. 2015. у 12:32

Отворен пут развоју државе
Министри, за "Новости", сумирају резултате рада у ресорима за годину дана мандата и оцењују успех целог тима Владе

Министри су нам одговорилина три питања:

1. Који је ваш највећи резултат у првој години рада Владе?

2. Шта је највећи неуспех у вашем једногодишњем раду?

3. Оцените од 1 до 10 рад Владе у првој години мандата.


ИВИЦА ДАЧИЋ (спољни послови)

1. Имиџ Србије у свету је побољшан. Успели смо да, одмереном политиком, избегавајући конфронтације, будемо предводник региона, да негујемо добре везе са суседима, али и великим силама, а да истовремено не угрозимо наше спољнополитичке и националне приоритете. Председавање ОЕБС показује да смо озбиљан партнер и за то добијамо признања.

2. Неуспех је што, омеђени економском кризом, нисмо могли дубље да уђемо у реформе и појачамо дипломатију.

3. Највернију оцену нашег рада треба да дају грађани. Лично, мислим да смо радили за деветку.КОРИ УДОВИЧКИ (државна управа)

1. Најпоноснија сам што смо ушли у реформу јавне управе на начин на који никада није рађена и, упркос тешким околностима и наслеђем, остварујемо велике резултате. Усвојен је Закон о инспекцијском надзору. Смањујемо и простор за корупцију. Ударили смо камен темељац за изградњу нове професионалне, модернизоване, оптимизоване јавне управе.

2. Нажалост, увек је искакало нешто што би нас враћало корак назад или привремено закочило, али то су последице гломазног, недовољно транспарентног, јасног рада који се таложио деценијама, а с којим улазимо укоштац.

3. Поборник сам описних оцена. Наши резултати говоре о томе колико смо добро радили.


ЗОРАНА МИХАЈЛОВИЋ
(саобраћај и инфраструктура)

1. Закон о планирању и изградњи. Откочени сви кредити. Десет пута се више гради путева него 2012. године.

2. Још увек неспојени коридори и путеви.

3. 10

РАСИМ ЉАЈИЋ (трговина)

1. Пуштање дигиталног телевизијског сигнала и чињеница да ће процес дигитализације бити окончан пре 17. јуна, када је крајњи рок за то. Пуштена је у рад и 4Г мрежа мобилне телефоније код сва три оператера, а продајом слободног спектра за те намене, у буџет се слило 21 милион евра. Донели смо и Закон о заштити потрошача, који је у рангу европских.

2. Обећали смо да ће до краја прве године мандата бити усвојени Закон о туризму и Стратегија развоја туризма 2016-2025. Нажалост, каснићемо око месец дана.

3. Оцену треба да дају јавност и грађани.

НЕБОЈША СТЕФАНОВИЋ (унутрашњи послови)

1. У претходних 12 месеци запленили смо много више наркотика него што је то био случај у ранијим годинама. Подигли смо свест у полицији да је борба против нарко-дилера један од најважнијих приоритета. Захваљујући ригорознијој саобраћајној контроли, смањили број погинулих на путевима и за годину дана сачували више од 100 живота. Отворили смо нове полицијске испоставе, како бисмо приближили полицију грађанима.

2. Нисам задовољан брзином којом се одвијају реформе у полицији. Мораћемо више да радимо на едукацији припадника МУП, да боље користимо донације како бисмо обезбедили боље услове рада полиције, а онда ће и резултати, надам се, бити бољи.

3. Влада је заслужила 8,5. Смањена је незапосленост, омогућен долазак инвеститора, отворене нове фабрике које су запослиле неколико хиљада радника...


НИКОЛА СЕЛАКОВИЋ (правда)

1. После више од 40 година београдско прaвосуђе добило је нову зграду Првог основног суда у Београду. Адаптирани су судови у Лесковцу и Шапцу, а након 100 година урађена је реконструкција Павиљона Ц у КПЗ Ниш. Реновиран је део ЦЗ-а, блок Специјалне затворске болнице и отворен нов павиљон Окружног затвора у Суботици. Донето је више од девет закона, као и Закон о заштити узбуњивача.

