Николић трипут причао са Путином

В. Н. / Агенције

петак, 24. 04. 2015. у 12:33

Николић трипут причао са Путином
Председници Србије и Русије разговарали у Јерменији о Дану победе и пројектима. Николић је поручио да Србија није могла да не буде присутна у Јеревану и да разуме и осећа несрећу која је задесила Јермене

ЗАЈЕДНИЧКА прослава седам деценија од победе над фашизмом, 9. маја у Москви и заједнички пројекти Србије и Русије - две су кључне теме о којима су председници двеју земаља, Томислав Николић и Владимир Путин, разговарали данас у Јеревану, на маргинама скупа посвећеног обележавању стогодишњице погрома над Јерменима.

Према нашим информацијама, Николић и Путин имали су током данашње церемоније прилике да се чак три пута сретну и разговарају, а интересантно је и да је наш председник био први страни званичник на комеморацији са којим се шеф руске државе руковао и поздравио.

Како нам преносе Николићеви сарадници, у дугим и врло срдачним разговорима, двојица председника дотакла су се низа тема од значаја за односе између две земље, али и најважнијих светских питања. Иначе, ово је шести сусрет Николића са Путином.

Српски председник разговарао је данас и са колегама из Јерменије, Француске и са Кипра.

Са председником Француске Франсоа Оландом разматран је напредак Србије у европским интеграцијама. Двојица званичника сагласила су се да је Србија предузела значајне и храбре кораке у реформи свог система и да одлучно иде путем ка пуноправном чланству у ЕУ. Николић је истакао да би ЕУ могла, као знак добре воље, ускоро да отвори преговоре о поглављима са Србијом, како би је охрабрила за све што је досад предузела.

Председник Србије Томислав Николић поручио је на комеморацији да Србија, у време кад се политикантски неосетљиво манипулише и самим појмом "геноцид", није могла да не буде присутна у Јеревану и да, ако ико може да разуме и осети несрећу која је задесила Јермене, онда је то српски народ.

Николић је поручио да је дошао се у име српског народа и у име државе Србије поклони жртвама страшне трагедије јерменског народа током првог великог светског рата у 20. веку.

"Ако ико може да разуме и осети несрећу библијских размера која се 1915. године обрушила на Јермене у Османском царству, као и њене трајне и незалечиве последице, онда је то српски народ, онда је то Србија" навео је Николић у Јеревану.

Он је указао да је Србија у Првом светском рату имала процентуално највише губитака од свих земаља и народа погођених том огромном ратном несрећом.

Он је подсетио на речи папе Фрање и да тече "Трећи светски рат на парче" кад поново стотине и хиљаде људи губе животе, достојанство и имовину, као невине или заблуделе жртве заслепљене мржње екстремних идеологија и циничних интереса безочних политика...

"Имамо ли морално право да јерменске жртве од пре једног века не схватимо као трајну опомену живима, да неспремност и зазирање од поштеног и целовитог суочавања с најпотреснијим чињеницама прошлости законито прозводи нове трагедије у будућности" запитао је Николић.

Према његовим речима, терет непризнате и искрено неупокојене и неопојане прошлости пођеднако тешко притиска колективну свест потомака жртава и починилаца најстрашнијих злочина, којима модерна историја нажалост обилује.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (27)

sreto

24.04.2015. 12:52

Srbima (takozvanim) je puno vaznija TV-serija "Sulejman velicanstveni" nego tih 1.500.000 ubijenih Jermena !!!

Mali bata

24.04.2015. 13:00

Zanimljivo je da ima saosecanje za genocid a ne demokratiju i ljudska prava da narod bira svoje opredelenje i putem kojim zeli a moze da ide.

bager

25.04.2015. 14:20

@hristina - Prazna prica,,ni jedne novine nisu prenele njegov govor,,sem naravno srpske stampe,,,,

Gordana

24.04.2015. 14:08

Predsednik Nikolic je odrzao lep govor i na lep nacin spomenuo ogromna stradanja naseg naroda i velikog srpskog pisca i nobelovca.Vremena se menjaju i mislim da ce doci vreme kada ce se i ono sto se desilo nad nasim narodom nazvati pravim imenom.

Logic

24.04.2015. 22:51

@Sole Rgotski - Opet kašlješ , Lea? Nešto ti zastalo u grlu? Jedi malo sporije. I nemoj mnogo velike zalogaje.

Lana

24.04.2015. 15:05

Bravo Predsednice Nikolicu, tako se govori! Posle ovakvog Vašeg govora, ponosna sam sto pripadam Srpskom, pravoslavnom narodu!

Srdjan Grković

24.04.2015. 18:54

čekaj bre a nas su ubijali 5 vekova, decu nam uzimali u janičare pa zar i to nije genocid i više od toga

baunti

24.04.2015. 19:00

Da li su bili predstavnici Britanije ili SAD na ovoj komemoraciji? A Poljske, mozda, posto se oni uvijek najglasnije gnusaju raznoraznih genocida, zlocina, itd?

Zoran1

24.04.2015. 19:30

Dali crkva poseduje podatke p broju ubijenih Srba za 500 godina turskog genocida nad Srbima? Zasto se vlada Srbije ne zalaze da proglasi to zlocinacko vreme genocid nad Srbima?

Бар нам пробудио наду

25.04.2015. 00:44

Томо, причај са Путином и 100 пута ако треба (Вучић не мора све ни да зна)!

Agron

25.04.2015. 01:59

Bravo presednice, naj bolji svih vremena, steta sto vam fali ovaj put hanzaplast.

Stefan

25.04.2015. 05:49

Зашто Србија није усвојила резолуцију по питању геноцида над Јерменима?Добро, знамо де неће никада да буде најављена Резолуција о Српским жртвама коју су објавили Тадић и компанија након оне о Сребреници.Једна жртва је превише али када се погледа 1,5 милијона Јермена,8000 бошњака (сахрањених 3000) и убијених 3276 Срба Сребренице онда сваки паметан човек би рекао да је у Јерменији био Геноцид.Много земаља нпр. Француска,Америка као и Русија су признали Геноцид у Јерменији,где смо ми?

Зоран

25.04.2015. 07:48

Николић није ПРИЧАО са Путином, него је Николић РАЗГОВАРАО са Путином. Прича се прича, а разговара се са неким.

Арчи

03.05.2015. 06:47

Почему вы пишите "погром над jерменима?? Это был не "погром" это был ГЕНОЦИД!