2. Претходну годину обележио је четворомесечни штрајк адвоката. Штете због протеста су велике. Ипак, пронашли смо заједничко решење да штрајк окончамо.

3. Грађани су на изборима указали поверење влади Александра Вучића. Праву оцену даће управо исти ти грађани на наредним изборима.

ЖЕЉКО СЕРТИЋ (привреда)

1. Ушли смо у процес окончања приватизације и решавања судбине предузећа у реструктурирању. Започели смо реформу јавних предузећа са циљем да не послују са губицима. У наредне три године доћи ћемо до позитивних биланса. Стратегија за подршку развоја МСП за наредних пет година је стратегија развоја целе привреде. Обезбедили смо више од 150 милиона динара за 18 пројеката за опремање индустријских зона. Донели смо нову Уредбу о условима и начину привлачења директних инвестиција.

2. Препрека су превазиђена законска решења. Неки директори стављају сопствени изнад интереса комапнија, а и запослени у Министарству и агенцијама морају бити ефикаснији.

3. /


ЗЛАТИБОР ЛОНЧАР (здравство)

1. Да би грађани имали што квалитетнију и ефикаснију здравствену негу спровели смо низ активности: формирали фонд за лечење у иностранству, набавили гама-нож, 64 комплетно опремљена возила за хитне служне, снизили цене лекова, одобрили специјализације... После неколико година, током којих смо убедљиво били најлошије оцењено здравство у Европи, успели смо да напредујемо неколико степеника напред.

2. Много је наслеђених проблема у здравству, који морају хитно да се решавају, али и објективних проблема, пре свега материјалних. Свакодневно улажемо максималне напоре да све што је у нашој моћи учинимо бољим, пре свега, за грађане, али и за све запослене у здравственом систему.

3. Грађани треба да оцене рад Владе.

БРАТИСЛАВ ГАШИЋ (одбрана)

1. Имамо двоструко више обучених војника за резервни састав и војника на служењу војног рока у односу на 2012. Залихе које су тада биле на нули, а данас су на 70 одсто попуњености. Смањена је и листа чекања за станове. У претходне две и по године обезбедили смо кров над главом за 1.710 наших припадника. Ту су и Закон о одбрани и Закон о војсци, подизање капацитета наменске индустрије, већи број војника у мировним мисијама. Први пут после 15 година отворили смо буџетски фонд за набавку наоружања и војне опреме.

2. Нисмо постигли да рашчистимо уништене или оштећене објекте током НАТО бомбардовања. Циљ нам је да то завршимо до краја 2015.

3. Влада је постигла одличне резултате на бројним пољима. Заслужила је 10.


АЛЕКСАНДАР АНТИЋ (енергетика)

1. Завршена је ревитализација Блока Б1 и прикључен је на електроенергетску мрежу. Потписан је Уговор о зајму за кредит за повлашћеног купца за другу фазу Пакет пројекта Костолац-Б.

2. У години у којој је усвојен Закон о енергетици, сачуван и у потпуности опорављен систем након поплава и када смо учинили кључни корак да Србија коначно добије велики енергетски објекат након скоро три деценије, нема разлога говорити о неуспесима. Пред себе постављамо највише циљеве, међу којима је и увођење потпуног реда у јавна предузећа.

3. Оцену дају пре свега премијер и грађани.

СНЕЖАНА БОГОСАВЉЕВИЋ БОШКОВИЋ (пољопривреда)

1. Пoљoприврeдa и зaштитa живoтнe срeдинe су oблaсти у кojимa гoдинaмa ниje билo систeмскoг приступa, aли и у кojимa сe рeзултaти нe мoгу видeти прeкo нoћи. Урадили смо мнoгo тoгa, пoстaвили стрaтeшки oквир зa рaзвoj пoљoприврeдe крoз Стрaтeгиjу и oтпoчели зaвршне рaдoве нa Вeликoм бaчкoм кaнaлу кojи je биo oзнaчeн кao eкoлoшкa бoмбa. Највећи успех је пoчeтaк рaдa Дирeкциje зa нaциoнaлнe рeфeрeнтнe лaбoрaтoриje, чиме смo нaпрaвили нajoдлучниjи кoрaк нa путу бeзбeднoсти хрaнe.

2. Нe бих смaтрaлa тo нeуспeхoм, aли ми je жao што нисмo успeли дa oбeзбeдимo вишe срeдстaвa зa субвeнциoнисaњe пoљoприврeдникa.

3. Mислим дa смo нaстojaли дa дaмo мaксимум. Aли пoштo ништa нe мoжe бити идeaлнo, дaлa бих 9.


АЛЕКСАНДАР ВУЛИН (рад)

1. Министарство је успело да уштеди 1,8 милијарди динара без умањења и једног права корисника у области социјалне заштите, без смањења социјалних давања. Потписан је колективни уговор у области социјалне заштите. Унапређен је рад Социјално-економског савета, а тиме и социјални дијалог.

2. Нисмо успели да извршимо снажнији утицај на социјалне партнере да се у Закон о раду унесе и део који се односи на рад агенција за привремено запошљавање радника. Због тога је 40.000 радника ни на небу ни на земљи. То ћемо исправити ове године доношењем посебног закона.

3. /

СРЂАН ВЕРБИЋ (просвета)


1. Стварање атмосфере поверења да су позитивне промене у образовању могуће. У просвети постоје хиљаде проблема које нико не може да реши преко ноћи, али показујемо одлучност да системски решавамо ствари. Инсистирамо на транспарентности процедура. Спремни смо да се супротставимо свима који урушавају образовни систем без обзира на то колико били велики и моћни. У министарству раде људи који немају проблем да буду објективни и да признају шта ваља, а шта не.

2. И даље не успевам да одвојим довољно времена за позитивне приче. Највећи део радног времена увек одлази на решавање проблема и гашење пожара. Имао сам намеру да сваке недеље обиђем барем једну школу.

3. Рад Владе бих описно оценио. Сматрам да је ова влада започела неке обимне и озбиљне реформе чије ћемо резултате, надам се, убрзо моћи са видимо.


ЈАДРАНКА ЈОКСИМОВИЋ (задужена за ЕУ)

1. Успешно је окончан процес скрининга. Као национални ИПА координатор подигла сам видљивост претприступних фондова. Након катастрофалних поплава, у координацији са Канцеларијом за европске интеграције, покренула сам механизме за обезбеђивање приступа Србије Фонду солидарности, као и одређеним средствима која су Србији на располагању кроз ИПА фондове.

2. Све што је до нас урадили смо и заслужили отварање поглавља.

3. 8

ВЕЛИМИР ИЛИЋ (ванредне ситуације)

1. Највећи резултат представља реализација пројекта трајне санације последица елементарних непогода у насељу Текија код Кладова, као и завршетак радова на изградњи одводног канала око Грабовице, чиме је решено питање безбедности ових места.

2. Није се у потпуности спровела иницијатива за унапређење система противградне заштите, увођењем методе засипања градоносних облака из ваздуха.

3. У тренуцима кад се Србија суочавала са огромним последицама елементарних непогода, Влада је учинила максимум, па јој треба дати максималну оцену.


ИВАН ТАСОВАЦ, (култура)

- Није желео да одговори на питања "Новости".


ВАЊА УДОВИЧИЋ (спорт)

1. Без обзира на кризу и мања средства, после вишегодишњих кашњења успели смо да редовно исплаћујемо стипендисте, носиоце националних признања, спортске награде... Настављен је развој спортске инфраструктуре, започете пројекте приводимо крају и имамо план за нове.

2. Ствари се не одвијају брзином којом бисмо желели. Ту пре свега мислим на пројекте и развој спортске инфраструктуре. Зато је приоритет да још више напредујемо и да све што започнемо много брже спроведемо у дело.

3. Није на нама да оцењујемо рад себе самих. То препуштам грађанима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Mali bata

27.04.2015. 13:51

Ja promovisem prepoznatljivu srpsku politiku u svetu, temelj EU a izvorno srpsko gradjansko pravo, (otvorena je diskusija od zaceca ili rodjenja cisto zbog krivicnog pravilnika i gonjena), i privatizaciju ali pod izvornim srpskim imenom. Negde procitao sam da deficit je smanjen, nije bitno koliko jer mnogo sto sta drugo potvrdjuje da nije tacno. Sta to uradili ste ili postigli za narod?